Pages Menu
Categories Menu

Blog Ana Birchall

8 decembrie – Ziua Constituției

Posted by on dec. 8, 2020 in Personal | 0 comments

8 decembrie – Ziua Constituției

Astăzi, 8 decembrie, este o zi importantă pentru democrația din România, deoarece sarbatorim Ziua Constituției. Este ziua în care ni se reamintește, de fapt că, prin referendumul național din 8 decembrie 1991, a fost adoptată prima Constituție post-decembristă, încheindu-se astfel lungii ani de dictatură comunistă.

De-a lungul anilor, la învestirea în diferite funcții publice, am depus de nenumărate ori jurământul cu mâna pe Constituție, ultima dată fiind la venirea în fruntea ministerului Justiției. Chiar daca cateodata au fost momente dificile am respectat întotdeauna, cu sfințenie, jurământul făcut cu mâna pe Constituție si Biblie. Personal port mereu în inimă articolul din Constituție care spune că fidelitatea față de țară este sacră. Asa cum mereu am aparat articolul care ne spune clar ca nimeni nu este mai presus de lege!

Constituția este temelia democrației românești și consacră faptul că România este stat național, suveran și independent, unitar şi indivizibil, democratic și social, şi garantează demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, dreptatea şi pluralismul politic ca valori supreme. Au fost si sunt discutii, in spatiul public, despre revizuirea Constituției avand in vedere transformarile care au avut loc in societate in toata aceasta perioada. Se impune revizuirea Constitutiei si pentru a inlatura interpretarile date dupa bunul plac date de unii judecatori de la CCR de exemplu, CCR fiind totusi institutia care trebuie sa apere Constitutia. Personal cred ca revizuirea Constituției poate fi văzută si drept o oportunitate prin care să le creionăm generațiilor care vin din urmă un viitor mai bun.

Votul este arma cu care ajutăm România să redevină o țară normală – români din afara granițelor, votul vostru contează

Posted by on dec. 4, 2020 in Personal | 0 comments

Votul este arma cu care ajutăm România să redevină o țară normală – români din afara granițelor, votul vostru contează

Românii care trăiesc în afara granițelor țării nu numai ca sunt principalul investitor economic al Romaniei dar, fiecare dintre ei, sunt un investitor în democrația și statul de drept al acestei frumoase țări de care sunt legați sufletește, indiferent pe unde îi poartă pașii destinului. Nu de puține ori, în momente critice pentru cursul istoriei recente a României, românii din afara granițelor s-au implicat în “viața cetății” de acasă – de la proteste, la stat cu orele pentru a vota, cu încrederea că votul lor contează pentru cei dragi de acasă.

Timp de 5 ani am mâncat și eu această pâine a “diasporei”, am condus și eu cu orele ca să pot vota și știu cât de greu vă este chiar dacă material sau social vă este bine. Tocmai de aceea îmi permit să vă rog pe toți cei care mă urmăriți și aici și pe pagina mea oficială de FB să mergeți la vot știind cât de important este să vă exprimați opțiunea de vot la aceste alegeri cruciale pentru viitorul Romaniei… sunt cateva ganduri pe care le-am scris pentru diaspora.ro! Continuarea …in articolul de mai jos…. si daca vreti poate si un share! Multumesc

https://diaspora.ro/calea-cea-mai-sigura-de-a-repara-dezastrul-din-justitia-romaneasca-mesajul-vine-din-partea-doamnei-ana-birchall-fost-ministru-al-justitiei-cunoscatoare-avizata-a-dezastrului-lasat-de-majoritatea-p/?fbclid=IwAR0rVVS8l8s8YqHbCfotmN0wF-3QSSanadX8eJ-ILWT1E3ASdEIzpjAbPHs

Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului

Posted by on nov. 9, 2020 in International, Personal | 0 comments

Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului

În fiecare an, pe data de 9 noiembrie, este celebrată Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului. Data aleasă pentru această zi semnifică declanşarea pogromului împotriva evreilor la ordinul lui Adolf Hitler în 1938, intrată în istorie ca „Noaptea de cristal”, când în Germania au fost sparte magazinele evreieşti, iar sinagogile au fost incendiate.

Astăzi, este de datoria noastră, a tuturor, să reflectăm asupra acestui moment pentru a ne asigura că faptele abominabile ale trecutului nu se vor mai putea repeta şi pentru a înţelege mai bine misiunea ce ne revine astăzi într-o lume a libertăţii, a civilizaţiei şi a bunei convieţuiri. Este datoria noastră colectivă de a combate antisemitismul, totalitarismul, xenofobia şi discriminarea rasială. Trebuie să spunem încă odată un NU hotărât discriminării și intoleranței.

Sursa foto: unitedagainstracism.org si TVR).

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Posted by on nov. 8, 2020 in Cultural, Personal | 0 comments

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

În fiecare an, data de 8 noiembrie este închinată de Biserica Ortodoxă Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și tuturor cereștilor netrupești puteri slujitoare lui Dumnezeu în ceruri.

Această zi a început a fi prăznuită în Biserică ca sărbătoare a îngerilor în veacul al cincilea şi s-a răspândit repede în tot Răsăritul creştin. Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, împreună cu toate cetele îngerești care nu s-au rupt de Dumnezeire, ci au rămas în ascultare și în lauda veșnică a lui Dumnezeu. În această sfântă sărbătoare ne ridicăm gândurile și rugăciunile către lumea nevăzută, care este alături de noi, ocrotindu-ne prin îngerii păzitori și ferindu-ne de păcate. Despre îngeri, Biserica ne învaţă că sunt duhuri slujitoare, slugi credincioase lui Dumnezeu, prieteni şi ocrotitori ai oamenilor.

Tuturor celor care poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, sau alte nume de îngeri, le urez multă sănătate, spor în viață și în credință, iar ocrotirea patronilor spirituali să se reverse asupra lor în fiecare moment al vieții! La mulți ani!

Ziua Internațională a Mării Negre

Posted by on oct. 31, 2020 in International, Personal | 0 comments

Ziua Internațională a Mării Negre

În fiecare an, data de 31 octombrie este marcată ca Ziua Internaţională a Mării Negre, aniversând momentul semnării de către statele riverane ale Mării Negre, în 1996, a Planului Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră, destinat îmbunătăţirii eforturilor colective pentru reducerea impactului poluării şi conservarea biodiversităţii.

Dincolo de momentul aniversar, această zi constituie un bun prilej pentru a reflecta asupra importanţei şi a potenţialului pe care le are Marea Neagră, atât din punct de vedere geopolitic şi strategic, cât şi, poate mai important, în ce priveşte bogăţia ecologică, frumuseţile oferite de relieful specific şi de diversitatea florei şi a faunei. Marea Neagră se bucură de o atenție deosebită nu numai datorită poziționării sale geostrategice, ci și potențialului de dezvoltare a securității în regiune.

Prin poziția geostrategică și mai ales în contextual provocărilor de securitatea din regiunea Mării Negre, cooperarea strânsă a statelor din regiune este esențială. De asemenea, datorită resurselor bogate de gaze naturale de pe platoul continental al Mării Negre, România este considerată un hub energetic regional. În context, potențialul Mării Negre trebuie maximizat pentru că oferă posibilitatea țării noastre să atragă cât mai multe investiții în domeniul energiei, care să creeze premisele asigurării independenței energetice pentru România și pentru Uniunea Europeană. Totodată, Marea Neagră reprezintă un cadru cultural, economic şi social care a prilejuit nu doar dezvoltarea societăţilor şi a statelor din regiune, dar şi îmbunătăţirea contactelor în plan internaţional, prin importanţa jucată în întreaga lume.

România, ca stat riveran, are datoria de a se concentra pe valorificarea comorilor pe care Marea Neagră ni le pune la dispoziţie. Avem cu toţii răspunderea de a proteja Marea Neagră, de a ne bucura în mod responsabil de imensul său potenţial turistic, economic şi cultural, însă în acelaşi timp trebuie să adoptăm o conduită responsabilă faţă de conservarea şi protejarea sa, astfel încât Marea Neagră să fie, cu adevărat, un diamant lăsat să strălucească! Iubesc Marea Neagră si regret ca anul acesta nu am apucat sa o vad!

5 ani de la incendiul din clubul Colectiv

Posted by on oct. 30, 2020 in Personal, Social | 0 comments

5 ani de la incendiul din clubul Colectiv


Pe 30 octombrie, în urmă cu 5 ani, România a fost lovită de una dintre cele mai mari tragedii: incendiul din clubul Colectiv. 65 de tineri și-au pierdut viața, iar aproape 200 de tineri au fost răniți și au rămas marcați pe viață cu cicatricile fizice și psihice ale acelei seri fatidice.


Chiar dacă rănile adânci provocate în urma tragediei nu se vor vindeca niciodată, solidaritatea și altruismul dovedit de români în acele clipe teribile, dar și în zilele de după ne dau speranța că România poate și trebuie să fie un loc mai bun. Le doresc multă putere de luptă tuturor celor care în acea seară au trăit tragedia din Colectiv și mai ales familiilor care i-au pierdut pe cei dragi. Să aprindem fiecare câte o lumânare și să rostim o rugăciune în memoria tinerilor care s-au stins prea repede și profund nedrept în clubul Colectiv, în urmă cu cinci ani.

Respectand „obligatia de rezerva” pe care profesional o am, fiind un dosar pe rol, nu pot insa să nu mă gândesc la faptul că totusi au trecut și 5 ani de când acest dosar se târâie în instanțe. In justitie, se impune o reformă serioasă care să pună punct acestor situații. Au fost dosare care s-au închis și vinovații au scăpat doar pentru că fapta s-a prescris când dosarul era încă în instanță, spre să nu se întâmple același lucru și în cazul Colectiv. Magistrații au drepturi, dar au și obligații, inclusiv o răspundere imensă față de actul de justiție și încrederea românilor în dreptate și lege.

29 octombrie – Ziua Internațională a Internetului

Posted by on oct. 29, 2020 in International, Personal | 0 comments

29 octombrie – Ziua Internațională a Internetului

Nu vreau să treacă ziua de astăzi și să nu sărbătorim împreuna „Ziua Internaţională a Internetului”. În urmă cu 51 de ani, în 29 octombrie 1969, a avut loc prima conexiune între două calculatoare. Conexiunea a durat numai câteva minute, însă a fost începutul unui mod de a trăi care va marca omenirea. Internetul și-a pus amprenta puternic nu numai asupra comunicațiilor, ci și asupra stilului de viață al fiecăruia dintre noi. De altfel, modul alert în care se dezvoltă societățile se datorează și Internetului, care are un impact imens asupra mediului social, economic și politic.


Astăzi, datorită Internetului, informațiile circulă cu viteza luminii între oameni care se află la zeci de mii de kilometri distanță. Tot datorită Internetului, putem sta conectați, audio și video, în orice moment cu cei dragi, lucru indispensabil în aceste vremuri tulburi din cauza Pandemiei de COVID-19, care ne-a limitat deplasarea. Tot Internetul este cel care ne aduce cu numai un simplu click, din confortul propriei case, orice serviciu de care avem nevoie pentru a ne ușura viața.


Însă nu lucru atât de util nu putea veni la pachet fără câteva neajunsuri. Internetul are și capcane, iar autoritățile depun zilnic eforturi pentru a ne proteja. Personal, am susținut întotdeauna necesitatea asigurarării unui mediu virtual sigur pentru noi, dar mai ales pentru copiii noștri, categoria cea mai vulnerabilă în interiorul spațiului virtual.
Folosiți responsabil acest instrument prețios care ne ușurează viața de zi cu zi.

26 octombrie – Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir

Posted by on oct. 26, 2020 in Personal | 0 comments

26 octombrie – Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir

La 26 octombrie, în fiecare an, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sf. Dimitrie, ocrotitorul orașului Tesalonic din Grecia. Acest sfânt purta în sufletul său o dragoste profundă și sinceră față de învățătura lui Iisus Hristos, pe care-L considera adevăratul Dumnezeu. Parinții săi l-au crescut din copilărie în credința creștină, fiind botezat în taină imediat dupa naștere, de teama persecutiilor. La maturitate își marturisea credința creștină în public, fără a se teme de consecințele atât de nedrepte și inumane din partea celor care îmbrățișau credințe pagâne .Sfintele sale moaște, izvorâtoare de mir, se află și astăzi într-o monumentală biserică din centrul orașului Tesalonic. An de an, peste 300.000 de români își sărbătoresc onomastica, înălțând rugăciuni Sfântului Dimitrie și închinându-i locașuri de cult de o frumusețe aparte. Tuturor celor care poartă cu credință și evlavie numele Sfântului Dimitrie le urez multă sănătate, spor și ajutor de la Dumnezeu pentru rugăciunile sfântului și un La mulți ani cu ocazia onomasticii lor!

Castelul Peleș

Posted by on oct. 7, 2020 in Personal | 0 comments

Castelul Peleș

Nu vreau sa treaca ziua de azi fara sa nu ne amintim ca la data de 7 octombrie 1883 la Sinaia, a fost inaugurat Castelul Peleș, unul dintre cele mai frumoase și importante edificii din România. Încărcat din plin de istorie, acesta a fost construit la dorința regelui Carol I, care a rămas încântat de frumusețea acestor locuri, devenind și reședința de vară a familiei regale. De această construcţie de inspiraţie renascentistă germană, care rivalizează ca frumuseţe cu minunatele castele de pe ţărmul Adriaticii sau din Alpii Bavariei, se leagă momente importante ale existenţei noastre ca popor, cel mai important fiind Consiliul de Coroană din iulie 1914, când s-a decis neutralitatea României în Primul Război Mondial. Totodată, Peleşul reprezintă astăzi o puternică legătură între societatea românească şi familia regală a României, care a îndeplinit idealul de unitate naţională şi a avut un rol important în dezvoltarea democratică a ţării noastre.

Mărturisesc că această zi îmi aduce aminte de superbele vacanțe de vară din perioada copilăriei când îmi petreceam ore în șir în zona Peleșului, citind lângă apă, ascultand muzica la walkman😂🤦‍♀️. Îmi este tare dor de acele vremuri şi mi-aş dori ca fiecare dintre noi să ne încurajăm copiii să viziteze această frumuseţe arhitecturală şi să îi cunoască tainele şi locurile în care s-a scris parti importante din istoria acestei ţări

Ziua Mondială a Educației și a profesorilor – 5 octombrie

Posted by on oct. 5, 2020 in Personal | 0 comments

Ziua Mondială a Educației și a profesorilor – 5 octombrie

Astazi este Ziua Mondială a Educației si a profesorilor. Nu vreau să treacă această zi fără să nu sarbatorim si sa onoram impreuna dascălii din România si din afara granitelor noastre. Tema din acest este una specifică acestor vremuri provocatoare pentru educația de pretutindeni: „Teachers: Leading in crisis, reimagining the future/Profesori: Conducerea în criză, reinventarea viitorului”. Cu siguranta, educația este unul dintre pilonii principali fără de care o societate nu se poate dezvolta, iar omenirea nu poate evolua, fiind cea mai bună zestre pe care o lăsăm copiilor noștri, pentru că le oferă șansa la o viață mai bună, iar banii alocați acestui domeniu reprezintă cea mai sigură investiție pentru viitor. „Relațiile pozitive și sentimentul de apartenență cultivate de dascăli le oferă elevilor confortul, încrederea, competența și motivația de a învăța”, susține Dr James P. Comer, de la Universitatea Yale. De aceea, în centrul sistemului de educației ar trebui să se afle, deopotrivă, atât dascălul, cât și elevul. În prezent, pe fondul Pandemiei de COVID-19, care a adus învățământul online în prim-plan, meseria de dascăl este pe cât de solicitantă, pe atât de provocatoare, acesta fiind nevoit să se reinventeze zi de zi pentru a ține pasul cu ritmul schimbărilor. În plus, dascălul trebuie să ofere educație unui elev care este conectat în permanență la informații prin intermediul Internetului, care, de altfel, îl și determină să pună foarte multe întrebări. Întrucât starea de sănătate emoțională a unui elev își pune amprenta asupra rezultatelor școlare, dascălul ar trebui să-l ajute pe elev să fie campion nu numai la învățătură, ci și al propriei lui vieți. Elevul respectat, validat, apreciat va ajunge un adult cu încredere în el și cu stima de sine ridicată care îl vor ajuta să ia cele mai bune decizii pentru a-și croi cel mai bun drum în viață. Dascălii au, așadar, o misiune foarte importantă și anume de a forma viitorii adulți bine pregătiți profesional, dar și echilibrați emoțional. Sărbătorim în această zi pe toţi dascălii plini de har şi de vocaţie pentru o misiune nobilă, care cu răbdare şi talent sădesc în sufletele tinere setea de cunoaştere, dragostea pentru frumos şi dorinţa de autodepăşire permanentă.Avem datoria să le mulţumim dascălilor pentru perseverenţa lor, pentru dedicaţia cu care ghidează drumul copiilor către lumina cunoaşterii, pentru abilitatea de a face minţile copiilor să depăşească graniţele impuse de paginile cărţilor, pentru tandreţea cu care scot la lumină acele resurse nebănuite din interiorul fiecăruia. Investiţia în învăţători şi profesori este o investiţie în educaţia copiilor noştri iar educaţia este piatra de temelie pe care ne clădim prezentul, dar mai ales viitorul. Ziua Mondială a Educației este un bun prilej pentru fiecare dintre noi de a aduce un omagiu dascălilor de pretutindeni și în special celor care ne-au îndrumat primii pași pe calea formării noastre ca oameni.La mulți ani, dragi apostoli ai culturii!( foto: impreuna cu Andrutu la ora de desen, cu doamna mea diriginte, Smaranda Olteanu si doamna profesoara de limba romana, Gamulea Mariana).