Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Blog Ana Birchall

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene – 20 iulie

Posted by on Jul 20, 2017 in Cultural, International, Personal | 0 comments

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene – 20 iulie

În fiecare an, pe 20 iulie, sărbătorim Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, dată la care este sărbătorit în tradiția creștină și ocrotitorul și patronul spiritual al aviatorilor, Sfântul Ilie.

Zborul a devenit un lucru atât de obișnuit pentru noi, încât uităm că doar cu un secol în urmă încă reprezenta o fantezie la care doar cei mai temerari dintre oameni îndrăzneau să viseze. Printre aceștia s-au numărat și români, care au devenit pionieri ai aviației mondiale, precum Aurel Vlaicu, Traian Vuia sau Henri Coandă, dar și alții, mai puțin cunoscuți, precum Rodrig Goliescu, inventatorul primului avion cu fuselaj tubular din lume. Cu această ocazie doresc să le transmit tuturor celor care împlinesc în fiecare zi, cu atât de mult curaj, visul ancestral al lui Icar, un călduros ”La mulți ani!”.

Sursa foto: wikipedia.org

Felicitări tuturor elevilor și dascălilor care au dus în fiecare an Vasluiul și România în elita competițiilor internaționale de informatică!

Posted by on Jul 20, 2017 in Cultural, International, Personal | 0 comments

Felicitări tuturor elevilor și dascălilor care au dus în fiecare an Vasluiul și România în elita competițiilor internaționale de informatică!

Sursa foto: edu.ro

Lotul olimpic de informatică al României a câștigat trei medalii de aur din șase posibile și una de argint la Olimpiada Europei Centrale de Informatică care a avut loc la Ljubljiana. Sub coordonarea domnului profesor Dan Pracsiu de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Vaslui, elevii au reușit o nouă performanță remarcabilă, în continuarea succeselor obținute în anii anteriori!

Felicitări lui Andrei Popa, absolvent al Liceului ‘Mihail Kogălniceanu’ din Vaslui, care a obținut medalia de aur cu punctaj maxim, și felicitări tuturor elevilor și dascălilor pentru munca, ambiția și dăruirea prin care au dus în fiecare an Vasluiul și România în elita competițiilor internaționale de informatică! Întotdeauna am susținut că cea mai de preț avere a României este resursa ei umană, iar acești tineri cu minți strălucite îmi dau puterea și încrederea de a merge mai departe și de a încerca să facem cât mai multe pentru ei spre a avea un viitor aici, acasă.

https://www.monitoruldevaslui.ro/2017/07/performanta-deosebita-a-invatamantului-vasluian.html

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul

Posted by on Jul 20, 2017 in Cultural, Personal | 0 comments

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul

Astăzi, 20 iulie, Biserica prăznuieşte un înger în trup care a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide şi de a închide cerurile, pe Sfântul şi Măritul Prooroc Ilie Tesviteanul, un simbol al ascezei, rugăciunii şi fidelităţii faţă de adevăratul Dumnezeu. Sfântul Ilie se bucură de evlavia poporului român drept-credincios care îl asociază deseori cu cel care, în vremuri de secetă, poate deschide cerurile prin rugăciunile lui. El este de asemenea simbolul monahismului înainte de Legea Harului pentru asceza de care a dat dovadă, postul aspru și retragerea în pustie unde a slujit adevăratului Dumnezeu.

Tuturor celor care azi își serbează onomastica le doresc multă sănătate, împliniri personale si profesionale si binecuvântări din partea Sfântului Ilie!

La mulți ani și vasluienilor din satul Florești, comuna Alexandru Vlahuță, care astăzi își sărbătoresc hramul mănăstirii închinate Sfântului Ilie!

În fotografie, la Mănăstirea Sf. Ilie din Floreşti

183 de ani de la naşterea lui Edgar Degas

Posted by on Jul 19, 2017 in Cultural, International, Personal | 0 comments

183 de ani de la naşterea lui Edgar Degas

În imagine, opera “La Classe de danse”, realizată de Edgar Degas între anii 1871 – 1874

În data de 19 iulie 1834, la Paris, se năștea Edgar Degas, unul dintre bine-cunoscuții pictori francezi ai celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea. Fiind adesea identificat cu întemeietorii impresionismului, Degas se remarcă, însă, printr-un stil propriu și original, picturile sale exprimând un realism pe care el însuși îl atribuie întregii sale opere. Lăsând în urma sa o operă foarte bogată, ce cuprinde atât numeroase picturi, cât și o serie de sculpturi, Edgar Degas a marcat istoria artei universale arătând, după cum el însuși spunea, că „în artă, nimic nu trebuie să fie întâmplător, nici măcar mișcarea”.

31 de ani de la primul scor perfect la gimnastică din istorie

Posted by on Jul 18, 2017 in International, Personal | 0 comments

31 de ani de la primul scor perfect la gimnastică din istorie

Sursa foto: adevarul.ro

Pe data de 18 iulie 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, a fost înregistrat primul scor perfect la gimnastică din istorie. Autoarea exercițiului la bârnă care a ridicat publicul în picioare, o fetiță de numai 14 ani pe nume Nadia Comăneci, a devenit nu doar pentru contemporani, dar și pentru toate generațiile care au urmat, un exemplu de profesionalism, ambiție și perseverență. Talentul desăvârșit al Nadiei a propulsat-o în rândul marilor sportivi ai secolului XX și a confirmat talentul și calitățile de netăgăduit ale românilor în lumea sportului de performanță. Îmi exprim speranța ca pe urmele Nadiei Comăneci să pășească și pe viitor tineri români care să ne facă pe toți să trăim alături de ei clipe minunate de glorie.

Școala din Zorleni, județul Vaslui

Posted by on Jul 17, 2017 in Personal, Politic, Social | 0 comments

Școala din Zorleni, județul Vaslui

 

400 de copii din Vaslui vor putea învăța începând de anul acesta în școala nou înființată în comuna Zorleni, ca urmare a finalizării lucrărilor de construcție la proiectul școlii cu opt săli de clasă din localitate.

Contractul de finanțare a acestui proiect, cu bani proveniți de la Banca Mondială, a fost semnat în anul 2011, însă compania care a câștigat atunci licitația nu a executat decât o mică parte (10%) din lucrări, iar în 2012 acestea au fost sistate din lipsă de fonduri. La fiecare întâlnire din primul meu mandat cu oamenii din colegiu doamna primar și comunitatea de acolo ridicau problema acestei școli, iar eu am încercat prin toate pârghiile legale să determinăm accelerarea lucrărilor.

În calitate de deputat și împreună cu doamna primar Paula Hultoană și cu echipa de consilieri locali, am inițiat mai multe demersuri, inclusiv prin întrebări și interpelări adresate legal ministrului Educației și factorilor de decizie, pentru introducerea obiectivului de investiții pe lista prioritară. În cele din urmă, lucrările la construcția unității școlare au reînceput în primăvara anului 2016, iar astăzi sunt finalizate, urmând ca din toamnă elevii să se bucure din plin de condiții de educație la un nivel ridicat.

În ciuda faptului că nu au beneficiat de-a lungul timpului de condițiile pe care le meritau, elevii vasluieni au reușit întotdeauna să se remarce prin performanțe de top atât la liceele, cât și la facultățile unde au ales să studieze. Reușitele lor se datorează într-o mare măsură și cadrelor didactice extrem de bine pregătite, dar și familiilor lor, care nu au încetat să-și sprijine copiii să devină adevărate modele de performanță.

Elevii din comuna Zorleni merită să aibă spații adecvate și toate condițiile necesare pentru a beneficia de un act educațional de calitate la standarde europene. De aceea, finalizarea acestui proiect înseamnă înainte de toate o șansă la un viitor mai bun pentru toți copiii din localitate.

Am spus de fiecare dată că accesul la un sistem de învățământ de calitate nu reprezintă în niciun caz o favoare, ci o obligație pe care trebuie să o asigurăm copiilor noștri din prima zi de școală și până la absolvire. Fiecare leu alocat pentru o mai bună educație oferită copiilor, indiferent că se află în mediul rural sau urban, nu reprezintă o cheltuială, ci o investiție în prezent și, mai ales, în viitorul nostru.

Azi am invatat…

Posted by on Jul 17, 2017 in Personal | 0 comments

…ca nu poti sa bei o cafea cu un coleg deputat, pentru ca esti fotografiat, filmat si … apari in Cancan!
Daca cei care m-au urmarit si m-au fotografiat m-ar fi sunat cu siguranta ar fi aflat cateva informatii care i-ar fi ajutat si poate, astfel, ar fi scris si un articol cu ceva mai multa substanta nu doar cancan! Dar sa le luam pe rand:
1. “domnul” din fotografie este un coleg deputat (vicepresedinte al Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, care promoveaza proiecte interesante si foarte bune pentru Romania si pentru regiunea noastra avand in vedere si calitatea sa de presedinte al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova). Acum cateva saptamani, cand a facut parte din delegatia Romaniei la o conferinta organizată de Centrul European pentru Studii de Securitate “George C. Marshall”, i-am promis ca ii voi impartasi din experienta si activitatea recentei comisii interguvernamentale Romania – Republica Moldova, comisie a carei activitate a fost reactivata, dupa 2 ani de inactivitate, cu ocazia vizitei de lucru pe care am efectuat-o la Chisinau in mai anul acesta. Si da, am obiceiul sa onorez ce promit!
2. “dupa-amiaza” este in realitate pana in pranz, cred ca in jur de ora 11 am!
3. “susoteala” sau alte insinuari ieftine a fost in realitate o discutie politicoasa, colegiala si pe un ton civilizat cu respect pentru si fata de cei care se mai aflau in cafenea ca doar nu era sa ii deranjam pe cei din jur care doreau sa bea in liniste o cafea!
4. DA am baut o cafea, mare crima!…desi recunosc ca este adevarat ca nu a fost o cafea atat de buna precum favorita mea: caramel macchiato de la Starbucks!
Pacat ca aceasta cafenea aleasa doar pentru ca este situata in zona in care locuiesc (si pe vremuri era acolo o cofetarie care avea prajituri foarte bune pe care copilul meu le adora), permite fotografierea sau filmarea clientilor….nu le face deloc cinste!

Imi cer eu scuze lui Bogdan pentru ca o discutie foarte buna, plina de idei si proiecte serioase si interesante atat pentru Romania, cat si pentru regiunea noastra, a facut subiectul unui articol de Cancan!

Acestea fiind spuse, sper ca totusi in timpul meu liber, ca orice alt cetatean, am si eu dreptul sa beau o cafea fara sa fiu fotografiata sau filmata!

Din traditionala cutiuta muzicala…

Posted by on Jul 16, 2017 in Personal | 0 comments

…azi va propun o melodie draga mie: Directia 5 “Am stiut”. Sa aveti o seara linistita alaturi de cei dragi voua!
https://

411 ani de la naşterea lui Rembrandt

Posted by on Jul 15, 2017 in Cultural, Personal | 0 comments

411 ani de la naşterea lui Rembrandt

În urmă cu 411 ani, la Amsterdam, vedea lumina zilei unul dintre pictorii care au marcat definitiv lumea artei. Născut pe 15 iulie 1606, Rembrandt van Rijn a creat în ceea ce s-a numit „vârsta de aur a Olandei”, perioadă în care arta, cultura şi ştiinţa olandeză au cunoscut apogeul. Rembrandt a fost un fin cunoscător al tehnicii de clar-obscur pe care a reuşit să o imprime maiestuos operelor sale, impresionând prin sinceritatea pătrunzătoare a tablourilor sale, oglindiri ale sufletului zbuciumat al artistului. Opera pictorului olandez este una colosală, lăsând moştenire peste 600 de picturi, 300 de gravuri şi 2000 de desene. O lucrare de Rembrandt înfrumuseţează orice muzeu şi aduce o bucurie în orice casă se află. De aceea, istoricul Élie Faure îl portretiza atât de frumos pe Rembrandt, spunând despre el că este “singurul pictor care şi-a putut permite să amestece noroiul cu strălucirea ochilor, focul cu cenuşa, sau să facă culorile să strălucească proaspăt, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis”.

‘Furtuna de pe Marea Galileei’, Rembrandt, 1632

 

La recepția oferită cu ocazia Zilei Naționale a Franței

Posted by on Jul 14, 2017 in International, Personal | 0 comments

La recepția oferită cu ocazia Zilei Naționale a Franței

M-am bucurat ca in cuvantul sau d-na ambasador a Frantei, d-na Michèle Ramis, a mentionat parteneriatul cu Scoala Nationala de Administratie (the École nationale d’administration – ENA), parteneriat incheiat pe perioada mandatului meu urmare a vizitei de lucru pe care am efectuat-o la Paris la inceputul lunii aprilie anul acesta!