Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 14, 2019 in Personal, Profesional | 0 comments

14 noiembrie – Ziua mondială de luptă împotriva diabetului

În fiecare an, în data de 14 noiembrie, este marcată Ziua Mondială a Diabetului. În România, se estimează că aproape 2 milioane de persoane suferă de diabet, potrivit ultimului studiu național de prevalența diabetului în România – PREDATORR. Aceasta înseamnă o prevalență a bolii de 11.6% din populația adultă (20-79 de ani)-  cu 70% mai mare decât media europeană (6.8%)și cu 31.8% mai mult decât media globală (8.8%) raportate de către Federația Internațională de Diabet.

Tema din acest an este „Familia și Diabetul”, prin care se urmărește creșterea gradului de conștientizare și informare cu privire la impactul diabetului asupra familiei, per ansamblu, respectiv în relație cu rolul familiei în gestionarea, îngrijirea, prevenirea bolii și educația în diabet.

1 din 3 părinți nu recunosc semnele diabetului zaharat, iar 4 din 5 au dificultăți în a le recunoaște, deși majoritatea au cazuri de diabet în familie, potrivit Studiului Federației Internaționale de Diabet. Cea mai frecventă formă de diabet este cel de tip 2, care poate fi prevenit prin activitate fizică și printr-o dietă echilibrată și sănătoasă. Un diagnostic pus la timp și un tratament timpuriu sunt esențiale pentru a preveni complicațiile acestei boli.

În România, există o îndelungată tradiție dedicată cercetării și tratării acestei boli. În 1921, profesorul Nicolae Paulescu a descoperit insulina. Savantul român a demonstrat eficiența acestei substanțe în reducerea hiperglicemiei și a folosit insulina în tratarea diabetului, descoperirea sa salvând milioane de vieți. Aveți grijă de sănătatea voastră!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.