Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 14, 2014 in Politic | 1 comment

Situatia din Ucraina necesita o pozitie comuna si unita UE-SUA

1 Comment

 1. Mai Ana,
  De cate ori ti-am zis ca Ucraina e neglijata de catre RO si statele din jur?!
  In loc sa avem un parteneriat de proportii cu cel mai mare vecin, l-am ignorat complet. Ba mai mult, tanjinm sa INCORPORAM Bucovina in teriotoriul Romaniei!! Si Basarabia de sud!
  In loc sa respectam structura etnica si politica, noi facem pe revizionistii de 25 de ani incoace. Pai e frumos??
  Ok, Bucovina tb sa se intregeasca si sa fie un simbol al structurilor politice TRANS-nationale. Bucovina trebuie sa fie o entitate politica speciala, administrata in comun de Ucraina si Romania. La fel si alte zone speciale transfrontaliere.
  Tinutul Secuiesc tb sa fie o entitate speciala de asemenea, administrata numai de Romania insa, dar in care secuii sa se simta in tzara lor. Un fel de mica Ungarie, in sanul Romaniei, ocrotita si iubita.
  Romii! Romilor trebuie sa li se recunoasca statul lor special in cadrul Romaniei, dincolo de teritorialitate. Limba lor tb sa aibe statut de limba oficiala data fiind raspandirea in toate zonele tarii. La fel cum limba engleza este raspandita in toate colturile lumii datorita trecutului colonial englez, asa si lb romani este raspandita in toate colturile Europei si Romaniei datorita trecutului migrator al romilor.
  SANATATEA comunitatii este cea care conteaza. Iar Ucraina comunitatile sau imbolnavit de la izolare, de la nationalism.
  Limba rusa tb neaparat sa aibe statut de lb oficiala in Ucraina si in Rep Moldova!
  Rusii sunt membrii vrednici ai comunitatilor ucraeniene si moldovenesti, precum si trans-nistrene!
  Dar sa li se ofere ocazia sa infloreasca in mica lor Rusie locala, separat de Rusia lui Putin!
  Mai de graba vad un viitor al Basarabiei alaturi de Ucraina, decat alatrui de Romania nationalista.
  Dar bine-nteles intr-o structura politca continentala/regionala in care granitele politice sa nu afecteze cetatenii, comunitatilor putand inflori si exista trans-nnational, trans-statal.
  Romania Mare putea fi un model de succes, cu conditia sa-si insuseasca natura multi-nationala. La fel si Rusia. Prin situatia sa geo-strategica, Rusia ar fi avut vocatie de super-putere si tzara de prim rang a lumii. Insa dpdv politic nu e decat o dictatura oribila, constituita in jurul nationalismului rusesc, al radicalismului religios, al urii impotriva comunitatii LGBT si a intolerantei fatza de propria sa diversitate si bogatie culturala si etnica.
  Rusia ar fi fost marele succes al sec 21 daca ea insasi isi recunostea multi-nationalismul.
  Putin ar fi fost marele reformator al politicii globale si vectorul principal in globalizare daca demonstra cum se pot armoniza comunitati din extremul Orient cu altele central-europene. In schimb ne-a demonstrat cum poate renaste un imperiu despotic, de ev mediu, in plin sec 21, daca nu facem nimic.
  Rusia a pierdut politic! Va tb re-structurata, si in prima faza DEZARMATA. E un mare pericol pt toti.
  Insa tb sa avem grija si DRAGOSTE pt comunitatile rusesti din Ucraina, Moldova, Romania si Europa centrala in general.
  Tb sa le demonstram ca Rusia sunt ei, de fapt partea buna a Rusiei. Si nu Rusia lui Putin! Altfel nu facem decat sa cream pretexte pt dictatorul de la Kremlin sa-si impinga tancurile ruginite tot mai aproape de noi.
  Ucraina tb ajutata direct de Polonia, o adevarata mare putere si model economic si politic regionala. Romania NU are capacitatea militara sa intervina decat auxiliar. Avem o armata ruginita aflata cam in acelasi stadiu ca cea a Ucrainei. Evident sprijin strategic tb sa existe din partea Nato/UE, dar Polonia tb sa fie varful de lance in operatiunile militare. Sustinuta indeaproape de Ungaria, Cehia si politic de RO, evident.
  Polonia tb sa demonstreze Rusiei ca e capabila s-o ingenuncheze militar si informational(intelligence) de una singura, dar intr-o operatiune regionala comuna pt a demonstra si coeziunea est-europeana.
  Insa lider regional pe termen mediu sper sa devina Ucraina! O tzara mare si diversificata si pe viitor f democratica si transparenta, cea mai importanta tzara a Europei Centrale si de Est.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.