Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 7, 2016 in Economic, Politic, Social | 0 comments

Variantele de soluții discutate cu reprezentanţii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF

În întâlnirile şi discuţiile pe care le-am avut până acum cu reprezentanţii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF am mizat de la bun început pe onestitatea lor și pe faptul că vor informa corect membrii grupului cu posibilele soluţii desprinse din discuţiile purtate, precum şi riscurile fiecăreia dintre ele.

Deşi se stabilise de comun acord un mecanism de comunicare prin care reprezentanţii grupului s-au angajat că, după ce vor posta integral, transparent toate variantele discutate cu toate riscurile aferente fiecărei variante, având în vedere şi calendarul dat de particularitatea acestei sesiuni parlamentare, vor reveni cu o adresă oficială către mine, prin care să mi se comunice SINGURA VARIANTĂ susţinută şi asumată de Grup. Pornind în dezbaterile din comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor cu o singură variantă, am evita discuţiile sterile cu accente populiste şi am putea avansa spre identificarea şi adoptarea unei soluţii care să fie trimisă cât mai urgent în plenul Camerei Deputaţilor.

În condiţiile în care reprezentanţii grupului au întârziat cu propunerea unei soluţii unice, iar mesajele pe care le-am primit în ultimele zile demonstrează că cele stabilite în întâlnirea noastră nu au fost transmise membrilor GCCC, m-am hotărât să vă informez și eu despre fiecare dintre soluţiile pe care le-am discutat, pentru că vreau să ajungă la fiecare dintre voi, cei care aveţi probleme cu creditele în CHF şi sunteţi sufocaţi de ratele dublate sau triplate peste noapte, variantele pe care le aveţi la dispoziţie în acest moment, cu beneficiile şi riscurile aferente.

Astfel, în urma discuţiilor pe diverse soluţii cu care să venim în sprijinul românilor care îşi văd amanetat viitorul, fără să aibă vreo vină, din cauza fluctuaţiilor francului elveţian și a lipsei de informare din partea băncilor, s-au desprins următoarele trei variante:

  1. Conversia la curs istoric – cu riscul cel mai mare de neconstituţionalitate, blocaj şi neaplicabilitate în practică. Mai mult, există riscul reluării procesului legislativ, care poate prelungi şi mai mult soluţionarea acestei crize.
  2. Conversia la un curs mediu – la momentul introducerii acestui amendament de către mine, a fost soluţia identificată şi susţinută de reprezentanţii Grupului. Această variantă constă în conversia soldului creditelor în lei, prin aplicarea unui curs mediu de conversie, determinat ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la data conversiei. Are riscuri mai scăzute de neconstituţionalitate decât cursul istoric.
  3. Conversia la cursul zilei solicitând în cadrul dezbaterilor un discount de 40 – 45%, neacceptând un discount mai mic de 30 – 35%, cu identificarea unei soluţii pentru dobânda în lei (urmând să se discute în Grup varianta optimă pentru dobândă). Această soluţie se apropie aritmetic de cursul istoric, dar nu prezintă riscurile de neconstituţionalitate date de cursul istoric. În realitate, această variantă are riscuri foarte scăzute de neconstituţionalitate. Este soluţia care are, din punctul meu de vedere, şansele cele mai mari nu numai să treacă la vot, dar şi să fie aplicată.

Concluzie: Tocmai pentru a nu alimenta unele jocuri politice în legătură cu drama debitorilor cu credite în CHF, jocuri care au început încă din sesiunea trecută, dar au fost acutizate în ultimele săptămâni, şi fiind consecventă cu poziţia mea de a încerca să ajut, fără declaraţii populiste, am promis că voi vota orice variantă va fi susţinută de GCCC şi nu înţeleg de ce până în acest moment reprezentanţii Grupului nu răspund transparent, direct care este SINGURA variantă care să reflecte voinţa asumată a Grupului. Încă aştept acest răspuns, în calitate de iniţiator al acestui proiect legislativ şi sper să îl primesc cât mai curând.

Mulţumesc

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.