Pages Menu
Categories Menu

Posted on dec. 16, 2013 in Politic | 0 comments

ONG-urile trebuie incurajate si sustinute in implicarea lor in procesul legislativ

Atât pe parcursul procesului de elaborare a iniţiativelor legislative cât şi în dezbaterile parlamentare opiniile societăţii civile contează. În calitate de parlamentar de referinţă la APCE pe problema eliminării violenţei împotriva femeilor, am moderat dezbaterea având ca temă “Societatea civilă și democrația” din cadrul Forumului „Societatea civilă în Turcia şi în Uniunea Europeană” de la Istanbul (14-15 decembrie a.c.).

Forumul organizat în cadrul programului de dezbateri și schimb interparlamentar din Turcia a tratat cu precădere tema implicării societăţii civile în procesul decizional atât în Uniunea Europeană, cât şi în Turcia. De asemenea, a fost o ocazie foarte bună pentru Turcia de a-şi reafirma intenţia de integrare în structurile Uniunii Europene. În cadrul dezbaterilor am scos în evidenţă ajutorul şi expertiza extraordinară pe care am primit-o din partea societăţii civile, în elaborarea propunerilor legislative din acest prim an de mandat, cum ar fi: legea pentru egalitate de şanse şi de gen sau creşterea alocaţiei pentru copii. Asistenţa necondiţionată a societăţii civile a venit din partea ONG-urilor de profil precum, Femina, Transcena, Child Pact şi Yousign. Trebuie încă o dată să le mulţumesc reprezentanţilor societăţii civile pentru ajutorul fără de care propunerile legislative pe care le-am introdus în dezbaterea parlamentară poate nu ar fi fost atât de bine argumentate și atent susținute în procesul legislativ. Vorbim despre două iniţiative cu un impact social puternic şi mă bucur foarte mult că la elaborarea şi susţinerea acestora am avut lângă mine specialişti din societatea civilă.

Dacă vorbim de exemple de implicare a ONG-urilor în procesul legislativ aş vrea să amintesc Institutul de Politici Publice care, încă de la înfiinţare, a deschis o colaborare eficientă cu ambele camere ale legislativului, o colaborare care s-a concretizat în dezbateri publice pe marginea proiectelor legislative pe care IPP le-a susţinut. Vreau cu această ocazie să felicit IPP pentru încă un efort concret şi pozitiv de a stabili o legătură mai strânsă între societatea civilă, presă şi Parlament prin lansarea de curând a Îndrumarului practic de lucru zilnic cu noii aleși. Pagini Parlamentare.

Una din principalele concluzii ale dezbaterilor de la Istanbul poate fi exprimată foarte simplu: ONG-rile trebuie să fie încurajate şi susţinute să participe la dezbaterile parlamentare şi la elaborarea propunerilor legislative. Colaborarea dintre Parlament şi societatea civilă oferă mai multă legitimitate procesului legislativ şi rezultatele unei astfel de colaborări sunt, şi din experienţa mea, foarte pozitive.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.