Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 3, 2011 in Politic | 2 comments

O taxă pe schimbarea Constituției

În Statele Unite, există o lungă și respectată tradiție de interpretare a constituției. Cele mai celebre și luminate minți ale ultimilor două sute de ani au analizat și reanalizat textele constitutive ale nației americane până la virgulă și semnături, dar au pornit de la ideea că declarația de independență, constituția și amendamentele sale sunt sacrosancte în spiritul lor. Americanii s-au născut ca popor prin idei ca domnia legii, dreptul la libertăți fundamentale și, poate cel mai important, faptul că statul guvernează prin și pentru populație. Respectul pentru aceste documente și modul în care arhitecții Americii au fondat guvernarea de drept, asigurându-se că orice schimbare la ele va fi dificilă, sunt garanțiile unui stat puternic.

Și noi, cred eu, trebuie să pornim de la aceleași idei, atunci când ne gândim la Constituția noastră. Trebuie să respectăm ceea ce avem și să analizăm spiritul unui text născut din cenușa comunismului și trecut prin tribulațiile tranziției, cu speranța îndreptată, la acea vreme, spre Uniunea Europeană. Ca membri, în prezent, ai acestei uniuni, la fel cum americanii priveau promisiunile liberalismului lui Locke drept înălțătoare acum 200 și ceva de ani, noi trebuie să ne adaptăm realităților secolului XXI. Analiza textului constituțional, precum și dialogul și dezbaterile pe temă sunt sănătoase și binevenite, atât timp cât ne percepem rolul și responsabilitățile de stat european. Așa cum bine spunea Victor Ponta astăzi, nu trebuie să coborâm discursul public pe teme de asemenea anvergură în scopul unor interese de termen scurt, electorale.

Nu hârtia sau cerneală constituției garantează statul național, suveran și independent, unitar și indivizibil, ci spiritul acestor idei. Și cred că e de datoria noastră să găsim, mai ales în această perioadă dificilă, și în mod sigur pentru viitorul incert, o unitate fără granițe interne, vizibile sau invizibile, într-o realitate europeană. Francezii, care i-au urmat pe americani la câțiva ani distanță cu propria lor revoluție și au fost mânați de aceleași idealuri ale liberalismului, au decis să-și schimbe constituția acum 8 ani, adăugând doar patru cuvinte la propoziția statului indivizibil: Son organisation est décentralisée. Pentru că pe ei îi interesau fondurile europene. Iar părinții constituției americane au pornit de la principii și mai simple, cum ar fi nu taxării fără reprezentare, aspect față de care încă am rezerve, în ceea ce privește guvernarea actuală.

2 Comments

    • Draghi
      as dori totusi sa incerci sa intelegi exact ce am scris. Mai mult decat atat te rog sa nu deviem discutia si sa dezbatem, cu substanta si argumentat, principiile si modalitatile de modificare a unei Constitutii. Abuzuri de drept se comit, din pacate, in mai toata lumea. Este rolul institutiilor statului respectiv de a interveni si de a corecta asemenea abuzuri. Subiectul articolului isa este despre discutia privind modificarea Constitutiei unui stat. Un subiect mult prea important pentru societatea Romaniei ca sa nu fie dezbatut pe masura.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.