Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 7, 2017 in Cultural, International, Social | 0 comments

Piaţa Statelor Membre ale UE în Parcul Cişmigiu

La ceremonia de deschidere am avut plăcerea de a vorbi alături de doamnele Michaela-Tomniţa Florescu, Viceprimar General al Capitalei, şi Angela Cristea, Reprezentantul Permanent al Comisiei Europene la Bucureşti.

La ceremonia de deschidere alături de doamnele Michaela-Tomniţa Florescu, Viceprimar General al Capitalei, şi Angela Cristea, Reprezentantul Permanent al Comisiei Europene la Bucureşti

Împreună cu ambasadorii statelor europene care au participat la cea de-a patra ediţie a evenimentului „Piaţa Statelor Membre ale UE”. M-am bucurat să îl avem alături şi pe ambasadorul britanic, E.S. Dl. Paul Brummell. Aşa cum am spus, Marea Britanie părăseşte instituţiile comunitare dar rămâne în Europa, casa noastră comună.

La standul României, alături de echipa dinamică de la Centrul Infoeuropa, coordonată de Doris Mircea.

Atelier pentru cei mici

La standul Sloveniei, alaturi de ambasadorul Republicii Slovenia in Romania, E.S. Dl. Mihael Zupancic.

La standul Marii Britanii. M-am bucurat să îl revăd pe ambasadorul britanic, E.S. Dl. Paul Brummell.

În faţa standului Greciei, alături de E.S. Dl. VASSILIS PAPADOPOULOS, ambasadorul Republicii Elene în România.

E.S. Dl Arvydas POCIUS, ambasadorul Lituaniei, a fost un ghid perfect al frumuseţilor ţării sale.

Standul Germaniei, alături de Achim Troster, şeful adjunct al Ambasadei Germane la Bucureşti

O gazdă primitoare la standul Republicii Irlanda, dl Andrew Harwood, Şeful adjunct al Ambasadei Irlandeze la Bucureşti

La standul Cehiei, alături de E.S. Dl. Vladimír Války, ambasadorul Republicii Cehe la București

Împreună cu domnul Marcin WILCZEK, ambasadorul Poloniei la București, o primire caldă din partea echipei poloneze

Europa, casa noastră comună

Am avut astăzi plăcerea de a participa la cea de-a patra ediţie a evenimentului „Piaţa Statelor Membre ale UE”, devenit deja o tradiţie în peisajul manifestărilor culturale ale Bucureştiului. Alături de români de toate vârstele şi de reprezentanţi ai celorlalte state membre, am sărbătorit diversitatea noastră, obiceiurile, tradiţiile şi valorile pe care le preţuim.

Am subliniat că vrednicia, seriozitatea, cinstea, corectitudinea, respectul, măsura, buna-cuviinţă, credinţa şi unitatea sunt trăsături fundamentale ale poporului român, adânc imprimate în codul nostru genetic, şi pe care avem datoria de a le promova. Nu doar ca români, dar şi ca membri ai Uniunii Europene. Cred că, în ciuda deserviciilor de imagine care ni se fac de multe ori pe nedrept, trebuie să le arătăm tuturor, prin exemplul personal, că adevărul, onestitatea, hărnicia, grija faţă de celălalt sunt adevăratele noastre „cărţi de vizită”.

Intrarea noastră în marea familie europeană a însemnat cunoaşterea şi înfrăţirea noastră cu ceilalţi cetăţeni europeni, cu celelalte culturi, pe care am avut ocazia să le descoperim şi să le integrăm propriei conştiinţe culturale. Astăzi, multiculturalismul european a devenit pentru noi o experienţă interculturală, care a dus nu doar la importul şi exportul, în egală măsură, de valori, tradiţii şi experienţe, ci şi la asumarea pe deplin a motto-ului „unitate în diversitate”. Multe culturi europene ne-au influentat dar în acelasi timp, noi românii am contribuit la cultura europeană: ce ar fi sculptura europeană fără Brâncuşi? Vreau să spun că Uniunea Europeană are nevoie de noi toţi, deopotrivă.

România europeană este şi trebuie să rămână o poveste de succes. Cred cu înfrigurare în România mea, în România noastră europeană! Este oportunitatea noastră, este şansa noastră ca de la 1 ianuarie 2019, când vom deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului UE, dar nu numai atunci, să le arătăm românilor şi europenilor deopotrivă că suntem un neam pe cinste, cu oameni inteligenţi şi harnici. Vom reuşi să facem acest lucru numai dacă toţi cei care gândim la fel ne vom uni şi nu vom rămâne insule izolate, ci vom ţine unii de alţii şi ne vom întoarce la acel sistem de valori cu rădăcini adânci în tot ceea ce ne defineşte ca români şi ca europeni.

Felicitări organizatorilor pentru un eveniment cu adevărat inspirat şi reuşit!

La mulţi ani, Europa! La Mulţi Ani, România !

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.