Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 7, 2012 in Politic | 5 comments

Franta a cotit spre stanga. Urmeaza intreaga Europa, incepand bineinteles cu Romania!

 

Franta a cotit spre stanga. Urmeaza intreaga Europa, incepand bineinteles cu… Romania!

Scriam în urmă cu doua saptamani despre importanţa pentru Romania a unei victorii a stangii franceze conduse de … preşedintele Francois Hollande. Iata ca inevitabilul s-a produs si Hollande a castigat alegerile prezidentiale din Franta. Mai mult decat atat, iata ca dupa numai doua saptamani, Franta este condusa de un presedinte de stanga, iar Romania are un premier de stanga.

Dupa cum remarca si Victor Ponta, victoria lui Francois Hollande in alegerile prezidentiale din Franta este un moment care va avea cu siguranta reverberatii nu doar in politica franceza, ci si in aceea europeana.

Faptul ca, pentru prima data de la Francois Mitterand incoace, Franta va avea un presedinte socialisttot un Francois, este de asteptat sa conduca treptat la o redefinire a politicilor comunitare, in special in domeniul economic, acolo unde dreapta a esuat lamentabil mizand exclusiv pe solutia austeritatii.Desigur, aceasta nu inseamna abandonarea disciplinei fiscale instituite prin Tratatul Fiscal. Dar este probabil ca noul presedinte francez sa militeze pentru completarea acestora cu atat de necesarele masuri de realansare economica si de sprijinire a dezvoltarii prin inovatie si cercetare.

De asemenea nu trebuie trecut cu vederea nici faptul ca alegerea lui Hollande scoate pentru moment din discutie un eventual lobby francez pentru renegocierea acordului Schengen, asa cum promitea contracandidatul sau, in incercarea disperata de a atrage cat mai mult din voturile electoraului nationalist. Ceea ce nu inseamna ca Romania si-a rezolvat problemele si este deja admisa in spatiul Schengen. Dar  perspectivele par in acest moment mult mai incurajatoare decat pana acum cand presedintele francez se numea Sarkozy.

In sfarsit, victoria lui Hollande este cu siguranta un semn al revigorarii stangii europene. Si este un semnal cu atat mai important cu cat ea vine vine in contextul accentuarii neincrederii si nemultumirii electoratului francez fata de clasa politica in ansamblu – aspect care a fost de altminteri extrem de vizibil in turul I, cand o treime dintre voturile exprimate s-au dus catre extremisti. Or, daca in Franta, care a fost mereu in avangarda europeana, a fost posibila capitalizarea votului negativ prin prezentarea unei alternative cu adevarat credibile, de ce n-ar fi aceasta solutia in intreaga Europa, pentru a pune punct dominatiei dreptei? Incepand, bineinteles cu… Romania!

 

5 Comments

 1. va coti catre socialism, dar catre national-socialism, nu spre tutifruitimulticulti care rages on in europa spre oroarea europenilor.
  Este evident ca modelul capitalist in starea avansata de decadere nu este sustenabil.
  Nu observati acel 20% obtinut de Pan-europenii lui Le Penn? Nu observati ascensiunea BNP in Anglia?
  Da, avem de a face cu o prabusire a liberalismului, insa asta vine pe fondul unei probleme demografice si economice, de proportii.

 2. Eu sper că Franţa a virat către un preşedinte „mai puţin jucător” decât fostul preşedinte. Şi m-aş bucura să urmeze România.

 3. Franta a cotit spre stanga. Acolo unde este Grecia ( unde socialismul a avut mari succese in lupta cu criza)

 4. Jean-Luc Melenchon (61 de ani), este nascut in Tanger. Pareseste Marocul in 1962 si adera la Partidul Socialist in 1977. Demisioneaza din PS in 2003 si infiinteaza Partidul de stanga (de extrema stanga). El este candidatul Frontului de Stanga, o coalitie care reuneste Partidul de Stanga si Partidul Comunist, ce ocupa spectrul politic pe stanga radicala.

 5. Surpriza alegerilor a fost ca DESI A FRAUDAT CAT A PUTUT, SARKOZI A PIERDUT. Adica stanga si centrul aparent voteaza pe Hollande, iar extrema dreapta s-a abtinut, diferenta trebuia sa fie mult mai mare. Sarkozi, stia de furtul sistemic adoptat de la GW Bush, si a anuntat surpriza. Dar nu a reusit sa fure destul. Sa speram ca ministrul justitiei va elucida banii primiti de Sarkozi de la Qadaffi, sa-i ceara banii inapoi si sa se duca unde trebuie, la inchisoare, sau sa fuga Israel. Si daca Bibi isi aduce aminte ca a fost obraznic, poate il vinde libienilor.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Marile schimbari… « Motanul Incaltat - [...] va influenta victoria socialistului Hollande politica Europei? Care vor fi relatiile cu Rusia si SUA? Ce efecte va avea…
 2. Despre Ziua Europei, Europa, Statele Unite ale Europei si… Grecia « Motanul Incaltat - [...] ce nu mi se pare mie a fi foarte clar este cum trebuie construit, cum trebuie sa arate acest…
 3. I believe that banking in… « Motanul Incaltat - [...] sa ne gandim la ce a spus Thomas Jefferson… Like this:LikeBe the first to like this [...]
 4. I believe that banking in… « Motanul Incaltat - [...] sa ne gandim la ce a spus Thomas [...]
 5. Guvernul Ponta « Motanul Incaltat - [...] arata, printre altele, ca: “Cabinetul Ponta a obţinut astăzi votul de încredere al Parlamentului, după [...]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.