Pages Menu
Categories Menu

Blog Ana Birchall

12 iunie – Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor

Posted by on Jun 12, 2018 in Personal, Social | 0 comments

12 iunie – Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor

Pe 12 iunie, la inițiativa Organizației Internaționale a Muncii, este marcată Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor, pentru a conștientiza anvegura acestui flagel și pentru a identifica soluții ce pot fi adoptate pentru protejarea drepturilor copiilor.

Conform celor mai recente statistici existente la nivel global, peste 150 de milioane de copii lucrează sub diferite forme, iar peste 70 milioane dintre acești copii prestează munci periculoase. Chiar dacă în România nu există statistici care să releve numărul de copii care sunt exploatați prin muncă, este cunoscut că fenomenul este întâlnit, mai ales în comunitățile sărace din mediul rural. Unul dintre factorii care favorizează exploatarea copiilor prin muncă este abandonul școlar.

Așa cum am susținut de fiecare dată, accesul la educație reprezintă cheia pentru cele mai multe dintre problemele cu care se confruntă copiii din comunitățile defavorizate. Ca om politic, am susținut întotdeauna acele politici care oferă șanse egale și acces la programe sociale tinerilor care provin din medii defavorizate și care sunt mai expuși riscului de abandon școlar.

Exploatarea prin muncă a copiilor reprezintă o formă de sclavie modernă pe care avem datoria să o combatem cu toate mijloacele. Toți copii au dreptul la o copilărie fericită și lipsită de griji care să le ofere premizele unei dezvoltări armonioase.

Nașterea lui Ion Creangă

Posted by on Jun 10, 2018 in Cultural, Personal | 0 comments

Nașterea lui Ion Creangă

Chiar dacă data nașterii lui Ion Creangă este subiect de controversă – după unele surse ar fi 10 iunie 1839, iar după altele 1 martie 1837 – moștenirea literară pe care scriitorul născut pe plaiurile Moldovei a lăsat-o generațiilor viitoare reprezintă o certitudine.

Am crescut cu poveștile lui Creangă, cu minunatele ”Amintiri din copilărie” citite de mama și de bunica mea, povești care mi-au bucurat anii copilăriei și mi-au deschis apetitul pentru lectură. Stilul lui Ion Creangă este inconfundabil și unic fiindcă scrierile lui descriu atât de plastic și de original viața din satul românesc.

Pe bună dreptate, Ion Creangă este considerat cel mai mare povestitor din literatura română. Creangă a înțeles, poate cel mai bine, să privească în sufletul nostru ca neam și să se inspire din tradițiile, folclorul și obiceiurile românești, ca dintr-un nesfârșit izvor de creație autentică. Prin opera pe care ne-a dăruit-o, marele nostru povestitor a reușit să ne facă să căutăm permanent copilul din noi, ca o condiție a întoarcerii la bucuriile simple și sincere ale fericirii care durează.

Felicitări Simona Halep!

Posted by on Jun 9, 2018 in Personal | 0 comments

Felicitări Simona Halep!

Bravo, Simona Halep! Felicitări pentru superba victorie de la Roland Garros. Întreaga Românie este mândră de performanța obținută astăzi!

Mult succes, Martyn!

Posted by on Jun 8, 2018 in Personal | 0 comments

Mult succes, Martyn!

Martyn înaintea startului în crosul 5K Betano Night Run. Numărul meu favorit este 1463.
Mult succes, Martyn!

147 de ani de la nașterea lui Nicolae Iorga

Posted by on Jun 6, 2018 in Cultural, International, Personal, Social | 0 comments

147 de ani de la nașterea lui Nicolae Iorga

Personalitate marcantă a culturii şi a vieţii politice româneşti și una dintre cele mai prolifice și mai sclipitoare minți din istoria noastră, Nicolae Iorga s-a născut la 5 iunie 1871 în municipiul Botoșani. Istoric, critic literar, dramaturg, poet, enciclopedist, ministru, prim-ministru, profesor universitar și academician român, Iorga a absolvit Universitatea din Iași într-un singur an cu diploma magna cum laude și a obținut doctoratul la numai 23 de ani, având să fie ulterior numit doctor honoris causa la mai multe universități europene. Nicolae Iorga a lăsat în urmă o moştenire culturală şi politică de valoare inestimabilă, motiv pentru care, la vestea uciderii sale de către legionari, drapelele de doliu a 47 de universități din întreaga lume au fost arborate în bernă.

Acum, la 100 de ani de la Marea Unire – ceasul pe care-l așteptam de veacuri, pentru care am trăit întreaga noastră viaţă naţională, cum spunea Iorga – trebuie să ne amintim și să îi prețuim așa cum se cuvine pe cei care au muncit, au scris, au luptat şi au gândit pentru acest ideal.

5 iunie – Ziua Învățătorului

Posted by on Jun 5, 2018 in Cultural, Personal | 0 comments

5 iunie – Ziua Învățătorului

Alături de doamna învățătoare Dumitrescu

Începând cu anul 2007, pe 5 iunie este marcată în România ”Ziua Învăţătorului”, în memoria zilei de naştere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc. Sărbătorim în această zi pe toţi dascălii plin de har şi de vocaţie pentru o misiune nobilă, care cu răbdare şi talent sădesc în sufletele tinere setea de cunoaştere, dragostea pentru frumos şi dorinţa de autodepăşire permanentă.

Aşa cum fiecare dintre noi are în memorie întipărit pentru toată viaţa chipul învăţătorului care l-a primit în prima zi de şcoală, şi eu îmi amintesc cu drag de primul meu dascăl care mi-a pus condeiul în mână, doamna învăţătoare Dumitrescu, al cărei chip luminos îl voi purta în suflet toată viaţa.

Cred că trebuie să ne amintim mereu să le mulţumim dascălilor pentru perseverenţa lor, pentru dedicaţia cu care ghidează drumul copiilor către lumina cunoaşterii, pentru abilitatea de a face minţile copiilor să depăşească graniţele impuse de paginile cărţilor, pentru tandreţea cu care scot la lumină acele resurse nebănuite din interiorul fiecăruia şi pentru grija şi dragostea lor pentru copii.

Investiţia în învăţători şi profesori este o investiţie în educaţia copiilor noştri, iar educaţia este piatra de temelie pe care ne clădim prezentul, dar mai ales viitorul. Le doresc tuturor dascălilor mult succes și multă putere de muncă în formarea tinerelor generații.

La mulţi ani tuturor dascălilor minunaţi din România, care prin talent şi dăruire plamădesc sufletele tinere ale copiilor noştri!

4 iunie – Ziua internațională a copiilor victime ale agresiunii

Posted by on Jun 4, 2018 in Personal, Social | 0 comments

4 iunie – Ziua internațională a copiilor victime ale agresiunii

La iniţiativa ONU, pe 4 iunie este marcată Ziua internațională a copiilor victime ale agresiunii, o zi care ne aminteşte de durerea suferită de copiii din întreaga lume care sunt victime ale abuzului fizic, psihic sau emoţional. În acelaşi timp, marcarea acestei zile ne atrage atenţia asupra responsabilităţii noastre fundamentale de a-i proteja pe copii şi de a ne asigura că drepturile lor sunt respectate.

Consider că orice formă de violență trebuie condamnată cu fermitate, iar activitatea mea ca parlamentar reflectă această convingere. Legea egalității de șanse, care prevede înăsprirea sancțiunilor pentru cei care se fac vinovați de acte de violență domestică îndreptate împotriva copiilor sau a femeilor, sau Convenţia de la Istanbul, cel mai cuprinzător tratat internațional privind combaterea violenței împotriva femeii și a violenței domestice, pentru a cărui semnare și ratificare de către țara noastră m-am luptat în calitate de parlamentar de referinţă al legislativului român la Consiliul Europei pentru problema eliminării violenţei împotriva femeilor, reprezintă două dintre proiectele dragi mie, care oferă un cadru legislativ modern în sensul combaterii violenței.

Cred, totodată, că pentru a combate flagelul violenţei împotriva copiilor, esenţial este să garantăm accesul tuturor copiilor la educaţie, inclusiv al celor din comunităţile defavorizate. Educaţia este cea mai bună zestre pe care putem să o lăsăm copiilor noştri şi “cartea de vizită” pentru un viitor mai bun.

La mulți ani tuturor copiilor!

Posted by on Jun 1, 2018 in Cultural, Personal, Social | 0 comments

La mulți ani tuturor copiilor!

“Copilăria este inima tuturor vârstelor”, așa cum spunea atât de frumos Lucian Blaga în cugetările sale. Vieţile noastre sunt mai senine şi mai fascinante în fiecare zi, mulțumită copiilor și bucuriei curate pe care o putem citi în ochii lor. 1 iunie este ziua în care sărbătorim această perioadă deosebită, plină de mirare, joacă și entuziasm “molipsitor”. Cred că, indiferent de vârstă, nu trebuie să uităm niciodată să ne bucurăm, asemenea celor mici, de ceea ce ne aduce viaţa la fiecare pas.

La mulți ani tuturor copiilor și celor cu suflet de copil! La mulți ani, Andruțu!

 

31 mai – ziua mondială fără tutun

Posted by on May 31, 2018 in Personal, Social | 0 comments

31 mai – ziua mondială fără tutun

Fumatul, prin afecțiunile pe care le generează, reprezintă una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume. Pentru a crește gradul de conștientizare asupra efectelor deosebit de nocive ale fumatului, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit, încă din 1987, ziua mondială fără tutun, care este marcată anual la 31 mai.

Sub deviza ”Tutunul frânge inimi: alege sănătatea, nu tutunul”, ziua mondială fără tutun din acest an atrage atenția asupra impactului negativ al fumatului asupra sănătății sistemului cardiovascular. Astfel, tutunul reprezintă un factor de risc major în dezvoltarea de afecțiuni foarte grave precum bolile coronariene, infarctul sau afecțiunile sistemului vascular periferic.

Cred că avem datoria de a da un exemplu pozitiv, prin promovarea de măsuri și politici care să prevină efectele nocive ale consumului de tutun, oferind un mediu sănătos și o viață mai sănătoasă tinerelor generații.

Felicitări tuturor elevilor vasluieni pentru rezultatele obținute!

Posted by on May 30, 2018 in Cultural, Personal, Social | 0 comments

Felicitări tuturor elevilor vasluieni pentru rezultatele obținute!

Estnews.ro: Performanță incredibilă pentru Colegiul „Codreanu”: trei liceeni au obținut premiul „Cel mai bun plan de afaceri” în competiția Business Plan Challenge

http://estnews.ro/2018/05/30/echipa-traddis-de-la-colegiul-codreanu-a-obtinut-premiul-cel-mai-bun-plan-de-afaceri-in-competitia-business-plan-challenge-sub-egida-jar/