Pages Menu
Categories Menu

Posted on dec. 16, 2013 in Politic | 0 comments

Salut motivarea CCR referitoare la legea privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene

Curtea Constituţională a României constată că sistemul semiprezidenţial românesc nu poate exclude controlul parlamentar asupra reprezentării României la reuniunile Consiliului European, atunci când reprezentarea este asigurată de Preşedintele României. Exact acelaşi argument l-am folosit şi eu încă din luna octombrie.

Salut motivarea CCR cu privire la respingerea ca neîntemeiată a obiecţiei de neconstituţionalitate formulată de Preşedinţie asupra legii privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene.

Mă bucur să regăsesc în motivarea CCR şi argumentele pe care eu le-am ridicat în legătură cu sesizarea de neconstituţionalitate a Preşedinţie asupra uneia din legile la care şi eu am contribuit activ în comisia de Afaceri Europene din Camera Deputaţilor.Curtea reţine faptul că articolul 18 din legea menţionată nu instituie nici un fel de obligativitate şi nu schimbă sensul articolului 80 din Constituţie privind rolul preşedintelui în politica externă. Exact cum am spus şi eu în luna octombrie a acestui an, controlul parlamentar asupra mandatului de reprezentare al Preşedintelui la Consiliul European se exercită numai prin posibilitatea acestuia de a informa Parlamentul cu privire la conţinutul mandatului de reprezentare.

CCR constată că mai mult de jumătate din statele din Uniunea Europeană (17), au reguli formale de informare a Parlamentului naţional cu privire la deciziile ce urmează a fi luate la reuniunile Consiliului Europei, câteva exemple ar fi: Belgia, Bulgaria, Finlanda, Danemarca, Germania, Ungaria, Polonia. Era şi timpul ca România să instituie reguli similare în legislaţia naţională şi CCR reţine acest lucru.

Îmi exprim speranţa că măcar acum, când lucrurile sunt limpezi din punct de vedere constituţional, preşedintele va binevoi să prezinte mandatul de reprezentare al României la Consiliul European, cu toate că următorul Consiliu European se apropie şi va avea loc chiar peste trei zile şi până în acest moment preşedintele nu s-a adresat Parlamentului cu privire la angajamentele pe care România urmează să le ia la Bruxelles, pe 19 decembrie.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.