Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 16, 2011 in Politic | 28 comments

Felicitari Helle!

Helle Thorning-Schmidt a devenit premierul Danemarcei. O cunosc pe Helle de multi ani si pot spune ca are toate sansele nu sa fie doar un bun premier ci sa fie un excelent premier. Astazi mi-am adus aminte de zilele in care, in 2005, ne zbateam impreuna cu un grup de alti tineri politicieni sa infiintam si sa organizam Young Progressive Generation. Well done Helle!

28 Comments

  1. Desi UE exista pe hartie in strada sau mai bine zis in sala de interviu, functioneaza in mai toate tarile germanice mentalitatea medievala: „ce cauti aici dc te-ai nascut in RO?”, „de ce vrei sa vii la noi de la tine?”, „de ce tzara noastra?”
    Ok, nu generalizez, multe companii urmaresc sa vada motivarea de adaptare la un mediu multicultural al candidatului dar si mai multe au viziune doar pana la granitza propriului oras sau regiune.
    Sondez piata europeana de IT permanent si am observat ca nordicii au pus acum conditia sa le stii limba fluent. Mai sunt tzari care par mai deschise dar dc ii iei la bani marunti la tel sau pe email iti trantesc in nas ca prioritate au localnicii – si e vb de tari care au ridicat restrictiile la munca pt romani de tot sau oricum de altele care le-au ridicat pt IT-isti.
    Norocul meu personal este ca lucrez la reprezentnta asiatica in Viena fara management austriac, altfel austriecii nu s-ar uita nici cu spatele la mine… o simt… ok, sa presupunem ca sunt paranoic, sa ciripeasca cineva dc e de alta parere.
    Cum i-am spus si Anei in privat, ma pregatesc sa ma relochez cu aceasta reprezentanta in Slovacia pt reducere de costuri, am sondat un pic piata locala de acolo(si in numele firmei ca poate subcontractam ceva, dar si in nume personal ca dc primesc o oferta buna as accepta-o) si tipele de la HR (recunosc, slovacele sunt frumoase de-ti pica plombele) s-au minunat cum e posibil sa vin in Slovacia. Adica de ce?! Dc nu-mi convine parteneriatul cu asiaticii de ce nu ma duc la MINE IN RO sa ma angajez?!
    Parca nu auzisera niciodata de UE… as fi incasat cu demnitate profesionala orice critica referitoare la competente, la fluenta in limba lor(oricum joburile la care aplicasem erau exclusiv in engleza, neamintind de lb lor deloc) dar treaba cu originea m-a lasat fara replica.
    Deci, Ana, Helle tb sa-si deschida tzara si mai mult… desi DK e una dintre cele mai deschise oricum. Poate initiaza vreun proiect european de informare pe piata muncii si de sanctionare concreta a firmelor care refuza cetateni comunitari pe crierii de origine
    Chestia cu du-te in RO trantita asa in nas o simti precum injuratura aceea care te trimite la origini 🙁

  2. @Ovidiu
    Te inteleg. Dar in Slovacia somajul este foarte ridicat: undeva pe la 13-14% din forta totala de munca… In asemenea conditii nu se fac angajari. Probabil ca si de asta tipele slovace de care spuneai tu s-au minunat ca vrei sa mergi sa lucrezi in Slovacia…

    • Asa e, somajul e imens iar lumea e f nacajita datorita pb sociale… a short bus trip and little chat with locals and everything is cleared…
      However 🙂
      Voiam sa revin cu un reply la propriul comentariu si sa clarific ceva pt cititorii primului comentariu dc tot am dat exemplul meu. Desi la prima impresie am mirosit multa xenofobie, am avut surpriza sa primesc o oferta excelenta mult peste orice asteptari pt care le sunt recunoscator tipelor amintite si sa ma intreb de ce nu m-am gandit pana acum la piata IT slovaca, mult mai deschisa decat pietele vorbitoare de germana.
      Imi amintesc ca citisem despre pb brain-drain-ului din Slovacia de dupa separarea de Cehia. Adica mai toti tinerii slovaci au continuat sa mearga la universitatea din Praga si sa se stabileasca in Cehia, tara lor ramanand fara specialisti ceea ce poate ca a creat pb somajului de fapt. Deci pb e cu doua taisuri, somaj ridicat per ansamblu si lipsa de specialisti pe anumite domenii. Prima dimensiune genereaza xenofobie ceea ce alunga posibilii specialisti straini… un cerc vicios. Insa dc esti „persuasive enough” poti sa le trezesti interesul..
      Dar pb generala ramane:
      mobilitatea redusa a fortei de munca calificata la nivelul UE
      -cum poate Romania deveni destinatie pt specialisti europeni asa incat sa putem creste productivitatea?

    • E o pb tehnica pt care nu pot posta intreg comentariul…
      Dar ideile ar fi:
      – intre tp am obtinut o oferta buna in Slovacia
      – ei se confrunta cu pb brain-drainingului pt ca f multi tineri calificati pleaca in Cehia si de aici si somajul ridicat, insa anumite domenii cheie raman deschise dar in acest context nefericit cu somaj ridicat
      – mobilitatea fortei de munca in UE e f slaba
      – cum am putea RO sa atraga specialisti straini intra-comunitari?!
      – nu ar fi oare corect ca o tzara membra care din diverse motive(somaj ridicat) practica discriminarea fortei de munca neoficial sa i se impuna taxe vamale pe marfurile exportate in tarile de origine ale cetatenilor discriminati?!
      Provocari pt politicieni precum Helle..

    • Nu se posteaza:((
      Voiam sa zic ca dc o tara nu-si respecta angajamentele comunitare tb taxata la marurile exportate.
      Am primit o oferta datorita domeniului, dar nu ma incalzeste sa stiu ca in alte domenii alti europeni sunt refuzati… Acest mesaj il dedic insasi lui Helle si o deleg pe Ana sa i-l transmita

  3. Asa e, somajul e imens iar lumea e f nacajita datorita pb sociale… a short bus trip and little chat with locals and everything is cleared…
    However 🙂
    Voiam sa revin cu un reply la propriul comentariu si sa clarific ceva pt cititorii primului comentariu dc tot am dat exemplul meu. Desi la prima impresie am mirosit multa xenofobie, am avut surpriza sa primesc o oferta excelenta mult peste orice asteptari pt care le sunt
    recunoscator tipelor amintite si sa ma intreb de ce nu m-am gandit pana acum la piata IT slovaca, mult mai deschisa decat pietele vorbitoare de germana. Imi amintesc ca citisem despre pb brain-drain-ului din Slovacia de dupa separarea de Cehia. Adica mai toti tinerii slovaci au continuat sa mearga la universitatea din Praga si sa se stabileasca in Cehia, tara lor ramanand fara specialisti ceea ce poate ca a creat pb somajului de fapt. Deci pb e cu doua taisuri, somaj ridicat per ansamblu si lipsa de specialisti pe anumite domenii. Prima dimensiune genereaza xenofobie ceea ce alunga posibilii specialisti straini, a caror prezenta in domenii cheie poate crea noi locuri de munca pt localnici… un cerc vicios. Insa dc esti „persuasive enough” poti sa le trezesti interesul..
    Dar pb generala ramane:
    mobilitatea redusa a fortei de munca calificata la nivelul UE
    -cum poate Romania deveni destinatie pt specialisti europeni asa incat sa putem creste productivitatea?
    ––
    NB Nu e corect si nici legal ca o tzara UE sa tolereze xenofobia intra-comunitarea pe piata muncii interna sub nicio forma. Indif de reusitele personale cred in continuare ca Slovacia este xenofoba si ca ar tb sa plateasca prin taxarea marfurilor exportate spre RO sau alt membru in conditiile in care anumiti cetateni sunt discriminati. Da tata, facem pe cocosii cu romanii cand vin sa se milogeasca la noi pt un loc de munca, da stim ca nici marfurile noastre nu mai au ce cauta pe piata lor moca, adica fara taxe vamele. Pai ori respectam legile comunitare, ori nu le mai respectam si facem altele mai bune. In viziunea mea UE ar tb sa fie mult-mult mai flexibila si fiecare stat membru sa-si aleaga propriul mix intre acceptarea strainilor intra-comunitar pe piata interna a muncii si gradul de taxare a marfurilor pe pietele de unde provin lucratorii neacceptati.
    Sa exemplific: fie 2 tari: Polonia si Estonia – Daca estonienii sunt exclusi pe criterii de cetatenie de pe piata muncii poloneza intr-o anumita masura, exact in aceiasi masura si Estonia sa taxeze produsele poloneze importate.
    Ia sa vedem atunci ce-ar mai avea de spus Austria despre aderarea Turciei, ca ziceau ca ar fi ok ca Turcia sa adere la UE dar ca ei sa poata mentine restrictii permanente pt accesul turcilor pe piata muncii austriaca. Adica sa ne vindem noi produsele cu taxe 0 in Turcia , sa investim cum ne e noua mai bine acolo, da sa-i tratam pe turci ca cetateni europeni de rang 2. Ba nu, Vrem sa nu le dam drumu turcilor sa munceasca la noi, sa stim ca nici produsele noastre nu mai ce cauta moca acolo.
    Ne-am saturat de starea asta de fapt si vrem de la politicieni precum Helle o schimbare! Tb sa fim uniti toti europenii si sa nu permitem statelor mai bogate sa-si pastreze statutul de tari bogate pe spesele categoriilor vizibil dezavantajate care sunt prezente in fiecare tara de fapt

    • Ovidiu,
      Nu prea inteleg. Ma uit la ultima parte a declaratiei tale – cum ar putea Rominia sa devina si ea o tara mai bogata daca cei mai dotati romini se duc in afara Rominiei? Te rog sa nu-mi spui politicienii blablabla…Cetatenii voteaza si daca imi aduc aminte PSD , PNL si PDLul (plus UDMRul) au tot condus Rominia. Stiu eu? Poate ca ar fi cazul sa lasati PMRul sau mitropolitul Moldovei sa conduca R.
      EU nu e o federatie ca SUA sau Canada – e o uniune de state si pare normal ca fiecare stat sa-si protejeze cetatenii. au facut o greseala enorma (politicienii west europeni) primind state slab dezvoltate din balcani si acuma incearca sa o dreaga…nu se asteptau la invazie de specialisti si hoti din estul europei. Probabil ca EU ar trebui sa reconsidere uniunea – in lumina situatiei din Grecia si integrarii europei de est..Nu Helle nu va face nimic – nu cred ca are o majoritate categorica va trebui sa stea intr-o balanta delicata..

      • Marian,
        EU e destul de bine gandita ca si concept:
        – customs union(no customs duties within EU whatsoever)
        – single market(FREE movement of labor force, capitals, goods& services…)
        – monetary union(euro zone).. dar nu ma refer acum la aspectul monetar
        Toate astea sunt reglementate prin tratate si Constitutia EU – Tratatul de la Lisabona
        Zic ca e un concept interesant pt ca se evita centralizarea de prea multa putere intr-un guv federal, dar exista niste principii acceptate de toti dupa care functioneaza Uniunea.
        Ideea EU e sa traim intr-o comunitate la fel de unita cum e SUA/Canada dar mai descentralizata.
        Ai dreptate ca EU tb regandita dat fiind ca membrii sunt pe trepte dif de dezvoltare(Danemarca si Romania ca tot e vb de Helle).
        Fie:
        – ne transformam intr-o federatie in toata regula si constituim un buget european comun, sistem fiscal comun, etc… si tranferam fonduri publice masiv dinspre vest in est (varianta cu care nu ar prea fi de acord tarile dezv dar nici eu de ex….pt ca nu asta a fost socoteala cu EU in the first place),
        – fie toleram restrictii pe piata muncii din partea unor tari(oricum cei din anumite domenii putem lucra cum o fac indienii, pe permise de munca), dar cu penalizare la exportul lor de marfuri… Adica, am inteles, sa zicem ca in noua formula Germania n-ar mai vrea sa primeasca munictori romani si vreun anunit timp de ingineri pe o perioada de 20 de ani de acum, decat pe work permit individual; ok, dar nici marfurile germane nu mai au ce cauta in RO gtratis! Pai nu-i normal… Cat dati voi in US pe produsele fabricate in Germania?! Eh, in tot UE-ul produsele germane costa doar cat in Germania + transportul, pt ca oricum VAT-ul este aproximativ comparabil… Ia sa se puna taxa la importul de BMW de 80%, sa vedem, cine mai da pe o seria 3 minimala, 70 mii euro?! Solutia pt BMW ca si companie ar fi sa faca fabrica in RO si asta ar reduce locuirle de munca din Munchen. Tarile dezvoltate vor sa ne fraiereasca, asta vreau sa spun. Intr-adevar, UE tb sa se reformeze sa fie echitabila, sa se creeze un mecanism de
        autoreglare intre drepturile si obligatiile fiecarui stat membru in fct de gradul lui de dezvoltare
        Helle tb sa coopteze si dreapta si stanga la guvernare si sa gaseasca solutii durabile care sa continue si cand nu va mai fi ea premier..IMHO

        • Ovidiu,
          De acord cu conceptul tau dar cred ca e imposibil sa-l implementezi. Tot „scopul” tarilor dezvoltate din EU in acceptarea tarilor subdezvoltate a fost obtinerea a noi piete de desfacere , mina de lucru mai ieftina (doar daca au nevoie ) etc. Principiul tau e echitabil dar ar contraveni scopului acceptarii R in EU de catre Franta , Germania , Olanda etc. Doar nu-ti inchipui ca au primit R doar pentru ca rominii sint simpatici sau vroiau sa-i ajute. Cred ca nici tu nu esti chiar atit de naiv…

        • upps!
          msrp (manufacturer suggested retail price) pentru un BMW328i (nou de anul asta) pare sa fie $39000 (in dolari).
          see
          http://www.bmwofmountainview.com/VehicleSearchResults?search=new&make=BMW

          in realitate poti sa negociezi mai ieftin dar daca adaugi taxe (8.5% ib CA) ajungi pe la 39 – 40 mii de dolari. Habar n-am care sint preturile in Germania dar ai sa fii surprins uneori produsele la export sint mai ieftine (datorita competitiei) – caz clasic produsele electronice jaopneze mai scumpe in Japonia..

  4. @Ovidiu & marian
    In cadrul Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European exista preocupari in ceea ce priveste problema emigratiei. Iata, mai jos, un link interesant in acest sens:
    http://www.socialistsanddemocrats.eu/gpes/public/detail.htm?id=135755&section=NER&category=NEWS
    Poate ca D-na Birchall ne-ar putea spune mai multe despre acest subiect de actualitate.
    Fara indoiala ca e o problema delicata si departe de a fi una usoara. Eu il inteleg pe Ovidiu: daca se impun restrictii pe piata europeana a muncii cu privire la imigranti, lucru asta va afecta destul de tare interesele a multi oameni. Daca deschidem link-ul de mai sus vom observa un nume, cel al D-nei Emine Bozkurt, membra a Partidului Muncii dijn Olanda si care e de origine turca! Olanda are o importanta comunitate turca:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Turks_in_the_Netherlands

    Si e de observat ca sunt turci olandezi, daca ma pot exprima astfel, care au ajuns chiar oameni politici activi in aceasta tara. Am dat acest exemplu tocmai pentru a ilustra mai bine complexitatea problemei de care vorbim. Sa ne gandim ca sunt foarte multi romani care lucreaza de ani (subliniez) buni in Occident. Ce se va intampla cu ei daca se vor impune anumite restrictii si ce consecinte economice ar avea asupra statelor europene in care ei lucreaza? Contextul european in care se pune problema cuprinde trei componente:
    – componenta economica, si aici e vorba de actuala criza economica si financiara globala;
    – componenta politica, e vorba de faptul ca dreapta politica europeana are tendinta de a nu fi de acord cu emigratia, incercand s-o reduca prin impunerea de restrictii, lucru ce are, dupa parerea mea, si conotatii electorale. Nu mai vorbesc de extrema dreapta ce cultiva asa numitele „Politics of fear”, documentul la care am facut referire chiar spune ca:
    „”Politics of fear” practised by the far-right have been based upon the immigration issue, focusing on foreigners and identifying them as a danger for stability.”
    – componenta sociala, pentru ca libera circulatie a persoanelor a deschis posibilitatea unui veritabil exod din Est spre Vest, in Europa, marcat si de o dezvoltare economica mai slaba a Estului fata de Occident. Dar am putea vorbi si de emigratia din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, spre Occidentul european, spre exemplu cea care provine din Nordul Africii, Maghreb, tari sarace, etc. Si exista in Occident aceasta idee ca oamenii acestia, ce provin din tari diferite, de culturi, religii diferite, ar putea distruge cultura si civilizatia occidentala (vorbim de o emigratie masiva catre si in Europa, de milioane de oameni), lucru ce ar impune o cu totul alta viziune, spre exemplu politici si actiuni ale UE de ajutorare economica a statelor sarace de natura sa reduca aceasta emigratie masiva si care sa creeze si acestor state mai sarace posibilitati viabile de dezvoltare. Evident, aceste state sarace de care vorbeam au nevoie de ajutor, in special economic. Se vorbeste, spre exemplu, de criza umanitara din Cornul Africii. Fratilor, acolo sunt oameni care mor de foame! Care sa fie solutia? In Etiopia milioane de oameni sufera de foame chiar si in anii cu recolta bogata!! De unde se vede ca problema e mult mai ampla si mai complexa, si depaseste perimetrul, ca sa zic asa, Uniunii Europene. Insa nu trebuie uitat ca UE, fiind bogata, atrage ca un magnet pe acesti oameni, dornici sa-si imbunatateasca viata, conditiile de viata. Oameni care nu pot face asta in tarile lor…

    • @Motanul Incaltat, Marian
      Sunt de acord cu voi. Contextul regional euro-afro-asiatic e f complex. Cei care lucreaza de ani buni, mai precis de 5+ ani continuu intr-o anumita tara UE iau rezidenta permanenta, sunt
      socotiti la populatia tarii resp si se bucura de drepturi cetatenesti doar ca nu pot vota la niv national si nu sunt protejati de tara de rezidenta in exterior. De ex Germania are 75 mil cetateni + 7 mil rezidenti permanenti fara cetatenie neaparat. Dar si ei pot fi discriminati in practica
      Iar BMW cred ca are fabrici in SUA cu muncitori americani, etc… So… pot scoate preturi mai bune si decat in Germania 🙂

      • Motanul Incaltat , Ovidiu,

        Ovidiu,
        Preturi mai bune ca in Germania? concluzia ar fi ca muncitorii in USA sint platiti mai prost ca in Germania sau taxele sint mai mici (nu platim pentru palicarii greci!) – in rest metalul si restul au cam acelasi pret. FYI – am cumparat acum 10 ani un BMW 325 XI (four wheel drive) ca sa pot merge la ski in California – am asteptat 3 luni ca a fost construit in Germania – tot vreo $36K m-a costat.
        Motanul Incaltat,
        daca premisa ar fi ca vor fi mai putine slujbe platite decit populatie pe planeta pamint cri ca tarile ar trebui sa dae prioritate celor nascuti in ele?

        • Depinde de deal-urile intre US si Germania/EU privind taxele vamale. E posibil ca anumitor produse care nu au concurenta pe piata americana sa li se aplice taxe mici/deloc. Dar oricum, discutam despre o tara independenta complet fata de nemtzi – US – care poate practica politica vamala pe care o considera.
          Restrictionarea strainilor pe piata muncii din toate tarile este o constanta. Esti strain, ai nevoie de un permit care se obtine in cazul in care in domeniul respectiv e un shortage de lucratori. DAR EU/EEC(pana in ’92) s-a constituit pe libera circulatie a lucratorilor intre statele membre. Daca apare o criza a locurilor de munca cel mai bine e ca EU sa fie unita pt ca beneficiile uniunii pot sa devanseze costurile nationale. In acelasi context al reducerii slujbelor poate California va considera ca e bine sa restrictioneze accesul pe piata muncii a restului americanilor, de ce nu?! Dar mobilitatea lucratorilor in US e unul din marile voastre plusuri, iar EU nu poate concura US decat dc implementam aceiasi mobilitate si la noi 🙂

          • n-ar fi bine sa incepeti mai intii cu o constitutie comuna , guvern federal comun si dupa aceea sa aveti mobilitatea muncii? Stii in SUA (fie ca-i California sau Florida) oamenii ies la pensie la aceiasi virsta (lege federala) etc. etc. Mi se pare mie de la distanta dar cred ca EU vrea sa puna caruta inaintea boilor 🙂 ca sa zic asa..

        • @marian
          Problema e mult mai complexa decat pare la prima vedere. In primul rand trebuie spus ca in UE exista dreptul de libera circulatie al persoanelor. Si lucrul asta e un lucru foarte bun. Am subliniat treaba asta ca sa fixam de la bun inceput cum stau lucrurile.
          Daca tarile ar trebui sa dea prioritate celor nascuti in ele? Atunci de ce Angela Merkel a declarat ca, desi multiculturalismul e un esec, Germania are nevoie de forta de munca din afara, pentru a sustine cresterea economica, cu toate ca scoate pe banda someri germani? Daca lucrurile stau intr-adevar asa cum a spus D-na Cancelar, atunci cred ca e logic sa te intrebi ce e mai important: sa dai prioritate „celor nascuti in ele”, adica, in acest caz, germanilor, in privinta ocuparii locurilor de munca, dar sa ai o crestere economica mai mica (mai modesta, sau chiar deloc…) sau sa nu dai prioritate „celor nascuti in ele”, adica germanilor, ci celor din afara dar, in acest caz, sa poti sustine o crestere economica ridicata? Daca intrebarea are un defect de logica, te rog sa-l semnalezi.
          Problema s-a discutat si la noi… Dar uite ce se intampla: cineva, la noi in Romania, termina o facultate cu medie mare chiar si, ori nu-si gaseste un loc de munca in domeniu, ori, daca isi gaseste ceva e prost platit. Spre exemplu s-au inchis multe spitale, salariile sunt mici. Daca un medic care a absolvit si a invatat serios si inca mai invata (ca in domeniul asta asa e: inveti si dai examene si dupa ce ai terminat) a prins o bursa intr-o tara din Occident, de ce nu ar merge si ar ramane acolo? Acolo si salariul e mai bun, si posibilitatile de a te perfectiona profesional sunt mai mari. Pe cand aici s-ar putea intampla sa te descalifici profesional, in plus de asta nici perspectivele in plan profesional nu sunt prea stralucite. Si atunci cum e? O alta dilema, desigur. Citeam undeva despre o situatie similara in Cehia. Adica e mult mai avantajos pentru un ceh sa lucreze in Germania, pe un salariu mult mai bun, decat la el in tara. Sa ne gandim: mergand in Germania sa lucreze, pe un salariu mult mai bun decat la el acasa, puterea lui de cumparare creste simtitor. Simte ca traieste mai bine. Sa dea prioritate celor nascuti in ele spui tu. Eu ce sa spun? De ce nu dau prioritate? Pai fi atent: termini aici Fizica-Atomica cu 10 (!!!) si in loc sa lucrezi in cercetare, lucrezi o munca birocratica in nu stiu ce minister… Cercetarea la pamant… Pe cand daca un astfel de om ar prinde un loc de munca in US (chiar si acum in conditii de criza), la un institut de cercetare renumit de acolo, s-ar putea realiza foarte frumos in plan profesional (si se pot da si exemple in acest sens). Ai laboratoare foarte moderne, echipate cu utilaje de ultima generatie, ai ce lucra si cu ce lucra, ai cu cine discuta, nu mai vorbesc de salariu. As putea da exemple si din spatiul public de romani care s-au realizat profesional foarte bine, spre exemplu in Canada, dar nu am sa pronunt nume (cred ca asa e elegant). Asta e situatia la ora actuala… Aici, cu criza asta, sunt oameni care lucreaza, spre exemplu, la un patron, sa zicem in constructii, si stii cu ce „salariu” au venit acasa? Cu 1.000.000 de lei vechi sau 100 de lei noi… Bineinteles, fara carte de munca, etc… Deci din acest punct de vedere sigur ca ar trebui sa se dea „prioritate celor nascuti in ele”, ca sa te citez din nou. Nu? O sa ma intrebi cum traieste omul acela. De pe o zi pe alta, parintii… si uite asa…
          Uite-te si la situatia din US, a ajuns sa iasa lumea in strada… Este ceva incorect, deloc etic daca doresti: nu ai de lucru (si asta e fenomen de masa) sau ai dar ai salarii de mizerie, in schimb preturile la utilitati cresc foarte mult. Iar miliardarii stau bine mersi… Ei nu vor nici sa fie impozitati ceva mai mult, nici sa contribuie mai mult la dezvoltarea tarii si cresterea nivelului de trai al populatiei. Uite un exemplu din Europa:
          http://motanulfilozof.blogspot.com/2011/09/grecia-miliardarii-greci-si.html
          Zi si tu…

          • Critica lui Marian la adresa UE e pertinenta, adica putem invata multe de la americani, si din politica lor interna(dc ne consideram o entitate politica unitara, UE) si din cea externa dc ne consideram state separate.
            Ceea ce subliniezi aici e perfect adevarat dpdv al cetateanului(roman dar nu numai), insa la nivel macro putem privi lucrurile putin mai critic. Migratia de masa in general NU E BUNA, adica semnaleaza ceva ingrijorator cand te uiti pe cifre… Ce naiba cauta 4 mil de romani, din 21.5 peste hotare?! Ce fac ei?! Cine sunt ei de fapt?! etc…. Dar in RO cati spanioli/italieni au venit sa munceasca?! F ingrijorator este atunci cand migratia NETA este f pronuntata, ca daca ar fi doar din pricina faptului ca tara A are un anumit tip de industrii dezvoltate, iar B are altul si fac schimb de specialisti nu cred ca e o pb. Putem exemplifica cu Austria si Germania
            de Sud, prima cu un sector financiar f dezvoltat, iar a doua cu un sector hi-tech f dezvoltat. Nu-i bai ca o o parte din austriecii bine formati la Politehnica din Viena pleaca sa lucreze la Muenchen si ca finantisti formati in Bavaria vin la bancile din Viena. Sigur si unii si altii
            isi calculeaza bine locurile la facultati sa nu scoata specialisti in neconcordanta cu piata muncii, insa dc esti un ing f bun, Muenchen e o destinatie de departe superioara Vienei. Valabil invers pt un analist financiar. Si vb de tari separate, ce-i drept fara bariera lingvistica, dar f diferite dpdv politic, Germania cu un rol european major asumat, iar Austria o tara neutra. Si istoria diferentiaza enorm Austria belicoasa si imperialista de Bavaria pacifista. Dar faptul ca au practic acelasi grad de dezvoltare, face ca migratia sa nu fie un fenomen de masa ci ocazionat doar de nevoia de dezvoltare profesionala
            Compromisul la care ma gandesc e ca UE sa devina o confederatie, pt asigurarea unei dezvoltari cat de cat echilibrate intre statele membre asa incat migratia sa fie doar o optiune nu si singura alternativa pt un trai bun.
            Constitutia o avem, este insa doar politica, nevotata de cetateni, faptul de a iesi la pensie poate fi coordonat cu speranta de viata sanatoasa, asa incat UE sa urmareasca indirect uniformizarea varstei de pensionare, prin proiecte de crestere a calitatii vietii in tarile mai sarace. Uite, primim fonduri pt intergrarea romilor si romii sunt in continuare lasati de izbeliste, comunitatile lor se criminalizeaza continuu. Proiecte concrete ar fi de ex ca avand un rom angajat in RO sa nu mai platesti contributii pt salariul lui – deci o discriminare pozitiva..

  5. @motanul Incaltat,
    Sorry. Greu sa te urmaresc – incerc sa simplific raspunsurile:
    1. miliardari – miliardarii americani (destul de multi) au semnat un angajament ca doneaza jumate din avere la caritati (nu la stat!) destul de mult timp in urma. See : http://www.reuters.com/article/2010/08/04/us-wealth-philanthropy-billionaires-idUSTRE6733F520100804 si similare. De ce grecii (sau rominii) bogati nu o fac? Habar n-am si admiratia mea pentru cultura , traditia si bunatatea europenilor nu e la un nivel foarte inalt.
    2 regurile de imigrare in SUA , Australia etc sint destul de clare – a obtine un permis de munca temporar in SUA o companie trebuie sa demonstreze ca a incercat sa angajeze americani , ca plateste strainul la bani egali et…Numarul de permise anual e limitat , permisul e temporar (i.e daca in SUA nu ai aplicat pentru rezidenta – alt process – pleci acasa dupa citiva ani) . Daca Germania vrea un mecanism similar e ok. Protejeaza forta de munca locala ajutind in paralel economia… nu vad care ar fi problema. EU in sine e o colectie de economii cu o piata de desfacere comuna nu prea o poti compara cu SUA
    3. manifestatii in strada in SUA? Nu am auzit de ele – poate doar ca guvernul sa se faca mai mic si sa nu se amestece in viata oamenilor – trimite-mi pointerele la demonstratiile de care vorbesti sa inteleg si eu…

    • Marian,
      nu ai obosit?….inca te mai lupti?……(cu morile de vant:)))))
      Eu am renuntat de mult……shi shti de ce ?….pentru ca am observat ca in majoritatea situatiilor discutzia devenea „un dialog intre surzi”
      Good luck!
      Sa auzim numai de bine!

      • Ba Marian face o treaba f buna 🙂
        Semnaleaza anumite lucruri care nu merg, chiar dc nu suntem neaparat de acord cu solutia 100%(guv federal european) putem sa adaptam multe lucruri. Ideea e ca in cativa ani, 2-5
        lucrurile se vor asezea intr-un fel sau altul in UE, si voi, NAFTA (US , Canada & Mexico) chiar dc NAFTA e exclusiv o uniune economica si nu una civila/cetateneasca cum se vrea (nu neaparat cu succes) UE. Chiar dc v-ati dus pe partea cealalta a oceanului, de fapt chiar la celalalt ocean 🙂 va veni vremea cand UE si NAFTA vor implementa cel putin o uniune economica(poate si civila) intre ele si atunci sa vedeti discutii aprinse 🙂
        Una din pb cu un guv fed UE poate fi coruptia, si asa exista o perceptie a coruptiei institutiilor UE asa anemice cum sunt acum, nici nu vreau sa-mi imaginez ce ar fi atunci…asa mai stam unii cu ochii pe altii si ne mai ferim(ma refer la state si la institutiile UE)..O adevarata inspiratie pt statele UE ar putea sa fie modelul Quebec in interiorul Canadei….btw

        • Nu shtiu ce informatzii ai tu despre Quebec dar (pentru cultura ta) am sa-tzi dau cateva informatzii…la cald:
          1.In provincia Quebec este cea mai mare coruptzie;
          2. In provincia Quebec se ruleaza cea mai mare cantitate de bani „cash” (evaziune fiscala cat cuprinde shi spalare de bani).
          3. In provincia Quebec nivelul de trai shi confortul zilnic, serviciile, sunt de la medie in jos;
          4. In prvincia Quebec ………..ma opresc aici…..cred ca ar fii ultima provincie din Canada unde ash alege sa ma stabilesc:)))

          Probabil ca tu ai dreptate in ceea ce priveshte implementarea „modelului” Quebec in UE, s-ar potrivi de minune mai ales pentrul tarile din est…:))))

          Sa auzim numai de bine!

          • Stiam ca Montreal de ex nu intra nici pe departe in competitia Toronto-Vancouver chiar dc e de marimea lor… Ma gandeam ca vei zice de inapoierea Quebec fatza de restul ceea ce e adevarat. Dar oricum felul in care Canada gestioneaza o autonomie culturala/lingvistica ca a Quebecului dar si a teritoriilor putin populate. ce-i drept, din Nord e de luat ca exemplu pt UE, mai de graba pozitia guv vostru federal decat bucataria interna a Quebecului..

      • Un emigant,
        Nu cred ca ma „lupt”.
        Imi exprim opinii ca o persoana mai mult de dreapta pe un blog de stinga.
        Intr-o democratie ca sa functioneze ai nevoie atit de dreapta cit si de stinga.
        Mi-as dori ca tara in care m-am nascut sa aiba o democratie cit mai autentica.
        PSDul vechi pare un partid destul de compromis ca sa reprezinte stinga – poate o noua infuzie de politicieni / idei v-a restabili stinga in R.(sau un alt partid de stinga..)
        N-o cunosc pe Ana exceptind pozele si postarile de pe blog . De ce comentez pe blogul ei si nu alt blog de stinga ? M-a surpris ca in corul injuraturilor tipice rominesti l-a felicitat pe Boc cind a fost numit prim ministru pe blogul ei. Un politician nu ar trebui sa fie minat de ura – dialogul este esential in politica chiar daca ai idei diferite …
        Daca as vota pentru ea ?
        Nu stiu , stiu prea putin despre ea si ce crede politic …
        Ar fi interensant de vazut daca la alegerile din 2012 va candida pe vreo functie politica din partea PSDului.

      • @Motanul Incaltat,

        Oh I see.
        Sint demonstratii impotriva unor companii private (mai au si altele – sindicatele in Detroit , firmele care faceau curat au avut citiva zeci de manifestanti ani in urma la vechea mea companie – vroiau mai multi bani etc) NU impotriva guvernului. Si Obama a injurat Wall Streetul dar bancile sint etnitati private ..

        Asa am un tip intr-o parcare la vreo cinci strazi de la mine cu un afis mare protestind pare-se impotriva a ceva (n-am avut rabdare sa citesc ce scria pe pancarda :-))

  6. Ovidiu,
    Citez :” Dar oricum felul in care Canada gestioneaza o autonomie culturala/lingvistica ……”
    Nu shtiu la ce te-ai gandit (sau ce rationament ai facut) cand ai postat fraza respectiva, dar sa nu faci greseala sa crezi ca aici a triumfat MUTICULTURALISMUL.
    Da a triumfat dar la nivelul: MULTICULTURALISM=TOLERANTA MUTUALA (uneori ignorantza ).
    Dupa mine acest concept este (shi ramane)doar la nivelul de teorie (dorintza), oriunde in lume, restul sunt doar supozitzii shi manipulare politica.
    Ca shi COMUNISMUL, MULTICULTURALISMUL este doar o teorie care suna frumos dar din pacate nu prea poate sa se aplice cu succes decat in comunitatzi restranse shi nu la nivel MACRO.
    Sa auzim numai de bine!

    • Da, sigur…numai in comunitatile mici de emigranti din diverse zone poate functiona multiculturalismul, cred ca un ex e si Dobrogea din RO… au o limba comuna – romana, asa cum si in Canada/SUA au engleza, iar in Quebec, franceza. Totusi relatia Canada-Quebec ca de la intreg la parte e f interesanta. Quebecul e o comunitate mare si distincta alaturi de o alta comunitate si mai mare, restul Canadei. Daca traiesti in Montreal(ca nativ sau ca emigrant) poate sa nu te intereseze engleza si obiceiurile anglofone absolut deloc.. cand te apropi de granita deja incepi sa percepi strainatatea. Presupun ca e valabil si pt nativul/emigrantul care loc la Toronto/Vancouver/etc.
      Poate sa nu-l intereseze franceza si obiceiurile francofone, iar cand se apropie de Quebec pe autostrada incepe sa simta strainatatea. N-am fost in Canada, dar o simt din mijlocul Europei, unde sunt inghesuite o gramada de micro-tzari: Austria, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Cehia… deja Polonia, Germania, RO par oceane nesfarsite 🙂
      Fragmentarea e evidenta: companiile mari furnizoare de servicii(de care te lovesti fara sa vrei dc sa zicem locuiesti intr-o tarisoara si lucrezi in alta f aproape – telefon, electicitate,banci, delaerii auto…) sunt diferite de la o tara la alta, chiar dc UE ar premite de fapt notiunea de COMPANIE EUROPEANA. Ele sunt aceleasi multinationale dar prefera impartirea pe filiale nationale din motive de mai buna eficienta(ca angajatii sa-si faca treaba in lb nativa – sa nu amerstece in acelasi departament austrieci si sloveni de ex). Evident serviciile transfrontaliere(n-avem frontiere in spatiul Schengen decat pe harta) sunt deficitare.. Cu toate ca articolul e vechi, solutia e departe sa se fi gasit in practica
      http://www.publictechnology.net/content/4758
      Sau ca sa dau un exemplu cu origine americana, Coca Cola are un gust in Slovacia si altul in Austria. Pai cum sa ne intelegem unii cu altii dc unii avem Coca Cola mai buna ca altii chiar dc n-am granita intre noi?!
      Ce-i drept la austrieci costa si de 2 ori mai mult…
      Am zis astea ca sa iti dau dreptate chiar mai mult decat crezi ca ai, pt ca de aici se ved diferentele f bine.
      DAR(unde am vrut sa ajung), Quebecul ar putea sa foloseasca autonomia extinsa pe care o are si sa fie cel putin la medie. E vina lor ca sunt mai putin eficient organizati decat vecinii. Iar un Québécois sau cum se zice, dc stie engleza si se poate adapta la ritmul nord-american standard, se poate simti ca in tara lui si la Vancouver…presupun 🙂
      Asta vrem si noi pt UE: mobilitate deplina a capitalurilor(ex Coca Cola) si a lucratorilor(capsunarilor si a altora)..pt asta tb sa
      eliminam cat mai mult din bariere ca sa cream o cultura/limba comuna tuturor(cum e romana in Dobrogea, engleza in SUA…) chiar dc in casa fiec fam isi va vorbi limba materna. Cat de optimist as fi, nu cred ca actuala generatie de europeni e capabila sa faca pasul asta 🙁

      • Ovidiu,
        Referitor la mobilitatea lucratorilor cred ca in EU sint prea mari discrepante de venit intre tari ca sa poata fi efectiva.
        In SUA un inginer de software normal sa zicem este platit cam $120K in California Silicon Valley si $80K in Texas. Diferenta de plata este explicata prin cheltuielile de trai diferite (pretul caselor , taxele locale etc). In efect sint platiti similar dupa ce scazi cheltuielile asa ca mobilitatea este normala si e bazata pe disponibilitatea slujbelor , prospecte de cariera etc.
        In EU am senzatia ca diferentele dintre lefurile unui inginer in R si Germania sint cu mult mai mari. „Importind” mina de lucru mai ieftina din R in Germania practic ar duce la erodarea clasei mijlocii in Germania in timp si imbogatirea corporatiilor – efect similar cu exportarea de slujbe in China.
        Presupune ca miine EU ar primi China in EU ca membru cu drepturi depline , cu drept de lucru in orice tara etc. Ca putere economica EU ar creste fantastic dar ca nivel de trai pentru tine si ceilalti europeni aparitia a un miliard de noi lucratori dispusi sa culeaga capsuni pentru $50 / luna si ingineri dispusi sa lucreze pentru $100/luna ar avea un impact …cred ca EU ar trebui sa se focuseze in incercarea de a face nivelurile de trai cit mai apropiate intre tarile EU. Ce ar fi ca orice companie din EU sa primeasca scutiri de taxe peste tot (tara de origine si tara de destinatie) daca deschde o fabrica in Grecia sau R ? Tipul acesta de mecanisme la nivel european si statal ar fi de potential ajutor..

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.