Pages Menu
Categories Menu

Posted on aug. 10, 2010 in Politic | 5 comments

Guest Post Made in Romania

scris de Dec 770 la ultimul meu articol de pe standard.ro. Il impartasesc si cu voi pentru ca propune cateva idei foarte interesante. Personal sustin ca productia made in Romania sa fie ajutata. Voi ce parere aveti?

„@Ana Birchall: Ma ingrozeste faptul ca ar putea fi real,sub respectiva “ipoteza” lucrurile se leaga ducand la situatia si starea de fapt din prezent.

INDRAZNESC SA SEMNALEZ O ANOMALIE ( PROBLEMA ) SI SA VIN CU O SOLUTIE – o parere proprie.
1) Problema ce vizeza “organizarea administrativa” cu repercursiuni directe asupra cauzelor de criza actuale:
Noi inca functionam ca un stat social ( este prevazut si in constitutie ). O MARE HIBA A TIMPURILOR NOASTRE.
Statul social isi asuma toate responsabilitatile fata de cetateanul sau , dar statul social este proprietarul majoritar si controleaza in foarte mare proportie economia.
Romania, dupa ‘89 a intrat in tranzitia prin care se dorea sa devina un stat capitalist – adica transferul puterii financiare catre economia de piata, renunta sa mai fie proprietar si pana in zilele noastre a tot vandut renuntand la valori financiare ce-i veneau in buget in mod constant si mai rau , statul s-a grabit sa vanda afacerire cu profit si sa pastreze afaceri ce necesitau sustinere financiara.
Concluzia este ca acest stat isi pastreaza responsabilitatile dar nu mai are putere sa le duca la bun sfarsit ca exemplu:
Situatia platilor pensiilor – raportul dintre pensionari si populatia activa ce participa la fondul de pensii.
Cauza directa in urma “marilor” privatizari si reorganizarii sistemului de aparare compatibil NATO, au rezultat someri si pensionari anticipate.
Sistemul de Sanatate – deficitar, neperformant.
Invatamant….. exemplele pot continua.
La toate acestea se adauga lipsa de cunostinte si seriozotate a celor ce au administrat statu – clasa politica.
2) SOLUTIE ECONOMICA IMEDIATA : Recapatarea pietelor de larg consum din Romania de catre producatorii de bunuri autohtoni prin sustinere legislativa, chiar fortata unde este cazul.
De exemplu ce as face eu.
Reglementarea a costului minim real de productie a unui produs fabricat in Romania ( sa zicem x RON ) si in raport cu acesta sa monitorizez produsele provenite din import sa nu aibe un pret mai mic de x+20%.
Un exemplu putin fortat”

5 Comments

  1. imposibila si utopica ideea. promovarea priduselor romanesti trebuie sa se faca prin calitate. nu prin interventia statului.

    romanii trebuie sa fie convinsi ca o Dacia noua este de preferat unei masini de mana a doua veche de 7-8 ani.
    A incercat Tariceanu sa faca ceva [celebra taxa auto] si i-au sarit toti in cap…

    • McGogoo
      ajutorarea chiar si preferentiala a produselor made in Romania ar trebui facuta, nu crezi?

  2. Stabilirea valorii de vânzare funcţie de costurile de producţie (punctul doi) este în afara sferei economiei de piaţă. ne întoarce la economia de tip socialist dezvoltată de partidele comuniste. Economia de piaţă stabileşte preţul exclusiv prin cerere/ofertă. Preţul prea mare înseamnă marfă nevândută, preţul prea mic înseamnă faliment. Între cele două extreme este profitul.

    • Buna seara draga Ana, trebuie sa recunosc ca sunt placut surprins de prezentarea comentariului meu pe blogul dumneavoastra.
      As dori sa multumesc si celor doua persoane care au comentat , este excelent deoare, mie mi-a venit in cap o idee bruta, dar acum chiar sper ca poate sa prinda contur.
      Cu permisiunea dumneavoastra as dori sa explic putin modul in care am gandit ideea.
      Fundamentul de baza ,pe care se sprijina ideea, este recapatarea pietelor de larg consum pierdute.
      Cred ca se poate face, tinand cont de faptul ca Romania are la dispozitie sustinere financiara UE.
      Proiecte care sa porneasca de la zero cu linii de productie se serie mare si tehnologie de ultima generatie.
      In acest moment vin catre costul de productie, nu-i vorba sa-l stabileasca cineva dar cred ca poate fi intr-un fel „cunoscut” sau in cel mai rau caz „preconizat”.In acest moment avem un „reper” de cost/produs.Tinem cont de o calitate buna a produsului.
      In opinia mea este greu ca un produs „similar” din punct de vedere calitativ , venit de oriunde din Europa nu poate avea un pret mai mic .
      Personal,cred ca statul Roman este indreptatit sa urmareasca provenienta acelor produse deoarece poate fi vorba de un produs nefiscalizat sau cu o calitate indoielnica ce poate pune in pericol consumatorul.
      La sprijinul statului , ma refer ca statul sa sustina producatorul autohton , investitorul roman deoarece este o diferenta intre ” fabricat in Romania” si faptul ca acel fabricant sa fie roman pt. ca majoritatea celor ce fabrica in Romania nu sunt romani.

  3. Singura soluţie este ca produsele româneşti să fie mai ieftine. Acest lucru se face fie prin subvenţii, fie prin alegerea patronilor de a se folosi de faptul că în România forţa de muncă este ieftină şi să nu se arunce la un profit maxim.

    Eu cred că românii, dacă ar avea de ales între două produse de aceiaşi calitate şi acelaşi preţ ar alege produsul naţional. O campanie naţională ar fi şi ea de folos. Din păcate produsele româneşti au o calitate un pic îndoielnică şi sunt, cine ştie din ce motiv, întotdeauna mai scumpe.

    Eu aş analiza posibilitatea că ofer deduceri fiscale funcţie de raportul investiţie/profit. Parcă este anormal să impozitezi la fel pe cineva care are investeşte un milion de euro şi câştigă 10 milioane de euro ca şi pe cel care câştigă 100 de mii de euro. Dacă la salarii impozitarea progresivă se face la cantitate (cât de mare este salariu), la profit nu mai există un astfel de sistem. Introducerea unei impozitări progresive pe profit funcţie de raportul investiţie/profit ar putea fi o soluţie pentru a încuraja investiţiile de producţie cu profit mic în detrimentul investiţiilor de tip „tun”, dar şi în ceea ce priveşte recapitalizarea profitului (adică creşterea valorii investiţiei).

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.