Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 6, 2010 in Social | 31 comments

Guest Post: Propuneri pentru ministrul Funeriu

scris de Tudor V.  

„PROPUNERI PENTRU DOMNUL MINISTRUL DANIEL FUNERIU !
 
    Va invit, aici, acum, sa dezbateti, cu seriozitate, problemele invatamantului romanesc!
    Sa faceti propuneri pertinente, argumentate, fara jigniri, fara  atacuri josnice intr-o asa maniera , incat domnul ministru, daca le va afla, sa se simta informat, ajutat in nu deloc usoara munca de conducere a ministerului invatamantului!
     Ganditi-va la locul educatiei in propria dumneavoastra formare intelectuala! In propria dumneavoastra devenire !
     Sa ne redescoperim, dragilor, sa dovedim ca evoluam, nu ca involuam!
 
     Eu fac un apel catre domnul ministru !
 
Domnule Ministru
    Cu respectul cuvenit, evident, vin cu rugamintea , indreptatita de altfel -(spun asta cunoscand parerile multor colegi de specialitate din intreaga tara) -,sa corectati o GRAVA EROARE , aparuta in programa de  sustinere a bacalaureatului !
     Elevii de liceu de la sectiile de uman, profil filologie, profil limbi straine, etc, studiaza patru ani de zile limba latina, limba care modeleaza spiritul uman prin valorile morale perene impuse de operele lui CAESAR (modelul invingatorului !) , ale lui SALLUSTIUS( respectul fata de istorie -cea denumita magistra vitae !) , ale lui CICERO ( cel mai mare orator al tuturor timpurilor , filozoful , omul politic ,tatal, sotul,etalonul conceptului de prietenie!) sau ale lui TITUS LIVIUS ( indemnand la intoarcerea spre modele demne de urmat, exponent al conceptului virtus Romana !)si ale lui PETRONIUS (romancierul ,acest arbiter elegantiarum) ,ale lui TACITUS (marele istoric al Antichitatii, exponentul faptelor sine ira et studio !) , ale lui SENECA (de la care retinem ca trebuie sa pretuim sufletul,  nu bunurile materiale ! ), ca sa nu mai spun de operele poetilor latini, precum HORATIUS ( satiricul ) , LUCRETIUS (autorul marelui poem filozofic materialist ! ),OVIDIUS (sulmonezul , relegatul in  Tomisul plaiurilor noastre antice, autorul Ponticelor, exponentul dorului de tara !) ,CATULLUS (poetul iubirii ) si , mai ales, VERGILIUS (autorul inegalabilei ENEIDA!
    Si toate acestea duc la constientizarea necesitatii demnitatii umane , de care
atata nevoie avem, in ciuda vremurilor pe care le traim, intrucat sunt crampeie de viata!!!
    OARE NU MERITA UN EFORT, domnule ministru, acela de a recunoaste locul cuvenit al studiului limbii latine in dezvoltarea intelectuala a unui tanar modern?
    Si ca argument logic,  puternic, sugestiv , al rolului limbii latine in cultura  unui tanar umanist, nu amintesc altceva , decat  ceea ce sustinea Eminescu: toate obiectele de studiu ar trebui sa fie predate in limba latina ( am parafrazat, vezi opera  EMINESCU SI CLASICISMUL GRECO-LATIN, Editura JUNIMEA, Iasi, 1982 !).
 
    Verificati, va rog, domnule ministru, in statistici si observati faptul ca la obiectul matematica,la clasele de uman, sunt prevazute 2 ore /saptamana, la clasele a ix-a si a x-a ,iar la limba latina o ora/saptamana, un obiect la care elevii sustin teza!
    Gasiti ca matematica formeaza baza pentru un umanist sau limba care a dat nastere limbii romane? Si apoi, toti vorbim romana, in tinuturile carpato-danubiano-pontice; cu ajutorul limbii romane reusim sa comunicam, asa cum si dumneavoastra comunicati si veti comunica cu noi, prin limba, nu prin formule matematice! ( fara sa fiu rau sau fara sa am ceva cu vreun coleg de matematica !)
     Matematica sa ramana pentru real, latina pentru uman !
     Vi se pare ca este posibil sa obtinem performante , lucrand numai o ora pe saptamana cu acesti elevi ( Atentie, Uniunea Europeana solicita cunoasterea unor limbi de circulatie internationala-asa cum devenise, candva, intr-un vast imperiu, limba latina populara !) ,  dupa parcurgerea unui numar de 18 ore in primul semestru?
    
     Ce am vrut sa spun?
     Ca la profilul uman ,de departe, este considerata LIMBA LATINA proba de profil !
De ce nu figureaza ,ca proba LA ALEGERE , in sustinerea bacalaureatului si limba latina, atata vreme cat exista multi elevi olimpici, multi elevi care doresc sa aleaga acest obiect la care au sustinut teza in toti cei patru ani de studiu? In  schimb,  apar obiecte care se satudiaza si la uman, si la real ! Daca e proba de profil, lasati elevii sa-si aleaga obiectul,  nu impuneti  obiectul la alegere! Lasati libertate elevilor in croirea propiului lor viitor!
      NU UITATI, domnule ministru -am vazut ca utilizati dictoane si expresii latinesti in discutiile dumneavoastra -E frumos, nu?– CA STUDIUL LIMBII LATINE URMARESTE IMPLICIT INTELEGEREA SI INSUSIREA CORECTA A LIMBII ROMANE!
      REDATI LOCUL LIMBII LATINE IN INVATAMANTUL ROMANESC!  Era si dezideratul marilor latinisti ai tarii acesteia: GH. GUTU , I.FISCHER , MIHAI NICHITA , DAN SLUSANSCHI , EUGEN CIZEK, GABRIELA CRETIA ! ( Ca sa amintesc numai cativa !)
 
      S-AU SCRIS MEMORII PESTE MEMORII, SEMNATE DE PROFESORII DE SPECIALITATE, DE ELEVII OLIMPICI, DE ALTI COLEGI CARE AU TANGENTA CU LIMBA LATINA… DAR DEGEABA ! NU A AUZIT NIMENI!
     INTRATI IN ISTORIA INVATAMANTULUI ROMANESC MODERN PRIN RECUNOASTEREA LOCULUI LIMBII LATINE in formarea INTEGRITATII CULTURALE A TINERILOR, IN ACEST TIMP CAND INTERNETUL INDEPARTEAZA MULT DE PAGINA SCRISA SI TIPARITA , DE LA GANDIREA ATATOR INTELEPTI! AI LUMII ANTICE!
     Bulgarii si germanii obtin premii la Arpino- Roma, Italia, la Olimpiada internationala de limba latina , an de an, desi nu sunt popoare latine!
     De ce reusesc ei, iar noi nu?
     NU CUMVA DE LA MINISTER TREBUIE UN AJUTOR?
     Amintiti-va , dumneavoastra insiva , domnule ministru ,de modelele perene ale Antichitatii romane  !
     Daca tot ne mandrim ca suntem latini, de ce sa nu redam locul cuvenit studiului limbii latine?  TREBUIE SA UITAM CA SUNTEM LATINI sau SA INVATAM SA ARGUMENTAM CA SUNTEM O INSULA A LATINITATII intr-o mare slava, cum spunea un invatat candva?  
  
     FACTA, NON VERBA !
     Multumesc mult pentru atentie!!!”
Precizari: Tudor V. mi-a fost profesor la  Scoala Generala Fulga de Jos, judetul Prahova.  

31 Comments

  1. Oare nu ar fii mai corect atat fata de elevi si profesori, cat si fata de disciplinele in sine(latina, matematica, etc) ca elevul de liceu sa-si aleaga in fiecare an disciplinele de care se simte mai atras si astfel profilul specializarii lui sa fie socotit dupa cursurile urmate?!
    Cand sugerez acest lucru am in minte sistemul de educatie din UE in care invatamantul secundar cuprinde clasele 6-12, iar cu fiecare an elevul are o flexibilitate tot mai mare in alegerea cursurilor, iar la sfarsit obtine o specializare potrivita pt vocatia sa.
    Un exemplu din patria mea adoptiva

  2. *invatamantul secundar in Belgia cuprinde clasele 7-12, deci dureaza 6 ani;
    Sunt interesante cele 2 dimensiuni:
    – specializarile obtinute(Math-Science, Sociology-Languages or Latin-Greek, etc); profilele sunt obtinute intr-o maniera flexibila, nu e nevoie sa ti-l alegi de la inceput
    – tipurile de invatamant secundar(teoretic, tehnic, profesional, de arta); dupa scoala primara(primele 6 clase) elevul e recomandat catre unul din tipuri

  3. Ar trebui sa invatam ca studiul limbii latine nu se reduce la niste vocabule moarte, ori la un sistem gramatical greoi.Prin intermediul acestuia se formeaza gandirea tanarului, care devine apta pentru efectuarea conexiunilor si rezolvarea problemelor, asa cum matematica obliga la astfel de operatiuni.Terenul abstract se opreste insa aici.Odata cu asimilarea gramaticii are loc patrunderea in sfera gandirii culturale si a sensibilitatii umane definitorii pentru autorii mentionati de domnul profesor.Si stim ca acestia au determinat MODELUL CULTURAL EUROPEAN raspandit in toata lumea astazi.
    Suntem prea mari pentru a mai depinde de el- ori, dimpotriva, suntem prea mici si neinsemnati ca popor, avem complexe de inferioritate ce ne pun pe ultimul loc din lume?Suna retoric, dar este singurul adevar pe care-l exprima acest GENOCID CULTURAL din Romania contemporana.
    Avem un trecut care nu poate fi contestat…sa il respectam, pentru a putea sta alaturi de de alte civilizatii din lume.NU SUNTEM BARBARI, odata ce am cunoscut procesul civilizator.El trebuie sa continue, cu tot ceea ce s-a acumulat in traditia culturala a Romaniei.
    Militez pentru studoerea limbii latine!

    • Maria
      observatiile dvs. sunt corecte.

  4. La noi studiul limbii latine a fost influentat de ideologii si realitati sociale. Doar in perioadele de inflorire spirituala s-a bucurat de pretuirea cuvenita. Nu mai este nevoie sa pledam pentru multiplele valente ale formarii unui tanar. Sa ne gandim la responsabilitatea deciziilor noastre. D-le ministru Funeriu, va asumati aceasta ciuntire a nivelului de cultura a generatiilor care nu vor studia nicio ora de latina? Ma refer la disparitia disciplinei la clasa
    a VIII-a si la majoritatea elevilor care vor urma alte specializari decat filologia. Curand romanii nu vor mai fi constienti de identitatea lor. Latina tine de radacinile noastre ca popor european. D-le Ministru, mai reflectati din perspectiva unui om de cultura, si luati masuri pana nu este prea tarziu! Avem incredere ca ne adresam unui om de o inalta tinuta intelectuala de la care avem multe asteptari. Succes!

    • silvia
      corecta observatia dvs.

  5. Sunt de acorD si eu cu preopinentul meu ca apelul nostru este indreptat catre un OM DE INALTA TINUTA INTELECTUALA, catre un ADEVARAT MINISTRU care este constient de faptul ca o natiune nu se poate dezvolta, nu se poate afirma printre celelalte natii fara a „UMANIOARELOR CINSTIRE”!
    Am certitudinea ca Domnul Ministru Funeriu va fi actantul unui gest de o mare noblete spirituala si va aseza invatamantul romanesc si implicit studiul LIMBII LATINE la LOCUL CARE LI SE CUVINE!
    Mult succes in acest demers tuturor celor care mai cred in CANTECUL GINTEI LATINE al lui Vasile Alecsandri:

    „LATINA GINTA E REGINA
    INTR-ALE LUMEI GINTE MARI,
    EA POARTA-N FRUNTE-O STEA DIVINA
    LUCIND PRIN TIMPII SECULARI.
    MENIREA EI TOT INAINTE,
    MARET INDREAPTA PASII SAI,
    EA MERGE-N CAPUL ALTOR GINTE
    VARSAND LUNINA-N URMA EI.”

    • Maria Cecilia
      sper sa aveti dreptate.

    • tudor
      am citit multumesc.

  6. La facultatea de drept se studiaza dreptul roman prin intermediul limbii latine.Este necesara cunoasterea acestei limbii pentru elevii incadrati la profil uman.

    • Razvan
      observatia ta este corecta

  7. Noua Lege a invatamantului precizeaza in Capitolul I, Art.2,paragraful1 ca Idealul educational este intemeiat pe”VALORILE UMANISTE UNIVERSAL RECUNOSCUTE,PE VALORILE DEMOCRATIEI SI PE ASPIRATIILE SOCIETATII ROMANESTI, CONTRIBUIND LA PROMOVAREA SI PASTRARII IDENTITATII NATIONALE”or,tocmai invatarea limbii ,a civilizatiei si a literaturii latine contribuie la realizarea acestui deziderat.Se uita faptul ca acolo unde a patruns spiritul latin,s-a conturat Europa civilizata.Romania este membra a Academiei Latinitatii ,cu care a dezvoltat programe de cercetare, in variate domenii:lingvistica,istorie,literatura, stiinte juridice si drept.Daca latina nu se va mai studia in scoli, peste cativa ani,ne vom intreba, de fapt, ce popor mai suntem!

  8. Situatia ingrata in care a ajuns limba latina are drept cauza ignoranta celor care au puterea de a decide ce trebuie sa invete elevul roman. Sa spui ca limba latina este o disciplina de muzeu care nu mai face trebuinta nimanui este o dovada a lipsei de orizont cultural si a saraciei spirituale. Cum vor studia tinerii romana si limbile moderne romanice, stiintele filologice, dreptul, medicina, biologia s.a. fara temelia limbii latine? Probabil vor cere burse in Ungaria, Germania,Italia,Franta, unde se invata latina… Jalnic! REDATI LATINEI LOCUL MERITAT!

  9. Eu urmez un profil uman la o scoala cunoscuta din Ploiesti si ,desi la inceput nu mi-a placut asa de mult latina,cu timpul am inceput sa o inteleg si voi merge chiar la olimpiada anul acesta.
    Insa nu mi se pare normal ca un elev de profil uman sa aiba in orar 2 ore de matematica si doar una de limba latina,in conditiile in care ,la facultate,unii dintre noi vor alege dreptul (unde se studiaza in latina).

  10. Oare de ce in majoritatea explicatiilor care se utilizeaza pentru definirea cuvintelor si expresiilor se prezinata pe langa defintiile notiunilor de baza redarea si formei de proveninenta din LIMBA LATINA ??? Deoarece prin cunoasterea LIMBI LATINE putem deslusi si intelesul exact al origini noastre. Ceea ce inseamna ca ar fi foarte benefica posibilitatea de dobandirea a cunostinetelor de LIMBA LATINA la toate nivelurile gimnazial, liceal si implicit In UNIVERSITATE.

  11. Nu ar fi trebuit sa se scoata proba de latina de bac. Pana la urma este o optiune a fiecarui elev pentru ce probe vrea sa dea la bac. Latina trebuia pastrata pentru ca era materia profilului Uman si la proba optionala (a 3-a) ar fi trebuit inclusa si latina. Sunt un fost olimpic national si in mod cert latina ar trebui sa fie o materie de bac, macar optionala, pentru ca e adevarat, nu toti elevii au aptitudini pentru aceasta materie incat sa o dea la bac. Sanatate.

  12. avem nevoie si avem dreptul sa invatam limba latina. Toti stim acest lucru chiar daca unii nu vor sa recunoasca. Nu inteleg cum de am ajuns in aceasta situatie disperata de a ne cersi dreptul la identitate.

    • Tudor
      multumesc

  13. Eu sunt olimpica nationala la aceasta materie.Locul IV la aceasta competitie imi asigura usurinta de a da BAC-ul la limba latina.Acum trebuie sa ma axez pe o alta materie dupa ce 4 ani la rand am invatat ceea ce nu pot folosi in niciun scop.Chiar daca multi nu vor sa recunoasca, limba romana e de origine latina.Si oricat de multe cuvinte ar intra din engleza, la baza suntem latini. Inca odata, si cred ca nu sunt singura care crede acest lucru, daca este o proba la alegere, de ce nu ni se da sansa sa alegem ceea ce vrem cu adevarat?De ce suntem la profilul uman daca trebuie sa dam la BAC materii de real? Tara asta are nevoie sa se cunoasca mai intai pe ea insasi, sa-si cunoasca valorile, inainte sa putem evolua!Mare pacat ca s-a scos de la BAC!

    • Madeline,
      nu pot sa raspund decat ca din pacate cei care s-au perindat la sefia ministerului nu au avut curajul politic sa se bata pt scoala romaneasca, si pt voi ca elevi si studenti….ai dreptate suta la suta in ceea ce spui tu….la noi este o dictatura a non valorilor din nefericire….bafta si astept sa mai scrii.

  14. Sunt de acord cu ceea ce a afirmat domnul prof. T. Vladoi si as dori ca d-l ministru Funeriu sa-si dea seama de grava eroare care s-a facut prin scoaterea limbii latine ca proba la bacalaureat.
    Stim cu totii cat de important este studiul limbii latine in scoala, avand in vedere ca limba latina a stat si sta la baza culturii europene, ca noi ca popor trebuie sa ne sustinem identitatea si sa militam ca limba latina sa se studieze in liceu avand alocat un numar mai mare de ore, nu asa cum este acum.

    • Arghira
      corect

  15. sunt total de acord cu domnul profesor Tudor Vladoi.limba latina ne ajuta foarte mult,mai ales daca urmam facultatea de drept,eu personal sunt la studenta la psihologie si chiar limba latina imi trebuie,sunt termeni si trebuie sa ii inteleg,daca nu as fi studiat in liceu nu m-as descurca acum!!

  16. Reintroduceti latina la Bac. E ilogic ca geografia, filosofia,psihologia sa aiba o mai mare importanta intr-un liceu uman.

  17. Domnule Ministru,

    Ati citit si acest apel? Schimbam numai sa schimbam, fara sa gandim in perspectiva faptului comis?
    Fiti inteligent ! Copiii sa fie singurii care mai cred in latinitatea poporului roman, alaturi de cadrele didactcie de specialitate ? Numai atatia ne mai recunoastem obarsia latina ?
    Veniti si la Olimpiada de limba latina de la Drobeta Turnu Severin, din aprilie 2010, ca sa intelegeti ca va solicitam nu din inetrese eprsonale, ci nationale, istorice chiar !

  18. Erata: personale*

  19. Sunt de acord … limba latina este o limba ce ar trebui sa fac parte din cultura generala al oricarui om …. Insa nu mi se pare corect ca noi , elevii , sa fim fortati sa invatam aceasta disciplina mai ales pentru ca pentru mai bine de 99.99 % dintre noi se dovedeste a fi complet inutila dupa terminarea liceului … Intradevar este o limba interesanta insa ar trebui studiata doar ca optional cel mult … eu sunt elev in clasa a 10 a si am 17 ani si invat la ceea ce multe persoane considera ca fiind cea mai buna scoala din Romania si va jur ca nu am intalnit in acesti 5 ani de cand invat aici nici un elev care sa invete aceasta disciplina din placere … Ar trebui sa va mai ganditi si la ce vrem noi chiar daca voi credeti ca stiti ce este mai bine pentru noi

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.