Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 9, 2009 in Politic, Social | 11 comments

zvonurile – mecanisme de control social?

Am dat recent peste un articol interesant (in germana dar poate fi tradus prin dictionar on line)

Articolul arata ca zvonurile par sa fie un mecanism de “control social”. Oamenii tind sa ii vorbeasca de bine pe prieteni si de rau pe superiori. Zvonurile au un rol foarte important in construirea reputatiei unei persoane.

Ideea principala a articolului e ca zvonurile ne influenteaza comportamentul chiar atunci cand ele nu corespund adevarului iar adevarul e accesibil

Experimente efecutate de cercetatori ai institutului Max Planck a aratata ca oamenii prefera sa creada in zvonuri negative chiar daca realitatea e contrara.

11 Comments

 1. Sunt multi oameni care nu acorda importanta zvonurilor. Dar viata ne-a invatat pe multi ca zvonurile sunt lansate, de foarte multe ori, pentru a-i pregati pe oameni pentru ceea ce urmeaza sa se intample. Noi, profesorii stim ca ceea ce se zvoneste se si adevereste. Din pacate, asta este realitatea. Zvonurile din toamna sunt acum deja lucruri care s-au intamplat sau urmeaza sa se intample. Si toate sunt negative.

  • Daniel Malaelea
   ai dreptate ce spui in ceaa ce priveste profesorii…din nefericire

 2. Control , manipulare si brainwashing.Iincearca MSNBC , CNN etc. au o performanta sporita in destrabalare mediatica socio-marxista.

 3. Caracteristic sistemelor totalitare dar nu numai, un aparat de propaganda bine pus la punct dirijeaza opinia publica prin lansarea zvonurilor. Functie de reactia maselor, zvonurile se vor adeveri sau nu. Zvonul nu este numai un barometru al starii de spirit ci si un modelator al acesteia. Daca sapam mai adanc vom da de mesaje subliminale si alte mizerii. Si nu, zvonistica nu este doar apanajul marxismului.

  • DS Popa
   bine spus…ai dreptate

 4. Dar de ce functioneaza marea majoritate a oamenilor asa? De ce avem nevoie de stiri negative sau neadevarate? Stiind aceste lucruri, cum putem compensa acest neajuns din firmware-ul cerebral?

  • Draghi
   prin consecventa se pot combate …pana la urma mai devreme sau mai tarziu adevarul totdeauna iese la iveala ….
   dar e simplu ca conduci sau sa elimini pe cineva pe baza zvonurilor..e la moda??!!

 5. Apropo de zvonuri…ce s-ar intimpla sau ar trebui sa se intimple daca Romania primeste un raport nefavorabil de UE si este sanctionata?
  Exista cea mica mica sansa sa scapam de politrucii din vechea garda? Care va fi reactia in partide?

  • Tio
   cei responsabili sa isi dea demisia …indiferent cine sunt de unde sunt si cum ii cheama….

  • Tio
   nu vom scapa de politruci decat in masura in care fiecare dintre noi ne implicam sa pormovam o alta politica…responsabila …asa cum e in Suedia de exemplu

 6. @Ana

  Pe cei care manipuleaza prin zvonuri nu ii aprob, dar ii inteleg. Insa nu inteleg de ce lumea are nevoie de astfel de minciuni si zvonuri negative. De unde o asemenea aversiune impotriva adevarului, mai ales cand acesta este unul pozitiv.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.