Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 7, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Întrevederea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, cu Věra Jourová, comisar pentru justiție, consumatori și egalitate de gen

Întrevederea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall,  cu Věra Jourová, comisar pentru justiție, consumatori și egalitate de gen

COMUNICAT DE PRESĂ

 

În marja participării la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall, a avut o întrevedere cu Věra Jourová, comisar pentru justiție, consumatori și egalitate de gen.

Pe parcursul discuțiilor, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a evocat raportul privind progresele României în cadrul MCV, publicat de Comisia Europeană la 25 ianuarie 2017, care evidențiază progresele substanțiale înregistrate de România în raport cu obiectivele stabilite la instituirea mecanismului.

Oficialul român a evidențiat deschiderea autorităților române de a coopera, în continuare, cu Comisia Europeană în vederea îndeplinirii obiectivului comun de finalizare a MCV, într-un orizont cât mai apropiat.

În același context, înaltul oficial român a exprimat apreciere pentru recunoașterea de către Comisia Europeană, în cadrul recentului raport MCV, a absenței oricăror conexiuni între MCV și alte politici și decizii UE, precum cele privind aderarea la spațiul Schengen sau fondurile structurale, aceasta fiind o poziție pe care autoritățile române au susținut-o constant.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a reiterat mesajele privind  angajamentul ferm al tuturor instituțiilor și factorilor decizionali din România de a  continua lupta împotriva corupției. Cu referire la evenimentele recente din România, ministrul delegat a declarat: „Guvernul României respectă dreptul de liberă exprimare a cetățenilor, subliniind totodată necesitatea evitării violențelor, disensiunilor și polarizării în societate, fiind necesar un dialog constructiv, argumentat, între toți actorii implicați pentru identificarea unor soluții comune care să respecte deciziile obligatorii ale Curții Constituționale, precum și obligația transpunerii Directivelor europene în legislația națională, evitându-se astfel declanșarea procedurilor de infringement.” Partea română și-a exprimat regretul față de politizarea unor subiecte atât de importante, precum și încrederea că sincopele de comunicare vor fi depășite și evitate pe viitor.

A transmis întreaga disponibilitate pentru un dialog cât mai consistent și coordonat cu Comisia Europeană, precum și cu alți oficiali la nivelul UE, pe toate dosarele privind afacerile europene, aflate în portofoliul propriu. De asemenea, a subliniat necesitatea unui dialog de substanță în perioada următoare al autorităților române de resort, în special Ministerul Justiției, pe temele legate de evoluțiile interne curente, precum și cele referitoare la continuarea reformei sistemului judiciar și a măsurilor anticorupție. A făcut un apel pentru o evaluare cât mai cuprinzătoare a Comisiei Europene care să ia în considerare inclusiv informațiile oficiale furnizate de autoritățile române pe subiectele de interes.

Discuțiile au mai vizat și alte subiecte aflate pe agenda europeană, precum crearea Parchetului European, legislația europeană în domeniul combaterii fraudelor fiscale și cea privind combaterea discriminării și promovarea egalității de gen. Referitor la acest ultim aspect, ministrul delegat a evidențiat susținerea fermă pe care România o acordă promovării acestor inițiative în plan european. A adresat invitația comisarului european de a vizita România în cursul acestui an, invitație acceptată de către acesta.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/40315

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.