Pages Menu
Categories Menu

Blog Ana Birchall

Ziua protecției datelor – 28 ianuarie

Posted by on Jan 28, 2018 in Economic, International, Personal, Social | 0 comments

Ziua protecției datelor – 28 ianuarie

Ziua protecției datelor a fost lansată de Consiliul Europei în 2006, dar este sărbătorită astăzi peste tot în lume.  În domeniul tehnologiilor informatice evoluțiile se produc într-un ritm din în ce mai alert, situație ce reclamă importanța eforturilor conjugate în direcția asigurării unui echilibru între – pe de o parte, protecția datelor cu caracter personal și respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, iar pe de altă parte consolidarea securității în mediul digital și combaterea radicalizării și a atacurilor la nivel informațional și cibernetic. În acest sens, începând cu 25 mai 2018 va fi aplicat noul Regulament UE privind protecţia datelor cu caracter personal (EU General Data Protection Regulation), conţinând norme şi prevederi noi, care să permită un grad mai mare de control al cetăţenilor asupra datelor cu caracter personal pentru colectarea cărora își oferă acordul în mediul digital.

Primul pas către protecţia datelor personale și garantarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale conexe, în mod special a dreptului la viaţa privată, trebuie să fie corecta informare a cetățenilor cu privire la acest domeniu, la riscurile la care pot fi expuşi și la drepturile pe care le au. De aceea, consider că, în continuare, este nevoie de o creștere a gradului de conștientizare la nivel public și individual asupra drepturilor, responsabilităților și amenințărilor specifice acestui mediu, deoarece modul în care vom ști să abordăm schimbările de astăzi va avea un impact important asupra dezvoltării economice și a siguranței noastre de mâine!

http://ec.europa.eu/justice/smedataprotect/index_ro.htm

262 de ani de la nașterea lui Mozart

Posted by on Jan 27, 2018 in Cultural, Personal | 0 comments

La data de 27 ianuarie 1756, la Salzburg, se năștea Wolfgang Amadeus Mozart, cel care avea să devină unul dintre cei mai talentați creatori în domeniul muzicii clasice. Un geniu al muzicii încă de mic, la vârsta de 5 ani compune câteva piese de pian, transcrise de tatăl său care era violinist în orchestra de la curtea principelui-arhiepiscop de Salzburg.
A început să apară pe scenă și să încânte sufletele oamenilor de la o vârstă fragedă, a uimit audiența încă de mic copil cu talentul său precoce și ne-a lăsat moștenire minunatele sale opere de o frumusețe și o profunzime de neegalat.
Astăzi sărbătorim 262 de ani de la nașterea marelui compozitor Wolfgang Amadeus Mozart și vă invit să ascultăm împreună una dintre lucrările mele preferate din repertoriul inegalabilului artist, Concertul pentru pian Nr.21.

https://

Dumnezeu să-l ierte pe Neagu Djuvara

Posted by on Jan 25, 2018 in Cultural, Personal | 0 comments

Dumnezeu să-l ierte pe Neagu Djuvara

Moartea academicianului Neagu Djuvara lasă un gol imens în societatea românească. Persoanlitate culturală remarcabilă, Neagu Djuvara s-a ridicat deasupra vremurilor în care a trăit, fiind, totodată, martorul istoriei zbuciumate a acestui popor.

Am avut ocazia să particip alături de domnia sa la mai multe evenimente publice și am fost impresionată de magnitudinea personalității sale, de spiritul critic și de noblețea sa.

Dumnezeu să-l ierte pe Neagu Djuvara, unul dintre românii noștri de seamă cu care am avut onoarea de a fi contemporani!

La mulți ani, România! La mulți ani tuturor românilor!

Posted by on Jan 24, 2018 in Cultural, Personal, Politic | 0 comments

Este o onoare și o bucurie să mă aflu, astăzi, la Focșani, unde au loc ceremoniile pentru aniversarea a 159 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească, eveniment care a rămas în istoria României drept ”Mica Unire”. Focșaniul este orașul simbol al Unirii de la 1859, ca oraș de hotar între Țara Românească și Moldova. An de an, la Focșani, este omagiat evenimentul unirii, prin festivități solemne și prin Hora Unirii, cel mai frumos moment la care participă oameni, cu mic cu mare, și pe care am avut ocazia să-l trăiesc în mai multe ocazii.

De la Alexandru Ioan Cuza și adevărații oameni de stat ai acelor vremuri aveam datoria de a învăța iubirea de ţară şi devotamentul faţă de popor, virtuți care trebuie să ne călăuzească şi pe noi, politicienii de astăzi. 24 ianuarie 1859 a însemnat o zi a împlinirii pentru români, data la care visul României Mari prindea contur.

Le mulțumesc autorităților locale pentru invitația de a participa la marcarea evenimentului Unirii de la 1859! Îmi doresc ca 2018, anul Centenarului, să îi solidarizeze pe români pentru a cinsti așa cum se cuvine eroismul celor care ne-au lăsat drept moştenire o patrie aleasă, unică în lume.

La mulți ani, România! La mulți ani tuturor românilor!

24 ianuarie – 159 de ani de la Mica Unire

Posted by on Jan 24, 2018 in Personal, Politic | 0 comments

24 ianuarie – 159 de ani de la Mica Unire

24 ianuarie 1859 rămâne o dată de referinţă în istoria modernă a ţării noastre, fiind ziua în care românii şi-au dat mâna pentru a arăta lumii că sunt o singură națiune și că vor să trăiască într-un singur stat.  Românii din Moldova şi Valahia, prin exemplul lor de solidaritate şi sacrificiu, au demonstrat că uniţi suntem mai puternici, în special în momentele în care dorinţa de afirmare a conştiinţei naţionale este mai presus decât interesele particulare.

Frumoasa poveste a României moderne, a României europene de succes,  a început prin Unirea Principatelor, a continuat cu Marea Unire din 1918 şi cu integrarea ţării noastre în structurile euro-atlantice. Astăzi,în anul Centenarului, la 159 de ani de la Mica Unire, avem în faţă un examen la fel de important pentru societatea românească: preluarea primei Preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene în 2019. Clasa politică şi întreaga societatea românească trebuie să îşi racordeze toate forţele în jurul acestui proiect, pentru a demonstra că România a devenit un pilon de stabilitate şi securitate regională şi un partener de încredere în NATO şi Uniunea Europeană.

În această zi de sărbătoare a statului naţional modern român doresc să transmit cele mai frumoase gânduri de unitate şi preţuire celor care poartă în simţurile lor România, indiferent de locul unde se află. Este datoria noastră, a tuturor să continuăm munca predecesorilor noştri din urmă cu 159 de ani şi să ne îngrijim cu multă responsabilitate de viitorul naţiunii române şi a copiilor noştri.

La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!

România, într-un top 10 al celor mai incluzive economii emergente la nivel global

Posted by on Jan 23, 2018 in Economic, International, Personal | 0 comments

România, într-un top 10 al celor mai incluzive economii emergente la nivel global

România este una dintre cele 6 state membre UE din top 10 cele mai incluzive economii emergente, evaluare prezentată în ediția de anul acesta a Forumului Economic de la Davos.

România se află într-un top 10 al celor mai incluzive economii emergente la nivel global, potrivit Inclusive Development Index 2018, o evaluară realizată de World Economic Forum și prezentată înaintea începerii celei de 48-a ediție a Forumului de la Davos, eveniment ce se desfășoară în perioada 23-26 ianuarie.

World Economic Forum: România, în top 10 cele mai incluzive economii emergente ale lumii

 

235 de ani de la naşterea lui Stendhal

Posted by on Jan 23, 2018 in Cultural, International, Personal | 0 comments

235 de ani de la naşterea lui Stendhal

Astăzi, 23 ianuarie, se împlinesc 235 de ani de la naşterea marelui scriitor francez Stendhal, pe numele său adevărat Henri Beyle, născut la Grenoble, într-o familie burgheză. Cunoscut în special pentru romanele “Roşu şi negru” şi “Mănăstirea din Parma”, este considerat unul dintre pionierii curentului realist. Acesta urmează cursurile Școlii Centrale din Grenoble, apoi se orientează spre cariera militară, luând parte la campania din Italia a generalului Bonaparte. Întors la Paris, încearcă să se impună în domeniul comercial și literar, iar acești ani vor constitui sursa de inspirație pentru personajul Julien Sorel din “Roșu și Negru”. Participă la războaiele napoleniene, iar în 1814 pleacă în Italia. După decesul tatălui său, Stendhal se întoarce la Paris, începe să frecventeze saloane literare și își înființează propriul cenaclu.

Opera sa cuprinde scrieri de istoria artei și muzicii (“Viața lui Rossini”, 1823), scrieri de teorie literară (“Racine și Shakespeare”, 1823, 1825), un eseu filozofic celebru (“Despre iubire”, 1822) și romane, cronici ale vieții și moravurilor contemporane (“Armance”, 1827; “Roșu și Negru”, 1830; “Mănăstirea din Parma”, 1839).

Romantic prin temperament, entuziast şi pasionat, individualist, dar modelat după ideologia veacului al XVIII-lea, Stendhal, deși neînţeles de contemporanii săi, a cunoscut, după moarte şi odată cu publicarea postumelor, o preţuire şi o audienţă pe care timpul nu a făcut decât să le întărească.

179 de ani de la nașterea pictorului Paul Cézanne

Posted by on Jan 19, 2018 in Cultural, Personal | 0 comments

179 de ani de la nașterea pictorului Paul Cézanne

Pe 19 ianuarie 1839, într-o familie de aristocraţi din pitorescul oraş Aix-en-Provance, situat în sudul Franţei, se năştea cel care avea să devină unul dintre cei mai importanţi pictori ai secolului XIX – Paul Cézanne.

Cézanne primeşte o educaţie înaltă la colegiul Bourbon din oraşul natal, unde se împrieteneşte cu Émile Zola. Tatăl său îl încurajează să urmeze cursurile Facultăţii de Drept din Aix-en-Provance, însă Cézanne nu este mulțumit şi pleacă la Paris pentru a-şi urma destinul artistic, susţinut de prietenul său, Émile Zola. La Paris, acesta cunoaşte pictori tineri precum Édouard Manet, Camille Pissarro, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir sau Edgar Degas, reprezentanţi ai spiritului revoluţionar, alături de care încearcă să sparge barierele normelor artistice dominante în perioada respectivă.

Chiar dacă alături de ceilalalţi disidenţi artistici ai vremii creează şcoala impresionistă, cu trecerea anilor, Paul Cézanne îşi dezvoltă un stil propriu, care, sub îndrumarea lui Picasso, devine pentru mulţi critici puntea de trecere între post-impresionism şi cubism. Tablourile sale au rămas până astăzi adevărate repere în istoria artei.

În imagine: tabloul “Jucătorii de cărți”, una dintre cele mai valoroase opere de artă şi una dintre cele mai importante opere tranzacţionate pe piaţa de artă.

18 ianuarie – naşterea lui Ioan Slavici

Posted by on Jan 18, 2018 in Cultural, Personal | 0 comments

18 ianuarie – naşterea lui Ioan Slavici

La 18 ianuarie 1848, în localitatea arădeană Șiria, se năștea Ioan Slavici, unul dintre marii clasici ai literaturii române.

Experiența vieții în satul ardelean a marcat întreaga operă a lui Slavici, iar acest lucru poate fi cu ușurință observat atât în acțiunile din operele sale, cât și în trăirile și experiențele personajelor pe care le-a conturat, personaje care reprezintă țăranul român, sufletul acestui popor. Tocmai de aceea, Slavici a fost dintotdeauna considerat, așa cum spunea și George Călinescu, „un instrument de observație excelent” al mediului rural.

Celebrele nuvele ale lui Ioan Slavici, precum „Moara cu noroc”, „Pădureanca”, sau „Popa Tanda”, sunt cele care i-au adus acestuia nemurirea în literatura română, în timp ce romanul „Mara” a jucat și el un rol esențial în istoria romanului autohton.