Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 26, 2016 in Comunicate, Politic, Social | 0 comments

Împreună cu colegele şi colegii mei, am depus un proiect de lege care să permită tuturor copiilor din familiile dezavantajate să primească un tichet social pentru a putea merge la grădiniță

AB-deputat2

Ana Birchall: Împreună cu colegele şi colegii mei, am depus un proiect de lege care să permită tuturor copiilor din familiile dezavantajate să primească un tichet social pentru a putea merge la grădiniță

COMUNICAT DE PRESĂ

Deputatul PSD Ana Birchall a depus, pe 24 februarie a.c, un proiect legislativ care vizează rectificarea anumitor inadvertențe sesizate în procesul implementării efective a Legii 248/2015, act normativ ce prevede ca toţi copiii din familiile dezavantajate să primească un tichet social pentru a putea mege la grădiniţă. “Împreună cu colegele şi colegii mei, am depus un proiect de lege care are ca scop rezolvarea unor probleme de ordin practic în procesul impementării Legii pentru modificarea articolului 2 din Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate. Forma actuală a legii exclude o categorie a preșcolarilor de la beneficiile stimulentelor financiare, mai precis pe cei care împlinesc vârsta de 6 ani după data 1 septembrie a anului școlar și sunt înscriși într-o unitate de învățământ preșcolar”, a declarat inițiatoarea proiectului legislativ, Ana Birchall.

Prin Legea nr. 248/2015, adoptată în toamna anului trecut, s-a reuşit, tot printr-un amendament depus şi susținut de social-democraţi, conform deciziei partidului şi cu susţinerea preşedintelui PSD Liviu Dragnea, transformarea proiectului organizaţiei neguvernamentale OvidiuRo într-un program la nivel naţional de care va beneficia fiecare copil din grădiniţele de stat din România. Astfel, prin stimulentele financiare prevăzute de program, copiii din mediile defavorizate își vor putea continua educația în instituțiile de învățământ preșcolar, prevenindu-se abandonul școlar de la cele mai fragede vârste.

Ana Birchall a precizat că, în varianta actuală a legii, formularea “vârsta maximă a copilului este de 6 ani” se aplică în defavoarea copiilor care împlinesc 6 ani pe parcursul anului şcolar şi nu mai pot beneficia de tichete sociale de grădiniţă din luna următoare lunii în care au împlinit această vârstă. “Restricţia de vârstă prevăzută în forma actuală a Legii 248/2015 blochează accesul la acest program de interes naţional a cel puțin 20.000 de copii exact înainte de începerea şcolii, o perioadă critică pentru integrarea şcolară optimă. Astfel, am propus abrogarea literei b) din art.2 a Legii 248/2015 prin care se plafona la nivel maxim vârsta până la care copiii primeau aceste stimulente, menținându-se ca singur criteriu înscrierea și urmarea unui program într-o instituție de învățământ preșcolar de stat. Menționez, de asemenea, că de prezenta propunere de modificare a Legii 248/2015 vor beneficia și copiii cu dizabilităţi şi/sau dificultăţi de învăţare, deoarece pot exista recomandări ale specialiştilor de continuare a procesului educaţional într-o unitate de învăţământ preşcolar şi după vârsta de 6 ani”.

În încheiere, deputatul social-democrat a susținut că  investiția în copii și în tineri, mai ales în educația lor, este o investiție în viitorul nostru ca neam și că trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru ca și copiii din zonele mai defavorizate să beneficieze de șanse egale cu ceilalți copii de vârsta lor: “Sper ca proiectul acesta legislativ să fie adoptat cât mai repede cu putință, motiv pentru care am și solicitat procedura de urgență. Avem o datorie față de copiii care așteaptă aceste stimulente financiare ca fiind singura șansă de a avea parte de un început în procesul de educație și de o șansă la o viață normală. Cea mai bună zestre pe care putem să o lăsăm copiilor noştri este educaţia şi accesul la educaţie”, a încheiat deputatul PSD Ana Birchall.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.