Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 21, 2012 in Economic, Featured, Politic | 0 comments

Inca un motiv pentru care Romania pierde trenul investitiilor straine

La finalul lui 2011, Romania s-a situat pe penultimul loc in UE la capitolul investitii straine atrase, doar vecina Bulgarie, cu ai sai 7,3 milioane de locuitori a reusind o performanta mai proasta. Iar trend-ul pare sa continue si in 2012: in ianuarie s-au investit numai 23 de milioane de euro in toata tara, cam de vreo 15 ori mai putin decat in urma cu an, in aceeasi luna!

Iar faptul ca investitorii straini incep sa fie din ce in ce mai putin interesati de Romania ar trebui sa puna cu atat mai mult guvernantii pe ganduri cu cat la nivel mondial se constata o tendinta de relocare a afacerilor dinspre continentul asiatic catre Europa Centrala si de Est. De ce? Printre altele pentru ca au fost atrasi de nivelul mai scazut al salariilor si de inalta calificare a fortei de munca in domenii dintre cele mai diverse, comparativ spre exemplu cu tari precum India, unde discutam de muncitori calificati doar in domeniul IT, sau de China, unde salariul mediu a a crescut in mod constant in ultimii ani.

Numai că, înloc să vină în România, acești investitori s-au dus în țări precum Polonia, care a reusit sa atraga anul trecut de 8 ori mai multe investitii straine directe. Si asta nu doar fiindca la ei exista o mai mare stabilitate legislativa, predictibilitate fiscala sau pentru ca guvernul polonez investeste in infrastructura in loc sa risipeasca banii publici pe contracte paguboase cu clientela politica, din care nu ne alegem decat cu gauri (la buget si in asflat), asa cum se intampla la noi. In fond astea sunt tare vechi. Si atunci?

Ei bine, raspunsul este legat de o zona care, in mod paradoxal , era unul dintre avantajele competitive ale Romaniei in urma nu cu foarte multi ani: forta de munca. Fiindca in lipsa scolilor profesionale si a unui sistem cu adevarat eficient  de educare continua, despre forta de munca romaneasca se poate spune mai nou ca e ieftina, dar nu si inalt calificata. Din nefericire, situatia are putine sanse sa se imbunatateasca tinand cont de pseudo-reformele care s-au facut in ultimii ani in domeniu. Cat despre pret, acesta este platit de romanii care nu-si gasesc loc de munca si de cei care sunt nevoiti sa se descurce cu salarii si pensii de mizerie fiindca, in lipsa unei cresteri economice viguroase, bazata inclusiv pe investitii straine masive, la buget sunt tot mai putine fonduri.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. A 69-a zi pentru România | Teologie pentru azi - [...] Ana Birchall: „in lipsa scolilor profesionale si a unui sistem cu adevarat eficient  de educare continua, despre forta de…
  2. Tragedia de la Toulouse… « Motanul Incaltat - [...] nefericire am avut [...]
  3. Doua articole… « Motanul Incaltat - [...] Inca un motiv pentru care Romania pierde trenul investitiilor straine [...]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.