Pages Menu
Categories Menu

Posted on dec. 21, 2009 in Politic | 18 comments

Premierul Emil Boc = un misogin care nu respecta jumatate din populatia Romaniei

Da dl Emil Boc isi incepe noul mandat intr-un mod scandalos  insultand jumatate din populatia Romaniei.

Nu am fost si nu voi fi niciodata de acord ca o femeie sa fie promovata doar pentru ca este femeie dar tot atat de bine nu voi fi niciodata de acord ca o femeie sa fie „pedepsita” si discriminata doar pentru ca este femeie. Ori ce se intampla zilele acestea este strigator la cer, un exemplu de misoginism si discriminare greu de imaginat intr-o tara membra a UE. Prin componenta propusa pentru noul guvern Boc si intreg PDL-ul dau dovada de un misoginism greu de imaginat in Romania anului 2009…..ca doar nu pot sa vina si sa sustina in mod credibil ca in tara noastra nu sunt femei competente recomandate de  CV, profesionalism si responsabilitate pentru a ocupa functii de conducere in guvern! Realitatea

18 Comments

 1. Înainte să ne grăbim să-l condamnăm pe domnul Boc pentru că face un guvern în care numai doamna Udrea este reprezentanta jumătăţii feminine a României, ar trebui să vedem realitatea românească şi altfel decât ne-am obişnuit. Deşi femeile, părerea mea, sunt mai implicate în politica României decât bărbaţii şi chiar mai active politic, foarte puţine femei îndrăznesc să se înscrie în alegeri pentru preşedinţia şi structura de conducere a unui partid. În partidele parlamentare avem o singură femeie preşedinte de partid. Acelaşi paradox există şi în pătura de excelenţă a Guvernului. Deşi femeile au o aplecare naturală spre studiu, doctorate, evidenţieri academice şi practice, în zona de excelenţă a cadrelor partidelor politice vezi destul de rar prezenţe feminine (slavă domnului că totuşi există câteva repere). Dacă politica ar fi privită sub forma egalităţii de şanse, este evident că dimensiunea statistică lucrează în favoarea bărbaţilor, respectiv în defavoarea femeilor, pe de altă parte politica nu reprezintă un clasament cu o construcţie a piramidei valorilor, în politică modul de a te impune şi de a impune punctul personal de vedere este absolut esenţial. Dovada? Nici bărbaţii aflaţi în vârful partidelor nu au calitatea celui mai bun (valoros) din partid. Concluzia? Politica nu reflectă valoarea… cel puţin în ziua de astăzi. Ar trebui deci schimbată politica pe baza criteriului valorii şi atunci femeile vor accede în mod natural spre cele mai înalte funcţii ale statului român.

  • bibliotecaru
   nu este vorba de nume neaparat ci de principiu

 2. @bibliotecaru, te-ai gandit ca de fapt ele, femeile, vor sa acceada la functii dar in societatea noastra patriarhala rolurile atribuite femeilor nu acopera si latura de conducere?

  Cand o femeie se duce sa se angajeze undeva, i se dau muncile care implica ingrijire (secretariat, resurse umane) sau bucatarie administrativa/hartogaraie (contabilitate, fiscalitate, activitate administrativa). Iar cand intr-o echipa se cauta un sef, de obicei modelul, prototipul corespunde cu un barbat (pana si semafoarele infatiseaza barbati).

  Deci, femeile au de trecut multe prejudecati. Pe deasupra in politica promovarea se face pe principii de gasca/haita, iar femeile se pare ca nu sunt binevenite decat daca au spatele asigurat de un barbat puternic. Degeaba sunt competente, destepte, etc.

  Romania e o tara traditionala, un pic mai dezvoltata decat o tara musulmana (dar nu mult). Femeile sunt discriminate la modul „natural”, ca si cum anumite activitati, de obicei de subordonare, le sunt destinate din nascare.
  Iar pe politicienii nostri, in proportie de 90% barbati, nu-i intereseaza prea tare emanciparea femeilor. Din contra.

 3. cred ca te pripesti. Chiar daca spui ca nu esti pentru paritate si feminism, eu vad ca asta faci. Era mai indicat sa aduci liste de persoane capabile considerate la minister, deci sa te axezi pe ceva CONCRET. Traiesc tocmai intr-o societate care propulseaza deseori femeia la varf pe criterii nicidecum de competenta. Si nu in rare ocazii am avut managere sau femei pe post de director care pur si simplu n-au facut fata situatiilor, presiunii, competentelor cerute. Si-au dat singure foc la caciula, dar i-au afectat negativ si pe ceilalti, au dus companii de rapa. Deci chestia cu „nu respecta jumatate din populatia Romaniei” pentru mine nu tine. Daca ne-am lua dupa acelasi principu al „reprezentativitatii”, guvernul ar fi format 80% din primitivii de la sate, nu? 😉

  • cristi
   nu m-am pripit deloc….citeste te rog mai cu atentie ce am scris…daca tie ti se pare normal ca sa nu existe decat o femeie in acest guvern ok este parerea ta….mie nu mi se pare normal.

 4. n-o fi normal, dar ce-are asta cu „jumatate din Romania”? nu invoci aici tocmai paritatea? 🙂
  fa-o altfel, de genul „iata, doamna X era mai competenta decat domnul Y la ministerul Z”. ca-n lipsa, eu vad doar ca invoci criteriul „sa punem pe oricine, femeie sa fie” 😉

  • Cristi
   daca vrei neaparat sa te certi cu cineva atunci cu siguranta ai gresit blogul…te mai rog inca odata sa citesti cu atentie ce am scris „Nu am fost si nu voi fi niciodata de acord ca o femeie sa fie promovata doar pentru ca este femeie dar tot atat de bine nu voi fi niciodata de acord ca o femeie sa fie “pedepsita” si discriminata doar pentru ca este femeie”….deci???!! de unde si pana unde intelegi tu ca sustin ca o femeie sa fie promovata doar pentru ca e femeie cand spun din start ca nu este vorba de asa ceva…

 5. Ana,
  V-am studiat parcursul profesional din tot ceea ce ne-ați oferit despre dumneavoastră chiar pe acest blog!
  Nu vă amăgiți cu procentele!Pentru că in zona cea mai vizibilă nu stau tocmai femeile cu măcar background-ul dumneavoastră profesional.De fapt, de ce vă plângeți de procentele scăzute in timp ce nu sunteti in aceste procente!Merite aveți cu prsosință, dar ce lipsește totuși?
  Aș prefera să obiectați nu nivelul procentelor, ci calitatea acestora!
  Azi, la depunerea jurământului, în parlament, s-a văzut doar o singură femeie, cu sex sigur, dar fără convingerea unor alte calități!
  Oare numai Boc este de vină…sau avem prea mulți boci în politică, uneori chiar prietenii noștri!?

 6. @ jeni
  Îmi permit să vă supun atenţiei un fapt prezentat de doamna Birchall. În România femeile sunt mai multe ca bărbaţii.

  Să presupunem că şi în partide proporţia este în favoarea femeilor, dacă spunem că femeile doresc să se implice. În mod democratic, întreaga structură de conducere, la orice nivel, a unui partid se construieşte prin alegeri, că aşa este democratic. În cazul în care femeile ar vota femei şi nu bărbaţi, ar trebui să nu vedem nici un fel de bărbat prin Parlament, în Guvern, chiar şi la preşedinţie. Nu putem spune că femeile sunt misogine, nu-i aşa?

  Faptul că femeile sunt puţine în posturile de decizie se datorează în primul rând femeilor care aleg bărbaţi. Aşa cum văd eu lucrurile, cauza este combinată. Pe de o parte femeile nu doresc să ajungă în vârf şi nu îndrăznesc să înlăture bărbaţii care sunt deja în vârf, pe de altă parte femeile preferă bărbaţii în vârf.

  România a avut o femeie care a urcat atât de sus încât avea şanse reale să ajungă preşedinte: doamna Mona Muscă. Aţi văzut care a fost reacţia? La cea mai mică chestiune discutabilă, toată lumea a sărit să-i îngroape cariera politică, nimeni nu i-a sărit în ajutor, nimeni nu a susţinut-o… În acelaşi timp, liderii bărbaţi sunt acuzaţi de lucruri imorale grave şi nici nu se clintesc din poziţia lor, măcar un centimetru (vezi campania ce tocmai a trecut).

  Eu cred că dacă femeile şi-ar dori femei în fruntea ţării, cel puţin aşa de mult precum îmi doresc eu, chiar nu ar fi o problemă.

  • bibliotecaru
   ai pus punctul pe i)…..adevarata solidaritate feminina care, daca suntem sinceri trebuie sa reconoastem ca lipseste….toata lumea invoca aceasta solidaritate dar nu exista decat la nivel declarativ….femeile nu sustin si nu promoveaza alte femei….femeile care au ajuns in functii de conducere nu sustin si nu promoveaza alte femei…asta nu inseamna ca barbatii sunt scuzati pentru misoginismul de care dau dovada….

 7. @bibliotecaru, aveti dreptate. Cei mai misogini sunt uneori chiar femei. Nu imi ziceti nimic nou.

 8. Problema e in societate si in educatie, nu putem sa-l facem pe Boc vinovat de mentalitatea poporului. Atat timp cat in familie exista diferente intre sexe este evident ca si la nivel politic se va reflecta acest lucru.
  Nu avem destule femei cu valoare politica, este o realitate si dumneavoastra ar trebui sa stiti treaba asta deoarece nu sunteti de ieri in politica.
  La noi trebuie sa fii muma padurii ca sa faci cariera altfel se arunca cu zoaie, nu vedeti ce vi se intampla dumneavoastra?
  Cert este ca barbatii si femeile au altfel de mod in care gandesc. Femeile in general sunt foarte competitive intre ele si extrem de suspicioase.
  Spuneam recent ca o ciudatenie de a mea ca sunt de parere ca nu exista grup de femei care sa nu poata fi manipulat. E de ajuns sa arunci marul discordiei si poti sa distrugi prietenii de ani de zile in 5 minute.
  Barbatii au cusururile lor binenteles dar au anmite sisteme prin care ajung la un anumit consens in cele din urma si depasesc blocajele emotionale mult mai rapid.
  Presupun insa ca de vina este in principal societatea si educatia.

 9. Acum nu stim daca Boc este autorul listei de ministrii:)
  Poate ca altcineva e misogin si saracul Boc incaseaza criticile:P
  Intr-adevar, aveau ocazia sa faca un guvern de specialisti in care s-ar fii putut gasi destule femei, dar guv e politic…

 10. Un guvern politic.. orientat pe anumite persoane, si nu pe aptitudinile lor ci pe interesele lor.. Ma refer la cvartetul Videanu-Berceanu-Blaga-Udrea
  acesti vestici ministrii care tb sa poarte responsabilitatea gestionarii crizei

 11. CNSAS e ameninţat cu gloanţe. Cred că aceasta ne aduce aminte că oamenii lui Ceuşescu, cei care au tras în români la Revoluţie, sunt printre noi, şi vor să rămână neştiuţi. Cred că acum mai mult ca niciodată se cade să aflăm numele celor care şi-au murdărit mâinile cu sânge nevinovat, şi cred că trebuie să fim solidari cu membrii CNSAS. Eu vreau să le trimit scrisori de sprijin, cred că este important să ştie că românilor le pasă de situaţia în care se află. Sper ca şi politicienii noştri să fie sensibili la aceste evenimente şi să le dea sprijinul domniilor lor aşa cum ştiu dânşii mai bine.

 12. PS Vinovati vor fii cei care vor vota acest guvern, nu neaparat Boc care l-a propus sau Basescu care l-a conceput….
  UDMR-ul a cam tradat coalitia natural coagulata inainte de alegeri.. De unde datoria asta de a fii la guvernare pe ei?!:)

 13. Poate ar fi utili un ONG al femeilor din politică. Ştiu că s-a mai încercat un club al femeilor din Parlamentul României, dar bănuiesc că nu mai există, eu cel puţin nu am mai auzit nimic de el. Poate că un ONG al femeilor din politică ar rezolva şi o parte din „lupta” politică. Nu cred că ar fi foarte greu de făcut, sunt deja partide care au o organizaţie de femei a partidului. În unire stă puterea… Poate că viitorul preşedinte va fi femeie… Cum ar fi să vedem de la PSD PDL şi PNL trei candidaţi femei? Eu cred că foarte bine; eu aş ieşi cu entuziasm la vot.

 14. *util

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.