Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 9, 2012 in Economic, Featured, Politic | 0 comments

Cand combaterea evaziunii fiscale se impiedica de … Fisc

La inceputul saptamanii, primul-ministru Ungureanu atragea atentia la postul public de televiziune ca este nemultumit de activitatea institutiilor implicate in combaterea evaziunii fiscale: „Nu pot să fiu mulţumit în momentul în care văd că o acţiune sancţionatorie a organelor fiscale – Gardă Financiară, Administraţie, Vamă – atinge neapărat mica taxare. Nu mă mulţumeşte în niciun fel să văd o armată de inspectori fiscali care răvăşesc florile într-o piaţă. Nu aceasta este problema mea neapărat. Mă interesează averile care scapă taxării, mă interesează tonele de legume şi de fructe care intră în fiecare zi în România”.

Pana aici, nimic nefiresc veti spune,  mai ales ca, in conditiile in care statistica a anuntat marti ca PIB-ul real din 2011 a fost mai mare cu 31 miliarde de lei decât estimarea pe care a fost construit bugetul  din 2012,  rezulta ca veniturile colectate la buget au fost mai mici cu 1,8 procente. Altfel spus, ineficienta institutiilor cu atributii in acest domeniu si in primul rand a Fiscului a facut sa se iroseasca 10 miliarde de lei (aproximativ 2,3 miliarde euro), inloc ca acesti bani sa fie utilizati pentru a renova scoli si spitale sau pentru a majora pensiile si salariile in mod real: adica nu aplicand un calcul aritmetic si acoperind doar procentele necesare pentru a ajunge la nivelul de dinainte de taierile din 2010 (asa cum a dat ordin Traian Basescu de la Tribuna Parlamentului), ci compensand si deteriorarea puterii de comparare ca urmare a inflatiei din acesti  ultimi doi ani.

Nu vorbim asadar de o suma modica, a carei lipsa la veniturile de la buget ar fi putut fi cu usurinta acoperita,  ci de o gaura substantiala la buget, pentru care, in orice stat care isi administreaza in mod judicios fondurile publice, seful Fiscului ar fi trebuit demis neintarziat. Domnul Blejnar insa, in ciuda faptului ca Mihai Razvan Ungureanu i-a criticat activitatea in mod public, ramane bine mersi acolo unde l-a pus PDL. Asa ca in materie de combatere a evaziunii fiscale, ramanem pentru moment doar la nivelul vorbelor. Ca de fapte nici nu poate fi vorba cu un prim-ministru care nu are autoritate asupra coalitiei.

 

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. A 57-a zi pentru România | Teologie pentru azi - [...] Ana Birchall: „statistica a anuntat marti ca PIB-ul real din 2011 a fost mai mare cu 31 miliarde de…
  2. Posibilitatea intrarii in recesiune… « Motanul Incaltat - [...] Si atunci cum s-a imbunatatit starea economiei…? Like this:LikeBe the first to like this post. [...]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.