Pages Menu
Categories Menu

Blog Ana Birchall

2 octombrie – nașterea lui Mahatma Gandhi și Ziua internațională a non-violenței

Posted by on Oct 2, 2018 in Cultural, International, Personal, Politic, Social | 0 comments

2 octombrie – nașterea lui Mahatma Gandhi și Ziua internațională a non-violenței

2 octombrie este o dată de referință la nivel internațional, cu o dublă semnificație. În primul rând pentru că, în 1869, se năștea marele Mahatma Gandhi, unul dintre cei mai importanți lideri ai lumii și inițiatorul mișcărilor de revoltă non-violentă. Marele Gandhi a fost un lider carismatic și a contribuit decisiv la independența Indiei, fiind considerat ”Părintele Națiunii”. Însă personalitatea lui Mahatma Gandhi a depășit granițele Indiei. Prin valorile promovate, Gandhi a devenit un lider inspirațional în mult zone ale lumii și un model demn de urmat. Idealurile lui Gandhi privind pacea, adevărul, umanitarismul, non-violența sau armonia comună nu doar că sunt valabile și în zilele noastre, dar pot fi repere morale de urmat.

În al doilea rând, pentru că marchează importanța moștenirii lăsate de marele Gandhi, 2 octombrie fiind declarată și Ziua internațională a non-violenței.

Astăzi, celebrarea acestei zile ne îndeamnă să reflectăm mai mult ca oricând la importanța promovării păcii, a toleranței și a bunei înțelegeri în lume. Totodată, avem datoria să conștientizăm importanța luptei împotriva oricărei forme de violență.

Mahatma a fost cu adevărat un „mare suflet” al omenirii și o sursă de inspirație pentru aceasta, iar tocmai de aceea, cred că astăzi, și nu numai astăzi, ar trebui să fim cu toții inspirați și să luăm ca exemplu cuvintele lui Gandhi. „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!” şi „Non-violenţa este cea mai mare forţă la dispoziţia omenirii”, îndemna marele gânditor. Cugetările sale pline de har şi blândeţe m-au inspirat și le țin aproape de suflet. Cred că ne revine fiecăruia dintre noi rolul de a promova mesajul şi îndemnurile sale, urmând exemplul dat de Mahatma Gandhi.

În 2011, în vizită la casa în care Mahatma Gandhi și-a petrecut ultimele zile din viață

În română: Cărarea pe care Gandhi a mers pentru ultima oară la rugăciune

Mult succes tuturor studenţilor la începutul anului universitar 2018-2019!

Posted by on Oct 1, 2018 in Cultural, Personal, Social | 0 comments

Mult succes tuturor studenţilor la începutul anului universitar 2018-2019!

Deschiderea noului an universitar este un motiv de bucurie deopotrivă pentru studenții care intră pentru prima dată în băncile universității, precum și pentru părinții și profesorii acestora, care se îngrijesc de formarea lor umană şi profesională.

Le urez mult succes și putere de muncă tuturor studenţilor la începutul noului an universitar, iar celor aflați în prima zi din lumea fascinantă a studenţiei, plină de satisfacţii şi greutăţi, le doresc să aibă parte de multe realizări în parcursul lor educaţional şi îi îndemn să se implice cât mai mult în activităţi extra-şcolare şi în viaţa societăţii. Îmi doresc ca generaţiile viitoare să poate beneficia de locuri de muncă bine plătite, astfel încât să îşi clădească un viitor aici, la ei acasă. Noile generații de tineri bine pregătiţi trebuie să se implice în dezvoltarea României, pentru a face din societatea în care trăim una mai bună.

Totodată, vreau să le mulţumesc tuturor profesorilor dedicaţi pe care studenţii români au norocul să îi cunoască și datorită cărora au parte de o pregătire universitară consistentă şi valori morale înalte.

Mult succes tuturor în noul an universitar!

În imagine: la o întâlnire cu studenţii de la facultăţile de ştiinţe politice şi studii economice

Acoperamântul Maicii Domnului

Posted by on Oct 1, 2018 in Cultural, Personal | 0 comments

Acoperamântul Maicii Domnului

Sărbătoarea de astăzi este numită ”Acoperământul Maicii Domnului” și amintește de un eveniment petrecut în secolul al X-lea, mai exact în anul 911, în Biserica ”Panaghia” din Vlaherne (astăzi în Istanbul).

Mulțimea de creștini se afla la rugăciune, în timpul unei privegheri de toată noaptea, când, în jurul orei 4 dimineața, Maica Domnului, însoțită de Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Ioan Evanghelistul, dar și de alți sfinți plăcuți lui Dumnezeu, intră în mijlocul bisericii și se roagă cu lacrimi fierbinți pentru întreaga cetate, care era în acele momente asediată de păgâni. Sf. Andrei cel nebun pentru Hristos și ucenicul sau Epifanie sunt martorii acestei minuni și relatează cum Maica Domnului și-a scos acoperamântul său și i-a acoperit pe toți cei prezenți, simbolizând astfel dragostea sa sfântă și purtarea de grijă față de toți cei care cred și se roagă Fiului său.

Sărbătoarea aceasta ne arată că toți cei care sunt în nevoi, necazuri, supărări sau boli pot apela nemijlocit la ajutorul Maicii Domnului, iar ea nu va întârzia să le fie aproape, să-i sprijine și să-i ocrotească pe toți aceia care vor cere ajutorul celei care ”este mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemanare decât serafimii”.

29 septembrie – nașterea lui Miguel de Cervantes

Posted by on Sep 29, 2018 in Cultural, Personal | 0 comments

29 septembrie – nașterea lui Miguel de Cervantes

Pe 29 septembrie 1547 se năştea marele scriitor spaniol Miguel de Cervantes, una dintre cele mai mari personalităţi din sfera literaturii pe care Spania le-a dat lumii.

Printre numeroasele contribuţii de mare valoare ale scriitorului spaniol, opera cea mai îndrăgită şi care a trecut fără îndoială testul timpului o reprezintă aventurile celebrului Don Quijote de la Mancha. Dincolo de satira şi analiza profundă a naturii umane în diverse ipostaze, romanul lui Cervantes surprinde prin momente de reflecţie care sunt şi astăzi la fel de valoroase ca în urmă cu peste 400 de ani.

Cred că cel mai potrivit mesaj care răzbate până la noi din opera marelui romancier spaniol este acela de a crede cu tărie în visele noastre și de a nu renunța niciodată, indiferent de opreliști.

29 septembrie – Ziua Internațională a Inimii

Posted by on Sep 29, 2018 in International, Personal, Social | 0 comments

29 septembrie – Ziua Internațională a Inimii

“Nu e armă mai puternică decât inima curată”. Sunt vorbele pline de înțelepciune ale scriitorului Ioan Slavici. Aș mai adăuga că inima trebuie să fie și sănătoasă, cu atât mai mult cu cât, astăzi, pe 29 septembrie, aniversăm Ziua Internațională a Inimii, un bun prilej de a conștientiza riscurile afecțiunilor cardiace. Din păcate, statisticile europene arată că bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză a mortalității în Europa, atât la femei cât și la bărbați.

În fiecare an, bolile cardiovasculare cauzează 3,9 milioane de decese în Europa şi peste 1,8 milioane în UE.

Alimentația nesănătoasă, sedentarismul și fumatul sunt principalele cauzele ale afecțiunilor cardiovasculare. Putem preveni instalarea acestor afecțiuni printr-un regim de viață sănătos, prin sport și prin evitarea exceselor de orice fel.

De Ziua Internațională a Inimii, gândul meu se îndreaptă şi către medicii care îşi fac datoria în fiecare zi cu devotament, salvând nenumărate vieţi afectate de problemele cardiovasculare.

136 de ani de la nașterea lui Vasile Pârvan

Posted by on Sep 28, 2018 in Cultural, Personal | 0 comments

136 de ani de la nașterea lui Vasile Pârvan

Colecţie de artă populară din cadrul Muzeului Vasile Pârvan din Bârlad

Pe 28 septembrie, în urmă cu 136 de ani, se năștea la Perchiu, județul Bacău, unul dintre cei mai importanți istorici, arheologi, epigrafiști și eseiști români, membru titular al Academiei Române, Vasile Pârvan. Creator de școală românească de arheologie, sociolog fecund, Vasile Pârvan a publicat numeroase studii, rapoarte arheologice și monografii, cuprinzând un material documentar vast, valoros și util.

Mă bucur că oamenii din Bârlad, iubitori de cultură, se bucură de oportunitatea de a avea un muzeu de istorie, etnologie și arheologie, încă din 1914, care poartă numele și o parte dintre descoperirile lui Vasile Pârvan.

Sukkot (Sărbătoarea Corturilor)

Posted by on Sep 23, 2018 in Cultural, International, Personal | 0 comments

Sukkot (Sărbătoarea Corturilor)

Începând din seara aceasta și până pe 30 septembrie, evreii de pretutindeni sărbătoresc Sukkot (Sărbătoarea Corturilor). Sărbătoarea mai este denumită și ”Anotimpul Bucuriei Noastre”, pentru că după pocăința și invocarea plină de durere a Iertării Divine, vine certitudinea că păcatele noastre au fost iertate și îndepărtate, iar Prezența lui Dumnezeu se poate manifesta din nou în mijlocul nostru, călăuzindu-ne și protejându-ne.
La ceas de bucurie a Sărbărorii Corturilor, Sukkot, transmit membrilor comunitățiilor evreiești din România, dar și din întreaga lume, cele mai calde gânduri și o sinceră urare de Chag Sukkot Sameach!

23 septembrie – Ziua Internaţională Împotriva Exploatării Sexuale şi Traficului Femeilor şi Copiilor

Posted by on Sep 23, 2018 in Personal, Profesional, Social | 0 comments

23 septembrie – Ziua Internaţională Împotriva Exploatării Sexuale şi Traficului Femeilor şi Copiilor

Data de 23 septembrie este marcată la nivel mondial ca Ziua Internaţională Împotriva Exploatării Sexuale şi Traficului Femeilor şi Copiilor. Traficul de fiinţe umane poate fi asociat cu sclavia modernă, fenomen care, prin încălcarea gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, distruge familii şi comunităţi din întreaga lume.

Organizația Internațională a Muncii estimează că aproape un milion de persoane sunt traficate în fiecare an în scopul exploatării sexuale, 98% din numărul victimelor fiind reprezentat de femei și fete. De aceea, data de 23 septembrie ne obligă la o reflecţie asupra acestui flagel, fiindcă numai prin unirea tuturor eforturilor noastre putem preveni şi combate într-un mod eficient traficul de persoane.

Este nevoie de informare, voință comună și o legislație cât mai aspră pentru combaterea acestei forme de sclavie modernă. Femeile și copiii sunt cele mai vulnerabile și mai expuse categorii sociale în cazul exploatării sexuale sau de altă natură și a traficului de persoane. De aceea depinde de fiecare dintre noi să conștientizăm amploarea acestui fenomen și să facem tot ce ne stă în putință pentru combaterea lui.

La mulți ani, Andrea Bocelli!

Posted by on Sep 22, 2018 in Cultural, Personal | 0 comments

Astăzi este ziua de naștere a renumitului interpret italian, Andrea Bocelli, care împlinește 60 de ani!

La mulți ani, Andrea Bocelli!

Vă invit să ascultați una dintre melodiile mele de suflet, Andrea Bocelli în duet cu Ed Sheeran – Perfect Symphony

84 de ani de la nașterea lui Leonard Cohen

Posted by on Sep 21, 2018 in Cultural, Personal | 0 comments

Astăzi se împlinesc 84 de ani de la nașterea lui Leonard Cohen, unul dintre cei mai sensibili muzicieni ai zilelor noastre. Chiar dacă a părăsit această lume acum aproape doi ani de zile, creația muzicală pe care ne-a lăsat-o moștenite va continua să ne încânte simțurile.

Vă invit să ascultați, probabil, cea mai îndrăgită melodie a celebrului interpret canadian – Dance me to the end of love