Pages Menu
Categories Menu

Blog Ana Birchall

25 martie – Buna Vestire

Posted by on Mar 25, 2020 in Personal | 0 comments

25 martie – Buna Vestire

Astăzi, credincioşii din întreaga Biserică sărbătoresc praznicul Bunei Vestiri, una dintre cele mai vechi sărbători creştine. Astăzi, Sfânta Fecioară Maria primeşte de la Arhanghelul Gavriil vestea că va purta în pântece şi va naşte pe Fiul lui Dumnezeu, acceptând să fie darul cel mai curat al umanităţii către Creatorul ei.

Buna Vestire înseamnă începutul zămislirii şi întrupării lui Hristos de la Duhul Sfânt, iar ascultarea Sfintei Feciore este pentru fiecare dintre noi un exemplu de conlucrare cu Dumnezeu în planul mântuirii.

Fie ca această sfântă sărbătoare să aducă în sufletele noastre un strop din credinţa şi ascultarea faţă de Dumnezeu a Fecioarei Maria!

9 martie – Ziua deținuților politici anti-comuniști

Posted by on Mar 9, 2020 in Personal | 0 comments

9 martie – Ziua deținuților politici anti-comuniști

Începând cu anul 2011, 9 martie a fost declarată, printr-o lege adoptată în Parlament, Ziua deținuților politici anti-comuniști, în semn de recunoaștere a încercărilor și suferințelor prin care au trecut deținuții politici anti-comuniști din România.

În perioada comunistă, în nu mai puțin 44 de penitenciare și 72 de lagăre de muncă forțată, deținuții politici au fost supuși unor tratamente inumane, au îndurat forme severe de tortură în urma cărora foarte mulți și-au gășit sfârșitul. Numărul persoanelor care au murit în acea perioadă atroce a fost de aproximativ 800.000, din cei de peste 3 milioane de încarcerați.

Curajul de care au dat dovadă deținuții politici anti-comuniști în perioada 1945-1989 constituie baza pe care societatea românească din prezent își garantează drepturile și libertățile. Mulțumită perseverenței, răbdării, demnității și nădejdii într-o schimbare, aceștia au dăruit românilor de astăzi perspectiva unei vieți în care drepturile sunt garantate.

Este de datoria noastră să nu uităm chinurile la care au fost supuși cei care au trăit în epoca neagră a comunismului, să cinstim memoria celor persecutați și să le prezentăm omagiile pentru sacrificiile pe care le-au îndurat pentru ca generațiile viitoare să ducă o viață mai bună.
Foto: Fortul 13 Jilava, Sursa: Digi24

O primăvară frumoasă

Posted by on Mar 1, 2020 in Personal | 0 comments

O primăvară frumoasă

Mărțișorul ne aduce astăzi începutul unui nou anotimp, al renașterii și întoarcerii la viață și odată cu el ne aduce tuturor noi speranţe, zâmbete, bunătate și un entuziasm care ne bucură sufletele.

Vă doresc un început de primăvară frumoasă, să păstraţi întregul an în suflet un Mărţişor de optimism cu raze de soare în inimi, cu speranțe împlinite și cu vise realizate! Vă urez tuturor să aveţi o primăvară plină de căldură sufletească alături de cei dragi!

21 februarie – Ziua Internațională a Limbii Materne

Posted by on Feb 21, 2020 in Personal | 0 comments

21 februarie – Ziua Internațională a Limbii Materne

Ziua internațională a Limbii Materne, celebrată în fiecare an pe 21 februarie, la inițiativa UNESCO, ne reamintește de rolul limbii materne în procesul de promovare a diversității lingvistice și culturale. ONU a invitat statele membre să promoveze conservarea şi protecţia tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii.

Din perspectiva Agendei 2030, Dezvoltarea Durabilă privind educaţia pune accentul pe importanţa folosirii limbilor materne, minoritățile naționale fiind încurajate în acest sens.

Pentru noi, limba română tezaurizează tradiţiile, istoria şi valorile noastre şi este un motiv de sărbătoare atât pentru românii din interiorul graniţelor, cât și pentru cei din afara graniţelor şi pentru fraţii noştri de peste Prut.

Într-o astfel de zi, îmi aduc aminte de cuvintele frumoase despre limbă ale poetulului Nichita Stănescu: „A vorbi despre limba în care gândești este ca o sărbătoare. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se numește, de aceea, pentru mine, iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăște, de aceea, pentru mine, viața se trăiește.”

20 februarie – Ziua Mondială a Dreptății Sociale

Posted by on Feb 20, 2020 in Personal | 0 comments

20 februarie – Ziua Mondială a Dreptății Sociale

În fiecare an, pe 20 februarie, ONU marchează Ziua Mondială a Dreptății Sociale, prin care suntem îndemnați să ne reamintim că justiția socială înseamnă eliminarea tuturor barierelor cu care se confruntă oamenii din cauza vârstei, rasei, etniei, religiei, culturii.
Pentru ONU și statele membre, aplicarea justiției sociale pentru toți oamenii se află în centrul misiunii sale globale de promovare a dezvoltării și demnității umane. Recent, Națiunile Unite și-au întărit angajamentul cu privire la justiția socială prin adoptarea de către Organizația Internațională a Muncii a Declarației privind justiția socială pentru o globalizare echitabilă. Declarația vizează crearea premiselor bunăstării sociale pentru toți oamenii.
Echitatea socială va exista numai atunci când toţi oamenii vor avea şanse egale pentru a reuşi în viaţă. Niciun om nu ar trebui să trăiască în sărăcie, iar un prim pas în acest sens sunt investițiile în educație, unul dintre pilonii de bază ai unei societăți prospere.
România, în calitate de stat membru al ONU și UE, și-a exprimat adeziunea la cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030. Strategia este centrată pe încrederea că statul servește nevoilor fiecărui cetățean, în mod echitabil.

144 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși

Posted by on Feb 19, 2020 in Personal | 0 comments

144 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși

Astăzi, cultura românească se îmbracă în haine de sărbătoare, pentru că se împlinesc 144 de ani de când, la Hobița, în județul Gorj, se năștea unul dintre cei mai mari sculptori ai umanității, Constantin Brâncuși. Fie că vorbim de Coloana fără sfârșit, Masa Tăcerii sau Poarta Sărutului, opera marelui sculptor român este un simbol al reîntoarcerii omului spre transcendent, al îndrăznelii de asumare a contactului cu universul din postura unei verticalități existențiale.
Prin rădăcinile sale adânc înfipte în lumea satului românesc, prin transpunerea tradițiilor, obiceiurilor și miturilor românești în operele sale, Constantin Brâncuși a vorbit lumii în limbajul sculpturii despre bogăția spirituală a neamului din care s-a plămădit.
Totodată, Constantin Brâncuși este unul dintre cei mai mari ambasadori culturali ai României, operele sale fiind apreciate în întreaga lume.

P.S. La Coloana fără sfârșit am primit primul sărut

11 februarie – Ziua Siguranţei pe Internet

Posted by on Feb 11, 2020 in Personal | 0 comments

11 februarie – Ziua Siguranţei pe Internet

Astăzi, 11 februarie, sărbătorim Ziua Siguranţei pe Internet, iar tema ediției din acest an este: „Let’s create a better Internet together!” (Împreună facem internetul mai bun!).

Ziua Siguranței pe Internet ne oferă cel mai bun prilej pentru a atrage atenția asupra folosirii tehnologiei într-un mod responsabil, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea pericolelor navigării nesupravegheate a acestora pe Internet. Copiii sunt expuși în mediul online de la cele mai fragede vârste. În urma cu câțiva ani am solicitat Ministerului Educatiei să introducă în programa şcolară noţiuni şi aspecte legate de securitatea cibernetică, pentru a-i proteja de pericolele la care sunt expuşi în mediul online. Atât riscul de radicalizare sau accesul la informaţii eronate, cât şi contactul cu persoane care utilizează mediul online în scopuri ilicite pot afecta atât creşterea copiilor şi viaţa privată a acestora şi a părinţilor, cât şi, prin natura informaţiilor implicate sau prin faptele cauzate de acestea, societatea de provenienţă. Pentru a lupta în mod eficient împotriva radicalizării tinerilor, a cyberbullying (mesaje de hărțuire, trolling, mesaje ofensatoare, furt de identitate etc.) în mediul online, şi pentru a crea o cultură stabilă şi solidă în domeniul securităţii cibernetice, este nevoie în primul rând de măsuri pentru conştientizarea în rândul tinerilor a pericolelor care există în mediul online.

Cred că este important ca alături de educația și sfaturile primite acasă, este esential ca de la cele mai fragede vârste copiii să aibă în programa şcolară noţiuni şi aspecte legate de securitatea cibernetică menite a-i proteja de pericolele la care sunt expuşi în mediul online. Și pentru un plus de siguranță, trebuie folosit cu încredere butonul „block” pentru a stopa primirea oricărui mesaj nepotrivit. Să ne bucurăm zi de zi de beneficiile pe care ni le oferă Internetul, un instrument care ne ușurează viața, dar să nu ignorăm pericolele care pot apărea la fiecare click.

4 februarie – Ziua Internaţională pentru Lupta împotriva Cancerului

Posted by on Feb 4, 2020 in Personal | 0 comments

4 februarie – Ziua Internaţională pentru Lupta împotriva Cancerului

Astăzi, 4 februarie, este marcată Ziua Internaţională pentru Lupta împotriva Cancerului. Scopul unei astfel de zile este acela de a creşte gradul de conştientizare în rândul publicului larg şi de a încuraja prevenirea, detectarea și tratamentul acestei boli cumplite, care produce ravagii la nivel mondial.
Cancerul reprezintă a doua cauză importantă de morbiditate şi de deces în Europa. Mai este numit și „boala cu o mie de feţe” pentru că semnele şi simptomele sale sunt adesea silenţioase, indicând afecţiuni în aparență banale. Durerile și stările de rău apar în stadii avansate, atunci când boala începe să se extindă și la organele sănătoase.
Am încredere că, prin creșterea nivelului de educație și a gradului de conștientizare în ceea ce privește această boală, s-ar putea obține rezultate mai bune în depistarea precoce și în scăderea costurilor cu tratamentul. Cancerul depistat în stadii incipiente poate fi tratat cu succes, mai ales dacă se acordă importanța cuvenită analizelor periodice.
Puneți cel mai mare preț pe sănătate și mergeți la medic pentru controalele de rutină!

2 februarie – Întâmpinarea Domnului

Posted by on Feb 2, 2020 in Personal | 0 comments

2 februarie – Întâmpinarea Domnului

Astăzi, 2 februarie, prăznuim Întâmpinarea Domnului, una dintre cele mai importante sărbători din cursul anului bisericesc. Praznicul împărătesc al Întâmpinării Domnului este o pildă de aducere a pruncilor la Biserică și de a mulțumi lui Dumnezeu pentru darurile Sale. La 40 de zile după Naștere, pruncul Iisus este adus de Fecioara Maria la Templul din Ierusalim, așa cum prevedea Legea Mozaică, unde este întâmpinat de Dreptul Simeon și de Proorocița Ana.

Gestul de supunere făcut de Mântuitorul, față de legile sfinte reprezintă o pildă de smerenie pentru toți cei care, prin credință, îmbrățișează învățăturile și morala creștină. Purtarea lui Dumnezeu pe brațe de către dreptul Simeon este o anticipare a purtării lui Hristos în inimile noastre de creștini și o mărturisire a credinței noastre în El.
Să fim cu toții purtători de Hristos în inimile și sufletele noastre! Nimic fără Dumnezeu!

30 ianuarie – Ziua internațională pentru nonviolență în școală

Posted by on Jan 30, 2020 in Personal | 0 comments

30 ianuarie – Ziua internațională pentru nonviolență în școală

Astăzi, 30 ianuarie, este celebrată Ziua internațională pentru nonviolență în școală, cu scopul de a atrage atenția asupra necesității unui mediu educațional în care să coexiste armonia, toleranța și solidaritatea și în care copiii să se simtă protejaţi.

Din luna decembrie 2019, România are o Lege anti-bullying, pe care o consider indispensabilă pentru bunul mers al Educației, bullying-ul fiind un flagel cu repercursiuni grave asupra destinului copiilor și despre care am vorbit în octombrie 2015, în plenul Camerei Deputaților: https://goo.gl/LYboNp

Așa cum am atras atenția încă din 2015, atât de la tribuna Camerei Deputaților, cât și prin luări de poziții în mass-media, unul dintre flagelurile cele mai îngrijorătoare cu care se confruntă copiii în zilele noastre este bullying-ul, un comportament deviant ce trebuie combătut puternic și în România.

Cred cu tărie că una dintre cele mai grave probleme ale societății este cea a violenței. Pentru că sunt categoriile cele mai vulnerabile, femeile și copiii sunt puși cel mai adesea în postura de victime fie că vorbim de violență fizică, psihică, economică sau de orice altă natură. Nici țara noastră, din păcate, nu este ocolită de consecințele acestui flagel împotriva căruia avem datoria să luptăm împreună și să ne implicăm fiecare.

În această zi, trebuie să amintim că România a făcut pași importanți în lupta împotriva violenței, țara noastră fiind unul dintre statele care interzic prin lege orice formă de violență împotriva copilului. De asemenea, ratificarea de către România a Convenției de la Istanbul, în septembrie 2016, unul dintre proiectele mele de suflet, pentru care am luptat în calitate de parlamentar de referință al legislativului român la Consiliul Europei pentru problema eliminării violenței împotriva femeilor, a reprezentat un moment foarte important în ceea ce privește conștientizarea acestei problematici referitoare la respectarea drepturilor omului.

Reiterez și în această zi că avem nevoie de o societate fără nicio formă de violenţă, în care fiecare dintre noi, dar mai ales copiii, să se simtă protejaţi.