Pages Menu
Categories Menu

Posted on aug. 19, 2016 in Economic, Politic, Social | 3 comments

Domnul ministru Ghinea prins din nou cu minciuna: ce știu Ministerul Finanțelor Publice și Comisia Europeană, dar refuză să recunoască domnul Ghinea. Oare de ce?

AB-deputat2

Domnul ministru Ghinea prins din nou cu minciuna: ce știu Ministerul Finanțelor Publice și Comisia Europeană, dar refuză să recunoască domnul Ghinea. Oare de ce?

În fapt: 

Încă din data 23 mai 2016, România a pierdut suma de 30.208.379,28 de euro, reprezentând prefinanţarea necheltuită aferentă programului “Schema de Garanții pentru Tineri – NEETS”, în baza aplicării prevederilor art. 22a(3) din Regulamentul (UE) nr.1304/2013, amendat de Regulamentul (UE) nr.779/2015 şi art. 1 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 779/2015 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1304/2013.

Domnul Ghinea refuză să recunoască acest adevăr. Oare de ce?

Pe viitor, dacă se mai doreşte demararea acestui proiect, această sumă trebuie suportată de la bugetul de stat al României.

 

Pe larg:

În baza mandatului primit de către Comisia pentru afaceri europene din partea Biroului Permanent al Camerei Deputaților, conform căruia Comisia pentru afaceri europene analizează și evaluează situația absorbției fondurilor europene, am trimis începand cu luna iunie 2016 adrese către autoritățile responsabile. Astfel, i-am cerut public domnului ministru Ghinea, atât în cadrul audierii la comisia noastră din 27 iunie, cât și ulterior prin scrisorile adresate MFE (adresa nr. 4c-19/718 din 29 iunie şi adresa nr. 4c-19/762 din 12 iulie), să răspundă unui set de întrebări, inclusiv privind riscul pierderii acestei sume de bani de către România.

Domnul ministru Ghinea a sfidat și sfidează activitatea Comisiei pentru afaceri europene, până în acest moment refuzând să răspundă acestor întrebări adresate legal și instituțional.

Concomitent, am adresat întrebari, legal, instituțional, și altor instituții, precum Ministerul Finanțelor Publice (adresa nr. 777 din 15 iulie), Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (adresa nr. 802 din 21 iulie), precum și către Comisia Europeană (adresa nr. 4c-l 9/776 din 15 iulie).

Răspunsul autorităților la întrebarea dacă se pierd sau nu acești bani de către România:

Răspunsul MFP: “Dacă până la 23 mai 2016, un stat membru nu transmite cereri de plată intermediare în care contribuția Uniunii acordată în cadrul YEI (n.m.: Youth Employment Initiative – Inițiativa Locuri de Muncă pentru Tineri)este egală cu cel puțin 50% din valoarea sumei de prefinanțarea inițială suplimentară, respectivul stat membru rambursează Comisiei suma totală a prefinanțării inițiale suplimentare plătite în conformitate cu alineatul (1)” (conform prevederilor art. 1 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 779/2015 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1304/2013).

Această operațiune (n.m.: returnarea de către țara noastră a prefinanțării necheltuite aferente programului) se va efectua după emiterea notei de debit de către serviciile Comisiei Europene.”

Răspunsul Comisiei Europeane: “Conform Art. 22a(3) al Regulamentului nr. 1304/2013, amendat de Regulamentul nr. 2015/779, în cazul în care on stat membru nu trimite cereri de plată care să acopere minim 50% din pre-finanțarea acordată pentru Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor / Garanția pentru tineri, pre-finanțarea primită trebuie returnată integral.

În cazul României, aceste cereri de plată nu au putut fi trimise pentru că procesul de desemnare a autorităților pentru Programul Operațional Capital Uman, finanțat prin Fondul Social European, nu a fost încă finalizat. Ca atare, Comisia Europeană a notificat România cu privire la recuperarea sumei de 30.208.379.28 EUR.

Ca atare, Comisia Europeană a notificat România cu privire la returnarea sumei (răspunsul nr. 3960368 / 27.07.2016): “Indeed, in accordance with Article 22a(3) of Regulation (EU) No 1304/2013, amended by Regulation (EU) No 2015/779, in case a Member State does not submit an interim payment applications in which the Union contribution from the Youth Employment Initiative (YEI) is equal to at least 50% of the additional initial pre-financing amount received pursuant to Article 22a(l), that Member State shall reimburse the total amount of the additional prefinancing received. (…)

Romania can only submit an interim payment application once the process of designation of authorities for the ESF Operational Programme Human Capital has been completed. (…)

As a consequence, once all verifications are done, Commission services intend to issue a financial recovery order of EUR 30.208.379,78.”

 

Câteva concluzii:

1. Domnul ministru Ghinea minte și manipulează opinia publică, ascunzând cu intenție că acești bani sunt pierduți încă din 23 mai 2016 prin efectul aplicării prevederilor regulamentelor UE urmare a nedesemnării de către România a Autorităților de Management.

2. Domnul ministru Ghinea calomniază și sfidează activitatea Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților.

3. Este doar o problemă de timp fiind exclusiv o procedură birocratică internă a Comisiei Europene până când se va emite nota de debit prin care România va returna suma de 30.208.379,28 de euro. Pe viitor, această sumă va fi suportată de la bugetul de stat, punând în continuare presiune pe bugetul României.

4. Faptul că domnul Ghinea nu cunoaşte prevederile regulamentelor europene aplicabile activităţii MFE este deosebit de grav, dar o simplă citire a răspunsurilor autorităţilor competente arată că această sumă de bani a fost pierdută încă din data de 23 mai 2016. Corespondenţa Comisiei pentru afaceri europene a fost purtată începând cu sfârşitul lunii iunie 2016, deci cu mult după ce această sumă a fost pierdută de România.

Mă bazez pe voi să condamnaţi şi să demascaţi manipulările domnului Ghinea!

În drept: prevederile art. 22a(3) din Regulamentul (UE) nr.1304/2013, amendat de Regulamentul (UE) nr.779/2015 şi art. 1 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 779/2015 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1304/2013 şi corespondenţa cu autorităţile competente.

3 Comments

 1. D-l Ghinea a ministru sau e doar ocupantul temporar al scaunului de ministru ? Ehehe, numai cu lozinci nu se conduce un minister.

  • uitati ce spun Ministerul Finantelor si Comisia Europeana: Răspunsul MFP: “Dacă până la 23 mai 2016, un stat membru nu transmite cereri de plată intermediare în care contribuția Uniunii acordată în cadrul YEI (n.m.: Youth Employment Initiative – Inițiativa Locuri de Muncă pentru Tineri)este egală cu cel puțin 50% din valoarea sumei de prefinanțarea inițială suplimentară, respectivul stat membru rambursează Comisiei suma totală a prefinanțării inițiale suplimentare plătite în conformitate cu alineatul (1)” (conform prevederilor art. 1 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 779/2015 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1304/2013).
   “Această operațiune (n.m.: returnarea de către țara noastră a prefinanțării necheltuite aferente programului) se va efectua după emiterea notei de debit de către serviciile Comisiei Europene.”
   Răspunsul Comisiei Europeane: “Conform Art. 22a(3) al Regulamentului nr. 1304/2013, amendat de Regulamentul nr. 2015/779, în cazul în care on stat membru nu trimite cereri de plată care să acopere minim 50% din pre-finanțarea acordată pentru Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor / Garanția pentru tineri, pre-finanțarea primită trebuie returnată integral.
   În cazul României, aceste cereri de plată nu au putut fi trimise pentru că procesul de desemnare a autorităților pentru Programul Operațional Capital Uman, finanțat prin Fondul Social European, nu a fost încă finalizat. Ca atare, Comisia Europeană a notificat România cu privire la recuperarea sumei de 30.208.379.28 EUR.”

   • D-na Birchall, stati putin… Eu ce sa inteleg? Ca daca se schimba ministrul s-ar putea ca lucrurile sa nu mai mearga bine si sa nu absorbim fondurile europene…??? Deci daca ar veni un alt ministru in locul D-lui. Ghinea lucrurile vor merge gaitan? Inseamna ca lucrurile depind de un singur om sau, in fine, de un mai multi, in orice caz de un numar finit de oameni, nu prea mare… Mie explicati-mi de ce nu functioneaza SISTEMUL!! Sigur, e de dorit ca si ministrul de resort sa fie unul competent. Dar… eu am impresia ca nu functioneaza sistemul, daca avem unul…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.