Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 2, 2011 in Politic | 18 comments

Osama bin Laden: inchiderea unui capitol dintr-o saga care, din nefericire, continua

Moartea lui bin Laden este cu siguranta un moment extrem de important care trebuie tratat cu maxima inteligenta.

In opinia mea, pe termen scurt, trebuiesc evitate sarbatorile exagerate sau petrecerile triumfaliste. Este esential ca aceasta victorie de astazi sa nu fie transformata in infrangerea de maine tocmai pentru ca inca sunt destul de multi fundamentalisti islamici care vor dori sa profite de pe urma acestui eveniment tratandu-l  pe bin Laden ca pe un martir. Sigur, este de inteles ca sunt destul de multe persoane atat in SUA, in UE sau in alte colturi ale lumii (inclusiv in islam!) care vor dori sa sarbatoreasca acest eveniment vazandu-l ca o reparatie a oribilele evenimente din 11 septembrie 2001, (personal am o experienta legata de aceste evenimente) dar, in opinia mea, acest moment trebuie sarbatorit fara fast exagerat. Acest moment trebuie mai degraba privit ca pe un pas important in castigarea pacii si stabilitatii in aceasta parte a lumii.

Pe termen mediu cred ca vom asista la lupte interne in cadrul formatiunii Al Qaeda pentru asumarea sefiei acestei formatiuni iar riscul imediat este ca fiecare va dori sa faca dovada unor „fapte mari”. Tocmai de aceea acest moment important trebuie gestionat inteligent care sa evite pe cat posibil „o noua misiune de forta a fundamentalistilor” islamici.

Pe termen lung consider ca victoria din aceste zile trebuie folosita ca un pas important pentru castigarea pacii si stabilitatii in zona, pentru gasirea unei modalitati de convietuire aromnioasa in aceasta parte a lumii.

18 Comments

 1. E prea devreme ca sa putem estima ce o sa fie. Depinde de ce urmeaza, care vor fi pasii urmatori ai actorilor implicati.

  Daca SUA vor declara victoire si vor inceta razboaiele si interventiile cu/in lumea musulmana, concentrandu-se pe problemele economice interne, si astfel nu ar mai inunda lumea cu dolari infaltionisti pentru a-si finantza razboaiele, ar putea fi un lucru bun. Daca nu cumva e prea tarziu…

  In ce ii priveste pe musulmani, depinde daca Bin-Laden va fi perceput ca un martir care sa ii inspire si mai puternic pe fundamentalisti. E posibil sa urmeze un val de atentate teroriste. Daca e adevarat ce ni s-a spus despre Al-Kaida, ca e o structura descentralizata, o astfel de decapitare, nu inseamna mare lucru. Insa e posibil ca Al-Kaida sa fie doar o fantoma, iar ce se intampla de fapt e o insurgentza islamica, un razboi al culturilor pe scara planetara. Ceea ce ma duce la urmatorul aspect.

  Din punct de vedere moral, vestul pierde mult, pentru ca de facto a transformat SUA si NATO in comandouri ucigase (vezi si uciderea fiului cel mic a lui Gadaffi). Pierzand lupta pentru „mintea si inima” musulmanilor, vestul pierde mult mai mult decat o lupta.. Pierde un razboi. Razboiul pentru un sistem de valori. Cel putin un miliard de cetateni ai planetei, poate insa mult mai multi, vor considera vestul ca un regim opresiv si criminal si nu un garant al libertatii si a drepturilor omului cum era considerat in perioada razboiului rece. Consecintele sunt evident de proportii strategice. Daca vestul va esua si pe plan economic, lucru de loc exclus in ziua de azi, epoca lui istorica se va incheia, evident cu consecinte nefaste pentru toti cei care traim in acest sistem.

  Si in fine, cered ca cel mai suparat o sa fie SOV, ca i s-a stricat capul de afis promis pentru ziua de azi.

 2. sarutmana sunt femeia din rodna jud bistrita nasaud care vam trimis mesajul am vrut sa vad daca lati primit muresan mihaela

 3. Pana unde merge prosteala armatei americane sau a companiei Black Water?! Bin Laden a fost executat, iar asta nu-i decat o declaratie de razboi noua tututor. Da, era un terorist si un criminal fanatic, mai mult ca sigur bolnav psihic.
  Nu trebuie sa fii militar cu experienta ca sa-ti dai seama ca din moment ce lupta nu s-a desfasurat pe camp deschis, ci chiar intr-o casa, varsarea de sange putea fi evitata. Inconjurau zona zona impreuna cu politia pakistaneza si gata! Era o chestiune de timp pana Bin Laden si ai lui cedau. Trebuie sa ne gandim ca mai mult ca sigur casa avea si un tunel subteran, dar chiar si asa nu se justifica interventia in forta, era mai mult o misiune de intelligence.
  Bush a declarat razboi terorismului, e cel putin stupid, cum sa declari razboi unui fenomen?! E ca si cum ai declara razboi foametei si bolilor ucigand flamanzii si bolnavii. Razboiul impotriva terorismului se poate face doar pe calea dialogului, a cooperarii economice, a tolerantei si a democratiei.
  Obama tb sa se ocupe de investigarea misiunii si de condamnarea vinovatilor si bine-nteles de scuze fatza de familia si prietenii lui Bin Laden.
  Exista acea mica probabilitate in care insusi el a iesit cu arama sa infrunte pe soldati, caz in care n-ar fi fost o crima. Dar e asa mica…
  Cunoastem cam care e mentalitatea din armata americana. Evident nu militarii sunt principalii vinovati ci cei care i-au transformat in mercenari.
  Terorismul nu inseamna teroristii care sunt principalele victime
  Ma intreb cum tzari europene si chiar SUA, pot lua parte la misiuni care implica posibilitatea ca cei capturati sa primeasca pedeapsa cu moartea(vezi Saddam).

  Sper ca Osama acum este in Rai bucurandu-se de zeci de fecioare si impreuna cu cei dragi care nu mai sunt printre noi, conform credintei sale. A fost un om bine intentionat, f devotat cauzei sale si victima a unui context nenorocit care l-a traumatizat psihic.

 4. Ultima infecție mondială, ultimul imperiu, se creionează pe sine până dincolo de punctul imposibilității întoarcerii. Deja depășit, deja desconsiderat (dată fiind ebrietatea provocată de numărul mare de crime), el ne arată fără putință de tăgadă (…și, de ce nu, cu o nestăpânită mare bucurie înflorind cognitiv-nestăpânit) că mult timp nu mai e și recordul la prăbușire prin implozie a unei formațiuni suprastatale moderne (adică colonialistă prin economic direct, militarismul fiind doar secund-ascuns) va fi depășit, încă pentru ultima dată în istoria odioasă a omenirii. Structură creată prin rapt teritorial consfințit prin crime ce pot constitui lejer cumul suficient de probe spre clasificare de tip „genocid”, populată incipient cu o majoritate de indivizi de joasă și cea mai joasă extracție socială, campioană la paricid prezidențial (poate doar franța ce-o mai poate concura), dezvoltată economic prin exploatarea sălbatică a mediului și indivizilor ce-o legitimau drept entitate statală, dezvoltatoare și exportatoare de colonialism de tip nou, creatoare de fascism corporatist, atinge apogeul în momentul în care, acumulând armament suficient, ajunge în ipostaza de a nu mai da nimănui socoteală.
  Din acel moment, America, căci numai despre ea se putea vorbi, încetează să mai respecte normele etico-sociale-interstatale. Înțelege să nu mai recunoască nimic din vechile cutume, înțelege să ducă minciuna monetară la lustru. Începe să tipărească fără acoperire, mizând pe falsa și criminal-sângeroasa teorie a haosului, potrivit căreia cine are ghioaga mai mare culege la final halca cea mai mare. Din clipa în care hegemonia planetară a fost îndeplinită (la nivel barbar-fizic recte diletant), marea problemă a singurei superputeri era continuarea justificării (în ochii proprii populații) unui complex militaro-industrial devenit inutil. Bogăția americii cea mai mare este puterea militară ce-i permite să scape oricui și oricăror controale externe. Dreptul de a se proteja pe sine, uzând populismul „modului de viață american”, dă mână liberă statului american modern să comită oricâte agresiuni dorește, de oricâte ori vrea. Escrocheria, frauda colosală, mass-media mincinoasă, justitiția cu duoă ocale, securismul paroxistic, torționarea propriilor cetățeni prin experimente la scară schizoide, toate sunt ”cuceriri” inutile, toxice, otrăvuri ce vădesc natura acestei structuri statale: diabolicul.
  Cum în momentul de față nimeni nu mai poate justifica prin dușmănoasă și criminală prezență inamică necesitatea imperioasă, vitală, de a întreține o uriașă mașină de război (complexul militaro-industrial atenție! -politic) e de la sine-nțeles că trebuie inventat un dușman. Deja de la această linie de demarcație logică peste 80% din poporul american e lăsat în turmă, scuze, urmă. Necesitatea e dată de frica de a da socoteală. Cât timp ai cele mai multe arme, orice vei face vei putea justifica batjocoritor, fără frica repercusiunilor. Puterea îmbată și, în primul rând, creează dependență. Cum un dușman greu, de calibru cel puțin apropiat, nu mai există, singura inventare credibilă era și este a unuia …ați ghicit, invizibil. Marele dușman ce permite perpetuarea doctrinei active (a se citi agresoare) a americii este invizibilul terorism asociat cu religia musulmană. Azi îi este imposbil omenirii să descopere ori demonstreze câte crime înfăptuite de america sunt puse în seama terorismului invizibil, drept cauză ce îndreptățește. Mâine, america, pe față ori prin intermediul unor structuri impus internaționale tip marionetă vor începe să sape ideea, conceptul de suveranitate și vor sfărși prin creearea unei unități mondiale, din păcate nu una normală, morală, liber consimțită, ci una născută în teroare militară, economică, ideologică, în sânge și dezumanizare.
  Este imposibil să opui rezistență unor lacomi imorali, obișnuiți de câteva generații (numai) să stoarcă vlaga ultimă dintr-o ființă umană ori să ucidă populații imense-numeric de animale spre îngenuncherea celor ce îndrăzneau, cândva și nu de mult, să fie stăpâni acolo unde ”nu mai aveau dreptul”. Este imposibil să oprești un conglomerat clădit pe minciună, violență nativă și sânge nevinovat vărsat fără conștiință, fără nici cea mai mică urmă ori tresărire de conștiință. Existența americii, ca ultim și cel mai abject imperiu – imperiul terorii și minciunii, era un necesar al istoriei umanității. El, imperiul ultim, este și va fi hotarul ce va demarca și modifica cronologia în conștiința speciei umane, Umane. Cum de la Gizăs începe noua lume, detașată de antic și veterotestamentara lume religios-sângeroasă, de la prăbușirea americii va începe din nou cuantificarea dimensiunii numită timp, dar într-un mod nou, pentru unii inimaginabil. Acum nu e clipa pentru a vorbi despre. Acum trebuie doar să știți că dominația mondială va însemna legi noi iar nedreptatea va spori. Ispita de a răspunde cu rău la rău va dospi în mulți. Singurul lucru pe care, personal, l-aș putea spune cuiva, referitor la ultimul stadiu de bestialitate prin care va trece omenirea, este acesta:
  feriți-vă sa luptați cu armele răului.

  Va intreb din curiozitate si deloc retoric:
  Doamna Birchall dumneavoastra ati putea scrie si asa sau nu e politic sa o faceti?

  • Ionel,
   Sistemul democratic – un om un vot e in directa contradictie cu sistemul de ‘state”. Cum e posibil ca o tara ca Rominia care are o populatie mai mica ca a Californiei sa aiba un vot egal cu SUA (a treia tara ca marime a populatiei) or China (prima tara) in ONU? Asta nu e democratie!
   Un mod eficient de a ‘lupta’ impotriva raului este boicotul. Ce-ar fi sa nu mai folosesti inventii ale raului american ca internetul , calculatoarele , blogurile etc? Ai da o lovitura de moarte economiei americane.
   Ultima data cind am verificat au murit mii de oameni in atacul terorist condus de Bin Laden. Imi pare rau ca nu pot sa cred in teoriile conspiratiei pentru ca am avut o colega de servici are a murit in avionul din Pensylvania (se intorcea acasa la familia ei) , avion despre care teorii ale conspiratiei (see Zeitgest) au zis ca nici nu a existat…

  • Am citit foarte atent ceea ce ai postat mai sus (chiar de doua ori) shi am ajuns la aceiashi concluzie de fiecare data, shi anume PARANOIA.
   Numai supozitzii nascute din ura shi incapacitate de a intzelege ce se intampla la nivel mondial, incotro se indreapta omenirea.
   Ash putea spune ca ura ta asupra poporului AMERICAN este PATOLOGICA. Ash putea incerca sa demontez toata demagogia de mai sus dar la ce folos………………….cand ura este PATOLOGICA nu mai este nimic de facut…………..acea persoane are o lume a ei care nu are suport in realitate ci numai in capul respectivului!

   Sa auzim numai de bine!

   • Oricum trebuie sa recunosti ca l-a ”batut” pe Ovidiu…..

    • Cu sigurantza ca este cu mult „peste” Ovidiu:))))

     Sa auzim numai de bine!

 5. Ana,
  Ai perfecta dreptate. Cred ca lucrurile se vor intimpla asa cum prezici tu (poate ca pe termen mediu va fi o desintegrare a Al Qaeda). Esti om politic si stii ca oamenii politici nu reactioneaza (incearca cel putin) bazat pe sentimente de razbunare sau dragoste dar pe calcule politice. Obama e un om politic. Nu cred in teoriile conpiratiei , povestea e frumoasa ca un western bun de la Hollywood dar am remarcat citeva coincidente stranii.
  1. Pakistanul nu a protestat puternic si furios incalcarea suveranitatii teritoriale.
  2. SUA ia tot „‘creditul”” si jura ca nimeni (Pakistan , Anglia) etc n-a avut nici o idee de ce fac.
  3 Pakistanul spune ca n-a avut nici o idee ce fac americanii sau unde a fost Bin Laden (hm! lots ot talibans acolo si cred ca ar fi foarte razbunatori daca ar realiza ca guvernul lor e amestacat in asta..)
  4. au fost ucisi doar citva (vreo 7) restul luati de politia pakistaneza
  5. Bin Laden e de vreo 6 ani intr-un oras practic populat de militari in Pakistan , Muskarat , Bush etc. nimeni n-a avut cea mai mica idee unde este. Ca o coincidenta destule ploturi teroriste au fost descoperite si anulate in ultimul minut in perioada asta..
  6. Ca o coincidenta Bin Laden a fost gasit si eliminat tocmai cind revolutii democratice au inceput sa apara in lumea araba (Egipt, Libya , Siria etc). Sigur nu vrei ca ideologia de tip islamic-nationalist propagata de Bin Laden sa devina proeminenta in Egipt etc . …

  Sint convins ca sint numai coincidente , abia astept filmul pe care Hollywoodul il va face cu operatiunea impotriva lui Bin Laden. Nvy seals vor fi impresionti in film sint convins….

  Oricum toate astea arata ca SUA va sprijini schimbarile democratice din lumea araba.!!
  Din punct de vedere economic istoria a aratat ce democratiile sint mai reliable pentru afaceri decit dictatorii (vezi Noriega , dicatorii din Nord Koreea , Ceausescu care si-a muncit populatia sa plateasca datoria externa „”furind”” de la bancile din Vest profitul de la imprumut etc). E mult mai usor sa-ti cumperi drumul tau intr-o democratie. Daca revolutia si democratia vor invinge in Lybia pun pariu ca ei vor cumpara avioanele alea americane F16 de mina a doua pentru care R nu a avut bani… nu e de mirare ca rusii nu sint deloc veseli…

 6. Ovidiu,
  Shit ca sa zic asa!
  Din cite spui tu daca ajung in rai ala e un loc controlat de un despot si plin de tipi gen Bin Laden sau Hilter care se falesc cu zecile lor de fecioare in timp ce amaritul de mine… , daca ajung in iad trebuie sa renunt la iPadul si iphonul meu (nu technologie). Gata! Miine ma duc la doctor – mai bine am grija de sanatatea mea ca sa traiesc cit mai mult….
  Daca scrii vreo carte cu teoria asta o cumpar! E foarte relaxanta. Exact de ce ai nevoie sa citesti dupa o zi grea in care te chinuiesti sa fixezi una din inventiile diabolice sugerate de ingerii razvratiti – dieselul de pe un sailboat….

  • Nu putem stii exact ce fel de universuri gasim in Omnivers.. Ce am spus e exclusiv credinta mea, o credinta diferita de cea crestina, la randul ei diferita de cea mususlmana. Un lucru e cert, Omniversul exista, structura lui hipercomplexa ne e necunoscuta. Poate pana sa ajungem la civilizatia ce il stapaneste(asa cum stapanim noi suprafatza Terrei) intalnim o infinitate de alte civilizatii care mai de care mai ciudata si poate ca zeii religiilor oamenilor sunt printre ele, departe de a fi stapani totali. Fiecare ne raportam in felul nostru la ce e dincolo de tzesatura spatio-temporala in care traim 🙂
   Neptun fie cu tine la navigat 😉

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.