Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 22, 2015 in Comunicate, Politic | 0 comments

Proiectul de lege pe care l-am iniţiat şi care rezolvă disputa dintre comunele Alexandru Vlahuţă şi Poieneşti privind satele Floreşti și Dealu Secării are nevoie de referendum pentru adoptare

official

Proiectul de lege pe care l-am iniţiat şi care rezolvă disputa dintre comunele Alexandru Vlahuţă şi Poieneşti privind satele Floreşti și Dealu Secării are nevoie de referendum pentru adoptare

COMUNICAT DE PRESĂ

În contextul disputei dintre comunele Alexandru Vlahuţă şi Poieneşti din judeţul Vaslui, care îşi revendică fiecare satele Floreşti și Dealu Secării, deputatul PSD Ana Birchall a solicitat clarificarea cât mai rapidă a situaţiei. “Statutul bizar al satelor Floreşti si Dealu Secării – localități care de facto aparţin de comuna Alexandru Vlahuţă, iar de jure de comuna Poieneşti – trebuie lămurit și reglementat în regim de urgenţă, ținând cont de voința vasluienilor din aceste sate. În acest sens, este necesară organizarea unui referendum pentru rezolvarea unei situaţiei care trenează de foarte mult timp”, a declarat Ana Birchall.

Deputatul Ana Birchall, aleasă în colegiul 5 Vaslui, a precizat că, în anul 2005, pentru lămurirea situaţiei celor două sate, a fost organizat un referendum prin care sătenii din Floreşti și Dealu Secării au votat, în procent de 97%, să aparţină de comuna Alexandru Vlahuţă. Referendumul nu a fost însă validat din cauza boicotului autorităților din Poieneşti, care au solicitat locuitorilor din Poienești să nu se prezinte la vot. În aceste condiții, referendumul nu a vost validat, neîntrunindu-se pragul de prezenţă cerut de lege în anul 2005.

Ana Birchall a subliniat că, în calitate de deputat ales în circumscripţia electorală nr. 39, colegiul 5 din judeţul Vaslui, respectând o promisiune făcută vasluienilor din cele două sate, a iniţiat în martie 2013 un proiect de lege pentru rezolvarea situaţiei. “Proiectul de act normativ, depus în Parlament, adoptat de Camera Deputaților, avizat favorabil de Guvern și de comisiile Senatului şi aflat pe ordinea de zi la Senat își propune să modifice Legea nr. 2 din 1968 astfel încât satele Floreşti şi Dealul Secării să revină de jure la comuna Alexandru Vlahuță, așa cum își doresc și locuitorii comunităților respective. Proiectul de lege nu poate fi adoptat însă fără un nou referendum. Spre deosebire de anul 2005, de această dată, conform noilor prevederi cuprinse în Legea referendumului, este suficient un prag de prezenţă de 30% din locuitorii cu drept de vot. Deci, autoritățile din Poienești nu mai pot boicota ca data trecută”, a menţionat deputatul social-democrat.

Deputatul Ana Birchall a mai spus că a înaintat adrese către Autoritatea Electorală Permenentă (AEP) şi Prefectura Vaslui prin care a solicitat iniţierea în regim de urgenţă a tuturor demersurilor pentru organizarea referendumului, AEP înaintând deja o soluție legală pentru rezolvarea situației. “Autoritatea Electorală Permanentă ne-a informat că, în conformitate cu art. 14 din Legea nr. 3/2000 și cu art. 22 din Legea nr. 215/2001, referendumurile locale privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor pot fi stabilite exclusiv de către consiliile locale, la propunerea primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali. Aşadar, în conformitate cu voinţa unanimă a locuitorilor, organizarea referendumului în cele două comune trebuie prioritizată, detensionând astfel conflictele existente între comune şi prevenind totodată escaladarea lor”, a declarat Ana Birchall.

Deputatul social-democrat a declarat că lămurirea situaţiei de la Floreşti şi Dealu Secării reprezintă unul dintre angajamentele asumate în faţa vasluienilor şi că va lupta pentru ca interesele lor să fie corect reprezentate. „Aşa cum am promis, am inițiat acest proiect de lege și m-am luptat să primească toate avizele favorabile de adoptare. Mai departe, este responsabilitatea Prefecturii, a primarilor și a consilierilor locali să organizeze urgent referendumul, asfel încât această lege să fie trimisă la vot cu raport favorabil de adoptare”, a ţinut să puncteze Ana Birchall.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.