Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 4, 2016 in Politic | 0 comments

CCR a decis – alegeri locale într-un singur tur de scrutin

ccr

Am luat act de decizia Curţii Constituţionale prin care este respinsă sesizarea privind unele prevederi din Legea alegerilor locale, printre care și cele referitoare la organizarea alegerilor într-un singur tur de scrutin.
Avem o lege electorală în vigoare, prin votul tuturor partidelor politice (deci inclusiv al PNL), al reprezentanţilor minorităilor naţionale şi al independenţilor. Decizia de astăzi a CCR este o dovadă de normalitate şi de respectare inclusiv a recomandărilor Comisiei de la Veneţia de a nu modifica regulile în timpul jocului.
Sper ca şi liderii PNL să dea dovadă de consecvenţă şi să înţeleagă că deciziile CCR se respectă, nu se comentează.
Cred că în primul rând trebuie să avem coerenţă şi predictibilitate în ceea ce înseamnă sistemul electoral din România. Nu există argumente definitive cum că un sistem sau altul ar fi mai corect. Fiecare sistem de organizare a alegerilor are avantajele şi dezavantajele sale, dovadă că în România au fost organizate alegeri şi într-un singur tur şi în două, iar în statele democratice funcţionează cu succes atât alegerile într-un singur tur de scrutin, cât şi în două tururi. Obiectivul pe care trebuie să-l urmarim este acela de a fi avantajată democraţia, prin organizarea unor alegeri corecte, transparente astfel încât fiecare român să poată să voteze aşa cum doreşte.
Noi, cei de la PSD, am spus de fiecare dată că nu ne opunem alegerilor în două tururi, dar considerăm că ar fi un precedent periculos să schimbăm legea electorală cu aşa puţin timp înainte de alegeri. Acum, când şi acest ultim aspect în privinţa desfăşurării alegerilor locale a fost clarificat, îmi doresc să avem o campanie electorală în care să dezbatem idei, proiecte şi politici publice în interesul românilor, în acord cu agenda reală a cetăţenilor, fără demagogie, fără populism sau atacuri la persoană.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.