Pages Menu
Categories Menu

Blog Ana Birchall

5 ani de la intrarea în vigoare a Convenţiei de la Istanbul

Posted by on Aug 1, 2019 in International, Personal, Politic, Profesional, Social | 0 comments

5 ani de la intrarea în vigoare a Convenţiei de la Istanbul

Astăzi se împlinesc 5 ani de la intrarea în vigoare a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, cunoscută sub denumirea de Convenţia de la Istanbul.

În calitate de parlamentar de referință al legislativului român la Consiliul Europei pentru problema eliminării violenței împotriva femeilor, semnarea de către România a Convenției de la Istanbul a fost unul dintre obiectivele mele prioritare. Prin semnarea Convenției la 27 iunie 2014, eforturile instituționale și personale de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor au fost încununate, România alăturându-se celorlalte țări care condamnă cu fermitate violența împotriva femeilor și discriminarea de gen. Eforturile noastre nu s-au oprit aici.

Pe 29 februarie 2016, România a ratificat în Parlament Convenția de la Istanbul, asigurându-se astfel cadrul juridic necesar pentru o mai bună protejare și îngrijire a victimelor violenței din România. Introducerea ordinelor de restricție, simplificarea legislației privind protecția victimelor precum şi alocarea de fonduri de către administrația locală pentru adăposturile dedicate tuturor victimelor violenței în familie, fizică sau psihologică sunt doar câteva dintre măsurile care au putut fi adoptate grație ratificării Convenției.

Pe 23 mai 2016, am fost mândră și onorată să reprezint România într-un moment atât de important cum este cel al depunerii instrumentelor de ratificare de către țara noastră a Convenției de la Istanbul. Ratificarea Convenţiei de la Istanbul reprezintă un proiect de suflet la care ţin enorm şi pentru a cărui realizare m-am bătut timp de aproape doi ani de zile, ca parlamentar de referință al legislativului român la Consiliul Europei pentru problema eliminării violenței împotriva femeilor.

Proiectul semnării și ratificării Convenției de la Istanbul a fost definitivat la 1 septembrie 2016, dată la care Convenția a intrat în vigoare în România, o nouă etapă în lupta împotriva flagelului violenței de orice fel, domestică, psihologică, fizică, economică, fiind o încununare a eforturilor tuturor factorilor de decizie din societate, dar și al organizațiilor non-guvernamentale de profil care au sprijinit puternic implementarea Convenției de la Istanbul în România. De asemenea, sunt foarte mândră că printre primele acte normative adoptate de către Guvernul Dăncilă se numără prevederi care încep să pună în aplicare Convenția de la Istanbul.

Mulțumesc colegelor și colegilor, actorilor instituționali, societății civile, tuturor ONG-urilor care au susținut eforturile noastre de semnare, ratificare și implementare a Convenției de la Istanbul. Fără sprijinul lor nu am fi avut astăzi acest proiect atât de important!

Alături de doamna Gabriella Battaini-Dragoni, Secretarul general adjunct al Consiliului Europei (2016)
În dialog cu doamnele Gabriella Battaini-Dragoni și Livia Rusu, prilejuit de depunerea instrumentelor de ratificare de către țara noastră a Convenției de la Istanbul (2016)
Alaturi de doamna ambasador Livia Rusu reprezentant permanent al Romaniei la Consiliul Europei (2016)
Alaturi de Geraldine Grenet si Elise Cornu de la secretariatul Retelei parlamentarilor pentru combaterea violentei asupra femeilor (2016)

Ședința Comitetului Executiv al PSD Vaslui

Posted by on Jul 26, 2019 in Personal, Politic, Social | 0 comments

Ședința Comitetului Executiv al PSD Vaslui

Mi-a făcut o deosebită plăcere să particip astăzi, împreună cu președintele PSD, doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, la ședința Comitetului Executiv al PSD Vaslui.

A fost prima vizită într-o organizaţie judeţeană a preşedintelui Partidului Social Democrat, alături de preşedintele executiv, Eugen Teodorovici şi secretarul general, Mihai Fifor, în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale de la finalul acestui an. La şedinţa de astăzi au fost prezenţi totodată preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, președintele CJ Iași, Maricel Popa, vicepreședinții CJ Vaslui, Ciprian Trifan şi Vasile Mariciuc, primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, primarul municiupiului Huşi, Ioan Ciupilan, doamnele senator Gabi Creţu şi Doina Silistru şi domnii deputaţi Aurel Căciulă şi Irinel Stativă.

PSD Vaslui a fost tot timpul una dintre organizaţiile care a obţinut cele mai bune rezultate în alegeri şi a adus noroc candidaţilor noştri. Aşa se va întâmpla şi în aceste alegeri!

20 iulie – Sfântul Ilie

Posted by on Jul 20, 2019 in Cultural, Personal | 0 comments

20 iulie – Sfântul Ilie

Astăzi Biserica prăznuieşte un înger în trup care a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide şi de a închide cerurile, pe Sfântul şi Măritul Prooroc Ilie Tesviteanul. Sfântul Ilie este pentru poporul nostru creştin ocrotitorul aviatorilor şi eroilor aerului, astfel încât sărbătoarea lui capătă şi o semnificaţie naţională.

Tuturor creştinilor ce îşi serbează onomastica le transmit gândurille mele de bine, sănătate şi spor în toate activităţile lor.

La mulţi ani!

A început reuniunea JAI de la Helsinki

Posted by on Jul 19, 2019 in International, Personal, Politic, Profesional | 0 comments

A început reuniunea JAI de la Helsinki

Au început lucrările reuniunii informale a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de la Helsinki – o dezbatere deosebit de importantă privind teme de interes la nivelul UE din domeniul justiției și al cooperării judiciare, prima organizată de Președinția finlandeză a Consiliului UE!

14 iulie – Ziua națională a Franței

Posted by on Jul 14, 2019 in International, Personal | 0 comments

14 iulie – Ziua națională a Franței

14 iulie este Ziua Naţională a Franţei, dată la care este celebrată Căderea Bastiliei din 1789, eveniment de referinţă al Revoluţiei Franceze. Revoluţia Franceză şi motto-ul ei devenit celebru (Liberté, Égalité, Fratenité) marchează un moment de răscruce nu doar pentru poporul francez, ci o adevărată piatră de temelie pentru democraţiile moderne care îşi trag seva din valoriile, idealurile şi principiile Iluminismului, consacrate de Revoluţia Franceză.

Franța este unul dintre partenerii strategici cei mai importanți ai României și unul dintre aliații noștri tradiționali de-a lungul istoriei.

Cu ocazia zilei de 14 iulie, vreau să urez “La mulţi ani!” poporului prieten francez de care ne leagă nu numai acelaşi trunchi lingvistic comun, ci mai ales aceleaşi aspiraţii europene.

Vive la France!

Festivitățile militare organizate în memoria lui Ștefan cel Mare

Posted by on Jul 7, 2019 in Cultural, Personal, Social | 0 comments

Festivitățile militare organizate în memoria lui Ștefan cel Mare

În acest an, pe 2 iulie, au fost marcați 515 ani de la moartea marelui nostru domnitor, Ștefan cel Mare.

Am fost cu adevărat onorată să particip la festivitățile militare organizate în memoria marelui domnitor moldovean și la depunerea de coroane la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare de la Băcăoani, în județul Vaslui.

Mulțumiri militarilor care ne-au făcut să tresărim la auzul Imnului National și ne-au încantat cu mândria, dar și cinstea cu care au purtat haina militară la aceste frumoase manifestări. Ștefan cel Mare a fost un exemplu de curaj, demnitate, cinste, bărbăție, patriotism, iar noi, ca înaintași ai marelui domnitor, se cuvine să nu uităm niciodată contribuția uriașă a lui Ștefan cel Mare în istoria noastră zbuciumată.

Ziua comunei Poienești din județul Vaslui

Posted by on Jul 7, 2019 in Cultural, Personal, Social | 0 comments

Ziua comunei Poienești din județul Vaslui

Ca întotdeauna, m-am simțit extraordinar alături de vasluieni, la ziua comunei Poienești.
Felicitări domnului primar Manole Nelu Caragata și autorităților locale pentru organizarea excelentă a evenimentului.

Alături de domnul primar al comunei Poienești, Manole Nelu Caragata și de doamna senator Gabriela Crețu

Ziua comunei Ștefan cel Mare

Posted by on Jul 7, 2019 in Cultural, Personal, Social | 0 comments

Ziua comunei Ștefan cel Mare

A fost o onoare și o placere să particip la Ziua comunei Ștefan cel Mare din județul Vaslui.

Vasluiul ocupă un loc aparte în sufletul meu, este a doua mea casă. Am cunoscut în Vaslui oameni cu o minunată bogăție interioară, oameni harnici, credincioși, păstrători ai culturii noastre românești. Frumusețea locurilor, valorile și tradițiile promovate de urmașii răzeșilor lui Ștefan cel Mare sunt comori autentice ale neamului românesc. În comuna Ștefan cel Mare, ca de altfel în întreg județul Vaslui, filonul folcloric autentic românesc este la el acasă. Portul popular, dansurile tradiţionale şi obiceiurile locului sunt pledoarii care vorbesc de la sine despre această frumoasă zonă.

Aici am descoperit România profundă, o Românie care speră, muncește și gândește sănătos cu români care îndrăznesc să creadă în România, în această țară atât de frumoasă și binecuvântată de Bunul Dumnezeu și atât de frumos numită Gradina Maicii Domnului!

Iubesc această parte a Moldovei și sunt onorată dincolo de cuvinte că cei de aici mă consideră “fata lor”, așa cum m-au numit vasluienii de pe Valea Tutovei în 2012, acești răzeși ai lui Stefan cel Mare care prin sfaturile si criticile lor m-au ajutat sa fiu permanent un deputat, un ministru și un viceprim-ministru mai bun. Frumusețea lăuntrică și împărtășirea acelorași valori tradiționale cu cei pe care i-am întâlnit m-au emoționat și m-au hrănit sufletește în egală măsură.

Felicitări domnului primar Moraru Mihai și autorităților locale pentru excelenta organizare și pentru un eveniment foarte reușit!

Alături de domnul primar al comunei Ștefan cel Mare, Moraru Mihai
Mulțumesc domnului Traian Nica pentru acest minunat tablou

Sfinții Apostoli Petru și Pavel – 29 iunie

Posted by on Jun 29, 2019 in Cultural, Personal, Social | 0 comments

Sfinții Apostoli Petru și Pavel – 29 iunie

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, prăznuiți de Biserica Ortodoxă pe 29 iunie, doi dintre cei mai importanți apostoli ai creștinismului, reprezintă simbolul universalismului mesajului creştin, pentru că predica, misiunea și martirajul lor au reprezentat începuturile Bisericii creștine și răspândirea învățăturii Mântuitorului Iisus Hristos în toată lumea, iar multe biserici au astăzi ca ocrotitori pe cei doi apostoli.

Tuturor celor care poartă numele Sfinţilor Petru şi Pavel le urez multă sănătate, spor în viaţă şi multe binecuvântări!  Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi!

Ziua Drapelului Național – 26 iunie

Posted by on Jun 26, 2019 in Cultural, Personal, Social | 0 comments

Ziua Drapelului Național – 26 iunie

Ziua Drapelului Național, marcată în fiecare an pe 26 iunie, ne aduce în memorie și în suflete istoria, măreția și puterea acestui neam.

Tricolorul românesc este simbolul libertății de la 1848, al de unității de la 1859 și o adevărată emblemă a românismului de pretutindeni și a valorilor împărtășite de români în istoria lor zbuciumată, care stă dovadă pentru măreția și puterea acestui neam. De aceea, pentru noi toți, Ziua Drapelului Național este un prilej de a sărbători valorile care ne unesc și simbolul care i-a însuflețit pe români în momente grele de luptă, dar și de bucurie.

La mulți ani Tricolorului! La mulți ani, România!