Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 5, 2010 in Politic | 4 comments

De ziua mondiala a Educatiei

imi doresc ca multi politicieni (din toate partidele politice) sa aiba curajul sa recunoasca si sa ceara scuze cadrelor didactice, elevilor, studentilor si parintilor pentru ca, fata nicio exceptie, in fiecare campanie electorala, au promis ca educatia va fi tratata ca o prioritate dar au uitat de aceasta promisiune imediat ce s-au vazut alesi. In 2005 am initiat Pactul National pentru Educatie si m-am batut, cu incapatanare (nefiind scutita de numarate atacuri la adresa mea si a familiei mele tocmai pentru ca am scormonit viesparul spre exemplu prin procesul, castigat, in urma caruia ministerul educatiei a fost obligat sa publice contractele de achizitii publice, fiind un precedent important in transparenta cheltuirii banului public) tocmai pentru ca educatia sa fie scoasa din luptele politice, fiind un domeniu de siguranta nationala.

Astazi, de ziua mondiala a Educatiei lucrurile sunt la fel: elevi si studenti sunt in continuare nemultumiti de conditiile din scoli, de programa scolara invechita, cu subiecte depasite si de multe ori inutile, cu o metoda de predare si aceea invechita; profesorii sunt in continuare umiliti de salarii mizerabile dar carora li se cere performanta fara sa aiba o creta la tabla de exemplu iar parintii sunt tot atat de ingrijorati fata de ce sansa le este oferita copilului lor de o scoala si un sistem de invatamant inghetat in reforma reformei reformelor, preocupat de experimente pe copii initiate de diversi ministrii care au uitat ce au promis in secunda in care s-au cocotat pe scaunul de ministru decat de ce trebuie facut cu adevarat pentru ca si scoala sa contribuie la inlaturarea dictaturii non valorilor care sufoca societatea romaneasca de ani, de mult prea multi ani.

Pactul National pentru Educatie a ramas o poza frumoasa, un exercitiu cinic de imagine folosit de unii politicieni, fara elaborarea unei Strategii pentru Educatie pe baza careia sa fie elaborata, votata si aplicata o lege a educatiei care sa nu mai fie schimbata la fiecare an. Educatia, scoala romaneasca, are nevoie de stabilitate si predictibilitate. Numai asa se pot forma competente si modele care sa dea speranta impunerii unui sistem meritocratic si in Romania. Daca vrem sa avem un sistem meritocratic in Romania unde sa conteze ce ai in cap nu ce pila are mama sau tata, sau cine a dat un telefon pentru tine!

4 Comments

  1. @ Monica Marinescu

    Ideile unui politician se trag din doctrina partidului.

    • Apropo de doctrine, alianta PSD-PNL poate naste o politica cu adevarat progresista pe ambele dimensiuni ale spectrului politic:
      – cea economica: daca prevaleaza ideologia social-democrata a PSD(indiferent ca e vb de socialismul lui Iliescu sau de capitalismul cu fatza umana al Anei)
      – cea a libertatilor civile: PNL, inca de la prima infiintare sau cea de dupa Revolutie a fost un partid ce a promovat doctrina national-liberala(nu liberalismul in sens), adica libertatea bisnisurilor, dar nu neaparat si drepturile omului; mai nou, chiar presedintele Crin s-a pronuntat pt libertarianism(adica si libertati civile sporite si ale agentilor economici), fiind influentat de Patriciu; deci sper ca in colaborarea cu PSD sa prevaleze ideologia libertariana pe dimensiunea lib civile.
      Sigur, se poate intampla si invers, ceea ce pt mine ar fi trist, iar pt altii imbucurator 🙂
      Daca va intrebati ce inseamna libertati civile sporite, mentionez:
      – integrarea pe deplin a drepturilor omului in sistemul de legi nationale
      – integrarea drepturilor minoritatilor culturale, sexuale si politice in legile nationale
      – desfiintarea cartilor de identitate la nivel european
      – dreptul la autonomie garantat pt comunitatile locare, deptul la colaborare transfrontaliera intre comunitati, indiferent de pozitia guvernului central
      – abolirea conceptelor de rasa, origine, religie, orientare politica, orientare sexuala ale cetateanului in raport cu statele – sunt lucruri personale care nu intereseaza pe nimeni
      – si probabil in primul rand, subordonarea fortelor armate, de politiei si a agentiilor de informatii parlamentelor si consiliilor locale in functie de misiunile pe care tb sa le indeplineasca.
      Daca PNL va promova aceste libertati, chiar si impereuna cu viziunea economica a lui Patriciu, va fi o sansa imensa pt RO. Daca isi schimba numele de national-liberal in libertarian/liberal ar fi si mai bine(pt mine, pt altii ar fi mai bine sa nu se intample nimic din toate astea).

    • PS Imi cer scuze prietenilor nostri necuvantatori. Drepturile animalelor au o imp cel putin egala cu ale oamenilor.
      Salutari lui Charlie, Ana! Ma intreb daca animalelor monogame nu ar tb sa li se acorde dreptul la casatorie!?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.