Pages Menu
Categories Menu

Blog Ana Birchall

18 ianuarie – nașterea lui Ioan Slavici

Posted by on Jan 18, 2019 in Cultural, Personal | 0 comments

18 ianuarie – nașterea lui Ioan Slavici

Născut la 18 ianuarie 1848 și devenit scriitor îndrumat fiind de prietenul său Mihai Eminescu, Ioan Slavici s-a evidențiat în lumea literară printr-un spirit remarcabil de observație a vieții satului și prin talentul său deosebit de a pune în scris pilde grăitoare pentru sufletul românesc. Tocmai de aceea, Slavici a fost dintotdeauna considerat, așa cum spunea și George Călinescu, „un instrument de observație excelent” al mediului rural.
Harul său de a povesti ne îndeamnă să fim mai atenți unii cu alții și să prețuim comunitatea, mică sau mare, ca expresie vie a valorilor și a tradițiilor noastre.
Celebrele nuvele ale lui Ioan Slavici, precum „Moara cu noroc”, „Pădureanca”, sau „Popa Tanda”, sunt cele care i-au adus acestuia nemurirea în literatura română, în timp ce romanul „Mara” a jucat și el un rol esențial în istoria romanului autohton.

Participare la expoziția ”Pictori români în Franța”

Posted by on Jan 15, 2019 in Cultural, Personal, Social | 0 comments

Participare la expoziția ”Pictori români în Franța”

Am fost onorată să particip la expoziția „Pictori români în Franța”, organizată de ICR, într-o zi de 15 ianuarie, încărcată de semnificații pentru cultura română. Cu această ocazie, am transmis mesajul și cele mai calde urări din partea doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă și a Guvernului României, felicitând ICR pentru organizarea excelentă a evenimentului.

Data de 15 ianuarie are pentru români o dublă însemnătate: este ziua nașterii lui Mihai Eminescu, ”poetul-nepereche” al României (așa cum îl descria George Călinescu) , și, totodată, Ziua Culturii Naționale, așa cum este aniversată începând cu anul 2011, pentru a cinsti memoria poetului nostru național.

În mesajul transmis, am subliniat că ne dorim să folosim această perioadă de vizibilitate sporită – deținerea Președinției rotative a Consiliului UE –  pentru a face țara noastră mai bine cunoscută în rândul celorlalți cetățeni europeni. Suntem cu adevărat un popor cu o cultură și o civilizație ce merită cunoscute și apreciate în orice colț al lumii și, tocmai de aceea, exercitarea de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene este un prilej de promovare a valorilor noastre autentice. Totodată, i-am felicitat pe pictorii expozanți, ei înșiși adevărați ambasadori ai culturii noastre naționale.

Am reiterat că inițiativele de promovare și conștientizare a identităţii noastre naționale au avut şi vor avea în continuare tot sprijinul Guvernului României și al prim-ministrului Viorica Dăncilă.

Alături de doamna Michele Ramis, ambasadoarea Franței în România, și de doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR

Alături de doamna Michele Ramis, ambasadoarea Franței în România

15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale

Posted by on Jan 15, 2019 in Cultural, Personal | 0 comments

15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale

La 15 ianuarie sărbătorim în fiecare an Ziua Culturii Naționale, zi ce coincide într-o asumare conștientă și profundă cu nașterea, în 1850, a poetului nepereche din literatura română, Mihai Eminescu. Cred că nu există suflet sensibil care să fi citit o creație a Luceafărului poeziei românești și să nu fi simțit talentul unui popor sintetizat într-o floare a culturii românești cu un parfum ce a învins cu adevărat timpul, așa cum anticipa inspirat George Călinescu.

Astăzi, de Ziua Culturii Naționale, suntem datori să cinstim memoria lui Mihai Eminescu ducând mai departe românismul său autentic, fiercare în colțul său de lume căruia i se circumscrie.

Poezia lui Eminescu transcende timpul și este, cu siguranța, una dintre cele mai mari moșteniri culturale lăsate nu doar românilor, ci chiar literaturii universale. Poeziile lui Mihai Eminescu mi-au încântat copilăria și adolescența și sunt și astăzi o evadare inconfundabil de plăcută din cotidian.

Suntem cu adevărat un popor cu o cultură și o civilizație ce merită cunoscute și apreciate în orice colț al lumii și, tocmai de aceea, exercitarea de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene este un prilej de promovare a valorilor noastre autentice printre partenerii din marea familie europeană.

Ține de fiecare dintre noi ca Europa și întreaga lume să guste din dulceața tradițiilor, creațiilor și spiritualității românești, într-un cuvânt, din cultura noastră națională.

Eminescu, ziditorul limbii române

Posted by on Jan 14, 2019 in Cultural, Personal, Social | 0 comments

Eminescu, ziditorul limbii române

Sunt onorată să particip în această seară la Spectacolul Omagial ”Eminescu, ziditorul limbii române” dedicat marelui poet Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc mâine 169 de ani!

Personal, cred că nu există suflet sensibil care să fi citit o creație a Luceafărului poeziei românești și să nu fi simțit talentul unui popor sintetizat într-un om a cărui operă a învins cu adevărat timpul, așa cum frumos spunea George Călinescu, şi a cultivat generațiilor următoare sentimentul de dragoste de neam și istorie.

Sincere felicitări actorilor și organizatorilor pentru un eveniment reușit!

Emisiune Antena 3 – 10 ianuarie

Posted by on Jan 10, 2019 in Aparitii media, Cultural, Economic, Personal, Politic | 0 comments

Emisiune Antena 3 – 10 ianuarie

Astăzi, începând cu ora 09:00, particip la emisiunea ‘Previziuni’, realizată de doamna Nadina Câmpean și domnul Adrian Ursu, pentru o discuție despre Președinția României la Consiliul UE, pe care o puteţi urmări în direct pe Antena 3.

Soborul Sfântului Ioan Botezătorul

Posted by on Jan 7, 2019 in Cultural, Personal | 0 comments

Soborul Sfântului Ioan Botezătorul

A doua zi după praznicul împărătesc al Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, Biserica face prăznuirea persoanei prin care s-a realizat această minune dumnezeiască, Sfântul Prooroc și Înaintemergător Ioan Botezătorul, ultimul mare prooroc al Vechiului Testament și cel care face legătura cu Noul Testament. Astăzi, pilda Sfântului Ioan Botezătorul și misiunea sa de a-L descoperi oamenilor pe Hristos reprezintă pentru noi prilej de străduință pe drumul plin de încercări care ne urcă la cer.

Le urez multă sănătate, bucurii şi daruri duhovniceşti pe măsura ocrotitorului lor duhovnicesc tuturor celor care astăzi își sărbătoresc ziua onomastică!

6 ianuarie – Boboteaza sau Epifania Domnului

Posted by on Jan 6, 2019 in Personal | 0 comments

6 ianuarie – Boboteaza sau Epifania Domnului

Boboteaza, Epifania sau Teofania Dumnezeului nostru treimic, sărbătorită de Biserică la 6 ianuarie, este praznicul împărătesc care aduce cu sine, pe lângă descoperirea Fiului lui Dumnezeu în repejunile Iordanului, sfințirea firii și a întregii creații. În apele Iordanului Hristos se descoperă oamenilor ca Fiu al lui Dumnezeu şi de aceea Boboteaza ne aduce aminte că trebuie să îl lăsăm pe Dumnezeu să ne vorbească în inimă şi să îl descoperim în fiecare zi a existenţei noastre.
Astăzi firea apelor se sfințește și, împreună cu ea, toți cei care mărturisim credința în Hristos, Fiul lui Dumnezeu!

1 ianuarie – Sfântul Vasile cel Mare

Posted by on Jan 1, 2019 in Personal | 0 comments

1 ianuarie – Sfântul Vasile cel Mare

Prima zi din Anul Nou este dedicată de Sfânta Biserică uneia dintre cele mai luminate minți din istoria bisericească, Sfântul Vasile cel Mare. Trăitor în secolul de aur al Bisericii, secolul al IV-lea, arhiepiscop al Cezareii Capadociei, Sfântul Vasile ne-a lăsat o bogată creație teologică și liturgică, printre care și Sfânta Liturghie care îi poartă numele. Marele teolog și ierarh se bucură de o aleasă cinstire între credincioșii români, aproape 600.000 dintre ei purtându-i numele. În această sfântă zi urez un sincer La mulți ani tutor celor care își serbează onomastica, precum și românilor mei dragi acum la ceas de sărbătoare! Dumnezeu să ne aibă în paza Sa pe toți!

La mulți ani!

Posted by on Dec 31, 2018 in Featured, Personal | 0 comments

La mulți ani!

La mulți ani!

Acum, la sfârșit de an 2018 și în prag de 2019, vă mulțumesc fiecăruia dintre voi, cei care îmi urmăriți activitatea și mesajele din mediul virtual, pentru încurajările, sfaturile, criticile și sugestiile care m-au ajutat și m-au făcut anul acesta un viceprim-ministru și un deputat mai bun. Sper că veți continua să îmi scrieți și în 2019!

Mulțumesc tuturor celor cu care am avut onoarea să lucrez și să colaborez, în special în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Mulțumiri speciale echipei mele! Sunt mândră de voi ca și anul acesta, împreună, ne-am făcut treaba cu bună credință, profesionalism, cinste și demnitate promovând și apărând interesele României și ale românilor! La trecerea dintre ani, să pășim cu încredere luând cu noi numai lucrurile bune și frumoase și lăsând în urmă cele mai puțin bune din anul care trece.

Fie ca Noul An sa vă găsească sănătoși, alături de cei dragi, iar Bunul Dumnezeu să vă dăruiască tot ce este mai bun și mai frumos pentru voi și pentru persoanele dragi vouă.

La mulți ani!

Port cu mândrie ia românească

Posted by on Dec 28, 2018 in Cultural, Personal | 2 comments

Port cu mândrie ia românească

Pentru a restabili adevărul în urma unor comentarii răuvoitoare din urmă cu câteva săptămâni, vreau să aduc clarificările pe care acum, la rece, le consider necesare. Iubesc portul tradițional românesc nu pentru că este la modă, ci pentru că în spiritul valorilor tradiționale am fost crescută și educată de mama mea și de bunica mea. Mama a fost cea care mi-a îndrumat pașii spre dansurile populare și îi sunt profund recunoascătoare pentru că aici am avut primul contact cu ia românească. Mama încă are costumul meu popular din anii copilăriei.

În anul aniversării Centenarului, dar nu numai acum, portul tradiţional românesc, care ni se revelează in fiecare zonă a ţării într-o diversitate de motive româneşti, reprezintă o moştenire pe care avem datoria de a o transmite nealterată generaţiilor viitoare.

De asemenea, pledoarii în favoarea iei și a portului tradițional românesc am avut atât de la tribuna Parlamentului, prin declarații politice, cât și la evenimente dedicate portului tradițional la care am participat de fiecare dată cu mare plăcere.

În ultimii ani, ia și-a recâștigat popularitatea binemeritată, iar frumusețea inegalabilă a portului tradițional românesc este redescoperită atât în satul românesc, cât mai ales la orașe, unde ia și motivele ei românești sunt reinterpretate în moduri creative.

Costumul popular este unul din elementele care asigură trasabilitatea în timp a unei naţiuni. Pentru mine, ia reprezintă o poartă către spiritul tradiţional al poporului meu și, de aceea, o port cu mândrie ori de câte ori am ocazia, fie în activități publice, fie în vacanță.
Mai jos, vă invit să descoperiți o serie de fotografii, din copilărie și până în prezent, care sunt mărturia dragostei mele pentru portul popular românesc.

Voi continua să promovez și să port cu dragoste și mândrie ia românească, costumul popular românesc, chiar daca voi primi critici așa cum s-a întâmplat de curând când am fost criticată că la un eveniment diplomatic, în Anul Centenarului, am purtat un costum tradițional cu piese vechi de 100 de ani!