Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 21, 2012 in Economic, Personal, Politic | 7 comments

Grecia…cu sau fara de intelepciune!

Asa cum era de asteptat si in aceste zile Grecia se afla pe prima pagina a ziarelor . Va invit sa recititi  un articol care, in opinia mea, ramane una din cele mai corecte analize cu privire la situatia Greciei. „The Greek state was not just corrupt but also corrupting. Once you saw how it worked you could understand a phenomenon which otherwise made no sense at all: the difficulty Greek people have saying a kind word about one another. Individual Greeks are delightful: funny, warm, smart, and good company. I left two dozen interviews saying to myself, “What great people!” They do not share the sentiment about one another: the hardest thing to do in Greece is to get one Greek to compliment another behind his back. No success of any kind is regarded without suspicion. Everyone is pretty sure everyone is cheating on his taxes, or bribing politicians, or taking bribes, or lying about the value of his real estate. And this total absence of faith in one another is self-reinforcing. The epidemic of lying and cheating and stealing makes any sort of civic life impossible; the collapse of civic life only encourages more lying, cheating, and stealing. Lacking faith in one another, they fall back on themselves and their families. The structure of the Greek economy is collectivist, but the country, in spirit, is the opposite of a collective. Its real structure is every man for himself. Into this system investors had poured hundreds of billions of dollars. And the credit boom had pushed the country over the edge, into total moral collapse” scrie Michael Lewis in una dintre cele mai bune analize pe care le-am citit despre situatia din Grecia, despre imprumuturile aberante care au falimentat Grecia ($1.2 trillion in debt, or more than a quarter-million dollars for every working Greek). 

Exista asemanari cu situatia din Romania?Eu spun ca da! Infricosator cat de multe asemanari sunt! Noi unde o sa ajungem cu imprumuturile acestea fara noima facute doar pentru plati si nu pentru investitii? Singurul raspuns posibil: in faliment!

7 Comments

 1. Nu cred ca ne asemanam cu grecii… De ce? Grecii o duc foarte „rau”, cu un salariu minim garantat de 877 euro pe luna. Noi, in schimb, o ducem foarte „bine”: salariul minim e de 136 euro pe luna!! 😆

  P.S.
  Uitasem! Noi mai facem si economii si strangem cureaua de numai putem respira!

   • Motanul Incaltat
    mq refeream din punctul de vedere al riscului de faliment …..imprumuti numai pt plati nu investitii.

    • @Ana Birchall
     Da, inteleg… Cu toate acestea Guvernul de la Atena s-a angajat sa reduca salariul minim la 750 de euro pe luna, masura care face parte din programul de austeritate. Nici nu stiu, gandindu-ma la noi, daca sa pun sau nu ghilimelele de rigoare la cuvantul austeritate, folosit in cazul Greciei. Si e vorba de salariul minim, nu de cel mediu. La noi nici macar salariul mediu nu ajunge, din cate stiu, la 750 de euro! Am evidentiat aceste lucruri aici .

     Dupa parerea mea sunt mari deosebiri intre situatia de la noi si cea din Grecia, nu numai din punctul de vedere al salariilor. Noi avem o datorie mica in comparatie cu a Greciei, un PIB mic in comparatie cu Grecia. FMI spune ca datoria e platibila, in cazul nostru, in cazul lor, al grecilor, „UE recunoaste ca a gresit reteta”, mai mult, inteleg ca suntem si laudati in privinta masurilor luate pe timp de criza.

     Dar sa ne uitam si la alte tari, spre exemplu la Bulgaria. La noi salariul minim e de 162 de euro, la vecinii nostri de la Sud e de 138 de euro. In ambele cazuri, dupa parerea mea, e acelasi lucru, pe scurt spus si cuprinzator: MIZERIE!! In cazul Greciei nu e asa! In Ungaria, Slovacia, Cehia si Polononia e un pic mai bine decat la noi, dar departe de Grecia! Grecii au salariile cele mai mari din tot Estul, si vor ramane asa cu toata situatia de default in care se afla aceasta tara!!!!

     Noi am luat masuri severe de austeritate, ei…

 2. Eu spun ca NU EXISTA NICI CEA MAI MICA ASEMANARE CU ROMANIA ! N-am activat din gresala caps lock!Guvernul de la Athena se poate ” angaja ” la …ce vrea el, cu conditia sa fie el singur in toata Grecia. Palicarii considera ca acei bani L-I SE CUVIN DE FAPT SI DE DREPT si ca atare n-au sa stea cu mainile in san precum noi Romanii.Guvernul de la Athena probabil va ” taia ” de ochii lumii { ai UE } ceva, ceva , insa …va adauga altceva deoarece este foarte probabil ca altminteri sa fie lapidati de populatie iar prin asta inteleg inclusiv armata…evident mai putin cei cu grad de general. Grecii au obisnuinta ..”coloneilor”, iar cand va intra armata pe fir…tare nu-i vad bine pe aia din guvernul grec …indiferent cine ar fi aia…daca vor lua „painea de la gura grecilor ” cum se spune la ei.Am suficiente relatii de amicitie cu niste tipi din Elada si cunoscindu-i … stiu ce spun.

 3. Bine ca mi-am adus aminte ! Pune frate si traduce si matale articolele …cel putin alea in engleza . Pai ce dracu , stau sa-mi sparg creierii cu traducera in limba romana dimineata la prima ora !Evident daca nu-i prea mare efortul .Multumiri anticipate si sa nu te mire daca te voi mai deranja fie cu intrebari fie cu diferite …pareri la comentariile dumitale .

 4. 33 de comentarii drauspea mea , oameni milosi , cu suflet mare etc etc E mare ipocrizia, nici unul nu vrea sa-l ia la el, invocand diferite motive, unele chiar hilare! Imi plac genul de oameni , care cred ca join causes cu un click rezolva probleme :). Imi plac sfaturile lor, fa-i mai multa publicitate, sa-l ia altcineva , nicidecum ei :))))). Asta sunt oamenii care, cu o bucata de friptura de vita in gura, dau click pe Sa incetam cu macelarirea viteilor ! Toti maidanezii care raspandesc boli, alearga dupa oameni in haita sau desfigureaza copii au fost catelusii simpatici, probabil salvati de oamenii cu suflete mare si eliberati apoi pe strada. Ok , rezolvam problema cu catelusul asta , ca apare in poze pe site, ce dragut cu restul de vreo 2.000 numai din Cj , ce facem? Trebuie un sistem care sa tina sub control numarul lor. Sau facem pe ipocritii in continuare si ne dam mari protectori de animale prin click-uri si comment-uri?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.