Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 11, 2011 in Social | 2 comments

Un sondaj de opinie releva o realitate neasteptata

Un sondaj de opinie comandat de Policy Network, think-tank-ul international al miscarii social-democrate, progresiste, a analizat atitudinea votantilor fata de politicile de centru-stanga. Rezultatele acestui sondaj, unic in felul sau, deoarece compara situatia din Marea Britanie, SUA, Suedia si Germania, arata magnitudinea provocarilor la care trebuie sa raspunda partidele de centru-stanga pentru a fi credibile in ochii alegatorilor.

Se arata, printre altele, gradul in care:

a) nivelul de impozitarea imparte votantii
b) populatia e neincrezatoare in promisiunea sanselor egale si a mobilitatii sociale (adica fiecare e artizanul propriei sale vieti)
c) votanti nu au incredere ca statul poate corecta nedreptatile generate de economia de piata.
Toate acestea si multe altele sunt provocari la care social-democratii europeni trebuie sa raspunda.

Mai multe informatii aici.

Ce parere aveti, se pot aplica aceste rezultate si in cazul Romaniei? Sau la noi avem de a face cu o situatie complet diferita?

2 Comments

  1. Ca sa vorbesc in numele majoritatii pe baza sondajului prezentat:
    – suntem ingrijorati de puterea exagerata pe care o detin azi corporatiile(pag 9)
    – nu credem ca impozitele mai ridicate practicate de guvernele SD sunt au efect neglijabil, insa se poate face mai mult in privinta transparentei si a deschiderii institutiilor catre cetatean(pag 11)
    – suntem destul de neincrezatori ca actuala stare de fapt ne poate garanta viitorul dorit(pag 13)
    – credem ca educatia nu ne ofera ceea ce asteptam de la ea – pag 14(nici in mod direct pt ca sistemul e prea rigid, nici dupa pt ca fiscalitatea taxeaza munca in loc sa taxeze exploatarea muncii altora – aici am vb in nume propriu; nici nu mai tin minte de cate ori am spus amicilor mai mici ca facultatea e o pierderere de vreme, nervi si bani, chiar si in domenii cu randament ulterior mai mare precum IT-ul); ma gandeam ca mi-a folosit mai mult masterul in psihologie facut la ff din afara tzarii la o universitate aproape noname(cu eforturi financiare destul de mari), decat facultatea de IT facuta la zi din tzara(teoretic gratis dc nu socotesc taxele de restanta uriase de la ASE), cu toate ca lucrez in IT… asta ridica intrebari cu privire la ce inseamna educatia si cum se aplica ea dupa finalizare
    Tb lasat copilu sa faca ce-i place, dom’le, ajutat sa aleaga, da, dar nu tb sa i se impuna sau sa se lase influentat de trend. Ce dc se imbulzesc toti colegii la Automatica/Electronica? Lasa’l ca poate nu-i place asta, poate un curs post-liceal de software design and development e suficient pt a avea succes, apoi poate vrea sa-si cultive alte calitati indirect aplicabile in domeniul sau, dar care pot servi direct in viata de fam si comunitatii.
    Dc iti vine sa crezi, Ana, de cand eram ca Andrutu mi se insufla de parinti si profi(nu numai mie, ci unei bune parti din generatia copiilor nascuti in anii ’80) ca dc nu ma fac ceva anume o sa mor de foame apoi.
    De’aia ne-am saturat sa mai plecam capu, nici parintilor, nici shefilor, nici bogatanilor pt care nu insemnam decat fortza de munca ieftina si piatza de desfacere(noi, clasa medie – medie-medie, nu medie-superioara, deci vb de zona de unde vin si voturile)

  2. Foarte interesant acest sondaj de opinie! Cred ca ar trebui realizat si la noi un sondaj similar, pe aceleasi probleme, pentru a putea vedea perceptia atat a opiniei publice din Romania, dar si a votantilor social democrati, fata de acestea. Daca stiti ca s-a facut un astfel de sondaj si la noi, v-as ruga sa ne spuneti si noua care sunt rezultatele.
    Da, cred ca o mare, o foarte mare parte din probleme sunt similare si in cazul Romaniei, datorita restrangerii statului din domeniul economic, aparitiei sectorului privat productiv. Bineinteles, sunt si probleme specifice tarii noastre, dar asa cred ca e peste tot: fiecare tara are problemele ei specifice, nu? Dar, repet, un sondaj, pe aceeasi tema, facut si la noi ne-ar lamuri mai bine despre cum gandesc oamenii.
    La noi ar fi si probleme de un alt ordin, hai sa le spun asa. Ma refer, spre exemplu, la faptul ca in perioada 2004-2008 guverne asa zis de dreapta au angajat masiv la stat, numarul functionarilor de stat crescand de la 900.000 la 1.400.000, cifra nesustenabila, din cate inteleg, pentru Statul Roman. Deci 500.000 de oameni nu s-au angajat in sectorul privat, ci la stat. Au mai fost si cresteri de salarii in sectorul de stat asa incat acestea le-au depasit pe cele din sectorul privat. Spre deosebire de statele dezvoltate din Vest, dupa parerea mea, avem un sector privat prea firav, slab, destul de neperformant in ansamblul sau. Ar mai fi societatile de stat cu datorii mari, cele care merg in pierdere si care genereaza pierderi si cheltuieli mari de la bugetul de stat. Sunt multe probleme si partea proasta este ca s-au si agravat din cauza crizei economice si financiare mondiale.
    Cred ca trebuie sa remarcam un lucru ce mi se pare destul de curios: problemele sunt similare, dar tarile, daca le comparam din punctul de vedere al indicatorilor macroeconomici, al nivelului de trai, al PIB-ului, al productivitatii muncii, fortei capitalului, al dezvoltarii economice, al gradului de saracie, etc, nu prea. Pentru ca din aceste puncte de vedere nu prea vad similitudini intre UK si Romania sau Germania si Romania, ca sa dau doar doua exemple. Cu atat mai mult cu cat Romania s-a aflat intr-o indelungata tranzitie spre economia de piata, pe cand aceste tari nu au suferit o astfel de tranzitie, situatia a fost si este alta. Dar aparitia de firme private, privatizarea/desfiintarea celor de stat au contribuit la cresterea capitalismului la noi in tara (atat cat a crescut), iar aceasta dezvoltare, ca tipologie, s-a facut dupa modelul statelor din Vest. Iata de ce spun ca si problemele noi aparute prezinta similaritati accentuate si frapante cu ceea ce este acolo.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Dor de mamă | Blogul lui Nea Costache - [...] toți prietenii mei: Adina Hutanu, Ana Birchall, Ana Usca, Ana-Maria din Craiova, Aurora Scarlet, Aurora Georgescu, Carmen, Cella, Fetita…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.