Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 5, 2013 in Politic | 0 comments

Declaratia politica sustinuta astazi in Camera Deputatilor: Problema fondurilor europene – USL repara dezastrul guvernarilor PDL

Declaraţia mea politică de astăzi se referă la criticile aduse Guvernului USL de președintele Traian Băsescu și PDL în problema fondurilor europene

Absorbția fondurilor europene a reprezentat pentru guvernările anterioare o problemă de-a dreptul spinoasă, pe care nu au știut cum să o gestioneze și să o rezolve.

În momentul venirii la Guvernare, USL a moştenit un dezastru în ce priveşte utilizarea fondurilor europene şi am reuşit în nouă luni să îndreptăm o parte semnificativă din acest dezastru. 

Corupția și incompetența de care s-a dat dovadă în anii de guvernare ai PDL au făcut ca România să se afle în pericol de a-i fi suspendate fondurile europene pe mai multe programe.

În urma auditurilor efectuate de Comisia Europeană în perioada 2009-2011 s-au constatat grave abateri în utilizarea fondurilor europene aferente mai multor Programe. În urma anchetelor efectuate de instituțiile europene, obligaţia noastră a fost și este de a îndrepta ceea ce s-a greşit în 2009-2011, astfel încât România să nu piardă fondurile ce i-au fost alocate în cadrul actualei execuții bugetare a UE.

În timpul mandatului guvernului Ponta 1 au fost adoptate reglementările necesare deblocării foarte rapide POS Mediu și Programului Operațional Regional.

Ca urmare a activității Guvernului României, Comisia Europeană a deblocat Programul Operațional Sectorial Mediu și au fost reluate plățile către beneficiari. Comisia Europeană a apreciat ameliorările aduse de Guvernul USL sistemelor de management și control care au dus la deblocarea plăților. Comisia Europeană consideră că acum sistemul este capabil să depisteze și să prevină în special conflictele de interese, ceea ce a fost o problemă cheie în cazul acestui program.

Atragerea banilor europeni și respectarea legislației europene în materie de fonduri europene este și va rămâne una din temele importante ale programului de guvernare al USL.

România a încheiat anul 2012 cu o rată de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune de 11,47%, adică peste 2,204 miliarde de euro sume rambursate de la Comisia Europeană, potrivit datelor oficiale prezentate de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS). Din această rată, 5,92 puncte procentuale au fost acumulate pe parcursul anului 2012, adică 1,138 miliarde de euro, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din întreaga sumă atrasă în perioada 2007-2011.

Un exemplu concludent este cel de la Ministerul Mediului, unde la preluarea mandatului Comisia Europeană rambursase României pentru POS Mediu suma de 197,17 milioane euro, respectiv rata absorbţiei era de 4,37%. După şapte luni, solicitările de plată către Comisia Europeană au ajuns la un total de 581,14 milioane Euro, respectiv o rată de 12,88%. Putem remarca astfel, triplarea ratei de absorbție, în doar şapte luni.

Încă de la începutul anului 2013 Guvernul a reușit să obțină, ca urmare a rezultatelor pozitive constatate în urma misiunii de audit din perioada 29 ianuarie – 1 februarie 2013, deblocarea POSDRU.

Valoarea sumelor plătite pe POSDRU şi POS CCE (Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice) depăşeşte 440 de milioane de lei, bani care vor ajuta peste 900 de beneficiari de fonduri UE să-şi continue proiectele. Derularea programelor trebuie să înceapă să fie una firească, să asigurăm plata la zi a facturilor eligibile. Rata de absorbţie pe acest program operațional a crescut de la 7,73% la sfârşitul lui decembrie 2012 la aproape 12% în prezent.

Vom continua eforturile de deblocare a fondurilor europene și de mărire a gradului de absorbție a acestora. Ca și în cazul POSDRU, acțiuni similare sunt derulate în cazul celorlalte programe presuspendate: Transporturi, PO Regional și Creșterea Competitivității.

Această deblocare a fondurilor are o importanță fundamentală atât pentru miile de firme care așteaptă rambursările de la Uniunea Europeană, cât și pentru economia noastră în ansamblu, care are o acută nevoie de infuzii de capital.

Fondurile europene sunt foarte  importante atât pentru cele 20 de comune din colegiul Zorleni, pe care le reprezint în Parlament cât și pentru întreg județul Vaslui. Dezvoltarea infrastructurii, crearea de locuri de muncă, instruirea personalului din instituțiile publice, rezolvarea problemelor de mediu din județ sunt obiective care depind substanțial și de atragerea de fonduri europene.

Țin să îi felicit și de la tribuna Parlamentului pe toți primarii din colegiul Zorleni, care au depus proiecte bune pentru accesarea de bani europeni și susțin eforturile lor de a obține deblocarea acelor proiecte care au fost stopate din cauza birocrației, incompetenței și corupției fostei guvernări.

În opinia mea, atâta timp cât corupția și birocrația dispar din procesul de aprobare a unui proiect depus pentru primirea finanțării, atunci absorbția fondurile europene va crește cu mult față de nivelul înregistrat până în ianuarie 2012. S-au scos la iveală în lunile de guvernare USL grave probleme în ceea ce privește proiectele europene, o parte din acestea reușind să le reparăm.

Așa cum noul ministru al Fondurilor Europene spunea zilele acestea, trebuie să existe o simplificare a modului de accesare a fondurilor europene, în așa fel încât absorbția să crească. Pe de o parte, această simplificare poate fi făcută prin reducerea de documente pe etape de verificare, iar pe de altă parte prin reducerea timpului alocat plății facturii odată ce aceasta a fost emisă.

Faptele arată că Guvernul Ponta a reușit să repare greșelile anterioare și îmi exprim încredere că noua conducere a ministerului Fondurilor Europene va lua masurile necesare astfel incat absorbția de fondurilor europene să crească pentru România.

Le cer colegilor deputați aparținând PDL să înceteze cu demagogia în problema fondurilor europene și să renunțe la a mai vorbi cu atâta ușurință despre acest domeniu, un domeniu în care rezultatele guvernării democrat-liberale au fost dintre cele mai rușinoase.

Solicit PDL și președintelui României să fie solidari cu eforturile actualei guvernări de a rezolva problemele pe care tot ei le-au lăsat în sarcina USL. Demagogia reprezentanților fostei guvernări nu poate acoperi ceea ce toată lumea știe – guvernele PDL sunt cele care au tolerat sau chiar încurajat fraudele din programele pe fonduri europene, iar USL face ordine în sistem.

Va multumesc

Ana Birchall

Deputat Colegiul 5 Vaslui

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.