Pages Menu
Categories Menu

Blog Ana Birchall

7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătății

Posted by on Apr 7, 2019 in International, Personal, Social | 0 comments

7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătății

În fiecare an, pe 7 aprilie, sărbătorim Ziua Mondială a Sănătății, tema din acest an fiind „Acoperire universală de sănătate: pentru toată lumea, peste tot” („Universal health coverage: everyone, everywhere”). Sub sloganul „Sănătate pentru toţi!” („Health for all!”), marcarea Zilei Mondiale a Sănătății din 2019 aduce în prim-plan nevoia ca toți oamenii să beneficieze de servicii de sănătate corespunzătoare, și în special în zonele de pe glob unde accesul la servicii de îngrijire medicală este dificil din cauza situației financiare precare a milioane de oameni.

Ziua Mondială a Sănătății trebuie să reprezinte un bun prilej pentru noi toți de a conștientiza că trebuie să fim mai atenți cu noi înșine. Totodată, cred că este important să ne evaluăm periodic starea de sănătate și să planificăm un viitor mai sănătos și mai luminos pentru noi și familiile noastre.

Multă sănătate tuturor!

138 ani de la naşterea lui Octavian Goga

Posted by on Apr 1, 2019 in Cultural, Personal, Social | 0 comments

138 ani de la naşterea lui Octavian Goga
Sursa imaginii: Agerpres.ro

Una dintre cele mai reprezentative figuri ale literaturii din Transilvania în contextul istoric al Marii Uniri din 1918, poetul Octavian Goga s-a născut la 1 aprilie 1881, într-o familie preoțească din localitatea Răşinari din Sibiu. În centrul operei și al poeziilor lui Goga, veritabile izvoare istorice care împărtășesc pilde și povestiri despre viaţa și istoria satului românesc, s-a aflat condiţia ţăranului român şi rolul său de păstrător de seamă al specificului național. De aceea, poeziile lui Goga sunt poate cel mai frumos imn dedicat lumii satului românesc. Mai jos, puteți citi versurile din “Sara” publicată de Octavian Goga în volumul  ‘Poezii’ din 1905:

“Sara, de Octavian Goga
 
Bolta şi-a cernit năframa
Ca o mamă întristată,
Floarea-soarelui pe câmpuri
Pleacă fruntea-ngândurată.
 
Zarea-şi picură argintul
Pe ovezele de aur,
Ostenit, din aripi bate,
Ca un vis pribeag, un graur.
 
Codrul cântăreţii-şi culcă,
Doarme trestia bolnavă,
Dorm doi pui de nevăstuică
Sub o brazdă de otavă.
 
S-a oprit trudita moară,
Doarme apa la irugă,
Răzimat pe coate-adoarme
Un cioban întins pe glugă.”

86 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu

Posted by on Mar 31, 2019 in Cultural, Personal | 0 comments

86 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu

În urmă cu 86 de ani, pe 31 martie 1933, la Ploieşti, se năștea Nichita Stănescu, poet inovator cu un stil inconfundabil și o sensibilitate aparte, care a lăsat moștenire o operă lirică deosebit de valoroasă.

O îmbinare de poveste între vrajă și emoție, poeziile lui Nichita Stănescu îmi aduc şi astăzi aceleaşi emoţii şi bucuria sufletească pe care am simţit-o citindu-le pentru prima dată în frumoșii ani de liceu. Mai jos, una dintre poeziile mele preferate scrise de Nichita Stănescu, ”Îmbrăţişarea”.

“Când ne-am zărit, aerul dintre noi
şi-a aruncat dintr-o dată
imaginea copacilor, indiferenţi şi goi,
pe care-o lasă să-l străbată.
 
Oh, ne-am zvârlit, strigându-ne pe nume,
unul spre celălalt, şi-atât de iute,
că timpul se turti-ntre piepturile noastre,
şi ora, lovită, se sparse-n minute.
 
Aş fi vrut să te păstrez în braţe
aşa cum ţin trupul copilăriei, întrecut,
cu morţile-i nerepetate.
Şi să te-mbrăţişez cu coastele-aş fi vrut.”

31 martie – nașterea lui Johann Sebastian Bach

Posted by on Mar 31, 2019 in Cultural, Personal | 0 comments

Născut la 31 martie 1685, Johann Sebastian Bach este considerat, alături de Mozart şi Beethoven, unul din marii compozitori ai lumii.
Muzica lui Bach a combinat principalele stiluri, forme şi tradiţii naţionale ce se dezvoltaseră în perioadele precedente, îmbogăţindu-le şi creând o sinteză fără egal a inspirat generaţii întregi de muzicieni, artişti şi nu numai. Acordurile creaţiilor lui Bach ne călăuzesc şi astăzi spiritul către trăiri şi aventuri muzicale aparte, pe care cuvintele nu le pot descrie îndeajuns de bine. În acest sens, cuvintele unui alt titan al muzicii clasice, Wolfgang Amadeus Mozart, sintetizează real dimensiunea creatiei lui Johann Sebastian Bach: “Bach este tatăl, noi suntem copiii lui”.

https://

166 de la naşterea lui Vincent van Gogh

Posted by on Mar 30, 2019 in Cultural, International, Personal | 0 comments

166 de la naşterea lui Vincent van Gogh
“Noapte înstelată”, pictură în ulei, Muzeul de Artă Modernă din New York

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi artiști din lumea întreagă, pictorul Vincent van Gogh s-a născut la 30 martie 1853 în Olanda, operele sale având o influenţă profundă în secolele următoare în artele plastice şi nu numai. Având o viață neliniștită, plină de încercări, artistul și a dorit să transpună această sensibilitate aparte pe pânză, stârnind emoțiile privitorilor prin împărtăşirea propriilor trăiri şi experienţe. În multe dintre operele sale celebre, precum “Noapte înstelată”, realizată în anul 1889, Vincent Van Gogh încearcă să ofere o perspectivă diferită asupra imaginilor pe care le surprinde şi propune o viziune nouă asupra artei, văzută ca expresia proprie prin care artistul dă glas trăirilor din sufletul său.

29 martie – România devine membru cu drepturi depline a NATO

Posted by on Mar 29, 2019 in International, Personal, Politic, Profesional | 0 comments

29 martie – România devine membru cu drepturi depline a NATO
Arborarea drapelului României la NATO

29 martie reprezintă o dată importantă în istoria modernă a României, consemnând momentul în care ţara noastră devine membru cu drepturi depline a celei mai importante alianțe de securitate din acest secol – NATO.
La 29 martie 2004, România a depus instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului României la sediul NATO, aşezând astfel ţara noastră alături de statele occidentale cu care împărtăşim aceleaşi idealuri de pace şi prosperitate.
Îmi aduc aminte perfect momentul în care s-a înălţat pentru prima dată, la Bruxelles, steagul României în calitate de stat membru NATO. Am fost şi voi fi mereu mândră că am avut onoarea să particip la un moment înălțător în care s-a scris istorie pentru România.
La 15 ani de la aderarea la NATO, România a dovedit că este un stat membru matur şi responsabil, capabil să îşi îndeplinească toate obligaţiile care îi revin din acest statut. Ţara noastră a devenit un furnizor important de securitate pentru regiunea extinsă a Mării Negre, în condiţiile unui climat de securitate marcat de ameninţări.

27 martie – Unirea Basarabiei cu România

Posted by on Mar 27, 2019 in Personal, Politic | 0 comments

27 martie – Unirea Basarabiei cu România

La 27 martie, în urmă cu 101 ani, România se unea cu Basarabia, primul pas care a făcut posibil visul tuturor românilor de a fi împreună cu fraţii lor într-un stat unitar şi indivizibil.

Astăzi, la mai mult de un secol de la momentul istoric al unirii României cu Basarabia, țara noastră este susținătoarea unei conexiuni ireversibile a Republicii Moldova la spațiul european și valorile UE.

Istoria îşi scrie filele în ritmul ei, dar depinde de noi să nu uităm nicicând de românii din afara graniţelor actuale ale României şi de responsabilitatea noastră faţă de frații de peste Prut.

25 martie – Buna Vestire

Posted by on Mar 25, 2019 in Personal | 0 comments

25 martie – Buna Vestire

Astăzi credincioşii din întreaga Biserică sărbătoresc praznicul Bunei Vestiri, una dintre cele mai vechi sărbători creştine. Astăzi Sfânta Fecioară Maria primeşte de la Arhanghelul Gavriil vestea că va purta în pântece şi va naşte pe Fiul lui Dumnezeu, acceptând să fie darul cel mai curat al umanităţii către Creatorul ei. Buna Vestire înseamnă începutul zămislirii şi întrupării lui Hristos de la Duhul Sfânt, iar ascultarea Sfintei Feciore este pentru fiecare dintre noi un exemplu de conlucrare cu Dumnezeu în planul mântuirii. Fie ca această sfântă sărbătoare să aducă în sufletele noastre un strop din credinţa şi ascultarea faţă de Dumnezeu a Fecioarei Maria!

Ziua Mondială a Apei – 22 martie

Posted by on Mar 22, 2019 in Cultural, Economic, International, Personal, Social | 0 comments

Ziua Mondială a Apei – 22 martie
Sursa imaginii: www.worldwaterday.org

În fiecare an, la 22 martie, Organizația Națiunilor Unite marchează Ziua Mondială a Apei – World Water Day, încercând să semnaleze numeroasele probleme care apar în legătură cu resursele de apă ale planetei. Chiar și în prezent, în ciuda eforturilor în acest domeniu, în continuare o bună parte a semenilor noștri are dificultăți mari în a își asigura accesul la surse de apă potabilă.

Tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Apei – “Nu lăsăm pe nimeni în urmă” (Leaving no one behind) atrage atenția asupra importanței asigurării unui serviciu de apă potabilă gestionat în condiții de siguranță pentru toți și a faptului că grupurile marginalizate care nu au acces la apă în condiții de siguranță sunt adesea ignorate și, uneori, se confruntă cu discriminare. Or, apa ține de drepturile noastre fundamentale, iar accesul la apă este esențial nu doar în ce privește sănătatea publică, ci și ca o condiție pentru dezvoltare durabilă și pentru o lume mai stabilă și prosperă.

21 martie – Ziua mondială a Sindromului Down

Posted by on Mar 21, 2019 in International, Personal, Social | 0 comments

21 martie – Ziua mondială a Sindromului Down

În fiecare an, pe 21 martie este marcată în întreaga lume Ziua Mondială a Sindromului Down. Data nu a fost aleasă la întâmplare, cea de-a 21-a zi a celei de-a 3-a luni a anului simbolizează cei trei cromozomi pe care persoanele cu Sindrom Down îi au în perechea 21 a hărţii lor genetice. Această anomalie cromozomială, rezultată dintr-un accident genetic, este permanentă şi afectează anual la nivel mondial aproximativ unul din 700-800 de nou-născuţi. În România sunt diagnosticate în jur de 30.000 de persoane cu Sindrom Down.

Persoanele cu Sindrom Down sunt parte a societăţii noastre şi trebuie să le asigurăm un mediu adaptat, astfel încât să îşi aducă propria contribuţie la comunitate. Datorăm acest lucru lor şi familiilor lor şi, nu în ultimul rând, datorăm acest lucru familiilor noastre şi copiilor noştri pe care vrem să îi creştem în spiritul toleranţei şi al înţelegerii. În numele acestei datorii, trebuie să spunem că Sindromul Down nu este o boală, ci o anomalie genetică definitivă, și chiar dacă aceste persoane arată altfel, în realitate sunt la fel ca noi, au aceleaşi nevoi de dragoste, de înţelegere şi de comunicare ca şi noi şi că, dacă le acordăm o şansă, vom fi uimiţi de forţa lor spirituală şi de capacitatea lor de a învăţa. Cu sprijinul adecvat şi cu multă dragoste, persoanele cu Sindrom Down pot deveni adulţi fericiţi şi sănătoşi şi îşi pot găsi propriul loc în comunitate.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Sindromului Down, doresc să transmit respectul şi întreaga mea admiraţie persoanelor cu Sindrom Down şi familiilor lor, care ne oferă în fiecare zi un exemplu de dragoste, susţinere şi optimism.

Le doresc multă lumină, multă bucurie, multă putere şi, mai presus de orice, multă dragoste!