Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 5, 2016 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Colaborarea interparlamentară între România şi Slovenia pe temele de interes la nivelul Comisiilor pentru afaceri europene va contribui la o mai bună reflectare a realităţilor care corespund statelor membre din această regiune a UE

2DSC_2500_1DSC_2512_1DSC_2529_1DSC_2532_1DSC_2540_1DSC_2550_1

Ana Birchall: Colaborarea interparlamentară între România şi Slovenia pe temele de interes la nivelul Comisiilor pentru afaceri europene va contribui la o mai bună reflectare a realităţilor care corespund statelor membre din această regiune a UE

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Membrii Comisiei pentru afaceri europene şi ai Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților au avut marţi, 5 aprilie a.c., o întrevedere cu delegaţia Adunării Naționale a Republicii Slovenia condusă de domnul Milan Brglez, președintele Adunării Naționale a Sloveniei.

În cadrul întrevederii au fost discutate teme de interes în relaţia bilaterală: nivelul foarte bun al cooperării politico-diplomatice dintre România şi Slovenia, migraţia, terorismul, extinderea UE, Brexit-ul, stabilitatea şi securitatea Balcanilor de Vest, Strategia Dunării sau menținerea viabilității proiectului politic european.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene Ana Birchall a pledat, în contextul întâlnirii, pentru intensificarea dialogului parlamentar între România şi Slovenia pe temele de interes la nivelul Comisiilor pentru afaceri europene. “Colaborarea interparlamentară la nivelul Comisiilor pentru afaceri europene va contribui la o mai bună reflectare a realităţilor care corespund statelor membre din această regiune a Uniunii Europene”, a declarat Ana Birchall în deschiderea întâlnirii cu delegaţia din Slovenia.

Ana Birchall a mai arătat că Uniunea Europeană are datoria de a gestiona cu responsabilitate provocările la care este supusă. „Am subliniat că, în actualul context de securitate, dominat de ameninţarea fenomenului terorist, de prelungirea instabilităţii generate de criza migraţiei şi situaţia din estul Ucrainei, Uniunea Europeană are nevoie, mai mult ca oricând, nu doar de stabilitate şi coeziune în arhitectura internă de securitate, ci în mod special de un spaţiu de vecinătate întărit, democratic şi stabil”, a mai susţinut Ana Birchall în cadrul întâlnirii.

În ceea ce priveşte gestionarea fluxurilor migratorii, Ana Birchall a subliniat importanţa eforturilor la nivelul Uniunii Europene în direcția unei abordări strategice cuprinzătoare a crizei migrației prin implementarea măsurilor deja agreate la nivel european, inclusiv în ce priveşte controlul frontierelor externe ale UE. “Am subliniat necesitatea implementării măsurilor deja agreate pe tema migraţiei înainte de a adopta noi instrumente. În acest sens, trebuie analizate experiențele de până acum și evaluate atent consecințele unor astfel de decizii asupra viitorului proiectului european în ansamblu. Mai mult, este nevoie de prudență în adoptarea unor mecanisme care nu abordează cauzele profunde, ci doar simptomele crizei migraţiei şi, de asemenea, este importantă monitorizarea constantă a riscului de deschidere de noi rute de migrație”, a mai arătat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a precizat că “în gestionarea actualei crize, cooperarea UE-Turcia este esențială”. De asemenea, “România susține înfiinţarea unei Paze europene de frontieră și de coastă, care s-ar dovedi un instrument util și eficient pentru creșterea capacității de răspuns la situațiile de criză de la frontiera externă UE”, a mai subliniat Ana Birchall referitor la tema gestionării migraţiei pe continentul european.

Ana Birchall a subliniat că, în contextul dificil de securitate pe care Europa îl traversează în prezent, „este necesară o abordare comună şi comprehensivă în ce priveşte combaterea pericolului terorist, al radicalizării, precum şi al fenomenului luptătorilor străini. Cu atât mai mult în acest context, România susţine în continuare prezervarea şi întărirea spaţiului Schengen şi sprijină eforturile întreprinse la nivelul UE pentru revenirea la un spațiu Schengen pe deplin funcțional”, a menţionat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor.

În ceea ce priveşte tema Politicii Europene de Vecinătate, în vecinătatea estică, Ana Birchall a precizat că „o prioritate crescută trebuie acordată sprijinirii obiectivelor politice ale țărilor partenere cele mai avansate în relația cu UE, adică statele care au încheiat și pun în aplicare deja Acordul de Asociere – Republica Moldova, Ucraina și Georgia”.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a mai subliniat că România rămâne o susţinătoare activă a politicii de extindere şi a menţinerii Politicii Europene de Vecinătate printre priorităţile aflate pe agenda europeană, Comisia pentru afaceri europene adoptând în acest sens două proiecte de opinie la sfârşitul săptămânii trecute. „Vom continua să încurajăm eforturile statelor candidate şi potenţial candidate în realizarea reformelor dificile şi complexe pe calea UE. Succesul reformelor este cheia pentru gestionarea eventualelor riscuri de destabilizare din regiune. Parlamentelor naţionale le revine un rol esenţial în adoptarea legislaţiei în domeniul acquis-ului comunitar. Ne-am exprimat disponibilitatea şi suntem gata să sprijinim în continuare legislativele din statele partenere care au nevoie de expertiza noastră de pre-aderare, atât în plan bilateral cât şi regional şi multilateral. România consideră că statele candidate şi potenţialii candidaţi au nevoie, mai mult ca oricând, de un mesaj politic de sprijin din partea UE în direcţia avansării procesului de extindere, aspect cu atât mai important pe fondul crizelor complexe din vecinătatea estică şi sudică a Uniunii Europene, în mod deosebit criza migraţiei, care a afectat în mod direct Balcanii de Vest şi Turcia. Toate aceste provocări necesită un răspuns angajant, coerent şi solidar din partea UE”, a declarat Ana Birchall.

Totodată, Ana Birchall a adresat Comisiei pentru afaceri europene din Adunarea Națională a Republicii Slovenia o invitaţie de a efectua o vizită oficială în România şi a pledat pentru o mai strânsă colaborare între Comisiile pentru afaceri europene din România şi Slovenia, președintele Adunării Naționale a Sloveniei Milan Brglez fiind de acord cu intensificarea dialogului şi cooperării. „Diplomația parlamentară poate juca un rol mai puternic în promovarea intereselor comune ale ţărilor noastre inclusiv la nivelul Uniunii, fie că vorbim despre propunerea Comisiei Europene de modificare a Directivei 96/71/CE, de exemplu, fie despre strategia de extindere a UE sau despre Politica Europeană de Vecinătate. Astfel, colaborarea şi dialogul la nivelul Comisiilor pentru afaceri europene din România şi Slovenia pot oferi un reper important în direcția dezvoltării relațiilor economice, sociale sau culturale dintre România şi Slovenia”, a punctat Ana Birchall.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.