Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 12, 2009 in Politic | 3 comments

Romania pe ultimul loc in UE la cercetari stiintifice originale…

…conform unui raport publicat de Institutul de Proiecte pentru Inovare si Cercetare.

Pai daca bugetul alocat cercetarii este de 0,18% din PIB desi se promitea minim 1% , daca  institutele de cercetare sunt lasate in paragina pentru ca anumiti baietii destepti din sistem  sa puna ghiarele pe ele pentru afaceri imobiliare, daca cercetatorii sunt platiti vai mama noastra etc etc …ce loc sa ocupam???

Asa cum am spus si aici, subfinantarea cercetarii si inovarii = crima la adresa viitorului. Restul sunt numai cuvinte. Faptele vorbesc aratandu-ne aceasta realitate.

Cititi si aici.

3 Comments

 1. Stimata doamnă,

  Sunt unul dintre cercetătorii independenţi din ţara asta. Am ales să practic o meserie pentru mâncare şi facturi, iar în timpul liber şi pe banii mei să fac cercetare.

  De 5 ani reprezint România la conferinţe internaţionale. Niciodată pe banii vreunei instituţii româneşti, niciodată pe cartea de vizită a vreunei fundaţii.

  De ce ? Pentru că nu vreau să mă umilesc la uşi cerşind bani de lucrări, documentare, transport, diurnă şi aşa mai departe.

  Sunt pasionată de antropologie culturală şi chiar luna viitoare voi prezenta o cercetare a mea la o conferinţă internaţională. Dacă vor apărea acolo 3 rânduri în vreo revistă sunt sigură că ecouri de genul „Romanca noastră sau Romania face si fapte bune” vor apărea şi aici. Dar dacă îndrăzneşti să speri la 3 lei pentru o carte te loveşti de ridicări din umeri.

  Din păcate, da, asta e lumea în care trăim. Aşa că ştiu perfect de cât dispreţ „se bucură” cercetarea la noi.

  Cu stimă,

  • @madalina
   nu as fi vrut sa iti dau dreptate dar din pacate realitatea ma obliga sa iti dau dreptate…ca un om care si-a petrecut multi ani in biblioteca stiu cat de important este acest domeniu pentru sanatatea unei natiuni… poate daca ne unim fortele putem face ceva.
   numai bine

 2. Inteleg ca raportul se referea la perioada de pana in 2005. Intre timp, ne-am mai desteptat, numarul articolelor ISI romanesti aparute de exemplu in 2008 a crescut semnificativ-probabil consecinta a banilor investiti in cercetare pe vremea lui Tariceanu. Cu bugetul pe care ni l-a dat guvernul asta bocciu, o sa cadem din nou.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.