Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 7, 2017 in Comunicate, Economic, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: Provocările actuale nu ar trebui să implice o raţionalizare a vreuneia dintre cele patru libertăţi fundamentale ale UE, inclusiv libera circulaţie a lucrătorilor

Ana Birchall: Provocările actuale nu ar trebui să implice o raţionalizare a vreuneia dintre cele patru libertăţi fundamentale ale UE, inclusiv libera circulaţie a lucrătorilor

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a participat, în data de 7 februarie 2017, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG).

Principala temă de pe agenda reuniunii a vizat pregătirea proximului Summit european din 9-10 martie 2017. În acest context, miniştrii pentru afaceri europene au avut un schimb de opinii pe marginea subiectelor de pe agenda adnotată a Consiliului European din martie a.c., cu accent pe stimularea ocupării locurilor de muncă, creştere economică şi competitivitate, precum şi pe aspecte de securitate şi relaţii externe.

În cadrul discuțiilor privind pregătirea reuniunii Consiliului European, ministrul delegat Ana Birchall a reiterat importanța pe care promovarea investițiilor, stimularea creșterii economice și a ocupării locurilor de muncă le au pentru România, evidențiind, totodată, necesitatea urgentării implementării strategiilor relevante pentru Piața Unică europeană, inclusiv a dimensiunii digitale a acesteia.

Cu referire la acțiunile vizând dimensiunea de securitate și apărare, oficialul român a accentuat necesitatea valorificării oportunităţilor curente de consolidare a răspunsului la provocările de securitate. De asemenea, oficialul român a exprimat susținerea României pentru avansarea implementării strategiei interne de securitate a UE, punctând, în context, importanța aspectelor care vizează consolidarea securității frontierelor externe UE, a obiectivelor vizând securitatea cibernetică și a consolidării spațiului Schengen.

La reuniunea CAG au mai avut loc discuții asupra stadiului implementării deciziilor Consiliului European din decembrie 2016, pe baza unei evaluări a Preşedinţiei malteze asupra măsurilor întreprinse în domenii precum migraţie şi frontiere externe, securitate internă, securitate externă și apărare, respectiv aspecte comerciale, sociale şi de tineret.

Cu privire la migrație, înaltul oficial român a salutat progresele obținute până în prezent în direcția consolidării cooperării cu partenerii externi, state de origine şi de tranzit, inclusiv deciziile formulate la Summit-ul european din Malta. A reiterat necesitatea concentrării pe promovarea unei abordări cuprinzătoare care să permită formularea de soluții durabile la cauzele profunde ale migrației. Referitor la viitorul politicii europene de azil, ministrul delegat Ana Birchall a afirmat că „este esenţială identificarea de soluții consensuale care să satisfacă obiectivele tuturor statelor membre şi care să ia în considerare diferitele contribuţii ale statelor membre la eforturile comune ale UE. Trebuie evitată orice abordare bazată pe cote obligatorii și mecanisme sancționatorii.

De asemenea, în ceea ce priveşte implementarea Strategiei privind Piaţa Internă, ministrul delegat Ana Birchall a reiterat susţinerea pentru consolidarea pieţei interne europene. „Provocările actuale nu ar trebui să implice o raţionalizare a vreuneia dintre cele patru libertăţi fundamentale ale UE, inclusiv libera circulaţie a lucrătorilor”, a afirmat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a exprimat, totodată, susținerea pentru măsurile care vizează modernizarea şi exploatarea potenţialului pieţei interne. Referitor la ocuparea forţei de muncă, Ana Birchall a evidenţiat importanţa intensificării eforturilor de îmbunătăţire a perspectivelor de ocupare a tinerilor, inclusiv prin extinderea perioadei de aplicare a Iniţiativei Europene pentru Ocuparea Tinerilor şi, respectiv, a Garanţiei pentru Tineret.

În marja reuniunii Consiliului Afaceri Generale, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a avut o serie de întrevederi cu înalţi reprezentanţi ai instituţiilor europene, printre care Secretarul General al Comisiei Europene, Alexander Italianer, comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Věra Jourová, Secretarul General adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, şi Secretarul General al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen.

Ministrul delegat a reiterat, în cadrul întâlnirilor cu înalții oficiali europeni, deschiderea Bucureștiului pentru identificarea celor mai adecvate soluții la problemele ridicate în legătură cu recentele acte normative din domeniul justiției. Oficialul român a confirmat determinarea Guvernului României de a continua lupta împotriva corupției, aceasta fiind o premisă esențială a consolidării statului de drept.  În același context, a fost reiterată disponibilitatea ministrului delegat pentru Afaceri Europene de a avea un dialog cât mai structurat și intensificat cu Comisia Europeană și cu alți oficiali la nivel UE, astfel încât poziția și argumentele României să fie cunoscute și reflectate pe deplin în evaluările Comisiei, iar riscul unor sincope de comunicare să fie evitat pe viitor. În egală măsură, ministrul delegat Ana Birchall a transmis disponibilitatea de a sprijini demersurile Ministerului Justiției în relaționarea cu forurile europene pe temele de interes comun.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/40309

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.