Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 13, 2016 in Comunicate, Economic, International, Politic | 0 comments

Propunerea CE de modificare a Directivei 96/71/CE privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii încalcă libera circulaţie şi mobilitatea lucrătorilor, iar votul din plen confirmă „cartonaşul galben” acordat de Comisia pentru afaceri europene

deputat2

Ana Birchall: Propunerea Comisiei Europene de modificare a Directivei 96/71/CE privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii încalcă libera circulaţie şi mobilitatea lucrătorilor, iar votul din plen confirmă „cartonaşul galben” acordat de Comisia pentru afaceri europene

COMUNICAT DE PRESĂ

Plenul Camerei Deputaţilor a votat în favoarea avizului motivat negativ în cazul propunerii de modificare a Directivei 96/71/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 1996, în unanimitate, cu 207 voturi pentru. Prin votul din plen, Camera Deputaţilor a confirmat “cartonaşul galben” pe care Comisia pentru afaceri europene l-a acordat în şedinţa de săptămâna trecută propunerii de modificare a Directivei 96/71/CE.

“Comisia noastră şi-a asumat adoptarea cu prioritate a unei opinii privind propunerea de modificare a Directivei 96/71/CE, publicată de Comisia Europeană pe 8 martie, şi a tras un semnal de alarmă că această propunere de revizuire, în forma prezentată de CE, riscă să pună bariere serioase în calea liberei prestații a serviciilor și a mobilității forței de muncă, afectând grav principiile fundamentale care stau la baza construcției europene. Apreciez votul din Camera Deputaţilor prin care a fost acordat un aviz motivat negativ privind propunerea de modificare a Directivei 96/71/CE referitoare la detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii. Prin avizul motivat negativ de astăzi, echivalentul unui ‘cartonaş galben’, atragem atenţia că se încalcă principiul subsidiarităţii, iar în cazul în care ar fi adoptată la nivelul Uniunii Europene în această formă, va exista un pericol real de încălcare a principiului liberei prestații a serviciilor și a mobilității forței de muncă, ceea ce afectează implicit şi buna funcţionare a pieţei interne a UE”, a declarat Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor.

“Avizul motivat negativ acordat de Comisia pentru afaceri europene, confirmat prin votul de astăzi din Camera Deputaţilor, a fost transmis Guvernului României. Fac un apel către Executiv să ţină cont în negocierile pe care le va purta cu Comisia Europeană şi instituţiile europene de avizul din Parlament, pentru a apăra astfel drepturile lucrătorilor români”, a mai arătat Ana Birchall.

Ana Birchall a subliniat că modificările prevăzute în Directivă trebuie supuse dezbaterii publice, pentru a avea astfel o imagine de ansamblu asupra modului în care este perceput proiectul la nivelul tuturor statelor membre. “În perioada imediat următoare, la nivelul Uniunii Europene, trebuie să existe un serios proces de consultare şi o analiză extrem de atentă şi transparentă a impactului acestei propuneri a CE asupra tuturor statelor membre. De aceea, eu voi continua să păstrez un dialog strâns cu omologii din Comisiile pentru afaceri europene ale statelor membre, cărora le voi împărtăşi în continuare din îngrijorările noastre legate de problemele şi implicaţiile pe care le ridică propunerea de revizuire a Directivei 96/71/CE privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii”, a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.