Pages Menu
Categories Menu

Blog Ana Birchall

Ziua Europeană a Limbilor – 26 septembrie

Posted by on Sep 26, 2017 in Cultural, International, Personal, Social | 0 comments

Ziua Europeană a Limbilor – 26 septembrie

La iniţiativa Consiliului Europei, în fiecare an începând cu 2001, pe 26 septembrie se sărbătoreşte Ziua Europeană a Limbilor. Această zi a fost aleasă pentru a celebra diversitatea lingvistică a Europei şi de a încuraja cetăţenii europeni să înveţe o nouă limbă străină la orice vârstă, nu numai în context didactic sau profesional. Diversitatea lingvistică a Europei este una impresionantă: continentul nostru numără nu mai puţin de 200 de limbi europene, 24 de limbi oficiale ale UE, aproximativ 60 de limbi regionale și minoritare, dar și multe alte limbi vorbite de persoane provenind din alte regiuni ale lumii care s-au stabilit în ultimii ani în statele europene.

Vă invit să ne bucurăm astăzi de bogăţia diversităţii culturale şi lingvistice a Europei, de plurilingvismul și înțelegerea interculturală specifice europenilor şi să participaţi la evenimentele organizate cu ocazia acestei sărbători.

La mulţi ani tuturor celor care vorbesc o limbă europeană!

Sursa imaginii: http://edl.ecml.at/

Buna dimineata,

Posted by on Sep 25, 2017 in Personal | 0 comments

Buna dimineata,

sa aveti o saptamana plina de bucurii si impliniri personale si profesionale!

120 de ani de la nașterea lui William Faulkner

Posted by on Sep 25, 2017 in Cultural, Personal | 0 comments

120 de ani de la nașterea lui William Faulkner

Astăzi aniversăm nașterea lui William Faulkner, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură și unul dintre cei mai apreciați autori americani din istorie. Faulkner a căpătat înclinațiile sale artistice de la o vârstă fragedă, datorită mamei și bunicii sale, care erau pasionate de literatură, pictură și fotografie. Influența buncii sale materne, Caroline Barr, o femeie de culoare care l-a crescut de mic, a devenit unul dintre punctele centrale ale operelor sale, despre zbuciumul afro-americanilor și al celor cu descendență mixtă.

Printre operele sale cele mai cunoscute se numără ”The Sound and the Fury”, publicată în 1929 și ”As I lay dying”, publicată în 1930, în care acțiunea este centrată în jurul statului american Mississippi, locul unde și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale.

 

Alegerile din Germania reprezintă un moment important pentru toţi cetăţenii europeni

Posted by on Sep 24, 2017 in International, Personal, Politic | 0 comments

Alegerile din Germania reprezintă un moment important pentru toţi cetăţenii europeni

La recepția organizată de Ambasadorul Republicii Federale Germania, domnul Cord Meier-Klodt şi Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană cu prilejul alegerilor pentru Bundestagul german.

Alegerile de astăzi reprezintă, fără îndoială, un moment deosebit de important nu doar pentru cetăţenii germani, dar şi pentru toţi cetăţenii europeni.

Cu ambasadorul Germaniei, așteptând anunțarea rezultatelor la televizor

Din ” cutiuta cu amintiri”..

Posted by on Sep 23, 2017 in Personal | 0 comments

… pentru Charlie: si acum imi aduc aminte prima zi in care te-am vazut si m-ai cucerit iremediabil cand te-ai lipit de gatul meu! Multumesc pentru toata fericirea pe care ne-ai daruit-o in toti acesti ani, pentru dragostea neconditionata si mai ales multumesc ca ai fost atat de bun cu Andrutu care te chinuia cand era mic. Sa stii ca de cand ai ales sa pleci intr-o alta lume zilnic ne e dor de tine. Si sa mai stii ca Tommy e tot atat de nebunatic cum erai tu !
https://

23 septembrie: Ziua Internațională Împotriva Exploatării Sexuale și Traficului Femeilor și Copiilor

Posted by on Sep 23, 2017 in Personal, Social | 0 comments

23 septembrie: Ziua Internațională Împotriva Exploatării Sexuale și Traficului Femeilor și Copiilor

În fiecare an, data de 23 septembrie marchează Ziua Internațională Împotriva Exploatării Sexuale și Traficului Femeilor și Copiilor, zi care contribuie semnificativ la procesul de informare a opiniei publice asupra acestui subiect sensibil și, din păcate, extrem de răspândit.

Organizația Internațională a Muncii estimează că aproape un milion de persoane sunt traficate în fiecare an în scopul exploatării sexuale, 98% din numărul victimelor fiind reprezentat de femei și fete. De aceea, data de 23 septembrie ne obligă la o reflecţie asupra acestui flagel, fiindcă numai prin unirea tuturor eforturilor noastre putem preveni şi combate într-un mod eficient traficul de persoane.

Lupta împotriva acestor abuzuri trebuie să fie o prioritate atât la nivel internațional, cât și la nivel național sau chiar personal, mai ales atunci când vorbim despre cei mai vulnerabili și expuși, adică femeile și copiii. Fiecare dintre noi poate contribui la această cauză comună, astfel încât numărul victimelor afectate de fenomenul traficului și al exploatării sexuale să scadă considerabil, iar această încălcare gravă a drepturilor și libertăților omului să fie prevenită și combătută într-un mod cât mai eficient.

Numai prin unirea tuturor eforturilor la nivelul UE şi printr-o cooperare eficientă a autorităţilor responsabile, putem preveni şi combate eficient traficul de persoane şi putem asigura că victimele beneficiază de asistenţa şi protecția necesare. Amintind cuvintele Secretarului General al ONU, domnul António Guterres, îmi doresc ca împreună „să facem o realitate din a manifesta zero toleranță” față de acest fenomen.

Ziua mondială fără mașini – 22 septembrie

Posted by on Sep 22, 2017 in International, Personal, Social | 0 comments

Ziua mondială fără mașini – 22 septembrie

(Sursa imaginii: EuropaFM)

Celebrată anual la 22 septembrie în tot mai multe orașe ale lumii, ziua mondială fără mașini urmărește încurajarea deplasării cu bicicleta, mersului pe jos și a folosirii mijloacelor de transport mai puțin poluante. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, la nivelul întregii planete, miliarde de oameni care trăiesc în orașe sunt expuși noxelor periculoase emise de autoturisme, iar poluarea aerului este responsabilă pentru mai mult de 3 milioane de decese în fiecare an.

Scopul acestei zile, marcată inițial pe plan local în Marea Britanie și promovată începând cu anul 2000 de Comisia Europeană pe tot continentul, este acela de a apropia comunitățile și de a regândi așezările și transportul în marile orașe, în așa fel încât, pe viitor, distanțele parcurse în fiecare zi de la domiciliu către locul de muncă sau la cumpărături să poată fi străbătute în plimbare.

La mulți ani, Andrea Bocelli!

Posted by on Sep 22, 2017 in Cultural, Personal | 0 comments

În urmă cu 59 de ani, în orașul Lajatico din regiunea Toscana, Italia, s-a născut faimosul tenor Andrea Bocelli. Deși a crescut într-o familie de fermieri, la vârsta de 6 ani a început să ia lecții de pian, iar mai târziu a învățat să cânte la flaut, saxofon, trompetă, harpă, chitară și tobe, petrecându-și astfel copilăria în acordurile muzicii.

În 1970, la vârsta de 12 ani, a orbit total în urma unei lovituri la cap într-un meci de fotbal. La scurt timp după accident, Bocelli câştigă prima sa competiţie muzicală, Margherita d’Oro, cu melodia “O sole mio”. Celebrul artist italian a reușit mai apoi să umple sălile de concerte cu zeci de mii de oameni, să câștige tot mai multe premii din lumea muzicală și tot mai multe inimi din rândul ascultătorilor.

Recunoscut ca unul din cei mai populari muzicieni italieni și cântăreți de muzică clasică din lume, acesta s-a pregătit pentru o carieră în avocatură, obținând chiar și titlul de doctor, dar de-a lungul timpului s-a convins că adevărata sa menire este de a bucura și emoționa oamenii prin muzica lui.

Pentru că de fiecare dată când ascult această melodie îmi transmite o stare de liniște, îmi doresc să o împărtășesc cu voi, azi, chiar de ziua lui! La mulți ani, Andrea Bocelli!

https://

151 de ani de la nașterea lui George Coșbuc

Posted by on Sep 20, 2017 in Cultural, Personal | 0 comments

151 de ani de la nașterea lui George Coșbuc

Pe 20 septembrie, în urmă cu 151 de ani, se năștea, în comuna Hordou din județul Bisitrița-Năsăud, George Coșbuc, unul dintre cei mai de seamă poeți ai României. Considerat un maestru al versificației, George Coșbuc și-a pus decisiv amprenta asupra literaturii române, nu doar prin lirica inconfundabilă, cât și prin grija pe care a acordat-o culegerii și promovării creaților literare transmise prin viu grai din generație în generație. Satul românesc și valorile tradiționale autentice reprezintă epicentrul poeziei lui George Coșbuc.

Poezii precum ”Nunta Zamfirei”, ”El Zorab”, ”Moartea lui Fulger”, ”Noi vrem pământ” sau ”Iarna pe uliță” sunt doar câteva exemple ale liricii inconfundabile marca George Coșbuc.

Mai jos, câteva versuri din poezia ”Iarna pe uliță”, care îmi aduce aminte de frumoasele clipe ale copilăriei petrecute la bunici.

A-nceput de ieri să cadă
Câte-un fulg, acum a stat,
Norii s-au mai răzbunat
Spre apus, dar stau grămadă
Peste sat.

Nu e soare, dar e bine,
Şi pe râu e numai fum.
Vântu-i liniştit acum,
Dar năvalnic vuiet vine
De pe drum.

Sunt copii. Cu multe sănii,
De pe coastă vin ţipând
Şi se-mping şi sar râzând;
Prin zăpadă fac mătănii;
Vrând-nevrând.

Aniversarea de doi ani a Legii „Fiecare copil în grădiniță”

Posted by on Sep 19, 2017 in Personal, Politic, Social | 0 comments

Aniversarea de doi ani a Legii „Fiecare copil în grădiniță”

Se împlinesc, iată, doi ani de la transformarea în realitate a unui vis frumos pe care l-am avut alături de prietenele mele de la Asociația OvidiuRo, Leslie Hawk și Maria Gheorghiu, visul ca fiecare copil să fie ajutat la începutul formării sale educaționale, la primii pași în grădiniță. Astfel a luat naștere proiectul Fiecare copil în Grădiniță, extins ulterior la nivel național, care ajută astăzi mii de copii să nu abandoneze primele forme ale educației lor la început de drum.

Privind în urmă, pot spune că a fost o călătorie anevoioasă, cu multe încercări, dar astăzi mulți copii din România beneficiază de ajutorul stabilit prin lege pentru a avea acces la educație. De exemplu, în județul Vaslui pe care îl reprezint în Parlamentul României, în prima parte a anului trecut, de tichetele sociale prevăzute de lege au beneficiat aproape 6.000 de copiii provenind din familii sărace. Stimulentele acordate sub forma tichetelor sociale în valoare de 50 de lei lunar pot fi utilizate pentru achiziționarea produselor alimentare, de igienă, rechizite și îmbrăcăminte.

Mă bucur că un proiect de suflet în care m-am implicat alături de Asociația OvidiuRo este dezvoltat și extins, astfel că un număr cât mai mare de copii să poată beneficia de accesul la educație.

Este important ca astfel de măsuri să nu rămână singulare. Fiecare copil are dreptul la educație. Așa cum o spun de fiecare dată când am ocazia, accesul la educație este un drept, nu o favoare, iar fiecare leu cheltuit pentru educația copiilor noștri este o investiție în prezent și mai ales în viitor!

La aniversarea de doi ani a Legii „Fiecare copil în grădiniță”

Împreună cu Leslie Hawk și Maria Gheorghiu