Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 26, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: România va continua să susțină parcursul european al Georgiei

Împreună cu ministrul de stat pentru integrare europeană și euroatlantică al Georgiei, Victor Dolidze

Alături de ministrul de stat pentru integrare europeană și euroatlantică al Georgiei, Victor Dolidze, și prim-adjunctul ministrului de externe al Georgiei, David Zalkaliani. Mulțumiri pentru fotografii domnului Robertin Cristea!

Ana Birchall: România va continua să susțină parcursul european al Georgiei

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, le-a transmis ministrului de stat pentru integrare europeană și euroatlantică al Georgiei, Victor Dolidze, și prim-adjunctului ministrului de externe al Georgiei, David Zalkaliani, că România rămâne un partener de încredere în susținerea parcursului european al statului georgian. Cei doi demnitari georgieni au fost primiți, joi, 27 aprilie a.c., de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, în cadrul vizitei efectuate în România de o delegației condusă de Prim-Ministrul Georgiei, Giorgi Kvirikashvili, în perioada 26-27 aprilie 2017.

Discuțiile s-au focalizat asupra relațiilor Georgiei cu Uniunea Europeană, inclusiv asupra posibilităților de sprijinire de către România a procesului complex de reforme asumate de Georgia în relația cu UE. De asemenea, au fost abordate o serie de aspecte ale relației bilaterale relevante în planul afacerilor europene, cu accent asupra consolidării dialogului politico-diplomatic în anul 2017.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a salutat vizita delegației din Georgia, un eveniment cu atât mai important în contextul aniversării a 25 de ani de relații diplomatice româno-georgiene, România fiind primul stat care a recunoscut independența Georgiei pe 18 februarie 1991.

Ana Birchall a adresat încă o dată felicitări părții georgiene pentru finalizarea procesului decizional la nivelul UE privind liberalizarea regimului vizelor de scurtă durată pentru cetățenii georgieni, la data de 28 martie a.c. și a reiterat sprijinul pentru aspirațiile europene și euroatlantice ale Georgiei, exprimând apreciere pentru modul în care poporul georgian se identifică cu modelul societal și valorile europene.

“Georgia a demonstrat, prin măsurile luate până acum în parcursul său european, că a făcut pași concreți nu doar în direcția apropierii de Uniunea Europeană, ci și în ce privește asumarea de către întreaga societate a valorilor europene. Atât recenta intrare în vigoare a liberalizării regimului de vize cu UE, cât și avansarea procesului de implementare a prevederilor din Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE reprezintă premisele continuării procesului de reforme interne și a parcursului european al statului georgian, astfel încât acestea să devină ireversibile”, a declarat oficialul român.

Ministrul delegat a încurajat eforturile autorităților de la Tbilisi pentru menținerea parcursului european al Georgiei, apreciind că acesta este cel mai bun mod de a construi un viitor prosper, sigur și stabil pentru generațiile viitoare. De asemenea, partea română a exprimat deschidere pentru a împărtăși din experiența, de dată recentă, a României în procesul integrării europene, cu utilizarea tuturor instrumentelor și formatelor de cooperare puse la dispoziție țărilor partenere, inclusiv în cadrul Parteneriatului Estic, menționând în context programele de înfrățire instituțională (twinning) și cele vizând furnizarea de asistență tehnică.

“Țara noastră va rămâne un partener de încredere în susținerea parcursului european pe care s-a angajat statul georgian, alături de Republica Moldova și Ucraina. Ca și până acum, România va pleda în favoarea continuării procesului de apropiere și sprijinire a statelor din vecinătate, în mod special în ce privește statele partenere avansate pe calea reformelor democratice și a parcursului european – Georgia, Republica Moldova și Ucraina. În acest sens, considerăm că o abordare prioritară la nivelul strategiilor UE în ce privește Parteneriatul Estic reprezintă un aspect-cheie în consolidarea angajamentului nostru comun referitor la vecinătatea estică”, a precizat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.

Totodată, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a invitat partea georgiană să se alăture seriei de evenimente preconizate a fi derulate în pregătirea Președinției române a Consiliului UE din anul 2019.

Partea georgiană a mulțumit pentru susținerea constantă și fermă manifestată de România în ceea ce privește aspirațiile europene și euroatlantice ale Georgiei, atât la nivel politic, cât și în plan practic, prin diverse măsuri și programe concrete de sprijin.

De asemenea, oficialii români și georgieni au convenit asupra oportunității de a organiza, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe din Georgia, o conferință regională care ar urma să se desfășoare la București în toamna acestui an, eveniment care se va concentra pe tema prevenirii și combaterii violenței domestice și a violenței de orice fel, teme relevante în contextul implementării Convenției de la Istanbul, cu atât mai mult cu cât 2017 a fost declarat „anul liber de orice formă de violență”.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/41545

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.