Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 3, 2009 in Politic | 11 comments

Scrisoare primita de la Federatiile Sindicatelor din Invatamant

Am primit aceasta scrisoare de la Federatiile Sindicatelor din Invatamant.

Personal, nu pot sa nu fiu de acord cu ceea ce se spune in aceasta scrisoare, desi poate acest post va declansa un nou atac la adresa mea.

Sa tai decontarea navetei pentru cadrele didactice cand stii ca in mediul rural este o criza acuta de profesori,  sa iei cei 100 Euro promisi pentru carti (si statuat intr-o lege – dar hei??!! la noi aplicabilitatea legii are caracter facultativ nu??!!) pentru toti invatatorii peste 35 de ani (de ce numai pentru cei peste 35 de ani inca imi scapa??!!) sa scoti de la ore profesorii de sport doar ca sa nu ii mai platesti cand Parlamentul-European-iti-recomanda-sa-introduci-obligatoriu-3-ore-de-sport-pe-saptamana, si sa scoti salariul de merit desi se doreste ridicarea calitatii in actul de invatamant sunt cateva masuri care personal ma ingrijoreaza si arata ca masurile luate in acest domeniu sunt in continuare masuri pompieristice care nu tin cont de o viziune pe termen mediu si lung si, cu siguranta, nu respecta Pactul National pentru Educatie.

Este nevoie de dialog dar si de onorarea promisiunilor facute in acest domeniu pe care il consider de siguranta nationala. M-am batut pentru realizarea Pactului National pentru Educatie si vreau sa cred ca toti semnatarii vor respecta faptic, si nu numai declarativ, prevederile acestui Pact.

Banii alocati educatiei, banii alocati salarizarii cadrelor didactice, nu sunt o cheltuiala bugetara ci o investitie pe care suntem obligati ca si societatea sa o efectuam…chiar si in perioada de criza. Vezi exemplul SUA si a altor tari care, in aceasta perioada, investesc masiv in educatie si cercetare. Oare de ce??!!

Cititi cum-creste-guvernul-analfabetismul.html?4237;4013296 si elevii-devin-tot-mai-obezi-ministerul-educatiei-scoate-sportul-din-orar.html?3934;4013130

11 Comments

  1. din cate vad eu, discutia despre invatamantul romanesc se invarte la infinit in jurul salarizarii profesorilor.
    nu am auzit sa se insiste pe cresterea calitatii sau pe finantarea cresterii calitatii. daca se gasesc/aloca niste bani in plus, sindicatele sar ca ulii sa ia acesti bani. acum e un nou guvern, noi sperante, noi presiuni…la inceput de mandat si la sfarsit(inainte de alegeri) par sa fie cele mai mari sanse sa obtina ceva si vedem presiunea facuta.
    corpul profesoral, in majoritatea lui, e slab pregatit, blazat, e insuficient ca numar.
    lupta de da intre profesori(care cer salarii mai mari) si administratorul fondurilor(guvernul). e scos din joc benefeciarul de drept si finantatorul de drept: cetateanul(in postura de elev/student sau de contribuabil).
    nu am auzit sa zica cineva ca daca se maresc salariile cu 50% tre’ sa creasca si calitatea cu 50%.
    in afara de vorbe, nu am auzit vreo abordare practica de imbunatatire a invatamantului, o suplimentare consistenta a finantarii care sa mearga spre dezvoltatarea invatamantului, sa vina un guvern sa zica ca concesioneaza nu stiu ce petrol, vinde 2-3 munti, face un sacrificiu si strange un fond de nu stiu cate zeci de miliarde de euro destinat invatamantului care sa ridice nivelul universitatilor romanesti, sa ridice invatamantul rural si alte chestii care sa ii faca pe romani competitivi sau macar mai destepti.
    numai vorbe, toata lumea stie cum e de fapt treaba. ministrii si smecherii isi trimit copiii la scolile americane, britanice etc din Bucuresti sau la boarding school in Uk si Elvetia, iar aia de la tara ii trimit pe copii la munca agricola inainte de ai trimite la munca de jos in Vest pt ca si ei stiu ca nu au valoare sa faca mai mult. 5-10% din romani se salveaza cumva, restul inoata in ignoranta.
    stim cum stam cu educatia. restul e ipocrizie publica.

    • livium
      dar tu nu crezi ca trebuie trecut de stadiul de ipocrizie cum o denumesti tu?
      salarizarea profesorilor este esentiala in ecuatia asta pt ca daca nu asiguri un salariu corespunzator nu iti raman sau nu iti intra in sistem profesorii bine pregatiti. este un cerc vicios care trebuie rupt.URGENT

  2. ana,
    sunt de acord ca o salarizare mai buna poate atrage profesori mai buni in sistem. dar am impresia ca problema s-a simplificat in asa fel incat toata discutia e despre negocierea sindicate-guvern pe niste fonduri. calitatea, elevul studentul si cetateanul care plateste au fost scosi din dezbatere.
    nu am auzit ca profesorii sa ceara sau sa li se ofere programe de pregatire in urma carora ei sa fie mai buni profesionisti.

    cresterea salariilor ar trebui sa fie doar un element intr-o strategie mai larga.

    parca un partid a promis 50% crestere, toata lumea vorbeste despre Educatie, procesul Bologna, laptopuri la toti elevii si cate si mai cate. daca astea nu se intampla, daca realitatea e diferita de ceea ce se spune, bag seama ca e ceva ipocrizie aici.

    ca sa se schimbe ceva e nevoie de o atitudine critica asupra situatiei(here I am :))

    ca sa se imtample ceva serios, e nevoie de o finantare consistenta, de intins coarda dincolo de limitele conventionale. probabil ca e nevoie de alegeri complicate in care sa se renunte la marirea pensiilor si a sistemului de sanatate in favoarea invatamantului, la vanzarea nu stiu caror resurse naturale ca sa se finanteze invatamantul. chestii care ar fi controversate in contextul lipsei de resurse. evident, guvernul nu e in zona asta de abordare. sa aiba curaj sa riste intr-o directie, sa zica ca pariaza pe educatie si autostrazi(in defavoarea pensiilor) pt a creste competitivitatea romaniei in UE in raport cu alte tari care nu sunt dispuse sa faca la fel de mult.

  3. Incredibil ce se intampla… Se taie din bugetul pentru invatzamant, pentru cercetare, si se pompeaza din greu in cel pentru turism. Nu zic ca nu e important turismul, da’ nici chiar in detrimentul primelor doua. Ca sa nu mai pomenim de sanatate…

    Poate o idee ar fi sa se faca o rocada de cadre, cine-i la turism sa treaca o vreme la invatamant… Grrrrr…..

    Ce se poate totusi face concret? In afara de a-i impusca pe cativa…

  4. Ca PD-L-ul, partidul neo-ceausist reinviat cu ajutorul securistilor-lichele are oroare de tot ceea ce inseamna valoare autentica, era de asteptat. Ce insa e strigator la cer, e faptul ca ministerul invatamantului e gestionat de un partid care isi spune social-democrat si care in trecut era principalul rezervor de colactare a profesionistilor. Sau poate sunt eu nedrept, si nu e problema PSD-ului in general, ci doar a unor ministrii care se complac in rolul de marionete ale lui Basescu. Nu stiu daca doamna ministru Andronescu isi da seama ce face. Prorobabil ca nu. Deh… Abramburica… Dar mi-e din ce in ce mai clar de ce oameni de valoare ca Ana Birchall, care ar fi putut face ceva pentru invatamantul romanesc, au fost loviti cu atata marsavie.

  5. As fi foarte bucuroasa si onorata in acelas timp sa pot sa va intalnesc personal insa eu nu locuiesc in Bucuresti.Poate ca pe o adresa de messenger sau la telefon ar fi mai usor de discutat pentru inceput,ce ziceti?
    In ce priveste probleme invatamantului ,eu as spune doar (eleva fiind)ca exista ,din pacate ,profesori care vin la ore doar ca sa isi ia salariul si exista profesori care cand intra in clasa ,pun tot sufletul in ceea ce fac pt ca elevul sa exceleze.Poate daca salarizarea s-ar face in functie de performanta nu ar fi asa rau.
    Daca gresesc imi cer scuze…
    Sper sa gasim o solutie sa putem discuta despre proiect.
    Cu respect ,Loredana

  6. Eu nu cred ca s-ar vorbi asa de mult despre salarii, daca nu s-ar fi promis cresteri salariale. In zadar incerca mult blamatul Tariceanu sa strige „nu sunt bani” ca nimeni nu avea urechi sa auda. Deh,era campanie electorala si trebuiau voturi.Acum nu mai e….deci nu sunt bani.Pacat ca romanul e suficient de credul si de uituc sa-i voteze din nou. Apropo,cred ca am prins din zbor ceva despre alegerile prezidentiale. Se planifica victoria lui Geoana cu conditia ca Basescu sa devina prim ministru. Atunci sa te tii……

  7. Liviu, tu ai mare dreptate. Salarizarea cadrelor didactice ar trebui facuta in functie de performanta acestora, altfel ce atata marire de salariu cand oricum marea majoritate nu isi da interesul si sunt slab pregatiti , la un nivel la care un elev/student care citeste destul de mult ar putea sa profeseze chiar mai bine.
    Referitor la articol, daca scot sportul din programa scolara nu este o idee atat de rea asa cum incearca unii sa o promoveze, iar faza cu obezitatea datorita lipsei sportului este total eronata. Obezitatea se datoreaza proastei nutritii si deci a parintilor care nu mai au timp de gatit si trimit copilul la fast food sau a familiilor sarace care din pacate nu gatesc decat cartofi si mai stiu eu ce si sa nu uitam si TV-ul si cat de comod este.
    Ca sa dai vina pe lipsa de sport mi se pare prea mult, cel mult sportul te ajuta sa te mentii, in nici-un caz nu slabesti peste noapte.
    Apoi, ceea ce este incredibil este ca multi blameaza acest guvern inca din ziua nr 1 cand pe durata guvernarii Tariceanu nu au zis nimic si multi ignora faptul ca este criza financiara si ca acest guvern a inceput cu un deficit lasat de guvernul Tariceanu care a irosit banii si caruia acum ar trebui sa ii reprosam si deci nu lui BOC. Tot aud la TV cum guvernul actual nu a alocat banii la timp pt agricultura, numai ca in primul rand acesti bani trebuiau alocati de anul trecut deci de guvernul Tariceanu si apoi sunt bani putini care trebuiesc impartiti in X Ministere, etc deci se aloca atat cat se poate. Ma intreb, oare toti cei care doresc discreditarea guvernului BOC si a presedintelui, cati neuroni au aceste persoane caci dau impresia ca banii cad din cer si BOC nu vrea sa aloce deloc sau mai mult!!!
    Intre timp nu numai sanatatea si invatamantul au nevoie de reforma ci intreg statul roman si mentalitatea multora. Intreaga tara are nevoie de educatie. Eu personal sunt pro educatie si de altfel cred ca intr-o societate educata si foarte educata vor disparea probleme de genul: femei abuzate fizic, o clasa politica slab pregatita si un electorat care alege un cadidat in functie de cat zahar a primit, aroganta medicilor si medici incompetenti, un sistem juridic incompetent, etc
    Ideea este in felul urmator: anul acesta nu sunt bani si oricum invatamantul nu s-ar schimba peste noapte, dar pt ca educatia este una din cele mai bune investitii atunci ideal ar fi ca pe durata acestui an sa se dezvolte proiecte care incepand cu anul viitor sa se aplice si sa ridice anual invatamantul astfel incat sa ajungem la nivele performante, ceea ce in opinia mea este imperative.
    Referitor la ceea ce sustine Draghi Puterity, te rog, ma faci sa rad, care profesionisti in PSD, unde sunt de noi nu ii cunoastem, te referi cumva la „profesionistii” Nastase, Iliescu, Mitrea, etc ??? care in toti acesti ani cat au guvernat nu au facut nimic bun pt tara. Aaaaa, uitasem si PSD-ul are nevoie de o reforma.
    Si ca sa nu se inteleaga gresit eu nu fac parte din nici-un partid si nici nu simpatizez PDL-ul ca partid. Asa cum am sustinut-o pe Ana si cum inca o sustin, la fel sunt pro persoane foarte educate si foarte competente indiferent de partidul din care fac parte dar nu pot generaliza si sa spun PSD = partid profesionisti, ha ha ha!

  8. @Stefania

    Asa cum am sustinut-o pe Ana si cum inca o sustin, la fel sunt pro persoane foarte educate si foarte competente indiferent de partidul din care fac parte…

    Si atunci cum se face ca nu observi ca, de exemplu, Adrian Nastase, se potriveste perfect definitiei pe care o dai tu profesionistilor?

    Nu am generalizat nici eu, insa, iti place sau nu, PSD-ul, in comparatie cu alte partide, a reusit sa stranga mai multi profesionisti in jurul sau. E pe undeva normal, majoritatea intelectualilor sunt de stanga. Nu pun semnul egal intre intelectual si profesionist, a fi intelectual e insa, in ziua de azi, o conditie necesara profesionismului.

    Nu crezi ca ar trebui sa ne debarasm in sfarsit de fixatziile care ne-au fost induse de niste mediocrii frustratzi si sa judecam oamenii dupa ceea ce au DOVEDIT ca pot face bun pentru tzara? Sau tu consideri ca apartenentza noastra la NATO, UE, libertatea de circulatie, scaderea numarului saracilor, economia de piatza, si multe multe alte lucruri pozitive s-au intamplat asa, de la sine? Care sunt dupa parerea ta specialistii de la PD-L? Aia cu succesuri? Sau care se bat prin birturi? Aia care fac „hă, hă, hă”?

    Legat de scoaterea sportului din scoli, sportul nu e doar o forma de cura de slabire (sa inteleg ca ai facut o marturisire subconstienta? 😀 ). E vorba de sanatate, in general, nu doar de estetica. Dictonul mens sana in corpore sano iti spune ceva?

    Dar despre faptul ca Abramburica vrea sa reduca si orele la limbi straine din programele scolare, nu ai nimic de spus? Intr-o lume globalizata si interconectata cum e cea de acum, e desigur lucrul cel mai inteligent care poate fi facut, nu-i asa?

  9. Draghi Puterity,
    Eu sper ca tu glumesti cand il numesti pe Adrian Nastase profesionist. Nu am timp azi, dar in vacanta de primavara (eu inca studiez pt ca asa am ales) o sa iti trimit un rezumat cu toate aberatiile pe care le sustine Nastase inclusiv esecul profesional si proasta guvernare 2000-2004.
    Referitor la sport, ” Legat de scoaterea sportului din scoli, sportul nu e doar o forma de cura de slabire (sa inteleg ca ai facut o marturisire subconstienta? ). ” nuuuuuuuuu, nu sunt deloc grasa si nici nu am fost vreodata, mai degraba slaba dar nu anorexica. Ceea ce nu ai inteles tu este ca s-a pornit de la ideea” elevii-devin-tot-mai-obezi-ministerul-educatiei-scoate-sportul-din-orar”, cu alte cuvinte dam vina pe sport ca sunt copii obezi, copii care mananca prost din lipsa de educatie atat a lor cat si a parintilor, copii care greu se misca de la tv sau calculator, copii care oricum nu fac sport, etc iar ceea ce eu am spus este ca sportul nu induce obezitatea, nu previne si nici nu este o solutie. Solutia este nutritia corecta si deci educarea copiilor si a familiei.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.