Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 13, 2010 in Politic | 12 comments

Romania pe urmele Greciei?

„The Greek state was not just corrupt but also corrupting. Once you saw how it worked you could understand a phenomenon which otherwise made no sense at all: the difficulty Greek people have saying a kind word about one another. Individual Greeks are delightful: funny, warm, smart, and good company. I left two dozen interviews saying to myself, “What great people!” They do not share the sentiment about one another: the hardest thing to do in Greece is to get one Greek to compliment another behind his back. No success of any kind is regarded without suspicion. Everyone is pretty sure everyone is cheating on his taxes, or bribing politicians, or taking bribes, or lying about the value of his real estate. And this total absence of faith in one another is self-reinforcing. The epidemic of lying and cheating and stealing makes any sort of civic life impossible; the collapse of civic life only encourages more lying, cheating, and stealing. Lacking faith in one another, they fall back on themselves and their families. The structure of the Greek economy is collectivist, but the country, in spirit, is the opposite of a collective. Its real structure is every man for himself. Into this system investors had poured hundreds of billions of dollars. And the credit boom had pushed the country over the edge, into total moral collapse” scrie Michael Lewis in una dintre cele mai bune analize pe care le-am citit despre situatia din Grecia, despre imprumuturile aberante care au falimentat Grecia ($1.2 trillion in debt, or more than a quarter-million dollars for every working Greek).  

Exista asemanari cu situatia din Romania? Eu spun ca da! Infricosator cat de multe asemanari sunt! Noi unde o sa ajungem cu imprumuturile acestea fara noima facute doar pentru a plati pensii si salarii si nu pentru investitii? Singurul raspuns posibil: in faliment!

12 Comments

  1. The structure of the Greek economy is collectivist, but the country, in spirit, is the opposite of a collective. Its real structure is every man for himself
    Probabil Grecia s-a blocat in intr-o etapa istorica pe care Austria(o tara cu un profil f asemanator-de aceiasi marime, cu un sector financiar si turistic la fel de dezv ca in Grecia) a depasit-o acum 20 de ani:
    Many of the country’s largest firms were nationalized in the early post-war period to protect them from Soviet takeover as war reparations. For many years, the government and its state-owned industries conglomerate played a very important role in the Austrian economy. However, starting in the early 1990s, the group was broken apart, state-owned firms started to operate largely as private businesses, and a great number of these firms were wholly or partially privatized.
    Asta nu inseamna ca privatizarea este o solutia suprema, dar poate fi o etapa.
    Va las sa meditati asupra unui cadran al companiilor dpdv al scopului si formei de proprietate in care se afla.
    Economia viitorului nu va fi dp meu dv capitalista, iar sectoarele dominante(peste 90% din PIB) vor fi sectorul 4(ec bazata pe cunoastere) si in cele din urma al 5-lea(ec bazata pe servicii medicale, cultura si cercetare) – vezi cadran stanga sus.

    • PS Socialismul nu tb criticat, tb insa mereu reinventat, necesita ca mereu sa gandim out-of-the-box, e mai mult decat o filozofie politica, e un mod de viata. Iata o viziune ultra-moderna despre socialism(2009), fara a fi nici A Treia Cale, nici o versiune noua a social-democratiei: ultima aparitie literara a regretatului profesor GA Cohen, Why Not Socialism? (click pe download link). Cine vrea s-o cumpere o poate face aici.
      E un exercitiu de imaginatie, prin care se compara societatea cu un grup ce face o excursie si impart totul. Evident, tb sa ne intrebam de ce societatea nu este chiar un grup de excursionisti pt a obtine ceva invatzaturi practice. Concluzia finala este emotionanta, cu atat mai mult cu cat este ultima sa publicatie: capitalismul e self-sustainable, insa citandu-l pe Einstein, este datoria noastra sa depasim faza istorica de pradatori.

  2. România nu poate fi pe urmele Greciei pentru că este mult mai rău…

    Spre deosebire de România, Grecia are resurse stabile în turism care pot fi folosite în obţinerea unor venituri relativ constante. În România dacă are loc o retragere a capitalului străin, economia va rămâne sub 10% din ce este acum

  3. Tulburator articolul. Nu sunt sigur daca partea cu calugarii nu e putin fortata, insa radiografia societatii grecesti si mai ales paralelele pe care le putem face cu societatea romaneasca sunt coplesitoare. Rareori am simtit atat de pregnant in ce masura cultura influentzeaza totul, chiar si economia.

  4. Sa nu exageram cu asemanarile. Daca dorim am putea gasi asemanari, nu si congruente. Nici din punct de vedere al PIB-ului si nici din punctul de vedere al debitelor. Cu ocazia crizei investitiile au scazut in toata Europa. Ceea ce nu-mi place in analiza lui Lewis este ca el da vina pe popor. Adica poporul grec (el zice grecii – The Greek people) e asa si asa, deci de aia e asa si asa. Si nu se refera la sistemul care a generat o astfel de stare sociala si economica. Pai criza din SUA a fost din cauza poporului american sau din cauza sistemului? Poporul, prin el insusi, poate, oare, genera crize economice de asa anvergura precum criza economica actuala? El zice: „Everyone is pretty sure everyone is cheating on his taxes, or bribing politicians, or taking bribes, or lying about the value of his real estate.” . Dar asta nu inseamna decat faptul ca acest popor a ajuns constient de realitatea unei situatii economice si sociale. Asta nu inseamna neapareat „the collapse of civic life”. Inseamna faptul ca s-a perpetuat in cadrul societatii un sistem care nu a fost bazat pe solidaritate, fraternitate – „The structure of the Greek economy is collectivist, but the country, in spirit, is the opposite of a collective. Its real structure is every man for himself”. Dar de unde oare au poposit pe meleaguri balcanice astfel de abordari: „Its real structure is every man for himself”? Raspuns: miau! (asta ca sa mai glumim putin, chiar daca situatia e de cacao :). Sper ca nu v-ati suparat. ). Eh… intotdeauna poporul, bietul de el, e de vina… Nu m-ar fi mirat sa scrie ca grecii (nici macar Grecia) ar fi la originea crizei economice mondiale! Caci iata ce afirma: „Into this system investors had poured hundreds of billions of dollars. And the credit boom had pushed the country over the edge, into total moral collapse”. Mda…
    Chestiunea Greciei nu trebuie abordata atat de simplist. Grecia a fost, intr-un trecut nu prea departat si, pentru unii, contemporan, o tara saraca, marcata de tot felul de conflicte politice intre comunisti si anticomunisti si care, in final, au culminat cu Regimul Coloneilor, una dintre cele mai dure dictaturi! Faptul ca exista spirit civic la poporul grec o dovedesc miscarile studentesti de protest, de atunci, impotriva dictaturii militare! Chiar cu pretul vietii! http://en.wikipedia.org/wiki/Kostas_Georgakis
    Care au condus, in cele din urma, la caderea regimului Papadopoulos.
    Revenind la chestiunea imprumuturilor, trebuie spus ca alte tari au datorii mult mai mari decat cele pe care le avem noi. Grecia este un exemplu, dar nu ma gandesc, neaparat, numai la Grecia. Este o perioada dificila. Cred ca este necesar ca sa-si revina din criza economia europeana in ansamblul ei pentru ca si la noi sa fie mai bine. Criza aceasta nu a afectat numai Romania. Sigur, lucrul acesta nu ne incalzeste, ca sa zic asa. Dar, oare, trebuie chiar sa disperam? Iata aici – http://www.gandul.info//international/crestere-record-a-saraciei-7205597 – un articol din Gandul ce ne arata ca si la case mai mari, cum se spune, situatia nu este deloc roz. Sa ne gandim ca acei 45 de milioane de americani (ca populatie aproape cat Polonia si Bulgaria!!) nu sunt nicidecum generatorii crizei, cat victimile acesteia. Sigur, e bine ca facem eforturi de a cauta solutii. Dar disperarea poate fi si ea, la randul ei, contraproductiva si nociva. Situatiile (Romania pe de o parte, Grecia pe de alta parte) nu sunt asemanatoare, dupa parerea mea, decat numai aparent. Pentru ca datele problemei sunt diferite in cele doua tari. Nu insist asupra lor decat spunand ca momentul 1989 nu a insemnat acelasi lucru pentru Grecia asa cum a insemnat pentru Romania. Sper ca situatia economica de la noi sa nu se agraveze. Cum sper sa nu se agraveze aceasta criza economica pe plan mondial. Ca sa spun o parere personala, cred ca economia noastra sufera de lipsa dinamismului. Suntem prea statici. Nu avem abordari economice si financiare pragmatice, orientate spre cresterea economiei, bineinteles. Nu profitam indeajuns de ceea ce se cheama libertate economica. Stim sa abordam problemele la modul teoretic foarte bine. Dar la modul practic… Nu ne folosim cum trebuie competentele. Ar fi multe de spus, dar nu vreau sa incarc comentariul prea mult. Cum va fi economia viitorului, apropo de ce scria Ovidiu? Hai sa fim si un pic optimisti si sa speram ca va fi mai bine!

    • @Motanul Incaltat

      Exista o vorba americana, faina: Hope is not a strategy!

      • @Draghi Puterity
        Bineinteles! Dar nici nu am afirmat ca speranta ar fi o strategie sau ceva de genul asta. Nu, eu ziceam ca poate n-ar strica totusi sa avem si o stare de spirit mai optimista. Adica nu trebuie sa cadem in pesimism, descurajare, disperare si chestii din astea contraproductive si nocive, cum le-am numit eu in comentariu. A fi optimist inseamna sa-ti tii moralul ridicat, sa nu cazi in stari proaste, depresive, care nu ajuta la ceva. Daca vrei, este si asta o strategie, dar care tine de individ. Pentru ca el da piept cu ceea ce se numeste criza economica. In felul asta depasesti mai usor unele momente mai grele, ai o gandire pozitiva si poate ca reusesti sa gasesti si ceva solutii (in primul rand pentru tine si pentru familia ta, ca sa dau un exemplu). Deci eu vreau sa spun ca a fi optimist si a avea o gandire pozitiva il ajuta pe individ sa depaseasca momenetele grele, cum sunt acestea, marcate de criza economica globala. Nu stiu cum sa zic… daca doresti, e un fel de strategie personala, pe care daca fiecare ar adopta-o lucrurile ar trece mai usor. Se spune ca timpul le rezolva pe toate, pana la urma. Si se mai spune ca „omul este sub vremi…”. Momente dificile din punct de vedere economic au mai existat in istorie, dar asta nu a i-a impiedicat pe oameni sa spere, sa creada, sa iubeasca, sa gandeasca pozitiv totusi. O gandire pozitiva, un tonus bun ajuta si in gasirea solutiilor.

      • @Draghi, Motanul Incaltat
        Partidul de guvernamant(PSM) din Grecia nu a avut o abordare prea riguroasa a pb deficitului, cum au ajuns la putere au inceput sa arunce cu banii si sa ia masuri bruste. Pai nu asta inseamna sa fii socialist, inseamna sa schimbi gradual din temeli un sistem cu un altul mai bun!
        Si ai nostri, liberali si „liberali-democrati”, au facut la fel – au aruncat cu banii aiurea… Deci iata asemanarea:D

  5. Poate sustineti punctul asta de vedere si in partidul dumneavoastra, care „a pus umarul” la situatia actuala a sistemului de pensii si este in continua campanie electorala promitand marea cu sarea.
    Tineti minte ce va intrebam acum cateva luni in plin scandal cu filmulete ? Ce cautati in acest partid ? Daca sunteti tineri si entuziasti, luati-o de la zero, fondati un partid nou, fara fosti nomenclaturisti sau urmasii/rudele/acolitii lor si puneti umarul la reforma Romaniei.
    Comentatul de pe margine nu ajuta. Daca veti trece la creerea unui nou partid pe calapodul descris mai sus veti avea sustinere puternica. Daca nu, complaceti-va in starea de fapt.

    • loop
      nu este atat de usor sa infiintezi un nou partid. Logistica este foarte dificila. Cu siguranta nu comentez de pe margine.

  6. @Ana : imi pare rau sa v-o spun, a trecut aproape un an de cand se promiteau schimbarile in PSD din partea aripii (mai) tinere. Trenul a plecat din statie. Parerea mea este ca veti incepe sa deveniti (sau ati devenit deja) ambalajul frumos in care se ascunde bomboana otravita.

    • Intre tp Ponta a ajuns presedinte…

Trackbacks/Pingbacks

  1. Grecia | Ana Birchall - [...] cum era de asteptat si in aceste zile Grecia se afla pe prima a ziarelor . Va invit sa recititi  un…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.