Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 26, 2016 in Comunicate, Economic, International, Politic | 0 comments

România şi Polonia, în calitate de ţări membre UE şi NATO, joacă un rol esenţial în asigurarea stabilităţii şi securităţii în această regiune a Europei

4_1 3_1 2_1 1_1

Ana Birchall: România şi Polonia, în calitate de ţări membre UE şi NATO, joacă un rol esenţial în asigurarea stabilităţii şi securităţii în această regiune a Europei

COMUNICAT DE PRESĂ

Delegaţia Comisiei pentru afaceri europene din Camera Inferioară a Parlamentului Poloniei (Siemul Poloniei) a efectuat, la invitaţia Anei Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, o vizită oficială în România. În cadrul vizitei, delegaţia poloneză condusă de Izabela Kloc a avut o întrevedere cu membrii Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, printre temele discutate aflându-se colaborarea româno-poloneză în domeniile politic, economic şi al securităţii, agenda regională, migraţia, terorismul, Brexit-ul sau situaţia Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii.

În contextul întrevederii cu delegaţia parlamentară a Poloniei, Ana Birchall a subliniat că „România şi Polonia sunt ţări partenere şi susţinătoare ale obiectivului comun de consolidare a securităţii regionale şi transatlantice”. Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a arătat că „dialogul interparlamentar reprezintă o componentă cu o importanță specială pentru promovarea colaborării dintre țările noastre, iar buna cooperare din planurile politic şi diplomatic trebuie dublată printr-o intensificare a cooperării în planul economico-investiţional”.

Ana Birchall a menţionat că se impune un efort comun în vederea formării unei majorităţi calificate la nivelul UE, astfel încât propunerea de modificare a Directivei 96/71/CE, avizată negativ de către Comisia pentru afaceri europene şi adoptată de către plenul Camerei Deputaţilor, să fie respinsă şi la nivel european. „Propunerea de modificare a Directivei 96/71/CE riscă să pună bariere serioase în calea liberei prestații a serviciilor și a mobilității forței de muncă, afectând grav principiile fundamentale care stau la baza construcției europene. Obiectivele propunerii de directivă nu sunt în acord cu valorile, principiile, tratatele Uniunii, precum şi cu angajamentele politice majore asumate de către statele membre ale Uniunii Europene, pentru realizarea convergenţei economice şi sociale în întreaga Uniune. Şi pentru aceste motive am salutat avizul motivat negativ adoptat de comisia omoloagă din Polonia şi am adresat membrilor comisiei invitaţia de a face front comun şi de a susţine, alături de România şi alte state membre, respingerea acestui proiect de directivă, deoarece, în cazul în care ar fi adoptată la nivelul Uniunii Europene în forma actuală, va exista un pericol real de încălcare a principiului liberei prestații a serviciilor și a mobilității forței de muncă, ceea ce afectează implicit şi buna funcţionare a pieţei interne a UE”, a explicat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

În ceea ce priveşte provocările actuale pe plan european, Ana Birchall a declarat, referitor la problematica migraţiei, că răspunsul european trebuie să vizeze atât implementarea instrumentelor deja existente în gestionarea migraţiei, cât şi o mai bună cooperare cu ţările de origine şi de tranzit. „În abordarea europeană a politicilor de migraţie şi azil, cred că acordurile şi dezbaterile trebuie să vizeze în primul rând implementarea completă a deciziilor agreate până în prezent, reflectând lecţiile învăţate inclusiv din procesul de relocare, înainte de adoptarea de noi instrumente permanente şi automate pentru distribuirea responsabilităţilor între statele membre UE. Prioritară ar trebui să fie identificarea şi implementarea celor mai potrivite instrumente în cooperarea cu statele de origine şi de tranzit”, a precizat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a subliniat că o atenţie deosebită, trebuie acordată ameninţărilor teroriste care tind să se extindă pe continentul european. „Atentatele teroriste care au lovit Europa şi spaţiul de vecinătate în ultimele luni demonstrează o dată în plus realitatea ameninţării teroriste ce planează asupra Europei şi a partenerilor noştri din vecinătate. Cred că răspunsul nostru trebuie să fie unul coeziv şi solidar, atât în ceea ce priveşte prevenirea, cât mai ales combaterea fenomenului terorist. Doar dacă vom acţiona împreună şi vom continua să dezvoltăm în mod constant mijloace de cooperare atât în plan bilateral, cât şi la nivel European şi internaţional, vom putea identifica modalităţi prin care pericolul terorist să fie redus şi securitatea cetăţenilor noştri îmbunătăţită. Totodată, pentru a preveni terorismul şi pentru a lupta eficient împotriva efectelor sale, este esenţială combaterea cauzelor care l-au generat, inclusiv finanţarea organizaţiilor şi activităţilor teroriste, prin combinarea măsurilor politice şi economice cu cele informative şi coercitive, în mod special în ce priveşte fenomenul luptătorilor terorişti străini şi cel al radicalizării”, a susţinut Ana Birchall.

Referitor la Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), Ana Birchall a susţinut că „TTIP reprezintă şi un parteneriat strategic între UE şi SUA, pentru că, prin realizarea acestuia, UE şi SUA pot stabili agenda comerţului internaţional pe întreaga durată a parteneriatului”. “De asemenea, TTIP reprezintă o prioritate ce poate aduce oportunităţi semnificative de stimulare a ocupării forţei de muncă şi de creştere economică, fiind un proiect esenţial pentru consolidarea comerţului internaţional şi a cooperării transatlantice”, a mai arătat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, Ana Birchall.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.