Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 29, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: Susținem o voce unitară a UE în viitoarele negocieri privind procesul Brexit, pe baza principiilor europene agreate de toate statele membre

La ședința comună a Comisiei pentru politică externă și a Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României

Mulțumesc membrilor Comisiei pentru politică externă și Comisiei pentru afaceri europene din Senat pentru o discuție aplicată și constructivă! Contez în continuare pe sprijinul lor!

Ana Birchall: Susținem o voce unitară a UE în viitoarele negocieri privind procesul Brexit, pe baza principiilor europene agreate de toate statele membre

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a participat, miercuri, 29 martie 2017, la ședința comună a Comisiei pentru politică externă și a Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României.

În cadrul ședinței, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a transmis membrilor comisiilor o informare asupra notificării de către Marea Britanie a deciziei de retragere din Uniunea Europeană, conform art. 50 TUE.

Referitor la notificarea privind ieșirea Marii Britanii din UE, ministrul delegat a arătat că aceasta “este o decizie ale cărei consecințe procedurale, politice și juridice vor domina agenda europeană o perioadă bună de timp, cu siguranță pentru următorii doi ani, cel puțin. Demarăm, practic, o etapă importantă, în care trebuie să ne angajăm, la nivelul Uniunii, ca și la nivel național, ca parteneri fermi, dar și constructivi în procesul de negociere privind ieșirea Marii Britanii din UE”.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat faptul că Brexit determină un impact major asupra viitorului Uniunii, precum și asupra politicilor europene comune. În perioada următoare, țara noastră va efectua o evaluare temeinică a tuturor dosarelor sectoriale pentru a releva modul în care procesul Brexit influențează interesele și postura europeană și internațională a României și pentru a defini cât mai precis ce urmărește să obțină România la finalul negocierilor pe fiecare domeniu în parte.

“Susținem o voce unitară a UE în viitoarele negocieri privind procesul Brexit, pe baza principiilor europene agreate de toate statele membre, în acord cu liniile fundamentale convenite la nivel european și menținând un dialog strâns cu negociatorul șef Michel Barnier și cu echipa sa. România intenționează să aibă un rol constructiv, cu respectarea tuturor principiilor, între care menținerea unității statelor membre și prezervarea libertăţilor și valorilor europene rămân cruciale”, a mai punctat ministrul delegat Ana Birchall.

În continuare, Ana Birchall a susținut că dialogul pe această temă cu reprezentanții Comisiei Europene, precum și exemplul altor state membre, au relevat importanța organizării, la nivel național, a unei structuri de coordonare inter-ministerială pe tema dosarului Brexit, motiv pentru care, în ședința din 22 martie a.c., Guvernul României a adoptat decizia de constituire a mecanismului interministerial pentru pregătirea mandatelor României și urmărirea negocierilor pentru ieșirea Marii Britanii din UE.

În contextul discuțiilor privind procesul Brexit, ministrul delegat a precizat că “un moment important l-a constituit Summit-ul de la Roma care – prin semnarea și asumarea, la sfârșitul săptămânii trecute, de către toate statele membre și instituțiile europene a Declarației politice – a marcat practic începutul unui nou capitol în istoria UE. Trebuie să vedem Declarația și Summit-ul de la Roma ca pe o etapă în eforturile de consolidare a proiectului european, de început al unei perioade extrem de dense și intense de dezbateri și reflecție la toate nivelele cu privire la viitorul Uniunii Europene, urmărind ceea ce se numește acum Agenda Roma.”

Referitor la pregătirile pentru preluarea Președinției Consiliului UE în 2019, Ana Birchall a arătat că, în acest scop, comisiile parlamentare sunt un partener de încredere, activ și implicat în acest efort de gestionare a agendei europene în perspectiva și pe durata președinției noastre a Consiliului UE. “Exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE reprezintă o provocare majoră pentru fiecare stat membru, care poate şi trebuie trebuie transformată într-o oportunitate prin care putem aşeza România în rândul actorilor cu adevărat relevanţi în plan regional şi european”, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Totodată, în cadrul discuțiilor, ministrul delegat al Afacerilor Europene a solicitat sprijinul parlamentarilor în demersurile ulterioare referitoare la dosarul Brexit și pe tema preluării de către România a Președinției Consiliului UE, inclusiv prin desemnarea unor persoane de contact care să participe la ședințele inter-ministeriale pe aceste două dosare prioritare.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/41194

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.