Pages Menu
Categories Menu

Blog Ana Birchall

3 Decembrie – Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități

Posted by on Dec 3, 2019 in Personal | 0 comments

3 Decembrie – Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități

Astăzi, 3 decembrie, este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, zi proclamată astfel de către Adunarea Generală a ONU, pentru a promova şi implementa programele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru aceste categorii sociale. Tema aleasă în acest an este „Promovarea participării persoanelor cu dizabilităţi şi a conducerii acestora: luarea de măsuri în cadrul Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030”.

Aşa cum se specifică în Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030, în acest an, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi se concentrează pe facilitarea accesului acestei categorii de persoane la dezvoltarea incluzivă, echitabilă şi durabilă și se ia angajamentul să „nu lase pe nimeni în urmă”. În același timp, se recunoaşte dizabilitatea ca fiind o problemă esenţială, ce trebuie luată în considerare în implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Problemele specifice persoanelor cu dizabilităţi, la care se face referire în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, sunt acelea care privesc educaţia, creşterea şi ocuparea forţei de muncă etc.
Într-o astfel de zi, și nu numai, trebuie promovată o mai bună înțelegere în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi susţinerea drepturilor şi a bunăstării acestora.
O atfel de zi este și o bună ocazie pentru schimbarea atitudinii faţă de această categorie de persoane și pentru netezirea drumului în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.
Integrarea reală și responsabilă a persoanelor cu dizabilități este unul dintre obiectivele esențiale ale societății în care trăim și, de aceea, orice barieră care stă în calea îndeplinirii acestui obiectiv trebuie înlăturată.
Mai mult decât atât, cred că prin solidaritate, răbdare și respect față de nevoile celor din jurul nostru putem contribui cu toții la eliminarea inechităților și decalajelor sociale.
Dreptul de a participa la viaţa publică este esenţial într-o democraţie pentru fiecare dintre noi, iar numai prin implicarea tuturor şi prin civism putem reduce inegalităţile din societatea noastră

25 noiembrie – Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

Posted by on Nov 25, 2019 in Personal, Profesional | 0 comments

25 noiembrie – Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

La data de 25 noiembrie a fiecărui an, la nivel internațional, este marcată Ziua pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor. Această zi a fost stabilită în anul 1999, de către Adunarea Generală a ONU, iar marcarea ei a avut drept scop creșterea gradului de conștientizare față de un fenomen care afectează drepturile fundamentale ale omului, precum dreptul la viaţă, siguranţă, libertate, demnitate, integritate fizică şi psihică, şi care impune eforturi susţinute pe termen lung, din partea autorităţilor, în materie de prevenire şi combatere.

Consider că una dintre cele mai apăsătoare probleme ale societății este cea a violenței, iar cele mai des întâlnite victime sunt și cele mai puțin capabile de apărare: femeile și copiii. Nici România, din păcate, nu este ocolită de repercusiunile acestui flagel împotriva căruia avem datoria să luptăm împreună și să ne implicăm fiecare, indiferent de zona sau domeniul în care activăm.

Am luptat pentru ca România să aibă o legislaţie modernă din perspectiva prevenirii şi combaterii violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Unul dintre proiectele mele de suflet, pe care mi l-am asumat ca obiectiv personal în perioada în care am fost parlamentar de referință al legislativului român la Consiliul Europei pe problema violenței împotriva femeilor, a fost ratificarea Convenției de la Istanbul de către România, un instrument esențial de protecție pentru toate femeile care, din păcate, sunt în continuare hărțuite, discriminate sau care nu se simt încă în siguranță în propria casă, pe stradă sau la locul de muncă.
În această zi, le transmit tuturor femeilor care încă suferă în tăcere, fiind prizoniere ale acestui fenomen, că nu sunt singure și că mă voi lupta în continuare, alături de toţi cei care susţin aceste cauze, până când violența domestică, violența împotriva femeilor, sau violenţa împotriva copiilor vor rămâne doar cicatrici ale societăţii noastre. Numai împreună putem spune cu adevărat un NU hotărât violenței.

În fotografie, alături de doamna Gabriella Battaini-Dragoni, Secretarul general adjunct al Consiliului Europei (2016) la depunerea instrumentelor de ratificare de către țara noastră a Convenției de la Istanbul

14 noiembrie – Ziua mondială de luptă împotriva diabetului

Posted by on Nov 14, 2019 in Personal, Profesional | 0 comments

14 noiembrie – Ziua mondială de luptă împotriva diabetului

În fiecare an, în data de 14 noiembrie, este marcată Ziua Mondială a Diabetului. În România, se estimează că aproape 2 milioane de persoane suferă de diabet, potrivit ultimului studiu național de prevalența diabetului în România – PREDATORR. Aceasta înseamnă o prevalență a bolii de 11.6% din populația adultă (20-79 de ani)-  cu 70% mai mare decât media europeană (6.8%)și cu 31.8% mai mult decât media globală (8.8%) raportate de către Federația Internațională de Diabet.

Tema din acest an este „Familia și Diabetul”, prin care se urmărește creșterea gradului de conștientizare și informare cu privire la impactul diabetului asupra familiei, per ansamblu, respectiv în relație cu rolul familiei în gestionarea, îngrijirea, prevenirea bolii și educația în diabet.

1 din 3 părinți nu recunosc semnele diabetului zaharat, iar 4 din 5 au dificultăți în a le recunoaște, deși majoritatea au cazuri de diabet în familie, potrivit Studiului Federației Internaționale de Diabet. Cea mai frecventă formă de diabet este cel de tip 2, care poate fi prevenit prin activitate fizică și printr-o dietă echilibrată și sănătoasă. Un diagnostic pus la timp și un tratament timpuriu sunt esențiale pentru a preveni complicațiile acestei boli.

În România, există o îndelungată tradiție dedicată cercetării și tratării acestei boli. În 1921, profesorul Nicolae Paulescu a descoperit insulina. Savantul român a demonstrat eficiența acestei substanțe în reducerea hiperglicemiei și a folosit insulina în tratarea diabetului, descoperirea sa salvând milioane de vieți. Aveți grijă de sănătatea voastră!

13 noiembrie – Ziua Internațională a Educației Copiilor Nevăzători

Posted by on Nov 13, 2019 in Personal, Social | 0 comments

13 noiembrie – Ziua Internațională a Educației Copiilor Nevăzători

Astăzi, 13 noiembrie, sărbătorim Ziua Internaţională a Educaţiei Copiilor Nevăzători.

Aceasta dată a fost stabilită în urmă cu 73 de ani, adică în anul 1946, pentru a marca astfel și ziua de naștere a celui care a întemeiat prima școală de nevăzători din lume, pedagogul francez Valentin Hauy, la Paris, în anul 1784.

Prin celebrarea acestei zile, se dorește a se atrage atenția asupra importanței de a le oferi tuturor copiilor, și în special celor care nu au șansa de a vedea frumusețile lumii asemenea tuturor, toată susținerea de care au nevoie ca să poată învăța și să se poată bucura de viață.

Sensibilitatea copiilor nevăzători este una aparte și de aceea aceștia au nevoie de protecție și atenție sporită. În această zi, expresia românească – a-i fi cuiva drag ca lumina ochilor – capătă parcă o încărcătură mai puternică ca oricând și, de ce nu, ne invită la un moment de reflecție.

Cu acest prilej, fac un apel la solidaritate și îi felicit pe cei care își înarmează profesionalismul cu multă blândețe în munca lor în ce privește educația copiilor nevăzători.

11 noiembrie – Ziua Veteranilor

Posted by on Nov 11, 2019 in Personal, Politic | 0 comments

11 noiembrie – Ziua Veteranilor
În imagine, alături de domnul Neculai Gheorghiu, din satul Tuleşti, comuna Dragomireşti, Vaslui – veteran din cel de-Al Doilea Război Mondial

Data de 11 noiembrie, cunoscută iniţial sub denumirea de “Ziua Armistițiului”, are o însemnătate istorică, marcând încheierea oficială a Primului Război Mondial. Astfel, la ora 11, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, forțele aliate au semnat armistițiul cu Germania, în urma căruia se punea capăt războiului.

În special datorită jertfei soldaţilor români care au luptat şi au murit în Primul Război Mondial, la mai puţin de o lună de la încheierea oficială a războiului a fost posibilă Marea Unire de la 1918, act definitioriu pentru formarea României moderne.

Chiar dacă în România sarbatorim veteranii pe data de 29 aprilie a fiecărui an, țara noastră s-a alăturat tradiţiei deja existente în mai multe state ale lumii, cinstindu-i şi pe data de 11 noiembrie pe cei care au luptat în războaie pentru apărarea intereselor neamului românesc, în semn de recunoștință pentru sacrificiul și faptele lor de vitejie.

Ziua Veteranilor, mai mult decât orice altă zi, îmi aminteşte cu drag şi recunoştinţă de bunicul meu Gheorghe, care a luptat în bătălia sângeroasă de la Cotul Donului şi de la care am învăţat ce înseamnă patriotismul şi adevărata istorie a României.

Nu doar astăzi, ci în fiecare zi ar trebui să le mulțumim tuturor veteranilor de război și doresc să le transmit înalta noastră prețuire pentru modul admirabil și pentru curajul fără limite de care au dat dovadă punându-se în slujba țării. România noastră de astăzi nu ar fi existat fără dăruirea lor!

31 octombrie – Ziua Internațională a Mării Negre

Posted by on Oct 31, 2019 in Personal, Profesional | 0 comments

31 octombrie – Ziua Internațională a Mării Negre

Astăzi, 31 octombrie, este marcată Ziua Internaţională a Mării Negre. La această dată, în anul 1996, a fost semnat, de către statele riverane ale Mării Negre, Planul Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră. Demersul a avut loc cu scopul îmbunătăţirii eforturilor colective pentru reducerea impactului poluării şi conservarea biodiversităţii.

Marea Neagră se bucură de o atenție deosebită nu numai datorită poziționării sale geostrategice, ci și potențialului de dezvoltare a securității în regiune. Prin poziția geostrategică și mai ales în contextual provocărilor de securitatea din regiunea Mării Negre, cooperarea strânsă a statelor din regiune este esențială.

De asemenea, datorită resurselor bogate de gaze naturale de pe platoul continental al Mării Negre, România este considerată un hub energetic regional. În context, potențialul Mării Negre trebuie maximizat pentru că oferă posibilitatea țării noastre să atragă cât mai multe investiții în domeniul energiei, care să creeze premisele asigurării independenței energetice pentru România și pentru Uniunea Europeană.

4 ani de la incendiul din clubul Colectiv

Posted by on Oct 30, 2019 in Personal, Profesional | 0 comments

4 ani de la incendiul din clubul Colectiv

Pe 30 octombrie, în urmă cu 4 ani, România a fost lovită de una dintre cele mai mari tragedii: incendiul din clubul Colectiv. 65 de tineri și-au pierdut viața, iar aproape 200 de tineri au fost răniți și au rămas marcați pe viață cu cicatricile fizice și psihice ale acelei seri fatidice.

Chiar dacă rănile adânci provocate în urma tragediei nu se vor vindeca niciodată, solidaritatea și altruismul dovedit de români în acele clipe teribile, dar și în zilele de după ne dau speranța că România poate și trebuie să fie un loc mai bun.

Le doresc multă putere de luptă tuturor celor care în acea seară au trăit tragedia din Colectiv și mai ales familiilor care i-au pierdut pe cei dragi.

Să aprindem fiecare câte o lumânare și să rostim o rugăciune în memoria tinerilor care s-au stins prea repede și profund nedrept în clubul Colectiv, în urmă cu patru ani.

29 octombrie – Ziua internațională a Internetului

Posted by on Oct 29, 2019 in International, Personal, Profesional | 0 comments

29 octombrie – Ziua internațională a Internetului

În urma cu 50 de ani, în 29 octombrie 1969, a avut loc prima conexiune între două calculatoare. Conexiunea a durat numai câteva minute, însă a fost începutul unui mod de a trăi care va marca omenirea. Internetul și-a pus amprenta puternic nu numai asupra comunicațiilor, ci și asupra stilului de viață al fiecăruia dintre noi. De altfel, modul alert în care se dezvoltă societățile se datorează și Internetului, care are un impact imens asupra mediului social, economic și politic.

Astăzi, datorită Internetului, informațiile circulă cu viteza luminii între oameni care se află la zeci de mii de kilometri distanță. Tot datorită Internetului, putem sta conectați, audio și video, în orice moment cu cei dragi. Tot Internetul este cel care ne aduce cu numai un simplu click, din confortul propriei case, orice serviciu de care avem nevoie pentru a ne ușura viața.

Însă nu lucru atât de util nu putea veni la pachet fără câteva neajunsuri. Internetul are și capcane, iar autoritățile depun zilnic eforturi pentru a ne proteja. Personal, am susținut întotdeauna necesitatea asigurarării unui mediu virtual sigur pentru noi, dar mai ales pentru copiii noștri, categoria cea mai vulnerabilă în interiorul spațiului virtual.

Folosiți responsabil acest instrument prețios care ne ușurează viața de zi cu zi.

26 octombrie – Sf. Dimitrie

Posted by on Oct 26, 2019 in Cultural, Personal | 0 comments

26 octombrie – Sf. Dimitrie

La 26 octombrie, în fiecare an, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sf. Dimitrie, ocrotitorul orașului Tesalonic din Grecia. Acest sfânt purta în sufletul său o dragoste profundă și sinceră față de învățătura lui Iisus Hristos, pe care-L considera adevăratul Dumnezeu. Parinții săi l-au crescut din copilărie  în credința creștină, fiind botezat în taină imediat dupa naștere, de teama persecutiilor. La maturitate își  marturisea credința creștină în public, fără a se teme de consecințele atât de nedrepte și inumane din partea celor care îmbrățișau credințe pagâne .

Sfintele sale moaște, izvorâtoare de mir, se află și astăzi într-o monumentală biserică din centrul orașului Tesalonic, unde zi de zi, dar mai ales în 26 octombrie, ziua prăznuirii sale, mii de creștini, între care și foarte mulți români, vin și se roagă pentru împlinirea tuturor dorințelor și iertarea păcatelor.

An de an, peste 300.000 de români își sărbătoresc onomastica, înălțând rugăciuni Sfântului Dimitrie și închinându-i locașuri de cult de o frumusețe aparte. Tuturor celor care poartă cu credință și evlavie numele Sfântului Dimitrie le urez multă sănătate, spor și ajutor de la Dumnezeu pentru rugăciunile sfântului și un La mulți ani cu ocazia onomasticii lor!

98 de ani de la nașterea Regelui Mihai I

Posted by on Oct 25, 2019 in Personal, Politic, Profesional | 0 comments

98 de ani de la nașterea Regelui Mihai I

Regele Mihai I, ultimul monarh al României, ar fi împlinit astăzi 98 de ani, fiind născut la 25 octombrie 1921, la Castelul Peleș din Sinaia. Viața Regelui Mihai I a fost una greu încercată atât de îndepărtarea forțată de mama sa – pe care Carol al II-lea a exilat-o la Florența – de la o vârstă foarte fragedă, cât și de propriul său exil, impus de către comuniști, după ce a fost obligat să abdice la 30 decembrie 1947, ultima zi a monarhiei în România.

În ciuda unui destin nedrept, care l-a ținut departe de țară, Regele Mihai I nu a renunțat niciodată la promovarea intereselor românilor.

Regele Mihai I a avut o atitudine demnă și în exil, și apoi după 1989, când a dorit să revină în țară, reușind abia din a treia încercare (1997).

A fost o persoană cu un calm aparte, pe care și l-a cultivat de-a lungul anilor lungi de exil, și cu o răbdare extraordinară. A fost un om corect căruia i-a plăcut să cunoască mereu oameni noi. Toți cei care l-au cunoscut au susținut că au fost fascinați de personalitatea puternică a lui Mihai I.

Regele Mihai I a reprezentat un reper pentru societatea românească și va rămâne un model etern pentru fiecare dintre noi.