Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 10, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: România este unul dintre principalii susținători ai unității UE și pledează pentru negocierea Brexit-ului pe o singură voce, negociere care trebuie să se desfășoare de o manieră constructivă, corectă și deschisă

Alături de domnul Matthijs van der Plas, directorul general pentru cooperare europeană din Ministerul Afacerilor Externe olandez

Mulțumiri pentru fotografii domnului Radu Bădoiu!

Ana Birchall: România este unul dintre principalii susținători ai unității UE și pledează pentru negocierea Brexit-ului pe o singură voce, negociere care trebuie să se desfășoare de o manieră constructivă, corectă și deschisă

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a avut luni, 10 aprilie a.c., o întrevedere cu Matthijs van der Plas, directorul general pentru cooperare europeană din Ministerul Afacerilor Externe olandez, aflat într-o vizită de lucru la București. Principalele subiecte de interes comun aflate pe agenda europeană și care au fost abordate în marja întrevederii au fost demararea negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, urmare a notificării acestei decizii de către Guvernul britanic, la 29 martie a.c., precum și dezbaterile referitoare la viitorul proiectului european.

Referitor la evoluțiile în dosarul Brexit, respectiv la notificarea transmisă de către prim-ministrul Theresa May cu privire la decizia de retragere a Marii Britanii din UE, oficialul român a reiterat sprijinul deplin al României pentru reconfirmarea abordării principiale convenită de cele 27 de state membre axată pe unitate, predictibilitate și claritate în procesul de negocieri. “România este unul dintre principalii susținători ai unității UE și pledează pentru negocierea pe o singură voce a UE27 cu Marea Britanie, care trebuie să se desfășoare de o manieră constructivă, corectă și deschisă. Indiferent de cadrul viitoarei relații UE-Marea Britanie, Marea Britanie trebuie să rămână conectată cât mai puternic posibil la UE. Recent, am creat un comitet interministerial pe tematica Brexit, având rolul de a analiza și evalua impactul pe care ieșirea Marii Britanii îl va avea asupra României”, a declarat Ana Birchall.

De asemenea, în cadrul întrevederii, a fost reconfirmat interesul comun și deschiderea celor două părți pentru consolidarea cooperării dintre România și Olanda în plan european, inclusiv în perspectiva preluării de către România a Președinției Consiliului UE în primul semestru din 2019. “Pe 22 martie, Executivul a aprobat Planul de Acțiuni care include atât măsuri concrete, cât și un calendar prin care este vizată accelerarea pregătirilor în vederea preluării Președinției Consiliului UE în primul semestru al anului 2019. Totodată, ministerele de linie lucrează deja la primele evaluări privind viitoarele priorități ale Președinției României a Consiliului UE”, a arătat Ana Birchall.

În context, ministrul delegat pentru Afaceri Europene s-a referit la importanța menținerii și consolidării realizărilor fundamentale ale UE: cele patru libertăți fundamentale indisolubil legate între ele și Piața Internă, spațiul Schengen, zona euro, Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, politica de extindere și politica de vecinătate. Totodată, Ana Birchall a reiterat interesul major al României pentru continuarea acestor politici și proiecte de succes și implicarea constantă în eforturile comune în acest sens.

Oficialul român a prezentat progresele României în domeniul reformei justiției și combaterii corupției, reconfirmate de raportul Comisiei Europene din 25 ianuarie a.c., și a reiterat disponibilitatea de dialog și cooperare a autorităților române în vederea realizării cât mai rapide obiectivului de finalizare a exercițiului. Totodată, ministrul delegat a subliniat, așa cum a fost afirmat inclusiv în scrisoarea premierului Grindeanu către Comisia Europeană, că România, prin autoritățile sale, este determinată să îndeplinească cele 12 condiționalități din Raportul MCV, însă acestea trebuie exprimate într-un limbaj clar, fără echivoc și însoțite de un calendar.

De asemenea, Ana Birchall a reiterat, în context, necesitatea unor abordări obiective și principiale în acest dosar, inclusiv prin eliminarea oricăror conexiuni între problematica MCV și alte dosare existente la nivel european (aderarea Schengen, fonduri structurale etc.).

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/41392

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.