Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 4, 2014 in Politic | 3 comments

Declaratia politica sustinuta astazi in plenul Camerei Deputatilor

 

În declarația politică de astăzi voi vorbi despre Directiva 0541/2013 a Parlamentului European privind contractele de credit pentru proprietățile rezidențiale.

Conform prevederilor acestei Directive, românii care au credite în alte monede decât moneda națională pot solicita convertirea împrumutului în lei sau în orice altă monedă consideră de cuviință, fără să fie nevoiți să dea garanții suplimentare sau să plătească ceva în plus. Cu alte cuvinte, beneficiul pe care unele bănci îl acordau celor care vroiau să-și convertească un credit se transformă într-un drept pentru împrumutat și poate fi o obligație pentru bancă.

Conform statisticilor BNR, la sfârşitul anului trecut, 4,5 milioane de români aveau peste 7,5 milioane de credite la bănci. Numărul românilor cu întârzieri mai mari de 30 de zile la plata ratelor bancare este de peste 900.000. Măsurile de austeritate luate peste noapte de către guvernarea PDL și anunțate de președintele Băsescu şi-au dovedit, rând pe rând, efectele nefaste asupra populaţiei fie că vorbim de bugetari şi pensionari care au suferit tăieri de venituri, fie că vorbim de sufocarea mediului de afacero prin creşterea TVA-ului  de la 19 la 24%.              Mai mult, tăierea peste noapte cu 25% a veniturilor lunare a afectat grav bugetul fiecărei familii care, în multe cazuri nu au mai putut să îşi achite ratele la bancă. Astfel creditele au devenit o problemă socială pentru foarte multe familii din România.  Săptămâna trecută în cadrul Sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei am solicitat sprijin pentru ca Directiva 0541/2013 a Parlamentului European să fie transpusă în legislaţia naţională cât mai repede.

 Directiva 0541/2013 a Parlamentului European stabileşte un set de reguli care normalizează relaţia dintre persoanele împrumutate şi bănci. Practic prin intrarea în vigoare a acestei Directive, băncile vor fi obligate să convertească împrumuturile pe care creditaţii le-au contractat în euro, în credite în moneda naţională a statelor non-euro. La solicitarea clientului,  banca va face o conversie a creditului din euro în orice monedă solicită acesta, fără costuri suplimentare ascunse şi fără nici un fel de garanţie.

Susțin această măsură, necesară pentru ajutorarea numeroaselor familii ale căror rate bancare sunt împovărate de fluctuaţiile cursului de schimb valutar. Toţi românii care la ora aceasta plătesc rate în euro deşi au veniturile în lei vor avea posibilitatea să solicite băncii conversia creditului în moneda naţională, în condiţii corecte și avantajoase. De aceea cred că intrarea în vigoare a acestei directive trebuie să se petreacă în cel mai scurt timp.

Transpunerea Directivei 0541/2013 a PE în legislaţia naţională este necesară. Atât numărul mare de beneficiari cât şi nevoia de sprijin de care familiile tinere au nevoie atunci când se zbat să-şi achiziţioneze o locuinţă sunt argumente concludente care ne arată fără doar şi poate că o propunere legislativă de transpunere a acestei Directive în legislaţia naţională se impune. Tocmai de aceea voi iniţia un proiect de lege pentru introducerea prevederilor Directivei 0541/2013 în legislaţia României. Cu această ocazie vă cer şi dumneavoastră, stimate colege şi stimaţi colegi, sprijinul în acest demers.

Fie că vorbim de ieftinirea creditelor în lei, mai ales pentru programul Prima Casă, fie că vorbim de reducerea comisioanelor interbancare, fie că vorbim de transpunerea Directivei 0541/2013 în legislația națională trebuie să susținem măsuri prin care să îi sprijinim pe români. Guvernul României vine în ajutorul celor peste 900.000 de români care întâmpină dificultăţi în plata lunară a ratelor la bănci. Timp de doi ani, toţi românii care au rate de maxim 1.000 de lei pe lună la bănci vor plăti aceste rate la jumătate. Perioada de graţie va permite multor familii tinere din România să-şi redobândească stabilitatea financiară. Aceste două măsuri complementare pot oferi un real ajutor real atât pentru cei care au contractat credite, cât şi pentru cei care vor să recurgă la soluţii de creditare pentru a-şi începe un parcurs normal în viaţă.

Familia tânără trebuie să fie fundația pe care se sprijină stabilitatea și prosperitatea economică a generațiilor viitoare. Ea trebuie ajutată şi sprijinită, iar transpunerea în legislaţia românească a acestei Directive poate ajuta un tânăr, o familie tânără să-şi achiziţioneze mai uşor o casă sau să îşi plătească ratele. 

Solicit pe această cale sprijin din partea Guvernului pentru inițiativa legislativă pe care o voi depune pentru transpunerea Directivei 0541/2013 în legislația românească.

Avem nevoie de sprijin concret pentru familiile tinere din România. Familia tânără trebuie să fie o prioritate economică şi socială pentru politicile publice din România. Începutul de drum este dificil pentru cei mai mulţi tineri, care trebuiesc sprijiniţi şi ajutaţi Implementarea acestei Directive în legislaţia naţională, împreună cu măsura de reducere cu 50% a ratelor datorate băncilor pentru o perioadă de doi ani, poate fi o gură de oxigen şi o mână de ajutor pentru românii care lună de lună sunt nevoiţi să plătească o rată bancară majorată datorită fluctuaţiilor schimbului de curs valutar.

Fac apel la dumneavoastră să susţineţi transpunerea în legislaţia naţională a acestei Directive pentru ca toţi românii care doresc, să aibă posibilitatea să solicite convertirea creditelor în lei astfel încât  rata lunară bancară să nu mai crească de la o lună la alta datorită fluctuaţiilor schimbului valutar.

3 Comments

  1. BRAVO ANA BIRCHALL!
    Mulţi vorbesc, puţini fac ….ANA BIRCHALL FACE!
    Mulţi promit, puţini nu-şi uită promisiunile …. ANA BIRCHALL NU ŞI-A UITAT PROMISIUNILE ELECTORALE!
    BRAVO ANA BIRCHALL!

  2. Bravo Ana excelent comentariu insa mai trebuie mentionat ca Directiva prevede ca aceasta conversie sa se faca la cursul din data solicitarii conversiei ceea ce in prezent nu ajuta cu nimic.Singura rezolvare este in Parlamentul Romaniei sa se adopte proiectul de lege al stimabilului senator UDMR ce prevede ca reconversia sa se faca la cursul din data acordarii creditului.Bancile nu ar pierde nimic din ceea ce li se cuvine de drept.De exemplu imprumutatii ar plati o dobanda de 7% in lei in loc de 7% in franci ceea ce este rezonabil pt. ambele parti cu atat mai mult cu cat marea majoritate a clientilor au ridicat de la casieria bancii lei si nu franci sau au refinantat credite in oricare alta moneda si nu in franci.Sa nu mai vorbim ca la casele de schimb e loterie sa gasesti franci si chiar si la majoritatea bancilor

  3. Buna,

    Directiva este in avantajul romanilor pana la punctul de conversie,adica la cursul de conversie.
    Ce ma opreste astazi sa fac conversia unui imprumut sa zicem de 30000 EUR in ron,atata vreme cit ipoteca mea este evaluata la 40000 eur,NIMIC,doar banca se poate opune teoretic.
    Dobanda pe lei ar trebui sa fie semnificativ mai mica decit cea in valuta astazi deoarece ea se va aplica la o suma mult mai mare in lei.

    Cel mai simplu este conversia la cursul de la data acordari creditului.

    Cu stima.
    Petre.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.