Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 20, 2012 in Politic | 1 comment

Noua social-democratie si “Procesul Amsterdam” – un demers care merita luat in considerare

In anul 2010 impreuna cu prietenii de la Policy Network  am avut onoarea sa particip la lansarea unui proiect  ambitios „Amsterdam Process”, o incercare de definire a unei alternative social-democrate viabile, conectate deplin la problemele oamenilor.

La nivelul Europei se constata o nemultumire tot mai accentuata a alegatorilor fata de masurile de austeritate si de solutiile prin care dreapta, aflata la putere in majoritatea statelor europene, dar si la conducerea multor institutii comunitare, a incercat sa gestioneze criza economica.

Aceasta nu inseamna insa ca stanga se poate culca pe o ureche, asteptand sa culeaga beneficiile acestei nemultumiri doar pentru ca ideologic este contraponderea fireasca a dreptei. Daca nu va reusi sa ofere o alternativa puternica si coerenta, social-democratii risca sa ramana doar cu asteptarea, in timp ce majoritatea electoratului nemultumit va ingrosa randurile absenteistilor sau se va reorienta catre partidele nationaliste si xenofobe. Proiectul Amsterdam isi propune sa contureze directiile strategice dupa care ar trebui sa actioneze social-democratia europeana pentru a capitaliza esecul dreptei. Dupa doi ani, concluziile acestor dezbateri si discutii extrem de interesante sunt cuprinse in documentul ” A Centre – Left Project for New Times„.

Iata mai jos, in rezumat, cateva dintre aceste directii:

  1. Social-democratia trebuie sa promoveze economia de piata – care insa nu poate fi lasata sa se autoreglementeze, in conditiile in care laissez-faire-ul neoliberal si-a dovedit limitele
  2. Social-democratia trebuie sa sprijine intarirea democratiei prin reformarea sistemului politic si sa demonstreze ca lucrand impreuna se pot realiza mai multe decat pe cont propriu.
  3. Social-democratia trebuie sa reconstruiasca sentimentul de coeziune sociala si sa revitalizeze conceptul de cetatenie bazata pe respectul reciproc al drepturilor si indatoririlor.
  4. Social-democratii trebuie sa fie avocati ai unei Uniunii Europene reformate si revitalizate, in conditiile in care multe dintre problemele cu care se confrunta diversele state europene pot fi rezolvate doar prin cooperare transnationala.

In raspuns la provocarile si problemele cele mai presante cu care se confrunta statele europene, oferta electorala a social-democratilor trebuie sa se concentreze pe cresterea economica si pe promovarea de programe care sa stimuleze crearea de locuri de munca, luand in considerare nivelul diferit de adaptare la globalizare si schimbarile societale.

De asemenea, social-democratii trebuie sa isi asume clar intentia de a promova disciplina fiscala si de a implementa reguli care sa tina sub control nivelul datoriei publice si deficitele.

Pe de alta parte, rolul statului trebuie regandit, prin redefinirea serviciilor publice si a masurilor menite sa ajute societatea sa faca fata riscurilor la care este expusa, printre care la loc de frunte se afla inechitatea si polarizarea sociala tot mai accentuate.

Desigur, ceea ce propune “Proiectul Amsterdam” este cu siguranta perfectibil si in niciun caz exhaustiv. Indiferent de completari si evolutii, proiectul de reimprospatare a social-democratiei este unul care merita luat in seama si in care PSD se implica deja consistent.

 

 

1 Comment

  1. Romania dispune de numeroase si variate zacaminte de substante minerale utile, dar continuturile acestora sunt deosebit de reduse (“o tara bogata in resurse sarace”). Activitatea miniera este intr-un declin accentuat ce se inscrie in declinul economic general inregistrat dupa anul 1989, necesitand reorganizarea pe principii economice, renuntarea la exploatarea unor zacaminte dificile si dezvoltarea de noi metode si tehnologii de exploatare pentru zacamintele viabile.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Participare Conferinta “After the third way: The renewal of European social democracy” | Ana Birchall - [...] fostul cancelar al Austriei si alti invitati de seama vom discuta  despre modul in care social-democratia trebuie sa-si adapteze oferta…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.