Pages Menu
Categories Menu

Posted on dec. 28, 2018 in Cultural, Personal | 2 comments

Port cu mândrie ia românească

Pentru a restabili adevărul în urma unor comentarii răuvoitoare din urmă cu câteva săptămâni, vreau să aduc clarificările pe care acum, la rece, le consider necesare. Iubesc portul tradițional românesc nu pentru că este la modă, ci pentru că în spiritul valorilor tradiționale am fost crescută și educată de mama mea și de bunica mea. Mama a fost cea care mi-a îndrumat pașii spre dansurile populare și îi sunt profund recunoascătoare pentru că aici am avut primul contact cu ia românească. Mama încă are costumul meu popular din anii copilăriei.

În anul aniversării Centenarului, dar nu numai acum, portul tradiţional românesc, care ni se revelează in fiecare zonă a ţării într-o diversitate de motive româneşti, reprezintă o moştenire pe care avem datoria de a o transmite nealterată generaţiilor viitoare.

De asemenea, pledoarii în favoarea iei și a portului tradițional românesc am avut atât de la tribuna Parlamentului, prin declarații politice, cât și la evenimente dedicate portului tradițional la care am participat de fiecare dată cu mare plăcere.

În ultimii ani, ia și-a recâștigat popularitatea binemeritată, iar frumusețea inegalabilă a portului tradițional românesc este redescoperită atât în satul românesc, cât mai ales la orașe, unde ia și motivele ei românești sunt reinterpretate în moduri creative.

Costumul popular este unul din elementele care asigură trasabilitatea în timp a unei naţiuni. Pentru mine, ia reprezintă o poartă către spiritul tradiţional al poporului meu și, de aceea, o port cu mândrie ori de câte ori am ocazia, fie în activități publice, fie în vacanță.
Mai jos, vă invit să descoperiți o serie de fotografii, din copilărie și până în prezent, care sunt mărturia dragostei mele pentru portul popular românesc.

Voi continua să promovez și să port cu dragoste și mândrie ia românească, costumul popular românesc, chiar daca voi primi critici așa cum s-a întâmplat de curând când am fost criticată că la un eveniment diplomatic, în Anul Centenarului, am purtat un costum tradițional cu piese vechi de 100 de ani!

 

2 Comments

  1. Frumos! Dar, daca imi permiteti o observatie, as vrea sa va atrag atentia ca ia nu trebuie insotita de bratarile de aur atunci cand este purtata. Toate cele bune!

    • Am o bratara de aur daruita de sotul meu acum 21 de ani pe care nu am dat o niciodata jos

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.