Pages Menu
Categories Menu

Posted on iul. 1, 2010 in Politic, Social | 5 comments

Cine plateste/ar trebui sa plateasca pentru lunile de stagnare?

Dupa ce Curtea Constitutionala a constatat ca reducerea pensiilor este ilegala si a trimis legile in Parlament, Guvernul Boc a venit cu o alta masura: marirea TVA la 24%.

De data aceasta cresterea TVA loveste toate categoriile sociale fie ca vorbim de salariatii din sectorul de stat sau privat, fie ca vorbim de pensionari sau mediul de afaceri. Nu este niciun secret ca reducerea consumului  va fi un prim efect al acestei masuri.

Am avut aproape doua luni de circ, luni in care Romania nu doar a stagnat ci a mers precum racul.  Desi avea cunostinte de drept constitutional, stiind astfel ca este posibil ca aceste legi sa fie respinse,  primul ministru a persistat in eroarea sa, voita sau nu.

Poate ca Boc a actionat in mod constient in ultimile luni (interesante sunt si la unele declaratii publice ale unor deputati PDL cre sugerau ca „Boc pregateste o surpriza placuta cu pensiile” ) urmarind un scop meschin: pastrarea sau atragerea electoratului liberal de dreapta. Parca si aud spunand ceva de genul: „Noi am vrut sa ferim mediul de afaceri sa il sprijinim dar nu am reusit”.

In aceste doua luni nu am auzi nici un reprezentant al executivului spunand: „am resuit sa atragem 1000 euro (o suma ipotetica) din fondurile structurale europene si avem in derurale X proiecte de inca 1000„.

Da. Bani sunt. Sunt in fondurile UE! Nu atat de multi dar suficienti pentru a demara cateva proiecte serioase care sa relanseze mediul economic. Romania plateste sume consistente la fondurile UE insa nu reusteste sa atraga decat un procent nesemnificativ din aceste suma fara ca banii intrati in economia romaneasca sa influenteze in sens pozitiv aceasta economie.

Guvernul a anuntat taierea pensiilor si a salariilor, apoi ca va creste TVA dar nu a anuntat nici o clipa ce va face cu banii intrati la buget, ca sa nu mai vorbesc de banii care vor veni de la FMI. Unde vor fi ei directionati? Spre ce domenii (mai mult sau mai putin cheie)? Nu cumva spre alte contracte si servicii (cheltuieli bugetare importante de a caror reducere guvernantii nu au vorbit)?

De 20 de ani Romania este condusa de politicieni care nu isi respecta juramantul depus, care actioneaza in propriul interes (personal sau de partid-gasca) si nu pentru interesul general. Stiu, o sa sariti ca s-a mai spus acest lucru!

Intrebarile mele raman: Cand vom avea oare parte de promovarea in pozitii de conducere a profesionistilor si expertilor (care exista in toate partidele dar care sunt inlaturati de politruci avansati numai si numai pe criterii politice)? Cand vom avea oare parte de adevarati oameni de stat si nu de papusari care incearca, inclusiv in aceste momente,  sa profite  de tragedia unui popor  doar pentru a atrage voturi (valabil pentru toate partidele!)? Avem curajul sa recunoastem ca modelul economico-financiar- social aplicat pana acum este falimentar si se impune urgent modificarea ADN-ului acestui model? Cine plateste pentru aceste doua luni de stagnare?

5 Comments

  1. Eu m-as gindi ,cine ar trebui sa plateasa pentru anii care vor veni , pentru generatiile care, se vor chinuii sa plateasca nenorocirile celor 20 de ani de capitalism salbatic deghizat in toate culorile ?
    Intrebare :Oare in cartile de istorie viitoare , se va scrie de aceasta urita perioada ? Ma tem ca nu …

  2. Suntem in sec XXI. Nimeni nu s-a gandit la o solutie software care sa modeleze economia Romaniei?! Un computer system poate implementa orice model, va demonstra daca e falimentar prin simulare, il va imbunatati permanent(prin participarea specialistilor pe domenii) si iarasi va simula orice fel de masuri guvernamentale pana cand vom obitine o situatie finala dorita asa incat vom stii ce masuri sa adoptam. Modelul poate avea implementate ca restrictii legile fiscale si regulile constitutionale privitoare la fiscalitate/pensii/proprietate.
    Daca situatie devine fara scapare asta mi se pare singura solutie. Nu e floare la ureche un astfel de sistem, ca sa fiu inteles, are nevoie prob de un supercomputer pt rulare si de multe om-ore de proiectare. Dar merita sa fie implementat.
    Atunci, Ana, am avea incorporat intru-un computer inteligenta multor profesionisti si experti. Poate ne folosim relatiile de pe la universitati din Europa, SUA pt inceperea unei astfel de aplicatii. Pareri?

  3. 1. Banii primiti de la FMI se duc sa acopere cei 15% din pensii care nu s-au mai redus – desi cresterea TVA-ului s-a justificat la fel.
    2. acum 2 ani s-a hotarat marirea salariilor cu 50% la anumite categorii de bugetari. S-a dat lege. Nu s-a aplicat. S-a castigat dreptul in instanta – nu s-au dat banii. In nov-dec 2009 s-a declarat INGHETAREA salariilor – atunci de ce s-au redus cu 25% ?! De ce se aplica doar unele legi si nu toate?!
    3. Fondurile europene sunt praf in ochi. Nu sunt de niciun ajutor din mai multe motive – se adreseaza anumitor categorii de firme, ONG etc, si alea cu ceva vechime in activitate, mai putin persoanelor fizice intreprinzatoare sau micilor afaceri, care sunt adevaratele exploatatoare ale resurselor locale; se aplica la modul „plateste tu ca ti-oi da eu banii dupa aceea”, ceea ce mi se pare o aberatie, pentru ca in situatia noastra trebuie stimulati oamenii cu idei, dar care nu dispun de bani; se ineaca in mormane de hartii si in birocratie si in mita si as putea continua.
    4. Oamenii de valoare s-au dat deoparte, scarbiti de compromisurile care li se cer si de santajurile la care sunt supusi. Toata clasa politica este compromisa, mai ales cei care au peste 40-45 de ani.
    5. Clasa politica actuala nu mai are nico legatura cu lumea „de rand”, actiunile lor, de aici, „de jos”, par grotesti, idioate si fara nicio legatura cu realitatea. Se refuza constant orice dialog si se sfideaza pur si simplu vointa cetateanului.
    6. Vreti bani? Poate ca altii stiu sa dea raspunsul la aceasta problema, dar nu sunt bagati in seama. Si nu vad de ce – la urma-urmelor singurul lucru care imi lipseste fata de ministreasa Udrea e averea sotului, dar este lucrul care face diferenta in ziua de azi si nu se compenseaza prin faptul ca am cateva milioane de conexiuni neuronale in plus. Bani pentru pensii nu sunt, dar se dau bani Bisericii pentru niste constructii grotesti. Bancile isi fac de cap, Biserica isi face de cap, afaceristii isi fac de cap. Faceti niste legi „normale”, care sa ajute omul de rand sa-si faca o afacere, sa se intretina si SA PRODUCA ceva, nu doar sa mute o bluza de pe o taraba pe alta dublandu-i pretul. Reevaluati pensiile sociale. Reduceti personalul bugetar dar nu de-a valma, ci responsabil (un sef dat afara inseamna economisirea salariului pentru alti 5 subalterni – THINK!! ). Inlocuiti in Administratie fiecare 3 oameni din 5 cu un computer, conectati-le in retea si veti tripla eficacitatea muncii in domeniu. Si as putea continua cu zeci de idei.
    7. Uitati-va in jurul vostru si sustineti oamenii de valoare, oamenii care au ceva inteligent de spus si care sunt dispusi sa faca ceva, nu-i mai calcati si impingeti deoparte in goana dupa putere si bani.
    8. Cine va plati? Noi si copiii nostri vor plati averile miilor de nesimtiti analfabeti care s-au imbogatit peste noapte si care nu vor mai inapoia niciun cent.
    Colaborati cu omul „de rand”, nu-l mai dispretuiti. Daca e musai sa instalati o nulitate in functie, macar aveti decenta sa-i alegeti si 3 subalterni capabili, care sa-i poata acoperi nerozia.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Creşterea TVA, eroare politică susţinută şi de PDL, a întârziat ieşirea din recesiune « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro - [...] la această lecție elementară de economie sau este doar un exercițiu ieftin, de imagine?Într-un articol scris in 10 iulie…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.