Pages Menu
Categories Menu

Posted on dec. 4, 2011 in Politic | 4 comments

Cand legea e tocmeala!

Mă șochează tupeul și capacitatea guvernului actual de a modifica procesul democratic, folosindu-se și abuzând de insitutiile statului, după ce coaliția a ajuns la un acord politic pe tema alegerilor de anul viitor. Cu alte cuvinte, un partid politic hotărăște, fără o serioasă dezbatere publică , inclusiv cu consultarea celorlalte forțe politice și a societății civile, iar un minister al statului execută, cu salut! Acestea sunt deprinderi nedemocratice și trădează o dorință vădită de a politiza și mai mult procesul democratic.

Dezbaterile cu privire la schimbarea sistemului de vot abundă. Au apărut deja păreri informate,  inclusiv pe bloguri, cu privire la proiectul de lege al Ministerului Afacerilor Interne pentru comasarea alegerilor.

Ultima variantă propusă de coaliția aflată la putere clamează tăierea numărului de parlamentari (în realitate cu aproximativ 80 de locuri nesocotind astfel rezultatul referendumului de care au știut să se folosească, ca să nu spun abuzeze, la ultimile alegeri!) și comasarea alegerilor și a candidaților; să scape mai repede de durerea aceasta cu oamenii care vin și votează liber, exercitându-și principalul drept democratic!

Varianta USL este net superioară și, cred eu, ascultă de voința populară exprimată la ultimul referendum, mai exact de reducerea numărului total de parlamentari la 300, oprirea migrației politice și modificarea sistemului de vot. Sunt mici speranțe de lumina în bezna nedemocratică cu care guvernul Boc ne înconjoară.

Consider că reforma sistemului de vot este critică pentru democrația românească. Personal cred că, având în vedere tentațiile, o asemenea reformă nu se face în an electoral ci, așezat, cu discuții și dezbateri serioase cu toate vocile societății, la începutul unui ciclu electoral. Nu pot să nu mă întreb de ce această temă, dezbătută cu atâta patos și virulentă și în 2008 și în 2009 își găsește o posibilă soluție la sfârșit de 2011, început de 2012!? Sigur, pot să spus și eu tradiționalul mai bine mai târziu decât niciodată!

Argumentul reducerii costurilor poate fi luat în considerare într-un an de greutăți economice, (deși matematica arată că nu se economisește cine știe ce…..mai mult s-ar economisi, de exemplu, dacă s-ar stopa dezmățul pe bani publici cu diverse licitații absolut inutile și fără nicio noimă) pentru comasarea alegerilor. Dar guvernarea actuală nu are voie să se folosească de dorința, importantă a românilor, de reformare a sistemului electoral pentru a trece prin Parlament legi proaste, vădit anticonstituționale sau, pur și simplu, legi care pot da naștere la grave abuzuri (și aici dau exemplu și legea votului prin corespondență).

De față cu noi, guvernul Boc varuieste repede peste niște crăpături din fundația unei case și apoi cere polițistului local să ne-o vândă, în speranța că o să pară mai credibil. Ceea ce nu pricepe domnul Boc este că noi deja trăim în acea casă și dânsul este cel invitat!

4 Comments

  1. Putine sunt in romania legile drepte…si acelea nu sunt respectate.Daca ar fi cine s-ar mai imbogati peste noapte?

  2. Ana,
    E ciudata chestia in programul USL cu interzicerea „migratiei politice”.
    In votul unional cind votez un deputat pe merite – fiind dreapta/centru as fi inclinat sa votez pentru un candidat inteligent stinga/centru gen Ana. Daca USLul o in rau la vale spre stinga (nationalizari , taxe mari etc) SI Ana decide sa devina independenta sau sa treaca la alt partid mi s-ar parea normal. La urmatorul ciclu electoral va fi evaluata de cei care au trimis-o acolo. Restringerea dreptului de a parasi un partid daca partidul isi schimba linia/liderii mi se pare antidemocratic ….
    Probabli ca USLul considera ca cei care voteaza sint in general redusi mintali …(o sa vedem asta cind membrii UNPRului vor veni pentru alegere – daca sint realesii inseamna ca au urmat mandatul celor care i-au trimis cind au parasit PSDul sau PNLul – acum +PC?!) sau ca politicienii sint corupti si se lasa cumparati cu bani (again un vot negativ la adresa alegatorilor care i-au trimis acolo..)
    W
    Eu personal as lasa balta migratia politica si m-as ocupa de treburi serioase…(inteleg furia balcanica totusi politica se face cu calm)

Trackbacks/Pingbacks

  1. Datorii si constitutie | Ana Birchall - [...] și care, nu-i așa, și-ar dori să o mai păstreze, cu toate mârșăviile necesare! La ce idei crețe a…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.