Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 15, 2010 in Politic | 12 comments

Congres PSD

imi permit sa fac un mic sondaj de opinie si sa va intreb care sunt principalele 10 masuri economico-sociale care ar trebui sa fie adoptate maine la Congres? Multumesc si sper sa ne vedem maine acolo…..daca reusesc sa scap de gripa asta care nu ma lasa in pace de o saptamana!

12 Comments

  1. In primul sanatate, sper sa te refaci!
    Ar tb sa pot face sugestii f pertinente ca absolvent de Cibernetica-Statistica la ASE. Din pacate nici macar nu-mi recunosc profii daca ii intalnesc, asa cum nici acum, dupa ce am gasit o analiza econometrica a profesorului Eugen Pecican privind masurile ce tb luate dpdv econometric, nu-mi dau seama dc l-am avut profesor sau nu. E f interesant art de 6 pagini, merita aruncata o privire, subliniaza fidel realitatea economica din RO/Buc din ultimul deceniu.
    O masura care ar tb luata dpdv social este educatia economica. Mie de ce mi s-au parut cursurile la ASE plicticoase si deloc atractive?! Domeniul Ciberneticii si al stiintelor conexe sunt ff interesante da la nivel academic se fac in scarba. Absolventii trebuiau sa aibe oportunitati de lucru pt Guvern, iar noi ne-am orientat toti spre IT si/sau am plecat aiurea, cand tzara chiar avea nevoie de noi.
    Deci ca masura din partea mea pe termen mediu si lung e educatia economica si aplicarea stiintei in administratie. Iar ca masuri economice ce scrie prin articol, pornind de la cauze (large expanding of credit (however, such
    a phenomenon was slowing down in Romania due to NBR measures), a significant increase
    in profit rate especially on the real market, a macroeconomic government policy aiming to
    maintain optimistic expectations
    ) si terminand cu formulele ciudate de la final 🙂
    Spicuind, vad ca productia e proportionala cu investitiile din perioada anterioara (t-1), cu cererea din per anterioara si cu exporturile curente.
    Venitul se leaga de productie, pol fiscala si datoria externa(toate curente).
    Investitiile, de dob si pol de chelt publice.
    Nr de angajati, de prod si pol de chlet pub.
    Cererea, de inflatie, nr de angajati si de pol fiscale si monetare.
    Inflatia, de masa monetara, cursul de schimb, pretul resurselor si salarii.
    Dob, de dob de ref a BNR, de prod in per anterioara(t-1), pol monetare
    Iar rata de schimb, de inflatia din per anterioara si de investitiile curente directe.
    Deci parametrii astia se influenteaza unii pe altii, trebuiesc armonizati.
    Poate ar fi bine sa va puneti bazele unei organizari pe echipe in fct de pregatirea voastra in partid, pe interese personale (unii sunteti investiori, altii aveti banci… doar e lume bogata in psd 🙂 ) si fiecare sa-si urmareasca parametrul favorit. Si apoi sa negociati.
    Succes!

  2. Nu mai am nici o idee. Nu de zece, nici măcar de una… Cred că a trecut timpul soluţiilor.

  3. Aducerea in prima linie a PSD-istilor , bine pregatiti profesional , adevarati practicanti (Ana Birchal de exemplu) de echipa actuala de conducere PSD , iar restul vine de la sine.Daca veti merge tot cu vechile figuri, protejate de umbra tatucului nu ati facut nimic.
    Meritocratia sa fie legea nr 1 in congresul PSD, daca se joaca iar cu ”Manta” e rau !

    • Pedro
      sper ca s-a inteles ceea ce sustii si tu. Timpul va demonstra adevarul.

  4. In primul rand va doresc multa sanatate! La mine gripa a trecut, si eu am fost racit zilele astea… Stiu ca e destul de neplacut…
    In privinta principalelor masuri economico-sociale, cred ca ar trebui tratate cu toata seriozitatea acele masuri care sa conduca la crestere economica durabila si pe termen lung (o crestere economica cat mai mare), data fiind si situatia economica precara a tarii noastre. Dar aceste masuri sa nu fie numai pe hartie. Ci, aplicate in practica, sa si coduca la rezultate pozitive pentru tara. Trebuie sa remarc o slabiciune a PSD: nu a definitivat Programul sau politic –
    http://nastase.wordpress.com/2010/10/05/optiunea-zero-deficite/
    Poate ca a fost definitivat pana acum. Ramane de vazut la Congres. Dar si o slabiciune care priveste unitatea Opozitiei PSD si PNL – tot felul de animozitati, cel putin la nivel declarativ.
    Pe de alta parte nu ar strica sa dezbateti si chestiunea meritocratiei (tema atat de draga Dvs.). Legat de acest subiect ar trebui spus ca, inainte de a-l propune societatii, meritocratia ar trebui sa functioneze, intai si intai, in PSD… Ceea ce as dori sa aflu este in ce masura functioneaza aceasta in partidul Dvs.

  5. erata: „Ci, aplicate in practica sa, si conduca…” (nu „coduca”). Scuzati, va rog, eroarea de dactilografiere

  6. De asemenea as dori sa vad o strategie sau, cum sa-i zic, programe clare, coerente pentru ajutorarea celor care sunt foarte saraci, celor de la marginea societatii, celor care sunt victimele unor grave excluderi sociale, celor amarati si foarte amarati… Astfel de lucruri, din pacate, se intampla la noi in tara. PSD, ca partid social-democrat, are, cred, datoria sa faca ceva bun pentru acesti oameni, sa-i ajute cumva, sa aiba programe pentru (re)integrarea acestor oameni atat de amarati, in societate. Cred ca cel mai important lucru ce ar trebui dezbatut la Congres este cum se poate eradica saracia de la noi din tara. O saracie care se intinde cat mai mult, pe zi ce trece, ca pecinginea. Este ceva cumplit! Un lucru care ar putea sa afecteze cat se poate de negativ Romania in viitor (mai rau decat acum!!). Este o problema care afecteaza profund tara noastra, inclusiv demografic. Aici cred ca trebuie lucrat si gasite solutii: cum eradicam saracia? O problema centrala, foarte complexa. Avem salariile cele mai mici din UE, lucru valabil pentru cei multi, unii spun ca pana si in Bulgaria e mai bine, avem o populatie indatorata la banci cu sume mari de bani – fenomen de masa. D-na Birchall… nu se mai poate asa! Asta daca nu vrem sa devenim o tara subdezvoltata in adevaratul sens al cuvantului. Cum se poate rezolva o astfel de problema? Nu vreau sa cad intr-un patetism desuet, dar, din pacate, asta e situatia si trebuie gasite solutii. Ganditi-va ca toate agentiile de rating spun ca Romania are un climat economic si politic instabil. Dobanzile practicate de banci sunt mult mai mari decat in Apusul dezvoltat. Riscul de tara este ridicat. Pe scurt: cand se va termina cu o asemenea realitate lugubra? Uitati-va aici:
    http://nastase.wordpress.com/2010/10/01/impozitarea-bancilor/
    Citez:”Ø Aproximativ 160.000 de români au credite ipotecare, cu o valoare medie de 32.000 de euro, iar durata medie este de 25 de ani; de asemenea există aproximativ 4,8 milioane de credite de consum;

    Ø Valoarea totală a creditelor acordate populaţiei este de 25 mld euro, iar creditul mediu este de aproximativ 5.000 de euro.”
    Fenomen de masa! Eu stau si ma intreb: nu ar fi oare, mai bine, ca salariile la noi sa fie mari, deci ca omul sa aiba un salariu bun, platit la timp, astfel incat sa nu mai fie nevoit sa faca credite mari la banci? Pentru ca banii tot de la banci ies si tot la banci intra pana la urma. Pana la urma ce se urmareste? Si de catre cine? Sa devenim datori vanduti pe generatii intregi? Si stat, si firme, si populatie? Scuzati-ma, nu pot sa nu imi pun astfel de intrebari.
    Deci cred ca ar trebui discutate aceste probleme foarte serios la Congres pentru ca oferta PSD sa fie una viabila, solida, care sa inspire incredere poporului.

    • Motanul Incaltat
      ai dreptate in multe idei pe care le postezi. Sper ca actuala conducere a partidului a invatat din greselile trecutului. Pana in acest moment nu am motive sa cred ca nu este asa.

  7. Chiar credeti ca se va discuta lucruri serioase cu efecte bune, pe timp mediu si lung pentru Romania? nicidecum , are loc o rearanjare a taberelor , a grupurilor de interese , a impartirii cozonacului, in cazul ca PSD va intra la guvernare( sa nu uitam ,sta pe dreapta de ceva timp)si inca ceva , sper sa nu o mai vad pe Andronescu Caterina , in functia de ministru al educatiei!
    Oamenii sunt cu ochii pe voi(PSD) ca o alternativa la guvernare , dar din pacate nu ne aratati nimic nou sub soare ! Pacat ….

  8. Interesant „micul” sondaj pe care l-ai incercat pe internet! (Teoretic vorbind)!
    Dar eu am o singura shi cred relevanta intrebare :
    Dar pe catzi crezi tu ca mai intereseaza acest sondaj ACUM(fie ei membrii de partid sau nu) ?
    Sa ma justific ? cel mai simplu lucru de facut:
    In Romanica aproape toata lumea care lucreaza la STAT se ocupa cu furaciuni de la cele mai mici pana la cele mai mari , justitzia de cele mai multe ori ia hotariri contradictorii sau la comanda politica, toata lumea manipuleaza pe toata lumea.
    I Romanica INSTITUTIILE statului sunt in disolutie iar totul a devenit o jungla adica politzishtii blameaza preshedintele tarii cu apelative greu de imaginat pentru o tara civilizata a secolului 21, sindicatele ies la o lupta aiurea, mai mult politizata……..ce mai Romania se manifesta ca o tara exact cum a calificat-o nu de mult chiar PRESHEDINTELE.
    In Romanica trebuie sa se intample ceva „apocaliptic” sau „catastrofic” ca sa se schimbe MENTALITATEA tuturor, shi a celor care conduc shi a celor condushi.
    Dupa toatea astea pe care le-am expus mai sus mai am o intrebare de final:
    Cand credetzi ca Romania va fi capabila sa foloseasca usha din fata in UE?
    Sa auzim numai de bine!

  9. @Emigrant din Canada ai dreptate in ceea ce spui despre romania.
    uiti insa un lucru: politicienii, an marea lor majoritate, sunt niste marionete [sau papusari cum zice Ana]. depind de banii sponsorilor [si ma refer la MARII sponsori – banci, coropratii,] de ce cred asta?
    daca stai sa vezi sumele astronomice cheltuite in campanii ai sa remarci ca nu avem nici un politician atat de bogat cara sa bage atat de multi bani inr-o campanie. si atunci apar finantatori;
    care mai tarziu vor face lobby pe langa el sa voteze intr-un mod sau altul;
    posibilitatea ca executivul sa initieze ordonante de urgenta faciliteaza si mai mult acest lucru: practic o lege e pusa in practica extrem de simplu. nu trebuie sa fie votat de cateva sute de parlamentari ci doar de membrii guvernului,

    un exemulu: ordonanta 50 [http://www.dreptonline.ro/legislatie/oug_50_2010_contractele_de_credit_pentru_consumatori.php]
    trebuia sa faca ce screi in ea…
    ei bine, o sa fie modifcata. bancile au facut lobby

    cred ca guvernele lumii au facut o gresala imensa cand au sustinut financiar bancile sa nu intre in faliment…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.