Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 31, 2011 in Politic | 1 comment

Primarii alesi din primul tur de scrutin

Legea adoptată astazi prevede ca primarii să fie aleşi într-un tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj. Sigur, sunt avantaje si dezavantaje pentru ambele variante.

Personal cred ca era mai bine sa fi avut o dezbatere publica care sa duca la o modificare cap coada, nu pe bucati, a legii electorale, pentru toate alegerile…..lege electorala care sa nu mai fie modificata inainte fiecarui scrutin in functie de interesele efemere ale unui partid sau altul!

1 Comment

 1. Cu siguranta asta a lipsit – dezbaterea. Mai ales ca e vorba de o problema atat de aproapiata de cetatezean precum alegerea liderului local. Hmm… m-am prins e o miscare a PDL-ului pt vara lui 2012 ca sa impuste cat mai multe localitati. Le e teama ca opozitia, in cazul in care merg separat(pnl de psd), sa nu ii invinga in turul 2. Asa dintr-un tur au mai multe sanse, mizand ca USL nu va avea candidat unic peste tot.
  Isi bat joc, de fapt si unii si altii, de ce ar tb sa insemne democratia, cu jocurile lor politice cu tot.
  USL’ul asta in sine e o miscare periculoasa pt democratie pt ca impune autoritatea catorva pe o plaja uriasa a orientarilor politice.
  Dc chiar ar fi vrut sa combata autoritarismul lui Basescu in niciun caz nu se uneau ci se razboiau ideologic intre ei, antrenand cetatzenii in aceste dezbateri ce ne-ar fi maturizat pe toti politic. Iar la alegeri putini am mai fi fost pacaliti de populismul pdl si vom fi privit critic toate promisiunile apreciind ce e bun si dezaproband ce nu ne place – fiecare in felul sau.
  In PNL sunt 2 aripi ce ar tb sa se separe sau sa mearga impreuna distantzat: Antonescu(conservator) si Orban(liberal).
  Spre deosebire de Crin, care coalizeaza in jurul lui oameni, Orban poate coaliza idei si oameni cu idei.
  Iar in PSD… sunt multzi dinozauri(i.e. Nastase) si copii precum presedintele vostru care uneori ar tb sa mai ia o pauza sa se mai gandeasca. E ok in mare masura, dar are cam multa autoritate in mana, nu pt un tanar, ci pt un om.
  Sunt si socialistii autentici (Athanasiu) dar derapeaza de la democratie in multe privinte si alunecati spre populism.
  Ar fi interesant sa creati o punte intermediara intre psd’istii mai putin incrancenati si liberalii de stanga din pnl. Voua v-ar apartine viitorul.
  Ar fi o idee interesanta ca pnl si psd sa nu propuna candidati la primarii in 2012, ci sa sustina fiecare cate un independent, asa incat sa dea un semnal de innoire democratica.
  „Pe cine sa votez?!” s-ar intreba cetateanul. „Pe doamna aia independenta sustinuta de PSD, care e f bine pregatita profesional, sau pe tipu ala istet care se pricepe la administratia locala si n-a facut politica pana acum si are sustinerea PNL”…”sau pe PDL-istul burtos si dubios?!”… OK, f bine ar fi ca si PDL sa caute personalitati locale apolitice pe care sa le sustina. Ideea e ca localitatile tb imputernicite din ce in ce mai mult si nu prin dezvoltarea de baroni locali(cu legaturi la centrul unui partid), ci prin imputernicirea presoanelor devotate comunitatii lor fara legaturi in partid. Poate Consiliul Local tb sa ramana politic, dar Primariile nu!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.