Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 30, 2009 in Politic | 21 comments

Global Progress Conference – Towards a Global New Deal

organizata sub patronajul Premierului Zapatero la Madrid in perioada 1-3 octombrie.

Voi participa impreuna cu prietenii de la Policy Network si Center for American Progress.

Se anunta o participare de exceptie cu teme interesante despre economie, schimbarile climatice, energie, politici sociale.

Postez un document care va fi baza discutiei despre recentele alegeri in Germania si despre social democratia europeana: Beyond the third way.

PS Voi incerca sa postez cat mai multe info despre subiectele discutate.

21 Comments

  1. Psd iese de la guvernare.e de bine sau nu?

  2. @loredana

    Sincer, nu stiu daca e bine sau nu pentru PSD. Dar nu asta e lucrul cel mai important acum, ci ca lumea sa sa se trezeasca si sa vada in sfarsit hidosenia malefica a lui Basescu.

    Acum 20 de ani noi am iesit in strada ca sa scapam de Ceausescu (un fel de Basescu a acelor timpuri). Acum e randul vostru…

    Ah, si nu va fie frica, si Basescu pica!.

  3. Interesant acel Beyond the third way. Am preluat şi eu acel mesaj, mai ales pentru zona explicaţiilor eşecului social-democrat. Eu mă întreb de ce liderii social-democraţiei nu ţin seama de astfel de explicaţii evidente (chiar şi eu bat politica la cap cu aşa ceva de ani de zile şi nu văd nici o schimbare).

    http://bibliotecarul.blogspot.com/2009/10/beyond-third-way.html

    • Bibliotecaru
      sper ca sa gaseste interesante si noile documente postate

  4. da.Draghi oamenii pot schimba asta ,la alegeri pot sa voteze pentru ei si copii lor nu pt cadourile facute de clanul basescu in campanie,insa….ma indoiesc ca va fi asa deoarece base continua sa fie pe loc 1 in sondaje.in acest caz as zice ca e vina noastra mai mult decat a lui…eu nu am inca anii pt a vota dar voi face-o cu siguranta la viitoarele alegeri,insa sustin cu tarie ca ,asa cum spui si tu,tinerii au datoria de a schimba lucrurile in bine,de a vedea dincolo de interese,de a creste intr-o societate care sa-i reprezinte fara constrangeri si impuneri.
    Uitate peste asta si spunemi cum iti pare

    http://loredana-ideicuradacinitinere.blogspot.com/

  5. @loredana

    Felicitari! Sunt mereu surprins de talentul tau, inclusiv organizatoric, de maturitate si seriozitatea cu care vezi tu lucrurile. Daca mai sunt tineri ca tine… e bine.

    Stii ce ar putea fi o idee interesanta. Sa organizati si un vot a celor care inca nu au implinit varsta care le da dreptul sa mearga la urne. Eventual si o campanie electorala paralela in care fiecare partid real din Romania, programul sau, stilul sau, sa fie reprezentat de cate un copil. Apoi sa se voteze. Am putea apoi mediatiza rezultatul „alegerilor” voastre, sub titlul „votantzii de maine” sau ceva similar. Cred ca v-ar aduce si notorietate in media, si v-ar pregati efectiv sa fiti noua generatie de politicieni.

    Ce zici?

  6. Speram ca ai avut un drum placut pana la Madrid si iti uram un sejur placut.

  7. @Draghi,nu mi-ai spus ce parere ai de acel proiect.Despre ideea ta cred ca daca un copil ar reprezenta psd iar cand va creste va vrea sa intre in pdl de ex. va fi putin dat la o parte nu crezi?Si credema ca putini oameni baga in sema copii doar pt ca ei vad tineretea ca pe un handicap nu ca pe un avantaj.Chiar daca ideeile sunt bune ei il lauda pe tanar dar de ajutat mai greu…stii laudele nu sunt cu bani in schimb ajutorul implica de multe ori finante.

  8. @loredana

    Proiectul tau e o idee excelenta! La el ma referisem cand spuneam ca sunt surprins placut de calitatile tale.

    Acuma ce sa zic, nu cred ca partidele noastre, si in general in lume, sunt atat de „talibane” incat sa refuze tineri talentati in politica doar pentru ca intr-o anumita etapa a devenirii lor au simpatizat cu un alt partid. Desigur, exista si exemple extreme de persoane care au migrat pe la toate partidele posibile, dar asta nu mai e politica, ci prostitutie. Intreab-o pe Ana si pe alti politicieni cum e concret la PSD, si la alte partide.

    Cu PDL-ul insa, daca tot il dai de exemplu, s-ar putea sa fie totusi o problema. In acest caz nu avem de a face cu un partid obisnuit, cu o ideologie clara, in care functioneaza principiile democratice si confruntarile de idei, ci cu o anexa monolitica a lui Traian Basescu. O gasca de oportunisti sub-mediocrii, grupati din interes in jurul unui lider populist. O formatiune in care doar loialitatea fatza de sehf conteaza, iar valoarea autentica e privita cu suspiciune. Asta cel putin in momentul de fatza. Daca pe viitor PDL-ul va reusi sa se rupa de perioada Basescu, sa se reformeze si sa isi gaseasca o nisa in peisajul politic romanesc, daca va (re)deveni un partid propriu-zis si nu dar o grupare mafiota care sifoneaza banul public pentru beneficiile proprii si a clanului conducator (vezi cazurile Udrea si Ridzi), atunci nu cred ca va avea problema cu eventuale migratzii, desigur, atata timp cat e clar ca nu e vorba de „prostitutie”.

    Eventual, ca sa nu existe nici un fel de dubii, fiecare participant ar putea trage la sortzi ce partid reprezinta. Asta ii va obliga pe participanti sa se familiarizeze cu intreg peisajul politic romanesc ceea ce le va forma o foarte solida cultura politica.

  9. @loredana, draghici
    Consider ca cei f tineri ar putea delega reprezntanti in parlament dintre ei, fiind insotiti de psihologi la sedintele

  10. @Draghi,Ovidiu
    Ideea pare atragatoare insa sunt multe lucruri de lamurit,de pilda cine crezi ca ar vrea sa initieze un tanar in politica partidului respectiv,sa-i explice cum e viata in politica cu bune si rele?in ziua de azi credema ca sunt putini politicieni care ar face asta,majoritatea fiind preocupati de interesul lor.
    Si daca se intampla sa se traga la sorti un partid in care participantul sa nu isi regaseasca opiniile ?
    Si apoi chiar crezi ca parlamentarii ar accepta ca acesti copii sa misune pe langa ei prin parlament?Si crezi ca ar da doi bani pe ce zik ei?
    Dar important este sa iti dorest sa-l realizezi acest proiect indiferent de obstacole…eu asa gandesc in ce priveste proiectul initiat de mine,caci doamne numai eu stiu de cate ori mi-sa spus:,,da ma implic”…si apoi pauza….
    dar mergem inainte nuh?:)Binenteles ca am intalnit si politicieni adevarati…dovada sunt numele inscrise la colaboratori:)

  11. Unele lucruri se pot invatza si singur, Lore. Citind, discutand, observand… Cred ca oricum ar fi cea mai sanatoasa metoda in politica. Eu cred ca partidele ar fi receptive la o asemenea initiativa. Eventual dupa ce trece nebunia asta a alagerilr… Ar fi o ocazie pentru ele sa isi prezinte programele respectiv sa primeasca feedback de la viitorii alegatori.

    A avea o viziune, a crea consensul necesar, a gasi resursele pentru a pune in aplicare un proiect, face si asta parte din a invatza sa fi politician, nu-i asa. De fapt exact asta inseamna a fi politician. Nu spune nimeni ca va fi simplu, dar depinde de talentul si de perseverentza ta in a determina pe cineva sa treaca dincolo de vorbe.

    Eu zic ca parlamentarii ar accepta cu draga inima asa ceva, le-ar imbunatati masiv imaginea. As merge mai departe si as spune ca si televiziunile ar fi interesate, e o idee noua si originala. Ar putea fi chiar subiectul unei serii de emisiuni. Stiu de initiative similare in Germania, unde apatia politica e ingrijoratoare, sunt mereu bine privite si intens mediatizate. Totul e sa fi consecventa si sa gasesti oamenii potrivitzi.

    Punctual, legat de tragerea la sorti. Era in ideea de a rezolva dilema ta cum ca un tanar si-ar putea rata cariera politica din cauza participarii la un astfel de proiect. Ti-am spus de ce nu cred ca e un pericol real, dar daca vrei sa suflii si in iaurt, e ceea ce ai putea face. Desigur daca un tanar are deja convingeri politice formate, poate renuntza la tragerea la sorti. Depinde ce vrei sa testezi aici. Capacitatea de intelegere a unui discurs politic oarecare, sau convingerile politice ale cuiva.

  12. mi-ar placea sa aflu printre altele de la participanti ce anume ar schimba si ce ar aduce nou in politica si ideologia partidului respectiv.Poate o sa vrei sa discutam despre asta si de ce nu sa inchegam o schita a proiectului.Si poate imi dai si niste detalii despre asemenea initiative din germania despre care vorbeai.

    • loredanda
      citeste te rog si documentele care au fost discutate si care sunt postate de mine…. foarte interesante dupa parerea mea.

  13. @loredana
    nu cred ca e nevoie ca un tanar sa fie initiat in politica unui partid anume, ei tb sa-si reprezinte interesul direct in propria lor asociere (cum magiarii au UDMR asa si copii pot avea UDCR sau femeile UDFR – copii ar avea totusi nevoie de psihologi la sedinte), deocamdata ideologiile politice va sunt straine, eu de ex care era sa fiu dat afara de la serviciu datorita lacomiei capitaliste m-as putea gasi in zona social-democrata sau patronii in cea liberala, dar voi copiii aveti alte lucruri de rezolvat, cum ar fii sa participati activ (chiar si in parlament cum am zis) la reforma educatiei; uite cat de flexibila e educatia in tari avansate, nu te forteaza sa urmezi un anumit drum ci te determina sa iti descoperi talentul personal: http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_belgium

  14. @loredana
    PS: intai ar tb amendata Constitutia ca sa permita parlametari copii:D

  15. Ovidiu
    Ai dreptate in ce priveste sistemul de invatamant de la noi…este facut parca doar ca sa informeze elevul nu sa-l si formeze…
    spre surprinderea mea Boc are un pct de vedere cu care eu as fi de acord,in ce priveste scl si ma refer la initiativa,,scoala dupa scoala”.Dar ma intreb cine ma va asculta daca as avea cv de spus despre sistemul de inv pe mine,eu care nu am nici o pila pe la parlament??:))Probabil ca nimeni…
    @Draghi
    am sa ma uit ,sper sa reusesc cu traducerea ,nu fac germana:(

  16. Ma intreb ce mai face Ana 🙂

    • Ovidiu
      multumesc de intrebare… am facut foarte bine…lume desteapta cu idei foarte interesante.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.