Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 30, 2016 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Este nevoie de definitivarea unei legislaţii cuprinzătoare, în acord cu realitățile și cu necesitățile României în domeniul securităţii şi protecţiei infrastructurii critice, inclusiv a infrastructurii critice informaţionale

poza 20160330_100641

Ana Birchall: Este nevoie de definitivarea unei legislaţii cuprinzătoare, în acord cu realitățile și cu necesitățile României în domeniul securităţii şi protecţiei infrastructurii critice, inclusiv a infrastructurii critice informaţionale

COMUNICAT DE PRESĂ

Miercuri, 30 martie a.c., preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, Ana Birchall, a participat la prima ediţie a conferinţei internaţionale “Critical Infrastructure Protection Forum – CIP Forum 2016”, organizată la iniţiativa Idea Factory Think Tank, cu sprijinul Academiei Naţionale de Informaţii “Mihai Viteazul”, sub Înaltul Patronaj al Parlamentului României – Camerei Deputaţilor.

În cadrul dezbaterilor, Ana Birchall a arătat că România şi Europa traversează în prezent unul dintre cele mai dificile momente din istoria recentă în ce priveşte ameninţările şi vulnerabilităţile de securitate, accentuând în acest context importanţa protecţiei infrastructurii critice. “Este cu atât mai mult necesar să dezvoltăm capacităţile proprii de adaptare la noul context european şi regional, atât în ce priveşte capacitatea de reacţie, cât şi în planul conduitei preventive. Strategia naţională pentru protecţia infrastructurilor critice, adoptată în 2011, a contribuit la consolidarea profilului României de stat cu o experienţă bogată, în special în ce priveşte strategiile care vizează securitatea naţională. Însă, noile condiţii generale de securitate reclamă nu doar menţinerea profilului actual, cât mai ales îmbunătăţirea lui prin măsuri specifice”, a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

În continuare, Ana Birchall a menţionat că, la nivelul Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a fost organizată, pe 17 martie a.c., în parteneriat cu Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, dezbaterea publică intitulată „Securitatea cibernetică – de la protecţia individului la securitatea naţională”. “Raportul conţinând concluziile dezbaterii organizate de Comisia pentru afaceri europene privind securitatea cibernetică va fi prezentat Preşedinţiei olandeze a Consiliului Uniunii Europene cu solicitarea de a menţine şi promova securitatea cibernetică drept temă prioritară pe agenda Uniunii Europene. Asemenea nevoii de protecţie a infrastructurilor critice, necesitatea elaborării şi adoptării unei Legi naţionale privind securitatea cibernetică este determinată de faptul că nivelul ameninţării cibernetice este ridicat şi are un trend accentuat ascendent. Prin adoptarea acestei legi, România ar transmite un semnal puternic, demonstrând că este pe deplin conştientă că, pentru o abordare eficientă a provocărilor şi oportunităţilor spaţiului cibernetic, este necesară armonizarea cu demersurile similare ale statelor europene”, a susţinut deputatul Ana Birchall.

“Este nevoie de definitivarea unei legislaţii cuprinzătoare, în acord cu realitățile și cu necesitățile României în domeniul securităţii şi protecţiei infrastructurii critice, inclusiv a infrastructurii critice informaţionale, ţinând cont şi de realităţile regionale şi internaţionale. Protecţia infrastructurilor critice înseamnă, în definitiv, protejarea cetăţenilor şi a instituţiilor, adecvarea instrumentelor în funcţie de amploarea ameninţărilor şi a vulnerabilităţilor din prezent fiind o condiţie sine qua non pentru garantarea siguranţei şi securităţii cetăţenilor. Mai mult, vulnerabilităţile la adresa infrastructurii critice reprezintă în acelaşi timp o expunere la ameninţările derivate din războiul hibrid, o gamă variată de metode și instrumente care pot fi utilizate în condiții de ambiguitate. De aceea, voi susţine şi voi promova iniţiativele şi proiectele legislative ce au drept scop operaţionalizarea prin măsuri specifice a protecţiei infrastructurii critice, inclusiv a infrastructurii critice informaţionale” a arătat în încheierea intervenţiei deputatul PSD Ana Birchall.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.