Pages Menu
Categories Menu

Posted on aug. 30, 2018 in Economic, Politic, Profesional | 0 comments

Participarea la International Business Forum 2018

Am fost onorată să particip astăzi, din partea doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă, la ”International Business Forum”, eveniment organizat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, care a reunit autoritățile publice centrale și locale din sfera economică, ambasadorii și reprezentanții economici ai ambasadelor acreditate la București, reprezentanții mediului de afaceri din România și investitori străini.

Mai jos, câteva dintre mesajele prezentate din partea doamnei prim-ministru cu ocazia IBF:

  • Cred că acest eveniment, ca de altfel și altele similare organizate de către autoritățile guvernamentale, demonstrează preocuparea Guvernului României de a veni în întâmpinarea mediului de afaceri și a investitorilor pentru a identifica, împreună, rezolvări la problemele și temele ridicate. Acordăm economiei atenția cuvenită, iar cifrele privind creșterea economică, cea mai susținută din UE, precum și datele privind creșterile salariale operate în timpul guvernării noastre vin să confirme că direcția este cea bună, în acord cu așteptările românilor.
  • Un obiectiv strategic este echilibrarea balanței comerciale a României, iar Guvernul derulează programe publice de promovare a exporturilor, care își dovedesc eficiența. Datele INS pentru primul semestru sunt încurajatoare – după mult timp, ritmul de creștere a exporturilor l-a depășit pe cel de creștere a importurilor, iar aceasta este o premisă esențială pentru reducerea deficitului comercial.
  • Recâştigărea piețelor tradiționale necomunitare reprezintă un obiectiv esențial. Orientul Mijlociu, Asia Centrală, America de Sud şi nu numai, sunt zone cu un potenţial imens ce trebuie exploatat atât economic, cât şi investiţional. Pe aceste regiuni trebuie să ne concentrăm eforturile şi să îmbunătăţim căile de prezentare a oportunităţilor româneşti de afaceri, să promovăm produsele şi serviciile naţionale cu valoare adăugată mare.
  • De asemenea, un program recent derulat în parteneriat cu SUA a demonstrat potențialul imediat pe care îl au companiile din România care vor să se extindă pe piața americană. La Summit-ul ”Select USA 2018”, care a avut loc în iunie, România a avut cea mai puternică prezență din Europa și a cincea prezență din lume, ca număr de participanți din zona privată.
  • Au fost deja aprobate 21 de proiecte majore de investiţii strategice din mai multe domenii. Au fost adoptate, de asemenea, proiecte majore pentru parteneriat public-privat în domeniile sănătate, infrastructură de mediu, pentru irigații și aero-portuară.
  • O altă măsură este programul ”Investeşte în tine”, care oferă un sprijin mai ales tinerilor, având drept condiţie esenţială ca beneficiarul să fie încadrat într-un program de studiu sau de formare profesională.
  • Programul Start-up nation reprezintă un stimulent pentru dezvoltarea de noi afaceri, dar şi o alternativă oferită tinerilor de a rămâne în ţară pentru a-şi face propria afacere.
  • Un program despre care s-a vorbit mai puţin este ajutorul de stat care se acordă pentru producţiile de film realizate în România. Au fost discuţii foarte ample cu casele de film de la Hollywood, care s-au arătat interesate de acest program şi vor să vină în România pentru a realiza aici producţiile. Guvernul va suporta din cheltuielile de producţie şi personal 35 % pentru producţia realizată în România, plus 10 % dacă promovează România în film.
  • Revigorarea diplomaţiei economice cu accent pe promovarea în exterior a produselor şi serviciilor naţionale, atragerea de investiţii în România, dar şi încurajarea unei prezenţe mai consistente a firmelor româneşti pe pieţele externe reprezintă un angajament pe care ni l-am asumat prin programul de guvernare și pe care dorim să îl îndeplinim.
  • Vreau să-i asigur pe reprezentanții mediului de afaceri și pe investitori că vor găsi în Guvernul României un partener loial, pregătit să le asculte solicitările și să gata să intervină pentru a asigura un climat favorabil investițiilor și dezvoltării afacerilor.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.