Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 28, 2013 in Politic | 0 comments

Motiunea simpla pe buget- un act demagogic si fals

Am studiat cu foarte multă atenţie toate argumentele pe care reprezentanţii şi susținătorii fostului Guvern le-au adus în moţiunea simplă pe buget şi vreau să vă spun că rar mi-a fost dat să văd un act cu mai multă demagogie şi falsitate.

Moţiunea pe care opoziţia a depus-o pe bugetul de stat pe 2014 sfidează în mod violent realitatea. Sursa de inspiraţie pentru ceea s-a afirmat în cele 18 pagini din moţiune este, în mod evident, chiar dezastrul guvernărilor succesive PDL care, cu foarte mult noroc a fost oprit prin moţiunea de cenzură a USL-ului votată de noua majoritate parlamentară în primăvara anului trecut.Pentru greşelile din timpul guvernărilor Boc, PDL a plătit electoral, zic eu destul de usturător, sunt chiar curioasă de ce insistă opoziţia atât de mult să ne aducă din nou aminte nouă, tuturor românilor, de faptul că politica lor bugetară s-a bazat pe reducerea cu 25% a veniturilor tuturor bugetarilor, inclusiv ale profesorilor şi medicilor pe care astăzi îi consideră nedreptăţiţi de USL.

Bugetele PDL s-au bazat pe o absorbţie de-a dreptul ridicolă a fondurilor europene, de aproximativ 7% în PATRU ANI, în timp de USL în numai un an de guvernare a ajuns la un procent de absorbţie de 25% din totalul fondurilor europene destinate României şi asta în condiţia în care toate programele de finanţare europene au fost blocate de fraudele pedeliste din perioada 2010 – 2011.

Nu trebuie să uităm că Băsescu şi PDL au adus TVA-ul la 24%, peste noapte. în timp ce USL va scădea CAS-ul cu 5 puncte procentuale şi a scăzut TVA-ul la pâine până la 9%, alte scăderi urmează în 2014, tot la alimente de bază.

Politica bugetară a PDL-ului s-a constituit în pomparea absurdă de fonduri în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului care a construit bazine de înot în sate fără apă curentă şi terenuri de fotbal în păduri. 6% din PIB-ul de anul acest merge către investiţii iar rezultatele se vor cunoaşte foarte rapid.

În 2009 am ajuns în situaţia să contractăm cel mai mare împrumut din istoria recentă a României, 21 de miliarde de euro de la FMI, iar acum PDL ne spune, foarte senin de altfel, că gradul de îndatorare creşte. Este fals, acum ne împrumutăm cu cea mai mică dobândă din istorie de 4,9%, iar USL-ul are un acord de tip stand-by cu FMI, ceea ce presupune că nu atragem nici un ban pe care să-l plătim ulterior înapoi.

Guvernarea PDL nu s-a lăsat până nu a votat impozitarea tuturor pensiilor cu 5,5% şi acum are ipocrizia să reproşeze Guvernului Ponta faptul că măreşte pensiile cu mult peste rata inflaţiei?

Dar culmea demagogiei în moţiunea PDL-ului? Să reproşeze Guvernului USL faptul că nu sunt investiţii străine în România, la doar o zi după organizarea celui mai important Forum Economic şi Comercial de la nivelul întregii regiuni, Forumul China – Europa Centrală şi de Est.

Ne pare foarte rău dar nu putem să primim lecţii de politici publice, guvernare şi politică fiscal-bugetară de la PDL. Guvernele Boc şi Ungureanu au picat testul guvernării, lamentabil aş putea spune, şi nici măcar acum nu au tăria de caracter să îşi ceară scuze românilor pentru măsurile distructive pentru economie şi societate pe care le-au luat. Dimpotrivă, PDL acuză guvernul USL pentru că are capacitatea să crească salariile medicilor rezidenţi pentru că are viziunea să crească salariile profesorilor şi pentru că are curajul să crească pensiile cu mult peste rata inflaţiei, sfidarea acestor categorii socio-profesionale de către foştii guvernanţi este de-a dreptul şocantă.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.