Pages Menu
Categories Menu

Posted on dec. 18, 2015 in Profesional | 0 comments

Despre legea darii in plata si nu numai

observand discutiile din aceste zile legate de legea darii in plata si, mai ales, avand in vedere numarul mare de mesaje pe care le-am primit (pentru care va multumesc) cred ca se impun cateva precizari.
1.Principiile darii in plata functioneaza in orice stat de drept. 2.Principiile darii in plata au fost cuprinse si reglementate inclusiv de mine atunci cand am initat legea insolventei persoanelor fizice (devenita legea nr. 151/2015) a se vedea in special art. 26 (locuinta familiei), art. 59 (privind darea in plata speciala) sau capitolul VII privind eliberarea de datoriile reziduale (art. 71 si urm.) prin care se reglementeaza tocmai scutirea platii diferentei dintre pretul obtinut din executarea silita a imobilului si valoarea initiala. Cu alte cuvinte, toti cei care au fost deja executati silit NU vor mai fi urmariti sa plateasca diferenta de valoare, lucru care NU este reglementat in actuala forma a legii darii in plata.
3. NU vreau sa comentez de ce dl avocat Piperea, care a subminat si criticat vehement eforturile mele de a initia, redacta si promova legea insolventei persoanelor fizice desi UNPIR si dansul au fost invitati sa participe la dezbaterile din Comisia Juridica din Camera Deputatilor (UNPIR a participat, dansul NU), a initiat acest proiect de lege privind darea in plata imediat dupa adoptarea legii insolventei persoanelor fizice (profesionist era sa coreleze prevederile celor doua acte normative). Poate ca este doar o simpla coincidenta!!!!
4. In opinia mea, legea darii in plata asemeni legii insolventei persoanelor fizice sau legea conversiei creditelor (care zace de mult prea mult timp in Comisii si ar trebui adoptata imediat!!) sunt legi necesare care trebuie sa fie complementare NU la concurenta, legi care sa-i ajute, sa-i protejeze, pe romanii sufocati de datorii. Sistemul bancar trebuie sa inteleaga ca este timpul sa vina cel putin la jumatatea drumului si sa nu mai lase povara doar pe umerii romanilor care, in majoritatea cazurilor, si-au luat un credit sa isi cumpere o casa sa-si intemeieze un rost in viata.
5. Cu siguranta se impune o mai buna mediatizare si cunoastere a prevederilor legii insolventei persoanelor fizice pentru o mai buna si corecta intelegere a beneficiilor prevazute in aceasta lege.
6. Poate ma insel eu dar nu cred ca sunt foarte multi romani care vor neaparat sa isi dea casa pentru care deja au platit rate bancare, ci mai degraba ar prefera sa aiba prevederi legale care sa ii ajute sa respire, sa imparta povara cresterii ratelor bancare (cum este cazul celor cu credite in franci elvetieni) nu sa fie sufocati de pozita de forta a unor banci sau sa stea cu frica in san ca vor fi executati silit si vor ramane pe drumuri pierzand agoniseala de o viata.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.