Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 22, 2010 in Politic, Social | 15 comments

A nu pune note in catalog copiilor NU este o solutie

Educatia ramane Cenusareasa sistemului romanesc. Am luat in repetate randuri, in mod public, partea dascalilor [ultima data AICI ]. Desi inteleg nemultumirile profesorilor si, in mare parte sunt de acord cu ele, de data aceasta insa nu pot fi de acord cu sugestia liderilor sindicali.

Le-am sustinut si le sustin in continuare problemele insa decizia de a nu pune note in catalog copiilor NU este solutia care v-a rezolva aceste probleme ci, dimpotriva va lovi si mai mult in copii, si asa bulversati de toate modificarile si experimentele efectuate in scoala romaneasca in ultimii 20 de ani.

In plus, aceasta forma de protest, sigur de altfel legitima din partea profesorilor, incalca un drept fundamental al copiilor: dreptul la invatatura, fara sa mai discut ca nu respecta una din primele obligatii profesionale ale profesorilor.

Fac apel la cadrele didactice sa nu ii pedepseasca pe copii pentru neajunsurile care sunt in scoala romaneasca acum deoarece vinovatii sunt in alta parte. Liderii sindicali trebuie sa isi aminteasca faptul ca  sunt si alte forme de protest  decat decizia de a nu pune note in catalog.

Personal consider ca starea conflictuala dintre dascali si guvern se poate rezolva fie pe calea amiabila a dialogului, fie in justitie, dar NU lovind in copii. 

Consider ca aceasta perioada de dezbateri pentru noua Lege a Educatiei sa fie folosita pentru a veni cu solutii concrete si corecte pentru scoala romaneasca, pentru elevi, studenti si profesori si nu pentru exercitii  de imagine in scop electoral.

In acest sens ii asigur pe dascali de intregul meu sprijin si sustinere astfel incat drepturile lor (de la o salarizare corecta pana la impunerea respectului pe care noi toti il datoram celor care ne-au calauzit pasii in viata) sa fie clar introduse in lege cu sanctiuni pentru cei care nu inteleg sa respecte aceste drepturi.

Educatia trebuie sa nu mai fie victima orgoliilor sau a disputelor politice. Educatia si scoala romaneasca sunt probleme de siguranta nationala si trebuie sa fie tratate ca atare, fara dispute sterile.  

Inchei cu un apel: Nu condamnati copiii la incultura!

15 Comments

  1. Ana, sa nu pui note in catalog nu inseamna sa nu notezi copiii. Desigur, asta se va face in cataloagele personale ale profesorilor, unde sunt si fisele personale ale copiilor, nu in cel mare.

    • Lilick
      ai dreptate dar nu mi se pare corect ca din nou copii sa fie victime…au fost suficiente experimente pe copii nu crezi? dialogul trebuie sa fie solutia…nu este in regula ca din nou sa fie boicotate examenele asa cum anunta sindicatele …as vrea sa aud si de la sindicate preocupare pentru calitate in scoala alaturi de salarizare …stii bine ca am sustinut si sustin demersurile profesorilor dar nu mai accept ca din nou copii sa fie folositi pe post de bau bau nu crezi?

  2. Ana, intotdeauna noi am fost cei care am cedat tocmai pentru ca ne-am gandit la copii. Pentru o perioada de cateva saptamani s-ar putea ca notele sa ramana in catalogul personal al profesorului. In fiecare ora eu imi notez tot ceea ce se intampla semnificativ la clasa respectiva. Acum, in plus, in caietul meu vor aparea si notele elevilor. De pe margine e usor sa spui ca esti sau nu de acord. Ministrii vin si pleaca, noi ramanem cu aceleasi probleme nerezolvate. Voi, oamenii politici sunteti cei mai vinovati. Si noi suntem vinovati pentru ca suntem slabi, lasi, nu avem taria sa mergem niciodata pana la capat.

    • Daniel Malaelea,
      in primul rand regret ca ma bagati in aceeasi categorie…fara a intra in detalii cred ca am demonstrat ca in toti acesti ani m-am batut pentru profesori si pentru o educatie asa cum o vreti si dvs. cadrele didactice….tocmai de aceea am deranjat atat de mult si asupra mea s -au declansat acele campanii de denigrare. Mai mult stiti foarte bine ca intotdeauna am sustinut ca educatia sa fie scoasa din luptele politice cu scop numai electoral sau masa de manevra….tocmai de aceea ma doare cand ma bagati in aceeasi categorie a politicienilor care au urmarit avantaje electorale de pe urma educatiei….si cu toate ca proiectele pe care le am sustinut au deranjat viesparul si nedreptatile din educatie si personal mi au adus numai deservicii voi continua sa ma bat pt educatie.

      Regret ca intelegeti ca nu va sustin …din contra!? dar nu pot fi de acord ca din nou copii sa sufere…si aici trebuie sa fiti si dvs de acord….a nu pune notele in catalog nu rezolva problema de fond…tocmai de aceea eu cred ca aceasta perioada de dezbateri sa fie folosita constructiv si nu in scop electoral sau pt imagine. Si aici imi este greu sa cred ca nu sunteti de acord cu mine. Ca intotdeauna contati pe mine dar pt gasirea de solutii nu pt bulversarea anului scolar…e timpul ca experimentele pe copii sa inceteze si asta trebuie sa inteleaga Funeriu si ai lui.

  3. a se scuti. de fiecare data s-a apelat la santajul sentimental ca „nu e vina copiilor”. exact, e vina politicienilor care au mintit si si-au batut joc de sute de mii de oameni.
    pe de alta parte, unii politicieni sunt mai vinovati decat altii si mai ales ei trebuie sa taca. tariceanuu s-a opus cu incrancenare majorarii pentru ca trebuia platita clientela pesedista ca sa ramana el la putere. anul 2009 a adus un ministru pesedist la educatie si inca unul, care, prin salarizarea unica, a micsorat salariile din invatamant. asa ca partidul inculturii reprezentat de marean si de catalin trebuie sa taca.

    • Vali ai dreptate dar crezi ca a nu pune note in catalog rezolva cu ceva situatia sau a merge la minister si spune clar ca educatia trebuie scoasa din jocurile politice, a ii aminti lui Funeriu de scrisoarea pe care a semnat -o cand nu era ministru ….este la mine pe blog….si da ai dreptate sunt multi in psd care nu fac cinste asa cum sunt si in alte partide dar asta nu inseamna ca nu mai sunt si politicieni bine intentionati, printre care fara aroganta, cred ca ma numar….si in loc sa dati in astia putin care chiar au demonstrat ca se bat pt dascali si pt scoala romaneasca (si aici cred ca stiti cate razboaie am avut inclusiv cu dna Andronescu) mai bine i ati sustine asa cum si ei va sustin pe dvs…..haideti sa folosim aceasta perioada pt a adopta o lege care sa nu mai fie schimbata dupa placul fiecarui ministru. nu credeti ca e mai bine asa?

  4. Ana, ai dreptate. Tu nu esti ca ei. Dar vroiam sa spun ca si PSD a avut-o pe Abramburica in functia de ministru. Deja in scoala româneasca s-au acumulat mari tensiuni. Cred ca in curand protestele vor fi extrem de puternice.

    • Daniel Malaelea,
      stiu si au dreptate dar cred ca trebuie sa gasim solutii care sa salveze pe cat posibil copii de la tensiuni inutile….ei chiar nu au nicio vina fata de abramburelile, ambitiile si orgoliile marute ale unor oameni prea mici care se cred mari…

  5. Ana, nu e vorba de o „razbunare” pe copii. Notarea este ULTIMA problema a educatiei (desi e considerata prima). Nimeni nu pierde daca nota de astazi e trecuta maine, sau peste o saptamana. Problema e alta. Problema nu este la profesori, ei au fost prea mult mintiti si batjocoriti. Si de fiecare data s-a intamplat asa. Domnilor profesori, sunteti si voi parinti, nu va puteti bate joc de copii, nu va puteti „razbuna” pe ei! Si, de fiecare data, profesorilor li s-a „inmuiat” inima. Probabil, asa va fi si acum. Dar, pana la urma, cine se „razbuna” pe copii? Am un profesor prost, incapabil, incompetent sau rauvoitor? Il dau afara si aduc altul. Dar daca am un ministru astfel, un astfel de guvern? Acelasi lucru. Cat trebuie, oare, sa mai asteptam? Romania are, inca, sansa de a fi condusa de un guvern propriu, maine s-ar putea sa aiba doar sansa unui judecator sindic.

    • Adrian Stoica
      ai perfecta dreptate si sunt de acord cu ce spui tu dar faptul ca s au facut greseli in trecut nu scuza repetarea lor in viitor….de acea sunt furioasa ca in aceasta perioada in loc sa se vina cu dezbateri serioase, de fond, toti topaie cum ar spune bunica mea. Vreau sa avem odata o lege care sa nu mai fie schimbata de fiecare data vine un alt ministru imbatat de aburii puterii…vreau sa avem o lege cu drepturi corecte pt profesori dar si cu sanctiuni pt cei care nu le respecta….scuze dar mi am varsat si eu naduful!

  6. experienta ultimilor douazeci de ani arata ca un grup profesional este respectat daca pune presiune asupra politicienilor. magistratii sau muncitorii de la metrou sunt ultimele exemple. cu alte cuvinte, in conditiile in care educatia NU a fost niciodata o prioritate, a niciunui guvern, sunt necesare masuri care sa denote mai multa intransigenta. greva in invatamant a fost tot timpul o prostie, iar de fiecare data perdantii au fost profesorii. lipsa notelor in catalog, plus spectrul blocarii examenelor si blocarea anului scolar NU impiedica desfasurarea actului educativ in conditii normale si pune presiune asupra guvernantilor.

  7. io sunt mai prost. asa ca intreb onorabilii dascali care au comentat pe aici: e legal ca NU pun note in catalog?
    adica treaba sta, forma asta de protest la care au recusr, are acoperire legla?
    eu stiu ca am dat in facultate un examen de 3 ori pt ca profesoara nu imi trecea nota in catalog.
    ok. treceti nota in caietul personal.
    dar in catalog cu ce data se trece nota?
    aia din caiat sau data la care o trec?
    pt ca daca o treci cu data din urma e cam ilegal… parca legea nu se aplica retroactiv.

    astept raspunsuri.

    ps: imi pare rau de ceea ce se intampla. din intamplare colaborez cu o fedeeratie sindicala: FSTFR. au dat in judecata ministerul si administratia si castiga proces dupa proces…
    ce fac sindicatele din invatamant>?

  8. Poate nu inteleg eu corect situatia, dar daca e asa ca notele nu vor fi trecute in catalog, ci in caietul profesorului, nu avem de-a face cu un gest simbolic? Impactul mediatic e mare, e un adevarat mind-bomb, insa totusi, cu ce sufera copii in acest caz concret?

  9. McGogoo,
    Nu trebuia sa ne spui cum eshti. Fii sgur ca dupa felul cum pui problema (shi avalansha de intrebari), ne-am fi dat seama:)))

    Sa auzim numai de bine!

  10. Apropo note, Ana, uite o idee originala. Initiatorul ei doreste sa foloseasca jocurile video, in spetza jocul online World of Warcraft, ca o metoda de a motiva tinerii sa invete. Elevii si studentzii vor avea de rezolvat diverse teme din programa de invatzamant, in lumea virtuala a jocului, pentru a castiga un punctaj mai mare si o pozitie mai buna in cadrul jocului.

    Avand in vedere concurentza in care se afla scoala si jocurile video in ziua de azi, in care scoala pare sa piarda, mi se pare o idee demna de a fi luata in seama. In ultima instantza e vorba tot de motivatie si de feedback. Daca a castiga un rang si o pozitie intr-o lume virtuala ii motiveaza pe tineri (si nu numai) sa invetze ceva nou, de ce sa nu ne folosim de asta pentru a-i determina sa invete ceva util pentru ei si pentru societate?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.